94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • F1End
    A wiki szerint elsősorban célgépnek szánják: "However, the developers have stated that the primary focus of Dark Sword is to develop it into a hypersonic UAV, in order to fulfill the requirement of a low-observable, high maneuverability, hypersonic UAV to support tests conducted for Chinese air defense and air-to-air weaponry." - link
    Mondjuk gondolom ha már eddig eljutottak készíthető belőle UCAV is.

Egyébként a csökkentett radarkeresztmetszetű célok támadását hogyan gyakorolják máshol? Egyszerűen kisebb méretű célokat reptetnek, hogy az RCS ugyan olyan kicsi legyen, mint a várt ellenséges gépé?
  • [NST]Cifu
    Úgy tűnik megvan az első kép a teljes méretű kínai 'Dark Sword' UCAV-ról:

A 'Dark Sword' nagy sebességű csapásmérő drón a hírek szerint, amely kvázi pilóta nélküli lopakodó könnyűbombázóként dolgozhat A2D környezetben.
  • JanáJ
    Nem volt smile, komolyan vettem. :-)
  • JanáJ
    Szerintem kigombolkozva nem működik. Mondjuk egy bejövő csúnyaság is fájna nekik, már a gyalogoknak.
  • m18
    Az először berakott képen van egy M2 Browning. Az 165,4 cm hosszú a "markolatig". Szerintem sem sokkal magasabbak 170-nél a gyalogosok. Meg a Merkavanak a testhez képest egyébként is nagyobbnak hat a tornya,mint mondjuk egy Abrams-nél.
  • fade2black
    Ha nem kapja le a Trophy és nekimegy az ATGM... a tanknak akkor mekkora?
  • JYeti
    Na az lenne az érdekes, hogy ha most eldurranna egy Trophy, az milyen járulékos károkat okozna a nyuszik körében. Elvileg talán nem olyan veszélyes, mert a katonák közvetlenül a teknő mellett állnak, de azért a repeszekből lehet ők is kapnának.

Y
  • [NST]Cifu
    Én is a wikivel kezdtem, és én is elcsodálkoztam, hogy "csak" 2,67 méter magas lenne...
    Viszont ahogy elkezdtem rákeresni, elég sok képen látni, hogy bizony a harckocsi testének a teteje simán 1,8-1,9 méter magas lehet a talajtól.

Ezzel együtt én is arra tippelek, hogy az először berakott képen 1,7 méter lehet a gyalogosok átlag magassága... :)
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.06.04. 13:27:00
  • [NST]Cifu
    Beugratós kérdés volt, valóban ekkora...

• Kurfürst
    Valami itt nem kóser, wiki szerint elvileg 2,65 méter pincétől a padlásig, azaz a toronylemez tetejéig, az pedig nem olyan rettenet sok. Vagy ma már törpéket is bevesznek (gépesített) rohamosztagosnak, hogy beférjenek valahogy. :)
    Utoljára szerkesztette: Kurfürst, 2018.06.04. 13:23:39
  • JanáJ
    Szerintem csal a kép. Egy letörésen állt meg a hk és nála lejjebb állnak a nyuszik. Lehet a túloldalra állva és fotózva meg óriások lennének. Nem tudom hogy rugózza ki a futómű az egyenetlenségeket. Eleve nem pici vas a Merkava. Az emberek meg araszokat mennek össze, ha lőnek rájuk. :-) (Én egyszer láttam M1-est, de az valami hatalmas volt egy kopasz T-72-hez képest. A Merkava meg kb ez a szint.)
    Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2018.06.04. 13:17:35
  • [NST]Cifu
    Mai napi WTF: vagy a Merkava Mk.IV az óriási, vagy az IDF kezdte meg a kertitörpék sorozását a gyalogságnál:

• Kurfürst
    Olyan hű de nagy gyakorlati hasznát én se tudom felfedezni. Nem igazán tűnik életszerűnek ez az egész állva tüzeléses buli, jellemzően az emberek igyekeznek feküdni, térdelni a terminátorosdi helyett.

Pro és kontra - Cipelsz 3 plusz kilót magadon, cserébe a nap végén amikor már kivagy, remeg a kezed-lábad és rajtad ütnek, még fel tudod emelni a csúzlit. Vagy valami ilyesmi. Leginkább ilyesmi. Itt a kényelmes fotelomból egész jó ötletnek tűnik, de az is lehet hogy terepen meg ezek az innovatív felszerelések majd hamar "elvesznek".

Amúgy ja, valaki lényegében ötletesen adoptált
  • ximix #87994
    Ez a hivatalos "tesz" vidinyó

A lenti az amolyan lelkes amatőr termék.
  • SZUsszan
    Majd ha lesz egy komolyabb ballisztikus védelem az exoszkeletonon és egy ilyen harmadik-negyedik karral két minimivel sétálva lőnek pontosan. Na akkor. =)

Egyébként van értelme.
    Amikor a géppuska egész nap a nyakadban lóg, hálás lennél, ha nem a kezed és a nyakad remegne a nap végén, hanem egy + pár kilós hámon lógna, ami szétoszlatná a súlyt a derekadra és a vállaidra.

Valamint hosszabb időn keresztül is lehet vele célon tartani gond nélkül. A steadicamos csóka például mesterlövész csúzlikkal is kipróbálta és ott egyáltalán nem számít, mi lesz a visszarúgással. Viszont állva is tud tökéletes pontossággal és nyugalommal célra tartani vele.
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2018.06.03. 13:05:31
  • fonak
    Ennek mi értelme van? Szoktak a gyakorlatban "sétáló tüzet" alkalmazni, nem csak fedezékből lövöldözni a géppuskások?
  • repvez
    Azért én valahogy megoldanám a visszarugás csökkentését is ezzel a 3. karral.
  • ximix #87990
    "The current prototype weighs 3.5 pounds and can now support weapons such as the M249 squad automatic weapon, according to the release. The SAW weighs about 27 pounds."
    - link

- link

- link

DoD Lab 2017
    - pdf
    -------------------------------------------------------------
    +1
    170oldal U.S. Army Research Laboratory tervezet
    -pdf
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.06.03. 01:38:47
  • SZUsszan
    Micsoda innováció. Végül is csak kereken 40 éve találták fel a steadicam-et.

• JYeti
    Kétségkívül jól néz ki, de kiváncsi vagyok, milyen helyzetekben van erre ténylegesen szükség. Biztos nehezek ezek a géppuskák, de gondolom ezekkel inkább letámasztva lőnek, pozícióból, minthogy kézből kitartva lődözzenek velük.

Az Aliens-ben mindenesetre baromi menő volt :))

Y
    Utoljára szerkesztette: JYeti, 2018.06.02. 22:04:59
  • [NST]Cifu
    "Third Arm", vagyis harmadik kéz, az US ARMY jelenleg még erősen kezdetleges módon, de teszteli azt, amit a Aliens c. filmben láttunk Drake és Vasquez esetében - egy olyan tartókar, amely a fegyver tömegét kvázi átveszi, így a katonának nem kell a fegyver tömegét kézzel tartani, azt a "Third Arm" a derekára és a törzsére helyezi át egy mechanikus karral és málhával. Persze a dolognak van annyi (nem említett) hátránya, hogy a Third Arm ugyan leveszi a fegyver súlyát a katona kezéből, de összességében még többet kell így cipelnie, hiszen feltehetően ez az eszköz is nyom 2-3 kg-ot, ha nem többet... (forrás)

• [NST]Cifu
    Ebben is van valami...
  • Hpasp #87985
    Mekkora teljesítményű DIRCM ellen, melyik DIRCCM megoldás kerül majd éppen bevetésre...
    ... ugye Szíriában még bőven lövöldöztek Sztrela-2M-el is.
  • [NST]Cifu
    Ez alapján akkor viszont a DIRCM és a hasonló kis teljesítményű lézeres 'IIR vakító' rendszerek nem sokat érnek a modern rakéták / robotrepülőgépek ellen...
  • _rudi
    Képalkotó IR sensoroknál használnak nem csak hatdwares hanem softwares DIRCCM megoldásokat is.
    Ezek is u.úgy műkodőképesek amíg a DIRCM rendszerek lézere csupán néhány wattos.
    Két féle megoldást láttam eddig:
    - zavarás nem zavarja a célpont képének az összes pixelét. Marad annyi használható amiből a software össze tudja rakni a teljes képet;
    - a zavarás hatására a képen jellegzetes körkörös alakzatok jelennek meg aminek a középpontjában a lézer forrása van. A software ez felismeri és onnantól kezdve ezeknek a köröknek a középpontja az új cél.
  • Hpasp #87982
    Technikailag nem látom akadályát bármelyik lentebb bemutatott DIRCCM megoldás alkalmazásának akár infravörös, akár optikai célkövető rendszereknél.
    Amíg a Sidewinder-hez ajánlott DIRCCM megoldás bőven elég a jelenlegi DIRCM-ek vakítása ellen, az IRIS-T -nél alkalmazott módszer már a nagyobb teljesítményű lézerek érzékelő károsítása ellen is jó lehet.

Reklámozni eddig csak az IRIS-T-t láttam eddig a DIRCCM képességet (ami nem jelenti azt hogy nem áll rendszerben már máshol), de a fenti módszerek alkalmazása csak elhatározás és persze pénz kérdés, amit a DIRCM rendszerek elterjedésének üteme határoz majd meg.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.06.02. 10:39:06
  • [NST]Cifu
    Az eredeti kérdés viszont az NSM-re vonatkozott. Érdekes kérdés, hogy a hajó ill. szárazföldi célok elleni IIR érzékelők esetén is alkalmazásban van-e ez a fajta megoldás...
  • Hpasp #87980
    Ez az...

A first detector system 14 consists of an infrared optical system 16 as an imaging optical system. This detector system 14 forms a conventional passive infrared detector, which responds to heat radiation. The infrared optical system 16 images a field of view (and the target) on an infrared detector array, as main detector.

A second detector system is arranged close to the first detector system 14 on the inner gimbal 12. The laser detector modules 18 and 20 each consist of a four-quadrant detector and an entry lens 22 or 24. The laser radiation which is received, is imaged unfocused on the four-quadrant detector in accordance with conventional measuring methods.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.06.02. 07:31:13
  • Hpasp #87979
    Ismereteim szerint, az IRIS-T jelenleg az egyetlen DIRCCM-el rendelkező infravörös önirányítású rakéta.

Fejlesztése 1996-ban indult a Bodenseewerk Gerätetechnik GmbH (BGT - Sidewinder európai gyártója) vezetett konzorcium által.
    A lenti BGT szabadalmat 1998-ban fogadták el...
    ... az IRIS-T 2005-ben állt rendszerbe.

Szóval én azt gyanítom, hogy ez van az IRIS-T -ben.

A BGT amúgy akkoriban szabadalmaztatott az AIM-9X/ASRAAM mátrix érzékelőjéhez használható megoldást is (ott külön lézer érzékelőkkel), de tudtommal nem alkalmazták még azt.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.06.02. 07:14:09
  • F1End
    Nagyon érdekes. Ha jól értem ez gyakorlatilag egy lézeres "home on jam" funkció. Van arról egyébként információ, hogy ezt kísérletileg is meg tudták-e valósítani a szabadalmon túl?
    (Emellett úgy emlékszem, hogy régebben volt egy leírás az Iris-T DIRCM -el szembeni védelméről, amit talán pont te írtál, de nem emlékszem, hogy van-e valami, ami miatt kevésbé releváns az a megoldás a hajó elleni fegyverek esetén)
  • Hpasp #87977
    DIRCCM már jó ideje elérhető, lásd IRIS-T.
    Részletek a 72. oldalon...

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.06.01. 15:59:23
  • [NST]Cifu
    Elvben lehetséges, gyakorlatilag nem tudjuk. Az érzékelő előtti üveg lehet, hogy csak az érzékelő számára fontos tartományokban átlátszó. Ha a lézer nem ebben a tartományban működik, akkor az üvegen nem megy át, hanem szóródik és/vagy elnyelődik.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.06.01. 12:56:14
  • F1End
    Egyébként az, hogy képalkotó infravörös a végfázisban a célravezetési mód azt is jelenti, hogy esetleg hajófedélzeti DIRCM szerű lézerekkel elég hatásosan lehetne védekezni az NSM -el szemben, nem?
  • [NST]Cifu
    Hivatalosan is a Kongsberg - Raytheron Naval Strike Missile (NSM) lett az US NAVY következő ASM-je, egyenlőre azonban csak az LCS hajóosztályokon. Az eredmény nem meglepő, mert az US NAVY kiírásának maradéktalanul csak az NSM felelt meg, a Boeing Harpoon block II és a Lockheed LRASM nem....

• JanáJ
    Náluk ezeknek a videóknak divatja van. Ne keress benne értelmet, promó.
  • SZUsszan
    Szétszórnák a bizonyítékokat is vele. =D
  • Gunslinger
    De basszus ezzel az erővel egy RPG-vel is belelőhetnének és akkor megspórolnának egy csomó lőszert.
  • fonak
    Láthatóan nem az élve elfogást vagy túszok kimentését gyakorolták. :) (bár az orosz "túszmentés" is sokszor valahogy így nézett ki)
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.05.31. 14:51:49
  • SZUsszan
    Érdekes megoldás. Mint valami banda leszámolás. =D
  • ToxiMaxi
    Köszi!