14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • bazza
    ezeket már néztem köszi (itt kezdtem)
  • 42nd Intruder
    Linkek a [URL=http://www.pumaszallas.hu]101. "Puma" Virtuális Vadászosztály[/URL] honlapjáról vannak.
    Repüléselmélet
    Repülő műszaki
  • Kata
    Mert ugyanannak a légáramnak hosszabb utat kell megtennie felül, mint alul, ezér' felgyorsul. Mivel gyorsabb lesz, a nyomása lecsökken. Ebből lesz egy nájsz nyomáskülönbség. A fizika törvényei szerint a nagyobb nyomású helyről a kisebb felé mozdul el minden (közeg, közegben nyugvó test), ezért a repülőt ez az erő felfelé emeli. Ennél jobban leegyszerűsítve, póriasabban én sem tudom elmagyarázni.

Na majd Papírzacsi. :)
  • [NST]Cifu
    Fizika órán ezt úgy szemléltették nekem anno, hogy volt két cső, amiben folyadék áramlott. Ha a cső keresztmetszete a felére csökken, akkor a folyadéknak kétszer olyan gyorsan kell áramolnia, azonos átfolyási mennyiség esetén.

Lehet még szemléltetni például a locsolócsővel, simán folyik ki a víz X sebességgel, de ha az újjaddal befogod, és kisebb lyukat hagysz a kiáramló víznek, akkor a víz nagyobb sebességgel fogja elhagyni a csövet (és messzebre spriccel).

Itt is ugyanez zajlik le. A levegőnek nagyobb utat kell megtennie a szárny felett, tehát fel fog gyorsulni.
  • bazza
    igen ezt énis tudom hogy úgy néz ki, csak azt nem hogy ott miért gyorsabb :(
  • Fenrir
    A szárny egy deformált cseppforma oldalról nézve. A levegő a felső részén a kialakítás miatt gyorsabban ér a kilépőélhez mint a szárny alsó részén.

Mondjuk biztos van olyan aki jobban el tudja magyarázni, pl Papirzacsi.

Persze pont ilyenkor nem találok egy keresztmetszeti képet sehol :P
  • bazza
    Elnézést, hogy rögtön egy kérdéssel pofátlankodok ide :)
    Annak már utána jártam, hogy azért repül a repülő, mert felhajtóerőt okoznak a szárnyprofilok (inkább felhúzó erőt), meg hogy a szárny felső részénél gyorsabb a levegő (kisebb nyomás), alul lassabb (nagyobb nyomás).
    De ez annyira nyilvánvaló és triviális kérdés lenne, hogy MIÉRT GYORSABB ALUL? :D Vagy én képzelem el rosszul a szárny kialakítását? Valaki vmi infót tudna adni? Nagyon köszönöm és elnézést :))
  • Kata
    server not found
  • Boconadi
    így mosatják őket
  • Boconadi
    szerintem is. Kicsit hasonlít így az F-15 -re :)
  • DJ Skyline
    elnézést, jobb fölső! :|
  • DJ Skyline
    érdekes elképzelések Tomcat ügyben, hát, valahogy a 4 közül a balfölső a nyerő! :D

(remélem látszik a kép)
  • ColdFire
    egy icipicit fake csak :D
  • Boconadi
    ezt figy :D
  • DJ Skyline
    nekem a második tetszik a legjobban

airliners.net-en megcsappant a tomcat képek száma!:| régebben beállítottam, hogy 120 képet jelenítsen meg, volt vagy hat oldal, most meg van 1! :| úgy látszik felkerült a padlásra, így a képek is mentek vele együtt!
  • Bucser
    Irakból szeretettel a FO fórumról (szerintem kúrva jó képek)

Úgyis leült a topic gondoltam linkelek pár szép képet:)
  • Reaper
    A380
  • Fenrir
    Ha azt veszed, hogy az A380 kb ilyen léptékű nem is lenne ez akkora hülyeség :)
  • Kata
    abból is a gyengébbik fajta :)
  • [NST]Cifu
    Photoshop újjgyakorlat.
  • Baluxx
    Azonban szakmabeli.
  • Scottt
    ZOMG?E- meg mi a ...?
  • Baluxx
    Negative.
  • Boconadi
    :D:D:D

• Fenrir
    Te is bennfentes vagy? :P
  • Fenrir
    Vannak ilyen tervek :)
  • Baluxx
    Vicc, ami Ferihugyon folyik neha:)
    Neha eszembe jut, amikor meg megvoltak a torokoktol lizingelt 737-500-asok, meg itt volt a LHD, es kulon utasitas volt ra, hogy az airshow-on melyik jaraton milyen uzemmod mukodhet...
    (A gepek eladasaig nem birtak megberhelni:) - A LHD-n konkretan volt olyan lap, hogy merre van Mekka, ja es a terkepen meg olyan orszag, hogy Izrael nem volt:) Hat igen, a GulfAirnel anno f.sza munkat vegeztek:D)
  • Kit--Kat
    De jön is helyette 2 767 - 300, nem?
  • Fenrir
    Úgy fogják kiadni mint az egyik 737-800-ast, más légitársaság fogja reptetni, de mi üzemeltetjük. Amúgy portugálok is érdeklődtek utána.
  • Baluxx
    Valamikor meg a Fokkerhez sincs alkatresz...:)

Telleg Fenrir, azt nem tudod, hogy a Bela tartosan megy Omanba, vagy csak telire?
  • Fenrir
    Eléggé okádék egy géptípus, nemhiába akarja a Malév már évek óta elpasszolni csak éppen senkinek sem kell :)
  • [NST]Cifu
    Nofene. Vasárnapi pilótáknak találták akkor ki a CRJ-ket? :)
  • Fenrir
    A CRJ-k többet állnak mint repülnek :)

Lévén a gép nem ilyen igénybevételre lett kitalálva ezért szinte minden gépnek van valami baja amitől fűre kell tenni.
  • [NST]Cifu
    Oroszul beszélsz-e e még/már? :)

BTW az Szuhoj Superjet optimista becslések szerint is csak 2008-ban fogja megkapni az engedélyeket, de inkább 2009. Ha most eladják a CRJ-ket, akkor egy évig nem lesz regionális jetje a cégnek?

Lévén a gép még a szűzfelszállását sem tette meg...

[center]

• Fenrir
    Budapest-Bangkok is jó lenne :)

Btw novemberben a három 767-esből 2 meglép innen és lehet, hogy a négy CRJ-re is van vevő, úgyhogy lesznek itt érdekes dolgok :)

Pl az orosz a Sukhoi Superjetet akarja a Malévnak megvenni.
  • [NST]Cifu
    Attól függ, azért egy amerikai nyugati-keleti part közötti útvonalon (pl. Los-Angeles - New-York), vagy egy Moszkva-Delhi útvonalon még bőven megérheti.

Bár amúgy a mérnökök a rövid távra is kitalálták már a megoldás: speciális "metró", amelynek az alagútjaiból kiszivattyúzák a levegőt. Légritka térben a hangsebesség átlépése ugyebár sokkal kevésbé problémás. :)
  • Kata
    De tán még csak nem is kontinentális útvonalakon.
  • [NST]Cifu
    Hát nyilván nem Bécs-Budapest útvonalon fognak vele repülni. :D
  • Kata
    Mire 30 km-re felmászik, rég odaér a céljához... :)
  • Baluxx
    Zacsit pontositanam: a V1 egy valtozo un. "dontesi sebesseg", es minden felszallas elott ki kell szamolni, hogy mennyi lesz. Tehat V1-nel kell eldontened hogy folytatod a felszallast, vagy sem.
    Ezt ugy valasztod meg, hogy eloszor is, ismert a palya merete, hogy szaraz/nedves a palya, hogyan tudsz emelkedni, hogy mekkora a homerseklet, hogy mekkora akadalyok lehetnek az emelkedesi szakaszban, illetve, hogy mit birnak a gumik es a fekek.
    Mindegyik ertekhez tartozik egy max. felszallotomeg ertek, es a legkisebbet veszed alapul. Ehhez hozzaveszed, hogy van egy un. plusz 15%-os szabaly, vagyis a palyahossz, amit figyelembe kell venned, az 15%-al tobb legyen, mint az, ami akkor all rendelkezesedre, ha mindket hajtomuved mukodik. Valamint figyelembe kell venned azt is, hogy a palya vegen a repulogep mar legalabb 35 feet magasan legyen szaraz palyanal, es legalabb 15 feet, ha nedves a palya. (Ez az un. "screen height" ) Megvannak a palyahosszok, es minden palyahosszhoz tartozik egy adott V1, illetve az adott felszallotomegedhez is a palya fuggvenyeben is valtozik a V1. Adott a ket linearis fuggveny, a metszespontjukban van a "balanced V1". Na, ezt kell alkalmaznod.
    Utana van a VR, ami az orrfuto emelesi sebessege, ennel be is szokas mondani, hogy "rotate", vagyis hogy elemelted az orrfutot. Utana, ha megvan a megfelelo sebi, es felhajtoero is van, a gep elszivodik, ezt erzed a seggeden is, illetve a vario megindul pluszba. Ekkor csukhatod a futot, es veheted vissza az ivelot.
    V2: ez az a sebesseg, aminel a gep meg vezetheto egy mukodo hajtomuvel.
    V0 valoban nincs, van viszont VS0, ami a gep atesesi sebessege teljesen nyitott ivelovel/fekszarnnyal (kinek mi tetszik). (A sebimeron a feher vonal eleje.)