94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
kiskorúbézoltán #92689 Van amúgy ilyesmire igény az Army részéről? Mintha lett volna megint egy tender, tán pont itt olvastam, lehet pont tőled. -
kiskorúbézoltán #92688 Így a kamut a'szem ki is zárhatjuk az világos, viszont nekem úgy tűnik, hogy a többi videón nem sikerült előbányászniuk sértetlen lövedéket. Lehet az elsőn is valamit benéztem.
Ami érdekes, hogy elég könnyedén emelgetik a nem is olyan kicsi darabot, szóval annyira nehéz sem lehet mint gondoltam.
Ha az .50-es ap-t nem is bírja annyira, mindenesetre jelzi, hogy nem csak a fegyverek átütőereje javult az elmúlt években hanem a mellények betétei is. -
#92687 A Boeing féle FARA (felderítő- és harci) helikopter tervezet, nagyon áramvonalas testtel és toló-légcsavarral:
-
#92686 Van még fent pár hasonló videó:
Én is azon a véleményen vagyok, hogy ez inkább elméleti szintű védelem lehet. Persze, megcsinálták, mert meg lehet. A találatot túlélheted, igen, legfeljebb pár hét kórház a csonttörések és zúzódások miatt. De a gyakorlati értelme kevés. -
kiskorúbézoltán #92685 Nem t'om, de nyilván nagyobb eséllyel mint nélküle. Amúgy értelmét nem látom. Valószínűleg km-es távon már nem lenne ekkora horpadás, de ezzel együtt sem értem mi a célja ennek a mellénynek. Vagy nagyon-nagyon nehéz, vagy nagyon kis részen véd, de ott .50 bmg kaliberig. Utóbbi esetben mi az esélye, hogy pont ott talál el? Talán ha a nagy valószínűséggel halált okozó helyek 50%-át? Vagy még annyit se. Nyilván máshol meg semmit se véd, mert akkor meg a tömeg száll el a hordhatatlanig. Igazából két magyarázatot tudnék kiötleni, az egyik, hogy amerika, csináltak egy ilyet mert megtehetik, hogy ilyesmire költenek és szeretik az extrém dolgokat. A másik, hogy kamu az egész.
Utoljára szerkesztette: kiskorúbézoltán, 2020.03.03. 12:03:57 -
SZUsszan #92684 Azt én is néztem.
Milyen eséllyel lehet egy ilyen találatot túlélni? Valószínűleg szegycsont meg fél tucat borda törése lenne a harcosnak. -
kiskorúbézoltán #92683 Érdekes, hogy a lövedéken semmi látványos deformáció nem történt... -
SZUsszan #92682
-
SZUsszan #92681 A CIA Agent’s Drawing of the First AK-47 Sighting -
#92680 Akkor még se mondtam hülyeséget, mert szektoros kutatás esetén a 360°-os folyamatos lefedettséghez kell a 3 osztály és a 3db 96L6 VVO... -
96L6 VVO (?) balszélen, 50N6 MFR jobbszélen
50N6 MFR (многофункциональная РЛС) multifunkciós rádiólokátor végzi a rakéták célbavezetését, mielőtt azok lokátora bekapcsolna és megkezdődne az önrávezetés pár másodperces fázisa.
Ez a lokátor mechanikusan 1.5 sec alatt fordul 360°-ot oldalszögben.
96L6 VVO (всевысотный обнаружитель) célmegjelölő rádiólokátor [Cheese Board] öt alapvető üzemmódon dolgozhat;
- Légicélok körkörös kutatása helyszögben 1.5°..20°, ekkor mechanikusan 12 sec alatt fordul 360°-ot oldalszögben.
- Kismagasságban repülő légicélok körkörös kutatása helyszögben 0°..1.5°, ekkor mechanikusan 6 sec alatt fordul 360°-ot oldalszögben.
- Szektoros üzemben oldalszögben 120° helyszögben 0°..60° elektronikusan legyez, 8sec alatt, az antenna mechanikusan nem legyez.
- Kismagasságban repülő légicélok szektoros kutatásakor oldalszögben 120° helyszögben -3°..1.5° elektronikusan legyez, 5.5sec alatt, az antenna mechanikusan nem legyez.
- Szektoros üzemben a fenti két mód kombinálásával oldalszögben 120° helyszögben -3°..60° elektronikusan legyez,13.5sec alatt, az antenna mechanikusan nem legyez.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.02.29. 12:38:15 -
#92678 Ez Sz-350-es itt egyetlen üteg is 360°-os védelmet ad.
Oh, félreértéttem a 96L6 feladatát, az ugye körbeforgó radar 5 vagy 10 RPM-el. Azt hittem fix irányba állítva folyamatosan csak 120°-on figyel.
Ez ugye ugyanannak a lemeznek a két oldala.
De nyugaton kvázi teljesen elengedték ezt a megközelítést... -
#92677 Ha a leírtak igazak, akkor 3 üteggel a 360°-os védelem megvalósítható, nem?
Nem lehet, hogy a Szaudi olajfinomitó elleni támadás is tényező volt a döntésben? Ott is az volt a gond, hogy "rossz felé" nézett a légvédelem...
Ez Sz-350-es itt egyetlen üteg is 360°-os védelmet ad.
Vajon miért nem másolták le a NASAMS koncepciót? Adná magát, hogy arra építkezve sokkal hatékonyabb (nehezebben leküzdhető és veszélyesebb) lehetne, de mégsem engedik el az Sz-300 alapkiépítést...
Ez ugye ugyanannak a lemeznek a két oldala.
Előnyös ha a komplexum kezelői a felderítő lokátor alatt ülnek mert:
Adatkapcsolat zavarása esetén is megmarad a légi helyzetkép.
Nemcsak a számítógép által már feldolgozott céljelet látják egy Ikon-ként a számítógép képernyőjén, hanem átválthatnak az eredeti szűretlen analóg jelre is.
Egy analóg "pacska" (céljel) változásából gyakorlottabb kezelő sokmindent megláthat; manőverezik a cél, cél vontatott csalit húz, stb...
Nagyon gyenge (stealth) céljelet manuálisan könnyebb követni.
Hátrányos ha a komplexum kezelői a lokátor alatt ülnek mert:
Elárulják az ellenfél számára a lokációjukat, ráadásul itt ugye 144db légvédelmi rakétát irányít mindössze 3db (!!!) kezelő.
A felderítő lokátor (osztály vezetési pont) kilövésével a teljes osztály harcképtelenné válhat.
-
#92676 Az APC későn vette észre a T-72-őt. A sofőr úgy döntött, hogy ha most megfordul, akkor a T-72 biztos kilövi, szóval inkább nekiment, és elkezdett körözni a T-72 körül. A harckocsi személyzete feltehetően finoman szólva se volt jól képzett vagy gyakorlott, és egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a helyzettel. Talán az is benne volt, hogy azt hitték, egy öngyilkos VBIED rohan feléjük és bepánikoltak. A lényeg, hogy a harckocsi személyzete nem tudta a tornyot és a fegyverzetet úgy forgatni, hogy elkapják az APC-t, az APC sofőrje pedig végül látott egy menekülési útvonalat, és elsurrant. A harckocsi pedig visszavonult.
Őrült döntés volt az APC sofőrjétől, de bevált... -
#92675 Modernizált F-14AM, új ECM, RWR, folyadékkristályos kijelzők a pilóta és WSO előtt, fegyverzet terén az "alap" képességek mellé felkerült a FAKUR-90 (AIM-54A másolat), a MIM-23C HAWK légi indítási másolata és az R-73E is.
-
#92674 Az S-350 légvédelmi rakétaosztály felépítése változott (Usztyinov szelleme kísért), az eredeti 2 üteg (96 rakéta) helyett, immáron 3 ütegből (144 rakétából) áll.
Ha a leírtak igazak, akkor 3 üteggel a 360°-os védelem megvalósítható, nem?
Nem lehet, hogy a Szaudi olajfinomitó elleni támadás is tényező volt a döntésben? Ott is az volt a gond, hogy "rossz felé" nézett a légvédelem...
Az osztály vezetési pontja a korábbiakhoz képest kapott önálló felderítő lokátort, ami javítja felderítési képességét, meg egyben egy HARM csali is.
Vajon miért nem másolták le a NASAMS koncepciót? Adná magát, hogy arra építkezve sokkal hatékonyabb (nehezebben leküzdhető és veszélyesebb) lehetne, de mégsem engedik el az Sz-300 alapkiépítést...
Persze az is lehet, hogy az eredeti elszeparált vezetési pont maradt és a videókon valami miatt nem mutatták, és csak hozzácsapták az osztályhoz az Sz-400 által is alkalmazott 96L6 VVO (всевысотный обнаружитель) 300km hatótávolságú célmegjelölő rádiólokátort [Cheese Board].
Ja, hogy az ilyen képek valójában félrevezetésnek kerülnek ki? :) -
#92673 Nekem is az volt az első gondolatom, hogy mennyi érdekes és feltehetően amúgy a véglegesnél hatékonyabb formát vizsgáltak meg, aztán maradt a ma ismert forma.
A Szu-27 fejlesztéssel kapcsolatos visszaemlékezéseket olvasva egyébként rémlik, hogy a szovjetek az F-15 bemutatásakor megvizsgálták a designt a CAGI-ban, és arra jutottak, hogy az amerikaiak egyszerűen annyira a MiG-25 hatása alá kerültek, hogy bizonyos szintig azt másolták le. Persze érthető, hogy szovjet szempontból ez hízelgő, de azért valami lehet benne... -
#92672 a 2 emlitett tipus elött is igy volt amikor nem számitott a pénz és nem volt versenytárs. -
Elég sokminden változotattak az Sz-350-esen, lehet hogy a Szíriai konfliktus hatására, és ez indokolhatja a program által eddig elszenvedett csúszást.
Az S-350 légvédelmi rakétaosztály felépítése változott (Usztyinov szelleme kísért), az eredeti 2 üteg (96 rakéta) helyett, immáron 3 ütegből (144 rakétából) áll.
Egy ütegbe továbbra is egy rávezető lokátor, 4db indítóállvány, és indítóállványonként 12db légvédelmi rakéta tartozik.
Az osztály vezetési pontja a korábbiakhoz képest kapott önálló felderítő lokátort, ami javítja felderítési képességét, meg egyben egy HARM csali is.
korábban bemutatott vezetési pont
új vezetési pont (?) balszélen
Persze az is lehet, hogy az eredeti elszeparált vezetési pont maradt és a videókon valami miatt nem mutatták, és csak hozzácsapták az osztályhoz az Sz-400 által is alkalmazott 96L6 VVO (всевысотный обнаружитель) 300km hatótávolságú célmegjelölő rádiólokátort [Cheese Board]. -
JanáJ #92670 Feltételezem élénken élt a korábbi lefújt pénztemetők emléke és biztosra akartak menni.
Tudtommal az F-22 és az F-35 is előrébb ált (?) a fejlesztésben, mint a vetélytárs. -
JanáJ #92669 Gondolom a meglepetés ereje. Nem figyelt a hk. és meglepték, gondolom betojtak, hogy autó bomba. Az IFV meg szerintem simán hülye volt, mert bátornak ezt nem nevezném. -
F1End #92668 -
#92667 Alig várom a pillanatot, amikor titkosítás alól feloldják majd az YF-22 vs YF-23 doksikat. Az F-35-ösét nem hinném, hogy már meg fogom élni sajnos. -
#92666 Az ilyen terveknél mindig elgondolkodok, hogy mi volt az ok, hogy a végén maradtak a hagyományos modellnél.
Az F22 és F35 ös esetén is az nyert amelyik nem annyira elrugaszkodott kialakítása volt. -
#92665 Légvédelmis eszmefuttatás. Drónok, CIWS, ami kell. -
SZUsszan #92664 Léghajó balesetek -
ToxiMaxi #92663 WoT-ban lehet ilyen jeleneteket látni. Elképesztő. Kiderült azóta, hogy mi volt ez? -
fade2black #92662 B1 témához. [URL=https://theaviationgeekclub.com/usaf-to-retire-17-b-1b-lancer-strategic-bombers-during-fiscal-year-2021/amp#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=From%20%251%24s][/URL] -
#92661 -
Berkut111 #92660 Vityaz kezelopult -
Taken on February 20, the video shows a vehicle which appears to be an ACV-15 supplied to Syrian militant group Hayat Tahrir al-Sham by Turkey ramming into an unsuspecting T-72 tank of Syrian Arab Army. It is not clear what the driver of ACV-15 was trying to pull off, but the hesitant reaction of the tank might imply that the tankers considered it as a suicide bombing attempt. -
kiskorúbézoltán #92658 Megnéztem vagy ötször, de mintha a szállítási dugó lenne a gyújtó helyén. -
#92657 -
JanáJ #92656 Köszönöm, hogy így fogalmaztál, mert a Pavlov háza dolog nekem új volt. -
SZUsszan #92655 Oké, nem fogalmaztam jól. Modern CQB nehézfegyverek nélkül. -
Solt #92654 Nézd meg az első részt és meglesznek a válaszok... -
JanáJ #92653 Kérdés mi a cél. Ha szétcsapni a házat, akkor PGM, ha van bent valaki, akkor szerintem illik valami "nehéz tüzérséggel" megtámogatni az SF-eket. Legyen az égen vagy földön. -
SZUsszan #92652
Így nézne ki egy modern Pavlov háza kb. -
JanáJ #92651 Szerintem ezekkel max lazadokat meg drog termesztoket lehet inzultalni. Javits ki ha tevedek, de ezekre meg a csoves cuccok is veszelyesek. Biztos olcsobbak, mint a dron, de csak erre jok. Lassuak mint a fene, nem tudom a plusz repidobol mennyi megy el utazasra. Most ugy nez ki abba hagyjak az amik a demokracia exportot. Mit csinalnanak most a gepekkel, pilotakkal, karbantartokkal? Ezt a penz dolgot mindig hajtjatok, de nekik van es amig tudnak ra pumpolni, addig fognak. De itt van kis hazank, ahol szinten nem esz felhasznalasaval koltekeznek. -
#92650 A HMS Artful vízre bocsátási ceremóniája, érdekessége a képnek, hogy látható a szonár-szekció alján a víz szabad áramlását lehetővé tévő nyílások, illetve elöl-középen a horgony fedőajtaja:
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.02.22. 17:42:28