95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ebben az a durva, hogy a legénységük is kb. azonos nagyságrend... -
The European association MBDA on June 12, 2018 in Paris signed a contract worth 50 million euros to supply the Ministry of Defense of Estonia with a large batch of portable air defense missile systems Mistral 3, produced by the French branch of MBDA, with an option for another 100 million euros. The number of ordered launchers and missiles is not disclosed, but it is reported that the delivery will also include simulators, training missiles and control and verification equipment. Deliveries will begin in 2020.
-
Görög haditengerészet haditechnikája, pár ezer év különbséggel...
-
Az első három pont komoly, de humorosra akarták venni. Gondolom így akarták kicsit feldobni a száraz eligazítást. -
Ezt humorosra akarták venni, vagy ez most komoly...? -
Hétvégi jókivánalmak az US ARMY eltáv eligazításán:
-Ne növeld a populációt (ie.: ne csinálj gyereket)
-Ne csökketsd a populációt (ie.: ne ölj meg senkit)
-Kerüld el, hogy kórházba, az újságok címlapjára vagy börtönbe kerülj
-Ha mégis börtönben kötsz ki, gyorsan kerülj a többiek fölé -
F1End #88165
-
Direkt linken sem fogja, ha blokkolja a tűzfal...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.06.15. 13:15:09 -
Katt ide -
F1End #88162 Ezt a képet be tudnád dobni más linkről is? Nekem sajnos nem jeleníti meg. -
Élek a gyanúval, hogy ez alapvetően nem katonai, hanem hírszerzői vagy ipari értékelés, amely azt támasztja alá, hogy a hadseregnek több harckocsira van szüksége...
-
Molni anyaga szinte biztosan hadijátékhoz készült, a 12. oldalon külön is elemzi a Cseh/Lengyel/NDK hadosztályok harcértékét a szovjethez/NATO-hoz képest.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.06.15. 12:06:48 -
Az M1A1-et és Leo2A4-et leszámítva szemtől szembe szinte minden más hkn-ál a "fussatok bolondok" taktika lett volna követendő szerintem. Az más kérdés, hogy mennyi volt belőle... -
A T-80U Kontakt-5 ERA-val, egy klasszissal jobb tűzvezető számítógéppel, lövegcsőből indítható pct. rakétával és gázturbinával érthetően drágább jószág volt, de gyakorlatilag mindennel bírt, amit a szovjetunió 1985/86 körül le tudott tenni az asztalra... -
JanáJ #88158 +1 -
A T-80U ára iszonyatos a T-72B-hez képest. Én többre tartanék 3 db T-72B-t, mint 1 db T-80U-t. Azétr a T-72B tűzereje elég decens volt főleg ATGM ellen és még a '80-as évek közepi 120 mm-es APFSDS lövedékek ellen is jó volt a védettsége. -
Élek a gyanúval, hogy ez alapvetően nem katonai, hanem hírszerzői vagy ipari értékelés, amely azt támasztja alá, hogy a hadseregnek több harckocsira van szüksége... -
És az árak...
T-62 62eR
T-64A 194eR
T-64B 318eR
T-72B 280eR
T-80U 824eR
-
Érdekes, hogy az M1A1-et is jobbnak tartották a T-80U-hoz képest meg a Chally 1-et. Papíron a T-80U tűzereje és páncélvédettsége is nagyobb, az ergonómia, célzórendszer és egyéb praktikussági dolgok miatt adtak ekkroa eltérést? A T-72A vs M1 (105 mm) esetén is a T-72A páncévédettsége jó volt a tűzereje sem volt katasztrofálisan szar az M1-hez képets. Az M833 gránát nagyon kellett az M1IP magasságában..
A T-80B ATGM-es és jó páncévédettsége kb. akkora eltérés mint az M1 (105 mm) vs M1A1 és erőbb páncélzata. Én konkrétan ipari hulladéknak tartom az T-72A-t a T-80B-hez képest. Az előbbi egy primitív tömegharckocsi a T-80B ATGM-et még a Leo2A4-re is veszélyt jelentett szemből tudtommal, de 2A0 és A1 ellen egészen biztosan, ahogy M1A1 ellen is jó volt. -
Azért a T-55 vs. Leo1A1 bő kétszeres eltérés érdekes. Páncélzat terén nem volt semmi rendkívüli a Leo1-ben, hogy a Chieftain ennyire magasra van értékelve, valahol megértem (páncélzat), valahol nem (löveg).
Ami igazán nagyot üt szerintem, hogy a T-72A és a T-64A közé egyenlőségjelet tettek, holott utóbbi jobb tűzvezető rendszerrel és megbízhatóbb töltő-berendezéssel rendelkezik - egyedül az 5TD motorok legendás megbízhatattlansága miatt tudom elkézelni, hogy ennyire lehúzták a T-64A-t. Viszont hogy a T-80B mindössze 15%-al jobb, mint a T-72A... Hátőizé... -
Érdekes, hogy az M1A1-et is jobbnak tartották a T-80U-hoz képest meg a Chally 1-et.
Nekem ilyen van, de ekkor még nem volt T-80U és egyebek sem, kb. 1 évtizeddel korábbi. -
Szovjetek értékelése szerint, saját illetve az ellenfél harckocsijainak képesség koefficiense, különböző korszakokban...
... ebből is adódhatott hogy többszörös mennyiségi fölényre törekedtek.
-
Biztos olcsóbb, mint az EM ágyús bohóckodás a Zumwalthoz... -
JanáJ #88149 Dobtak bombát a Griffek. link -
155mm-es szilárd hajtóanyagú, ramjet meghajtású irányított lövedék, ami cirka 100km-es hatótávolságot biztosít szinte bármelyik 155mm-es tüzérségi eszköznek. A lövedéket a norvég Nammo fejleszti saját kútfőből és pénzből, de állítólag már érdeklődés van rá bőven, az első éles teszteket jövőre, a sorozatgyártást megrendelők esetén 2023-2024 körülre ígérik. A kérdés persze az is, hogy mennyi lesz az ára és persze hogy mennyivel csökken a robbanótöltet az által, hogy a helyét át kell adja a menethajtóműnek...
-
fade2black #88147 Pont ez lenne a lényeg. 130mmel is 2035 helyett kész lenne 2025re, harmad annyi fejlesztési költséggel és bőven be lehetne tolni T-14elé is. A fejlesztésen megsporolt összegből meg rendszeresíthetnének azonnal egy párszázat...
-
Érdekes történet, az F-35 Lot14-ig marad a jelenlegi AN/AAQ-37 DAS, de utána a NorthropGrumman helyett a Rockwell fogja szállítani az utódját, ami jobb képességű, ugyanakkor olcsóbb lesz. -
Egyrészt a más torony teljesen megboríthatja a jármű súlyelosztását (ráadásul itt több tonnáról is lehet szó),
Azért nem véletlen, hogy a mai harckocsiknál középen van mindenhol a torony. ;)
Mitől lehet könnyebb a Leclerc tornya? Az automata töltő, a kevesebb személyzet és az abből fakadó alacsonyabb felület miatt? Vagy csak szimplán kevésbé olyan jól védett, mint a Leopard tornya?
A kisebb belső méret miatt eleve kisebb a befoglaló mérete, ami azonos páncélvédelemnél is kisebb tömeget jelent. Sajnos pontosan nem tudjuk, hogy védelem terén hogy áll - de hozzávetőleg hasonló szinten lehet a kettő...
Nem ismerem a konkrét célokat, de nekem ez inkább ilyen show elemnek tűnik, mint tényleges terméknek (vagy prototípusnak).
Pedig le is írtam - az elsődleges cél a francia és német szakemberek együttműködésének alapjait lefektetni ;) -
JYeti #88144 LeoLerc vagyis az EMBT viszont hirtelen megadta ezt a lehetőséget, tehát ismét lehet játszani a különféle kiegészítő páncélzatokkal, új főfegyverzettel, stb...
Műszakilag biztos megvalósítható, de azért valószínűleg nem egyszerű (bár IFV-knél szokták váltogatni a tornyokat). Egyrészt a más torony teljesen megboríthatja a jármű súlyelosztását (ráadásul itt több tonnáról is lehet szó), hova megy az automata töltő, mi lesz a felszabadult hellyel (négy helyett elég három ember is).
Kérdés a francia GIAT löveg meg a lőszerek integrációja is a Leopard Rheinmetall lövege helyett.
Mitől lehet könnyebb a Leclerc tornya? Az automata töltő, a kevesebb személyzet és az abből fakadó alacsonyabb felület miatt? Vagy csak szimplán kevésbé olyan jól védett, mint a Leopard tornya?
Nem ismerem a konkrét célokat, de nekem ez inkább ilyen show elemnek tűnik, mint tényleges terméknek (vagy prototípusnak). Túl sok kompromisszumot érzek a dologban (ld. fentieket, meg azoknak az integrációs igényét), ami azért komolyan megdobhatja az árat, és így hirtelen nem látom a fekete-fehér előnyöket, amik egy alacsonyabb árú legmodernebb Leopard variáns teljesítményét érdemben meghaladnák (esetleg a 130 milis ágyú, ha beépítik).
Y -
JanáJ #88143 Ohó, ez automata töltős. Így már értem. Nem értettem mitől lenne könnyebb a francia torony. -
Pont ezen morfondíroztam, hogy a Leo3 (vagy mi lesz a neve) megjelenéséig kell valami, és arra ez végül is tökéletes - megvan az a mozgástér, ami külön-külön a Leclerc és a Leo esetében nincs meg. LeoLerc vagyis az EMBT viszont hirtelen megadta ezt a lehetőséget, tehát ismét lehet játszani a különféle kiegészítő páncélzatokkal, új főfegyverzettel, stb...
Én viszint arra nem számítok, hogy az EMBT-ből lesz 130mm-es löveggel szerelt variáns. Ha azt meglépnék, akkor a Leo3 programnak vágnának alá... -
Egyfelől a Leo2 tornya nehéz, tehát megfelelően felpáncélozva nem bírja el a Leclerc futóműve. Ellenben fordítva az van, ami amit írtam: kapsz pár tonna extra mozgásteret...
Másfelől pedig lassan európában is belátják, hogy az automata töltő nem ördögtől való... -
fade2black #88140 az se biztos elbírná. Meg gondolom autoloader muszáj lesz 130mm felett. btw 2035 veszett messze van.... -
JanáJ #88139 Nekem fura hogy nem francia teknőre kerül német torony, de biztos jobban tudják. -
Ez az European Main Battle Tank (EMBT) gyakorlatilag mindenkit meglepett. Ugye fogtak egy Leo2A7 alvázat, és ráhegesztettek egy Leclerc Séries XXI. tornyot. A dolog több potenciális célt is szolgál: először is az egyesült KMW+Nexter cégek mérnökeinek egy próbapad, hogy az egymással való együttműködést gyakorolják, a feladatmegosztást, céges belső struktúrát felépítsék. Másodszor exportra egy új lehetőséget nyújtanak, a Leopard 2 fejlesztéseknek egyre inkább az alváz teherbírása szab határt, illetve az össztömeg kezd elszabadulni, így elég nehézkes megfelelő kompromisszumokat összehozni. Az EMBT esetében viszont a könnyebb Leclerc torony miatt hirtelen "lett" 6 tonna szabadon felhasználható tömeg, amit a vásárló a kedve szerint használhat fel, mehet kiegészítő páncélzat a teknőre, mehet APS a toronyra, és így tovább. -
Pontosan nem tudjuk. A Rheinmetall még a 2000-es évek végén, 2010-es évek elején nyiltan vállalva, hogy ex-Bundeswehr Mardereket felújítva árul különböző feladatokra, relatíve olcsón. Volt APC, IFV, specializált feladatkör (betegszállító, felderítő, parancsnoki jármű) és egy "közepes" harckocsi, 43 tonnával és 105mm-es huzagoltcsövű löveggel. De sacc per kábé senkinek sem kellettek.
Majd megjelent a Lynx, a teknő szinte megegyezik ránézésre a Marderrel, csak modern lámpák kerültek rá, új motorok, új lánctalp, új torony. A Rheinmetall állítja, hogy ez egy teljesen új család, független a Mardertől. -
Szerintem megpróbálják lefedni a piacot. Egyfelől van a drága de high-end puma, a másik oldalon az olcsóbb, de meglehetősen potens Lynx (mondjuk ehhez jó lenne tudni egy árat is, hogy tényleg olyan olcsó-e), ami a meglévő Marder teknő feltupírozva off-the-shelf megoldásokkal.
Na ez az. Akik olcsóbb megoldást keresnek, azok sokszor végül gumikerekes megoldásoknál kötnek inkább ki (Piranha család, Boxer, Patria, stb.). Ha innen nézzük, a Lynx legfőbb baja pont ez. Drágább (vagy drágább üzemeltetésű) mint egy 8x8-as gumikerekes megoldás, viszont akkor a potenciális vásárlók is már többet várnak el. Ausztráliában is potenciálisan a CV90 és a Puma versenyzik... -
Ghur Khan hírek
Demó szekér azaz hogyan is készül a Lódarázs
- link
BMP-1 célkövető és hőkamera
- link
Tatra+EVA
- link
Magyar tüzérségnek nem is volna rossz, ha jól veszem ki teljesen automata 12 lövetű.
HPASP-nek egy kis örmény tech demó részlet
annak örömére, hogy elvileg vettek pár Tor-M2-t
- link
Buk-M1 makett link unalmas téli estékre :)
Видео разворачивания надувных Панцирей и С 400 в Крыму
bmpd.livejournal.com hírek
Data on man-hours in the production of the F-35 fighter
- link
Azerbaijan demonstrated the rocket complexes "Polonaise" and LORA
- link
American tanks M1A2 Abrams with a complex of active protection Trophy already in Europe
- link
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Patria 6X6
-forrás
Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.06.13. 02:28:42 -
Mármint úgy Marder, hogy annak tervei alapján ?
Vagy a régi vázakra ?
(a gyagya agyam ilyeneket megjegyez, bezzeg amit kellene . . ) miszerint egy telephelyen állt vagy 50db Marder, amiből kiszedtek dolgokat aztán lángvágóval szeletelték
#67486 a videó sajnos nem elérhető már
Vagy nem volt teljes állományra újrahasznosítás csak a legelhasználtabbakra ? -
JYeti #88133 Pár érdekesség még a Rheinmetall standjáról (Eurosatory 2018):
UGV - Unmanned Ground Vehicle
Boxer légvédelmi verzió, Oerlikon Skyshield toronnyal
Fieldranger torony
Y -
érdekesség
Stephen Morris vs MH 1-0
Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.06.12. 23:18:04