14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Kit--Kat
    alkatrészekre gondolsz?
  • Fenrir
    Még szegény Enterprise űrhajó is csak lufi? :)
  • Kata
    humorosból loptam:

• [NST]Cifu
    A Tamás macska speckó eljárások alá esik, ezért nem sűrűn ajándékozzák múzeumoknak sem. Félnek attól, hogy az irániak ráteszik a mancsukat, és akkor jajj. :)
  • Kit--Kat
    Tisztában vagyok ezekkel, de akár tetszik akár nem, az emberek szemében legenda.
  • Bucser
    egy Mustang karbantartása nem kerül annyiba mint egy kéthajtóműves jeté ami zabálja a szervízórákat. nem beszélve arról, hogy legalább 6-7 emberes feladat lehet. (ugye ezért vannak kivonva mert rettentő drágán tartható csak rendszerben. 1 repült órára átlag 10 szervízórát kellett ráfordítani a gépekre.)

Az F-4 Phantom II család inkább legenda mint a Tomcat. Háborúk sorában harcolt és egy pár légierőben a mai napig rendszerben van.
  • Kit--Kat
    Mert egy legenda, olyan mint a Mustang, azt is kivonták, még is sok bemutatón van jelen.
  • Bucser
    Egy hadi eszköznek ami most lett kivonva mi keresnivalója lenne egy bemutatón???
  • DJ Skyline
    tudok róla, hogy kivonták! :) de szerintem nem kell hadrendben lennie, hogy részt vegyen egy bemutatón! :) bár tény, hogy nem fognak a tengeren túlról elcipelni 2 napra egy még szét nem szedett gépet! bár Irán közelebb lenne, és még ott hadrendben is van! :) na mindegy
  • narazzino
    csak statikon :D
  • Bucser
    És hogyan lenne itt ha egyszer kivonták??
  • narazzino
    oh, sry.

Intruder: nekem a Gripenek közül minden elfogultság nélkül a hazai tetsztett a legjobban. a cseheké dinamikus volt, de nekem a magyar valahogy látványosabbank tűnt.de egészen más stílusú volt a kettő.
  • DJ Skyline
    amíg nincs Tomcat, addig én sem leszek ott!
  • ColdFire
    ajánlom :P
  • 42nd Intruder
    Ez még pénteken volt... Szombaton bent voltam én is :)
  • Boconadi
    "késsssz moszt" rulz :)
  • DJviolin
    Pafff, ekkor lehet hogy abban a sorban álltam, ahol az emberek tülekedve akartak felférni arra a buszra, ami az AWACS-hez ment. :)

[Nem fért fel, hagyta az egészet a francba...]
  • 42nd Intruder
    Ugyanmár... Szlovák Alba a pálya végi ILS antennák fölött 10cm-rel, meg majdnem feléd tartva... Na ha akkor nem áll meg benned az ütő, akkor nemsokszor... :D
  • DJviolin
    Nekem meg az a nagy emlékem, amikor az egyik F-16-os nagyon átesés közelben spirálozott a statikus kiállítással szemben. Na mondom ha ez itt megmerül... :)
  • 42nd Intruder
    Azért a Cseh Gripen igencsak jó programot repült. Főleg ha a kerítés mellett nézte az ember és az alacsony, gyors áthúzás végén a 900km/h-s sebesség felett repülő madár igencsak örök emléket szerzett :)
  • DJviolin
    Igen, ez nekem sem tetszett, hogy például F-16-osból mindig van 3-4 is. Még 90-es években tátott szájjal néztük, de mára már nem újdonság. Gripenből is elég lenne csak a hazai, és csókolom.
  • narazzino
    nem is lenne ezzel nagy baj, hogy a nagyágyúk nem jönnek el, mert hát azért kevés rá az esély...de ha egy-két dolgot változtatnának az ideihez képest, akkor az már nem lenne rossz repnap. pl.:
    -az idei 3-4 Albatrosz bemutatóból az egyiket nyugodtan kiválthatná modjuk egy Eurofighter (angol és német meghívva)
    -a Baby Blue helyett jöhetne a Red Arrows vagy a Patrouile Suisse (ha már idén nem jöttek el)(Vityaziról már nem is beszélve...)
    -a F1-es autó vs. vadászgép baromkodás helyett legyen mondjuk egy F-15
    -Idén volt 3 Gripen, abból 1 is elég, a svéd és a cseh helyett meg mondjuk lehetne Mirage 2000 + valami kötelék talán...

Szerintem ennek sokan örülnének.
  • DJviolin
    Pont ezt mondtam az utolsó bekezdésben. Szerintem nincs abban semmi rossz, hogy minél több nagyágyút hívunk meg, így minél nagyobb az esély, hogy eljön legalább 1 valaki. Elvégre: "Merjünk nagyok lenni." :)
  • Bucser
    N ja mindenkit meghívtak aki számit... de ki fog eljönni???
  • DJviolin
    Megmondom előre, hogy melyik gépeket nem foglyuk látni:
    - Szu-30MMK
    - Szu-27
    - Russian Knights formation
    - MiG-29OVT
    - Szu-30
    - F-117
    - F-22

Sajna ha ezek nem lesznek, akkor megint csak egy átlagos repnapot láthatunk majd. :( Pedig de örülnék a Szuhojoknak vagy a Mig-29OVT-nek! A Russion Knights-nak! Vagy ha meghívnák a Strizsi-t is! De azért a raptor se kutya! Ami abszolút, de abszolút biztos, hogy nem jön el, az az F-117-es.

Viszont az becsülendő, hogy a szervezőség végre észrevette, hogy már ideje lenne egy kis vérfrissítés a repülőnap programját érintőleg, és megpróbálnak ezért tenni is valamit, hogy minél több nagykutyát próbálnak meghívni. Elvégre egy, hátha elfogadja...

Fontos azonban megemlíteni, hogy ilyen célú törekvésük már ezévben is volt a rendezőségnek, amikor megpróbálták elhívni a Mig-29OVT-t, de lemondták az oroszok.
  • narazzino
    Azért nagyot álmodni még merünk...
  • ColdFire
    akkor örülök hogy segíthettem ^^
    :D
  • Papirzacsi
    Aranyos, csak köze nincs a feltett kérdéshez. :-)
  • Kata
    Ez nem éppen jó szemléltető ábra, mert szimmetrikus szárnyprofilt ábrázol (legalábbis én annak látom), és az állásszöggel variál (alfa).
  • ColdFire
  • bazza
    huhh ez szép volt, köszi :)
  • Kata
    "bár az sokszor nagyon száraz"

Rá kell önteni egy kis kávét.
  • Papirzacsi
    Olvasgattam ezt a pumaszállásos anyagot, és sajnos meg kell állapítsam, hogy tele van tárgyi tévedésekkel. :-( No de mindegy.

Kérdés, mennyire mélyen érdekel ,hogy miért megy felül gyorsabban a levegő, mint alul. Egyszerűen kifejezve azért, amit itt a többiek már leírtak, hogy felfogható úgy is, hogy a szárny íveltsége miatt egy képzeletbeli csőbe téve a profilt, a profil felett kisebb lesz a csőkeresztmetzet,mint alatta, és ezért a folytonosság törvénye értelmében, ott nagyobb lesz az áramlási sebesség. Ez helyén is való addig, míg el nem kezdünk gondolkodni ,hogy mégis mekkora csőbe tesszük a profilt, mert minnél nagyobb, annál közelebb kerül a két keresztmetszet viszonya az 1-hez, ami azt jelentené, hogy nincs is sebesség növekedés. :-) Innen látszik , hogy ez az elmélet nem teljesen igaz, de könnyen és érthetően magyarázható vele a dolog. :-)

De annélkül,hogy belemennénk nagyon a részletekbe, a szárny felett tényleg hosszabb utat kell megtennie a levegőnek ,hogy a kilépőélhez érjen. De ő ezt nem tudja. Mikor elindul a repülőgép, még a földön, tehát mikor elkezd áramlani a levegő a profil körül, akkor alul is és felül is ugyan akkora sebességgel indul el az áramlás. Az alul rövidebb út miatt, az alsó légáram elöbb éri el a kilépőélt, és ott visszafordulna a szárny felső felületére, de ekkora irányváltozást nem képes elviselni, és leválik. Annélkül ,hogy belemennénk a cirkulációba, és Kutta-Zsukovszikj tételébe(igazából ezt kéne), fogjuk fel úgy, hogy ez az örvény leválás amit indulási örvénynek hívnak, az mintegy megszívja a szárny felső felén haladó áramlást, és ezzel felgyorsítja, pont annyira, hogy utánna már a szárny belépőélétől alul és felül induló részecskék pontosan ugyan akkor érnek a kilépőélhez.
    Ha mélyebben érdekel a téma, akkor keress rá a magnus hatásra, kutta-zsukovszkij tételre, vagy csak vegyél ki a könyvtárból egy áramlástan könyvet, bár az sokszor nagyon száraz.
  • 42nd Intruder
    Egy angyal alapból tud repülni ;) {oké befejeztem}
  • Kata
    Szívesen vinnék is mindenkit, csak meg kéne tanulni... :) [sóhajt]
  • 42nd Intruder
    Sokan szivesen elmennének Katával repülni
  • bazza
    el kell vinned repülni és akkor majd elhiszem:P
  • Kata
    Mer attól hogy domború, még meg kell "másznia" a levegőnek. És épp a "domb" miatt kell hosszabb utat másznia. Ez ilyen eccerű mint a faék.
  • bazza
    de talán nálam pont az kavart be, hogy mindenféle képpen közegellenállást akartam belekenni (miaz hogy felül domború => és nem lassítja, hanem gyorsítja a levegőt :| )
  • bazza
    srácok (és kata) én mindent nagyon szépen köszönök, az egészből csak annyi nem volt tiszta, hogy miért gyorsabb felül mint alul. de majd éjfélre kitisztul