Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Izrael alapvetően az amerikai katonai segélyként érkező M16 / M4 szériára építkezett, csakhogy ugye megbízhatóság és az M16 hossza miatt sok volt a kritika vele szemben. Ez hívta életre a Tavort, amely alapvetően az AK-féle működési elvet alkalmazza. A Tavor 2001-ben kezdte meg a katonai szolgálatát, kisebb mennyiségben. Rövid úton kiderült, hogy az első TAR-21 szerkezete érzékeny a finom homokra, így egy sor változtatást eszközöltek rajta, majd ugrunk egyet az időben, és a tapasztalatok alapján kihozzák a Tavor X95-öt, amit Micro-Tavor néven is ismert (az X95 a marketingneve a külföldi piacokra). Ez az IDF hivatalos kézifegyvere ma már.

A Tavor X95 egy sor moduláris elemet kapott, pl. átszerelhető 5.56x45mm és 9x19mm-es lőszerre, különféle hosszú cserecsöveket kaphat, és így tovább. A legfőbb előnye, ami Izraelt érinti szerintem a hossza. Az IDF erősen épít arra, hogy a gyalogság páncélozott járművekben éri el, illetve hagyja el a harcteret, erre pedig minél rövidebb fegyver kell. Ezt pedig a Tavor X95 maximalizálja...

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2018.01.29. 13:20:14

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Izraeliek vajon mennyire elégedettek a Tavorral? Igazából azt sem értem, miért váltottak rá...
[NST]Cifu
A Steyr AUG is beváltnak tekinthető, mégse arra cserélik. A HK416 és társai (ugye ma már a Sig-Sauer és a Steyr is nyújt saját alternatívát) lényege az, hogy kívülről és működtetés illetve használat szempontjából az AR-15-ös családot másolja, csak ugye a belső igényesebb / más. A világpiac meg zabálja, a fene tudja miért tudjuk miért...

[NST]Cifu
A gond az, hogy nem csak a lőszert kell bekészíteni, hanem a hajítótölteteket is. Az meg annyira nem egyszerű. Ha kevesebb embert, gyorsabb és hatékonyabb működést akarsz, akkor ott az Archer....

[NST]Cifu
Preferencia. Mint mindenhol, itt is vannak előnyök és hátrányok, egy részüket Kurfürst már leírta, de ide kívánkozik még a fekve lövés problémája (nem véletlenül került bipod a FAMAS-ra), és hát az, hogy az FN F2000 és pár kevésbé ismert típust leszámítva alaphelyzetben nincs megoldva a kétkezes használat (a P90-et én nem sorolom ide, mert az nem karabélylőszert tüzel). Az, hogy át lehet szerelni jobb és bal kezes használatra, az nem valódi megoldás.

Hogy akkor pl. a britek miért használják még mindig a szigorúan jobb kezes SA80-at? Mert így hozta a döntés...

Az FN anno iszonyatos marketinghadjáratot indított az F2000 kapcsán, aztán a vége az lett, hogy ma pl. nem is látható az FNAmerica honlapján felsorolva. Egyszerűen belátták, hogy a legnagyobb piacokon az FN SCAR és az AR-15/M16/M4 klónok eladhatóak (az övéket F15-nek hívják).

Szerintem szerelni/tisztítani is nehézkesebb. Valamint nem ad annyit, amiért megérné a meglévőket cserélni. Ahol mégis cserélik a fegyvert, ott pedig a máshol már beváltra teszik pl: HK416.
ximix
CAESAR 8x8

Érdekes, automata meg nem is, 6 fős személyzet egy kicsit sok, képes közvetlen tűztámogatásra hőkamera segítségével.
Ha mindkét oldalt betudnának készíteni kb. 6 adag lőszert és töltetet majd innentől lenne teljes automata jobb lenne szerintem.
Ergonómia. En csipem a bullpupokat, de azt el kell ismernie hogy ergonómiai terén vannak kihívások, amiben a hagyományos fegyverek jobbak. A tarcsere nehézkes, a fegyver többnyire seggnehéz (nem jó), a szerkezet és a RAVASZ távolsága miatt jellemzően valamilyen tolórudas vagy hasonlo áthidaló megoldás van, ami miatt a sütése nem az igazi. Ráadásul a FAMAS-t és az AUG-ot leszámítva sok a gyenge konstrukció is.

Cserébe viszont kapsz egy M16-os csövet M4 méretben.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

molnibalage83
Ja, akkor rosszul tudtam. Én úgy ismertem eddig, hogy ez szept 1/2 között volt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

A háború utolsó légigyőzelmét elérő P-61 (Lady in the Dark) aug. 14/15 hajnalán kényszerített tengerbe egy japán vadászgépet, ez után fogták a japán kormány rádióüzenetét a megadásról. Ettől az időponttól lépett életbe tűzszünet, a kapitulációt írták alá szept. 2.-án.
Üdv!
Azt nem értem, hogy miért ennyire marginális a bullpup fegyverek használata. Elméletben ideális fegyver. Van csőhossz a nagytávolságú célleküzdéshez, rövid méret a szűk helyen való mozgáshoz. Hosszabb csővel még támogató fegyvernek is vállalható. A kétkezességre is vannak kipróbált megoldások. Max. épületharchoz használnék másfajta lőszert ami nem megy át három házfalon, de nagy a sebzése. De biztos van rá magyarázat, hogy miért nem használják a hátrányai ellenére.
molnibalage83
Aug 15-én jött az üzenet, hogy vége, letesszük a fegyvert. Az aláírás 2 hét volt. Ez elég hosszú idő...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

ximix
Akkoriban egy hír, parancs mennyi idő alatt ért el a megfelelő emberhez ?
Teszem azt, ha az öltönyösök meghozzák a döntést és az míg rádión, morzén, gyalog, elér az utolsó állomásra, lehet simán elemelkednek a gépek akik ha jól tudom teljes rádió csendben repülnek, hogy ne tudják őket bemérni, ebből adódóan elérhetetlenek és végrehajtják a parancsot.
Szerintem már annyira megszokták a háborút, hogy eszükbe se jutott addig leállni, a parancs úgy szólt, hogy éjfélig még háború van...
molnibalage83
De miért nem állította le működését mindkét oldal? Képtelen vagyok ezt megérteni.

Hpasp
De miért? Zavarják a támaszpont védelme miatt?

A mai harctéren elvárt, hogy a GPS nem működik...
Egy hadsereg háború idején mindaddig rendeltetésszerűen működik, míg életbe nem lép a tűzszünet vagy a kapituláció (utána is, csak akkor már más a rendeltetés). Az utolsó éjszakán is lőtt le japán gépet egy P-61 Black Widow úgy, hogy mire leszálltak életbe lépett a "tüzet szüntess, béke van". Az a japán akik lelőttek az se sétarepülésre indult, hanem katonai/harci feladatot hajtott végre.
molnibalage83
Féloff?

A japán fegyverszüneti egyezményes dolgokat soha nem értettem. Tudták, hogy megadás lesz mégis repültek bevetéseket a pilóták és a fegyverszünet előtt pár órával is elvesztett egy jenki gép. Ennek mi értelme volt...?

Az I. vh végre előtt is volt egy utolsó támadás. Minek...?

molnibalage83
De miért? Zavarják a támaszpont védelme miatt?

Hpasp
Mekkora repülési magasságon ne akarj polgári GPS-t használni.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.01.28. 11:38:27
molnibalage83
Az alsó kép mit mutat?

Hpasp
Red Flag spotterek álma (felszálló gépek listája nem gyenge)...

... csak GPS-t ne akarjanak használni.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.01.28. 11:36:01
Hpasp
Új Kínai légicél...
<#gun>
Ez a mintegy 15,3 méter hosszú tárgy látható a Pingyuan repülőterén Kínában, ami nem hasonlít semmilyen ismert kínai harci gépre. Tekintettel arra, hogy nem mozog, és hogy nem látható a repülési tesztközpontban vagy a gyártó repterén, ez valószínűleg egy modell. A Terraserverből készült képelőzetes, amelyet 2017. november 13-án rögzítettek.
Az objektum már legalább 2016. december 25-én is ott volt.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.01.28. 11:29:32
Érdekes, úgy emlékszem tavaly nem is volt légi része a díszszemlének, persze lehet, hogy felkészülés volt.
qtab986
Annál több. Egy koncepció ami az FN P90-el kezdődött. Nyilván más a működése a P90-nek és az F2000-nek de a forma, a kezelés hasonló.

Elég jó képgyűjtemény a 2017-s Victory Day-re való félkészülésről. link
Létöltéshez képlopó kell.
ximix
SoldF 2001 svéd katonai kisokos
- pdf
Hpasp
Hpasp
A TOSHIBA-KONGSBERG INCIDENS...

The avarice of a Japanese and a Norwegian company and their respective
governments' lack of adequate supervision of sensitive military
exports has seriously undermined Western security. Toshiba and Kongsberg
covertly violated the established standards that govern the operation
of the Coordinating Committee for Multilateral Export Control.
These companies diverted advanced milling machinery that has enabled
the Soviet Union to develop much quieter submarine propellers.

... és az azt megörökítő Szeverodinszki emlékmű.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.01.27. 16:48:45
[NST]Cifu
Elvben bármelyik komolyabb Delta-V-vel rendelkező műhold képes lehet rá. Én inkább a Kínaiakra tippelnék...

molnibalage83
A lengyelek jenkiktől vettek volna legfeljebb, mert a média 100 darabos mennyiségéről számolt be igényként. Annyi F-16A/B-je soha nem volt az IAF-nek...

Lásd itt.

Konkrétan az X-37B-re célozhatott, másra nemigen.
Na végre valakire rá tudták sózni a régi szétrepült F-16-osaikat 😊 (tudtommal a lengyeleknek, románoknak is kínálgatták őket korábban). Persze valószínű nem fogják így se kirepülni az élettartamukat a horvátok, ha kb. annyit repülnek majd, mint a mieink. 😊
[NST]Cifu
Francia műholdakat idegen országok megvizsgáltak a világűrben. Magyarul egy (vagy több) műhold megközelített francia műholdak(at), azok tanulmányozása és kvázi kémkedés céljából.

Ez csak azért érdekes, mert az első általam ismert eset, amikor ilyesmiről nyíltan beszámolnak - persze itt is szigorúan az adott ország megnevezése nélkül...

[NST]Cifu
Érdekes, hogy talán a leginnovatívabb Bull-pup megoldás, az FN F2000 kvázi teszthalott állapotba került, a "régi" AUG és Tavor rendületlenül él és virul...

qtab986

qtab986
Talán egy logikus érv. De nem biztos hogy ebben az esetben ez igaz. Nem tudom melyik HK417-esről van szó.
Ha jól tudom akkor a HK417 csövének hagyományos a huzagolása. A HK G3 (AK4) csövének poligon a huzagolása.

A poligon huzagolású csőben kevésbé tud a nagy nyomású gáz a lövedék elé jutni és így kárba veszni.
Tegyük fel hogy ugyanolyan lőszert használunk. Van két egyforma fegyver. Csak a huzagolás a különbség. A poligon huzagolású csövét nagyobb sebességgel fogja elhagyni a lövedék. A nagyobb kezdősebesség azt feltételezi hogy nagyobb a hatásos lőtávolság is.
+
A HK G3 (AK4) késleltetett tömegzáras. A gázelvételes fegyverekkelszemben nem kell megcsapolni a csövet hogy a lőporgázzal ne csak a lövedéket de zárvezetőt is mozgassák,

De lehet hogy ezek lényegtelen szempontok.

Szeretnék visszatérni a lőszer dilihez:

Svédeknél az Ak5-ös helyett HK 416-ost, 417-est és Ak4-est fognak használni, elsőt 5,56x45-ös kaliberben, a második kettőnél értelemszerűen 7,62x51-ben maradnak és az a furcsa az egészben, a 417-es lehetne DMR (is), megspórolva az Ak4-es "modernizálását", de az is mezei gépkarabély lesz, mint a 416-os és az Ak4-es lesz a DMR.

Utoljára szerkesztette: Marcus9311, 2018.01.26. 22:33:15
molnibalage83
Rgr.

Kipuhatolom még egyszer, aztán küldök privit.

Everybody wants to win the lottery. Everybody wants to fuck Scarlett Johansson!

[NST]Cifu
Amit mi írunk, annak nincs megfelelő olvasottsága, hogy foglalkozzanak vele. Szerintem egy komolyabb indexes címlapos írással is eltölt 1-3 napot az írója, ha munkaidőben ezt csinálnám, adott méretben (~15-20 ezer karakter) össze lehet dobni egy hasonló, de színvonalasabb cikket.

De anno az SG-s cikkeknél is tized akkora olvasottsága volt egy katonai vagy űrhajózási cikknek, mint egy filmkritikának vagy számítástechnikai hírnek....

molnibalage83
De most tényleg. Egy 6k karakteres cikkért mennyit fizetnek? Mert van ólyan fórumkommentem, aki kb. ilyen hosszú és két oldal. 20-30 perc alatt megírom...

Mondok egy feleakkora számot és lássuk alkalmaznak-e. 😊

molnibalage83
Nem vagyok maximalista, de amikor alapvető hülyeségeket és tévedést írnak le, akkor az már sok.
Az ami egész egyszerűen szánalmas, hogy INGYEN lehetne javítani a minőségen és erre nem vevők.

Erre mit mondjon az ember? Röhejes egy banda, akik ráadásul valami egészen durván el vannak szállva maguktól, mikor igazából tényleg feltenném a kérdés, hogy mi a faszhoz értenek ezek? A cikkeik teli vannak gépelési hibával, be nem fejezett mondatokkal és kb. alig pontos bennük valami.

Ezért fizet valaki? Ez a "versenypiac"? Mondom, helyből ugorva leiskolázom ezeket a hülyéket. Mégis ők akasztják le a lóvét...

Az SG-n megjelenő írások színvonala sehol nincs a 10 évvel ezelőttihez képest. A cikkeket kb. elolvasni sem érdemes többségében. Legfeljebb vitaindítónak jók, de semmi másra.

BTW az SG-nek is felajánlottam, hogy jelenleg meg HT írásom itt. Nem voltak rá vevők...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.01.26. 13:42:04

Hát ez is olyan dolog, hogy aki szereti a hamburgert, az nem akarj megtudni, hogy a hús bele hogyan készül.

Neked szívügyed a haditechnika meg a műszaki dolgok, ezért maximalista vagy, és ingyen is hajlandó vagy jó írásokat összehozni. Bár gondolom nem szoros határidőre, egy ilyen indexes firkásznak meg gondolom ki van adva, hogy egy óra múlva legyen kész egy cikk mondjuk az F-117-ről valami amcsi cikkecske által inspirálva, amire véletlenül ráakadt a főnök, vagy a redditen látott meg egy postot róla. Ilyesmikből születnek rendszerint az indexes cikkek, mármint a nem hazai vonatkozásúak, ez jól látható. Az sg sem igényesebb, mint az index, bár mivel az sg látogatottsága nyilvánvalóan a fasorban sincs az indexhez képest, ez nem csoda. Anno Cifu írt több igényes cikksorozatot az sg-nek, most már úgy látszik nem tartanak rá igényt. Az index meg sosem tartott.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.01.26. 13:24:41
molnibalage83
Ennek fényében még inkább lenézem az egész bandát, mert ingyen is megcsináltam volna. Egyébként nyugodtan írjál le összeget.

Pályázok mellékállásban és eztán oda írok HTKA helyett pénzért. Erőlködés nélkül rakok össze ennél fényévekkel jobb írásokat. 😊
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.01.26. 12:57:53

Meglepődnél, ha tudnád, mennyit kap ott egy (mindenes) olvasószerkesztő (és többet nem akarnál ingyen írni semmit).
Utoljára szerkesztette: Oddball29, 2018.01.26. 12:57:25

molnibalage83
Az újdonságok nagy része EGYIKE sem igaz benne sanszosan. Ergo hülyeséget kaptak. Egy bölcsész barátom barátja újságító és írtam neki egy hosszú levelet, amikor volt egy kis vitánk arról, hogy mekkora balfasz gyak. alles zusammen az index meg nem kéne kritizálni, ha már ők az egyetlen ellenézi média, reklmá igények, kattintásszám stb. Egy metróval kapcsaolatos cikk volt. Bemásoljam ide? Mert a barátom utána azt mondta, hogy gyönyörűszép érvelés volt, nem tudott sehol belekötni.

Az idex.hu igénytelen emberek gyülekezete. A videóik és cikkek egy része alapján ráadásul egyik-másik sznob és elég durva felsőbbrendűség tudata van, ami annak fényében vicces, hogy kb. képtelenek egy épkézláb cikket megírni... Én jobb újságíró vagyok több területen, pedig én nem főállásban csinálom...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.01.26. 12:56:24

Szerintem nincs igazad. Az Index nem egy szak folyóirat. Értelemszerűen nincs olyan szakmailag képzett újságírójuk, aki képben lenne. Értem, hogy bántja a szemed és nem is azt mondom, hogy nem kell törekedni a a tökéletességre, csak lehet ez üzletileg nem kifizetődő. Valószínűleg valahonnan átvett és lefordított cucc ez is. Az irodába a kollégáim nagy részének ez a cikk is újdonságokat tartalmazott. A mennyiség hajhászása nem meglepő módon a minőség rovására megy. Volt egy srác, aki érdeklődött a téma után és jókat írt, de őt elüldözte a sok "jó szándékú" olvasó. :-)