14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Bucser
    Egyszerűen: A "digók" többet repülnek mint mi. Apámék generációja ha el kell jutni valahova Európába akkor autóba ül. Az én generációm meg repülőre ül. A különbség annyi, hogy apáméknak lenne pénzük rá, hogy repülőre üljenek akárhova akarnak menni EU-ban:) az én generációmból meg elég kevés emberkének:)

Azért az olaszuoknál mind utazási szemléletben, mind anyagiakban kicsit előttünk járnak:)
  • Putyin
    A digóknál több a fizetőképes túrista, ilyen egyszerű.
  • Fenrir
    Az a gond, hogy nem tudják megtölteni a 800-as gépeket a nyarat leszámítva, ezért veszteséget termel mert nem teljes kapacitással megy. Nyáron amikor chartereket mennek akkor hozzák a pénzt, de a maradék 7-8 hónapban csak viszik. Télen rendszerint egész nap állnak a hangárok előtt sorban mert még az is olcsóbb ha áll mint ha 10%-os kapacitással repül. Hallottam olyasmit, hogy el akarják passzolni a 600-asokat mert azok meg túl kicsik és helyettük szerezni 7-800-asokat.

Na most éppen ezért adták ki így ezt a gépet, mondjuk azt nem értem, hogy a digók hogyan tudják még télen is teletölteni egy 180 férőhelyes gépet amikor a mi rendkívül jól képzett embereink nem :\
  • Putyin
    Nincs ezzel a bérbeadással semmi gond. Nyilván nagyobb bevételt hoz a gép ott, mint itt. Egyes esetekben még úgy is megéri, ha cserébe mi máshonnan bérepünk gépet.
  • Fenrir
    Mármint a gépünk a mi forgalmunkba?
  • Kit--Kat
    hmm nem kéne az ide??
  • Fenrir
    Valami Livingstone akármi nevű olasz társaság kibérelte charternek. Váltásban járnak most oda a pilóták, stuvik és a szerelők mert az üzemeltetésüket is nekünk kell elvégeznünk. Mostmár lassan 1 éve kint van, lehet hogy haza sem jön már.
  • Kit--Kat
    hogy a francba?
  • Fenrir
    Minden repülőgép nő, ez alap :)

Kedvencem mindig is a HA-LOH vagyis a Lóhelén :) Szegény most milánóban idegenlégióskodik.
  • I.C.ram
    *mindenhol
    -az

:D
  • I.C.ram
    emeljük ki minden hol az a szóvégi N betűt! Nem véletlenül találták ki.
  • Putyin
    Hadrendben, rendszerben, meg ilyenek...
  • Reaper
    Forgalomba(n) pl. élelmiszer szokott lenni, nem repülőgép-hordozó:-D Amúgy a Forrestal/Kitty Hawk/Nimitz osztályú hordozókról üzemeltek Tomcat-ek...
  • Papirzacsi
    Nő bizony! Annó megfigyeltem ,ahogy egy csaj puszit adott egy nagyvasnak. Utánna egy órával a fákról rángatták le a gépet a tűzoltók.:-)
  • Putyin
    Hát, akkor legközelebb leáll a motorja...:))

Nő az, hidd el!!
  • Kata
    És mi van, ha férfilelkületű a repülő? :))
  • Kata
    Aha. Akkor biztos csak én képzeltem bele mást....
  • Airbus A380
    Nem kell mindent túlreagálnod semmi kötözködés nem volt benne.
  • Putyin
    Én is szoktam beszélni hozzá, sőt volt, hogy még egy csókot is nyomtam rá...Engem nem érdekel ki mit gondol, ezek nem csak gépek, ahogy írtad.
  • Kit--Kat
    Húhh láttátok a Ferihegy átépítésének a terveit, meg az új terminált???
    Tök jó lesz, ha elkészül.
  • Kit--Kat
    Azt kétlem:)
  • Kata
    Te most kekeckedni jársz ide?
  • Fenrir
    Ugyanmár miért?
  • Airbus A380
    Lenne még egy kérdésem a Tomcat-el kapcsolatba. Az összes forgalomba lévő amerikai hordozóról működtethető volt ?
  • Airbus A380
    Gondolom válaszol is.
  • Kata
    Kevés vagyok én ahhoz, mint dobostortában a ritmusérzék.
  • Fenrir
    Úgy néz ki, hogy nem véletlenül mondták az öregek, hogy ebbe a szakmában mindenki kicsit meghibban. Rám ezek szerint hatványozottan igaz mert alapból sem vagyok százas :)

Kereskedelmi pilótaság nem érdekel téged?
  • Kata
    jajj :)
  • Fenrir
    A repülőgépek nem tárgyak mert lelkük van! Én szoktam hozzájuk beszélni one-day check-ek előtt, nem is kell sokszor kereket cserélnem :P
  • Kata
    Ekkora butaságot nem kéne, még viccből sem.
    Fogadd el, hogy a Tomcat ideje lejárt, mint ahogy sok más repülőgépet is leváltottak modernebbre a történelem során. Más tárgyakkal is így van ez.
  • Fenrir
    Toldozni-foltozni minden xart lehet, csak a kérdés az, hogy megéri-e. Nameg az üzemeltetése sem utolsó...
  • tomcat1
    Talán azért, mert túlesett egy nagyjavításon! :)
  • Airbus A380
    Feletted is eljár majd az idő mégse von ki senki a forgalomból.
  • Reaper
    Plusz az általad leírt dolgokon kívül a végén már olyan korlátozásokkal voltak kénytelenek repülni, hogy max 6G, hangsebesség fölé nem lehetett menni és tsai. Továbbá amire a gépet tervezték mára már okafogyottá vált. A Phoenix rakétákat (ami a lényege volt ennek a gépnek) már egy ideje kivonták. Ugye átalakították a gépeket "Bombcat"-ekké, de valljuk be őszintén ez már csak egy pofon volt ama "fekáliának"... Sajnos akármennyire is szép és kedvelt repülő volt (már akinek, mert a fürgébb gépekhez szokott pilóták az elején baromira utálták a lomhasága miatt. Később ez változott az újabb változatoknál), eljárt felette az idő.
  • [NST]Cifu
    Mondhatni visszatérő vendég az F-14-es ügye... :)

Summázva az eddigieket:

1.: Egy öreg konstrukció, az 1960-as évek végi, 70-es évek eleji technikai színvonal, bonyolult, ami miatt nehéz és drága üzemeltetni, karbantartani. Nem moduláris felépítésű, a tervezésénél nem hagytak helyet a később beépítésre kerülhető fejlesztések számára.
    2.: A gép már egyáltalán nem számít korszerűnek. A Variaszárny az 1960-as, 70-es években még népszerű volt, de mára teljesen eltünt a vadászgépek tervezőinek eszköztárából. A hajtóművei egymástól való viszonylag nagy távolsága miatt az egyik hajtómű meghibásodás, leállása esetén a gép könnyen dugóhúzóba kerülhet, amelyből szinte lehetettlen kihozni a gépet. A fedélzeti elektronikáját, radarját és fegyverzetét gyakorlatilag teljesen le kellett volna cserélni, hogy a modern vadászgépekkel versenyképes legyen.
    3.: A gépek sárkányszerkezete korosodott, még egy felújítás után is csak legfeljebb mintegy 10 további évet bírtak volna ki a hordozófedélzeti üzemeltetésnél, és ekkor sincs garancia arra, hogy nem jelentkezik valami előre nem látható szerkezeti gyengeség, ami a teljes állományt kiütheti a szolgálatból.
    4.: Az amerikai haditengerészet vezetőinél a Tomcat ideje már lejárt, ők inkább az F/A-18E/F típust preferálták.
  • Airbus A380
    Hali lenne 1 kérdésem .

Az F-14 Tomcat még korszerűnek számít? Ill miért vonták ki? Úgy tudom még jópár év aktív szolgálat volt benne.

Aranysasba azt írták pusztán csak azért vonják ki mert bonyolult karban tartani semmi másért (tehát hogy elavult lenne vagy kifutotta volna az üzemidejét stb...)
  • Balázs84
    Azt írják, hogy azonos lesz a program mindkét nap:link
  • Putyin
    A szombat vasárnap voltunk páran az EUROPAIRVENTURE! rendezvényen Kalocsán. Eléggé rendben volt, csupán a k meleg volt az, ami kicsit rontott a hangulaton, de ez nem a szervező hibája. A programok nagyon jók voltak. Vasárnap átjött egy MiG-29 Kecsóról....
  • Putyin
    :D:D:D
  • Kata
    Nem kell a marketing, láttuk a terméket. :P