94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#29610 "A franciák és a németek az első prototípusokat a jugoszláviai során tesztelték valós harci körülmények között."
a színvonal még mindig kb mint a blikk.... -
Zenty #29609 tényleg az Indiával mi van? Eldöntöték már mit vesznek? -
HunGripen #29608 Ezt most olvastam:
A FELIN rendszert már tényleg próbálják Afganisztánban és tényleg ilyen hamar felszerelik az egységeket vele.Jövő katonai felszerelései -
#29607 értem
most néztem index-es fórumon a quad-os ötletet SF egységeknek nem is hülyeség. -
#29606 Van 59db F-16-osuk (15db F-16ADF (MLU szintű upgrade-n átesett), 15db F-16B, 29db F-16A), a Gripenek az F-5-ösöket váltják (mintegy 30db van belőle, F-5B, F-5E, F-5F és F-5T típusok). A 6db-os Gripen rendelés mellett egy további 6 gépre szóló opció is van, a gazdasági helyzettől függ, érvényesítik-e.
Az Erieye rendeléssel együtt úgy tünik, hogy a Gripenek lesznek az "elit" légifölény vadászgépek (a svédek saját adatkapcsolatával), az F-16-osok pedig visszaminősülnek többé-kevésbé. -
#29605 derengett valami hogy jóval nagyobb terület (ennyire nem gondoltam) nem kevés ehhez az a 6 gép? -
#29604 514,000 km2, több, mint ötszöröse kis hazánkénak. ~65 millió lakos, ~8000 $/fő GDP. -
#29603 6 db? mekkora thaiföld területe? -
#29602 Apropó 2.: Megvan a Gripen 5. vásárlója is: Thaiföld 6db JAS-39-est vásárol (2db JAS-39C és 4db JAS-39D), plusz két Saab 340-est, az egyiket személyszállító/VIP, a másikat AW&C feladatkörben, Erieye radarral. A számla végösszege ~627 millió $.
A Svédek az oroszokat és a Szu-30MK2-őt ütötték ki a tenderen. -
#29601 Apropó, épp egy hete, hogy az F-2 állomány a földön pihen, mert egy F-2-esnek eltört a botkormánya, miközben a tenger fölött repkedett. A pilóta végül robotpilóta segítségével sikeresen leszált. -
#29600 Egy K+F részleget a semmiből előteremteni sokkal drágább és problémásabb. Japán számára pedig az a fontos, hogy legyen saját szürkeállománya is adott esetben a gyártósorokhoz. Ezt csak pénz árán lehet megvalósítani.
Megoldható lett volna a saját licencgyártás mindenféle K+F nélkül, de akkor a japán tervezőmérnököknek nulla tapasztalatuk lenne a vadászgépekkel.
Japán továbbra is fontosnak tartja, hogy saját tapasztalatai legyenek a hadiipari K+F-ben. Nem akar külső függést. Röhögve megengedhetik maguknak még így is, hogy 150 millió dolláros áron vigyék az F-2-eseket (igaz, igaz, mintegy egynegyedével csökkentették a megrendelt gépállományt, főleg anyagi okokra való hivatkozással, de ez mindenhol így van, legyen szó amerikáról (F-22), németországról (Eurofighter), stb.). -
#29599 Type 90 harckocsi: Rheinmetal licenc 120mm-es simacsövű lövegen kívűl teljesen japán fejlesztés/gyártás. A Rheinmetal löveg ugye az egész nyugati világban licenc alapon gyártott v. vásárolt, legyen szó amerikai harckocsiról (M1A1/A2), izraeli harckocsiról (Merkava III./IV.), stb.
Type 89 lövészpáncélos: Teljesen japán fejlesztés/gyártás
Kawasaki OH-1 felderítő helikopter: Teljesen japán fejlesztés/gyártás
Oyashio és Sōryū osztályú SSK: Japán fejlesztés, leszámítva a szonárt, ami részben amerikai licenc és a Sub-Harpoon-t.
Mitsubishi T-2 és F-1: Teljesen japán fejlesztés
-
#29598 Csak annyi, hogy nem teljesíti az elvárt paramétereket és drága ahhoz képest amit tud. Olcsóbb lett volna Block 50/52-őt venni vagy licenszben gyártani.
Azért egy közepes méretű teherszállító és egy csúcskategóriás vadászgép között van némi technológiai szakadék.
"Az önellátásról kicsit megoszlik a véleményünk. Ugyanis a gyártás során már nincs szüksége a külső segítségre csak a kezdetekkor. Ergó önellátó abban amit gyárt, mert nem máshonnan hozza be"
Ez pontosan így van, de ha nincs licensz akkor nincs mit gyártani sem... -
#29597 Az önellátásról kicsit megoszlik a véleményünk. Ugyanis a gyártás során már nincs szüksége a külső segítségre csak a kezdetekkor. Ergó önellátó abban amit gyárt, mert nem máshonnan hozza be.
BTW az új tengeri felderítőjük és teherszállítójuk mi ha nem saját fejlesztés? Az F-2-ről meg nem sokat olvastam eddig. Nem tudom hogyan sikerült mi volt a gond vele. -
#29596 Elolvastam, továbbra sem igaz sőz pont fodítva. Mert tudtommal vannak teljesen saját fejlesztésű hajói, harcjárműi, de jól sikerült ütőképes repülőgépük nincs. Ergo nem önállótak, mert abba a fejlesztés is bele tartozik. -
#29595 Olvasd újra én mit írtam.
BTW Japán: hidd el Kína izmozik még egy kicsit és az USA örömmel fogja eladni az F-22 licenszét Japánnak, hogy lefogja vele Kínát. Hisz az F-22 légifölény vadász. Pont olyan amire a japánoknak szüksége van. -
#29594 Ez ami nem igaz. LICENSZ alapján gyárottak F-4-et és F-15-öt. Ha nem adták el volna, akkor a nagy büdös semmit gyártották volna, ahogy az F-22-őt sem hajlandók semmilyen szinten odaadni a jenkik. Ennyit az öneállátásról. Részben igaz maximium.
A saját fejlesztésű F-16 másolat meg eléggé bukta lett. -
#29593 De 2002-ben még igen messze voltak ettől. Lehet, hogy állt a gyártósor, de pikk-pakk leszállították határidőre költségtúllépés nélkül a gépeket. -
#29592 Dél-Korea aligha venne önszántából Kínai (Észak-Korea nagy pártfogója) vagy Japán (ősellenség :)) fegyvert venni. Ráadásul Japán jelenlegi törvényei tiltják a fegyverexportot... Nem véletlen, hogy sehol máshol nem látsz japán gyártmányú fegyvert a világon... -
#29591 A Rafale és az Eurofigter is képes a csapásmérésre már, mindkettőhöz vannak a koreai igényekhez megfelelő fegyverek, mégha nem is amerikaiak. Az más kérdés, hogy korea évtizedek óta amerikai fegyverekkel harcol. A Szu-30/35 is képes a csapásmérésre.
A Dassault és az EADS is képes lenne extra felárért gyorsítani az ütemen, a helyzet az, hogy a Boeing-nak jó ideje állt az F-15 gyártósora, az F-15K és F-15SG rendelésekig... -
#29590 Ez nagyon komoly lehetett! :) -
#29589 " Erre semmilyen más pályázó nem képes akkoriben sőt talán még most sem..."
De. A Kínaiak és Japánok.
A Japán légierő teljesen önellátó pl. (licenceket vesznek és mindent otthon gyártanak) -
#29588 Igen ez nekem is feltűnt, a régi nagy nevek eltűntek (Farchild, General Dynamics stb.) ahogy írtad.
Azért halkan megkérdezem, hogy mikor 2002-ben megszületett a döntés az F-15K megvásárlásáról KI tudott volna az F-15E/K géphez mérhető gépet szállítani hasolnó áron és nem olyan ígérettel, hogy majd egyszer képes lesz midarra amiít ígérenk. Durván senki. EZÉRT olyan sikeres meglátásom szerint az USA fegyverexport. A többi ország cuccai hogyismondjam picit félkészek évekig folyik egyetlen fegyver integrációja. Azért egy picit röhejes. EF-2000 gépeből asszem van 1 aza EGY olyan század ami képes már csapásmérésre is. Rafale-ból mennyi van? Nem sok. A 40+40 F-15E olyan mennyiség amit az USA ipara úgymond a "zsebből" előrángat erős túlzással holnaputánra, ha olyan sürgős némi felárral. Erre semmilyen más pályázó nem képes akkoriben sőt talán még most sem... -
#29587 A helyzet az, hogy itt politikáról van szó. Nem gondolod komolyan, hogy azért döntöttek adott esetben xy országban az F-16 mellett, vagy nálunk a JAS-39 mellett, mert katonailag ez a legjobb döntés (igen, egyes esetben még mondjuk ilyen döntésre is van példa, de ne rohanjunk előre). Szóval az, hogy Dél-Korea F-15-öst vásárol, szintén inkább politikai hátterű (az USA garantálni tudja, hogy megadja hozzá a megfelelő fegyvereket és támogatást, no és persze a két ország kapcsolata is fontos...).
Érdemes belegondolni, hogy hajdan, az 1950-es, de még a 60-as években is hány cég foglalkozott repülőgép tervezéssel és gyártással is. Legyen szó amerikáról (North American, Republic, Convair, Vought, stb.), angliáról (English Electric, Vickers-Armstrong, Bristol Aeroplane Company, Hunting Aircraft), franciaországról (Sud, Breguet, Nord, stb.) , stb.
Ma már szinte csak a leggazdagabb országok engedhetik meg maguknak a vadászgéptervezést, és még ők is igyekeznek mindenél több országot belevonni, hogy egyfelől a költségeket meg tudják osztani, másfelől hogy előre bebiztosítsák a potenciális vásárlókat. Az F-35-ös nem csak azért lesz sikeres gép, mert annyira jó fejlesztés, hanem azért is, mert tucatnyi ország vesz részt a programban, akik többsége egyben vásárlója is lesz a gépnek majdan.
Egy, a Gripenhez hasonló "magánkezdeményezés" nem igazán mérhető tehát egy amerikai vagy egy orosz géphez... -
Cat #29586 http://www.fn.hu/cimoldal/20080125/napi_dinnye_bedoglott_huto_tett/ -
#29585 Közben fölrakták a netre is a videót, úgyhogy aki lemaradt róla, az itt megtekintheti. -
n003 #29584 2. és vajh milyen majdani/jelenlegi ellenségkép rendelkezhet stealth gépekkel? így nézve akár jogos is lehet a kijelentés .. minden csak nézőpont kérdése
és ha elképzelhető az elkövetkező 30 évben egy újabb öbölháború szerinted a magyar légierő mekkora szeletet kap majd?? pont semekkorát
de lehet rosszul látom mert nemértek hozzá csak műkedvelő vagyok ;) -
#29583 Igen. -
#29582 Én néztem. Meg mintha a Gripent is 2 p-vel mondta. :S -
Maverick 18 #29581 Teljessé vált a Magyar Légierő 14 Gripen vadászrepülőgépből álló flottája -
#29580 És milyen mennyiséget? Ha egy ország vesz F-16-ot az átlagban akkora mennyiséget rendel, mint a fél Gripen flotta a világon... Kész lett a Block 60 és törökök kapásból asszem 160 körüli mennyiségre jelentettek be igényt és 60-at vett asszem az UAE. Ez csak két ország..
Dél-Korea 40+40 F-15K. Ehhez képest elég vicc mennyiséget adnak el a Gripenből. -
#29579 hát eddig mintha legalább 4 ország rendelt volna belőle... És lesz még jópár. -
#29578 Nézi/nézte valaki a TV2 íradóját. OLYAN butaságokat mondtak a Gripenekről.
1 ."Olyan modern radarja van, hogy 120 km-ről képes észrevenni repülő tárgyakat és ez nagyon ritka képesség még ma is."
Sírjak vagy röhögjek? Ma már ezt minden tisztességes harci gép radarja tudja, sőt sokkal többet is. Mellesleg azt sem tették hozzá, hogy ez milyen célra vonatkozik...
2. "Még 30 év múlva is a legmodernebb lesz."
Hát max. korszerűsítéssel, de mai konfiguráció nem valószínű. Az F-35 és F-22 és a jövő stealth gépei mellett meg aztán tuti nem.
Média hozta a szokásás formáját. Nem rossz a Gripen, de azért ilyen dolgokat nem kéne erőltetni és izzadva bizonygatni, hogy de jó nekünk.
Nem véletlenül olyan kevés gépet adtak el belőle... -
#29577 na de melyik, van 3-4 szakálas öreg :) -
#29576 nekem egyszerre az tűnt fel. aztám az amd. -
#29575 a szakállas ismerősünk feltűnt másnak is? nem ugyanaz akiről már linkeltünk több képet? -
#29574 pszihésen 1-2 ocsmány húzással mégjobban hátráltatni lehetne a háború elfogadottságát a civilek között, és hát amúgy se túl népszerű a háboró a hátországban elvileg. -
#29573 Hát véleményem szerint az amcsik azt hiszem most kezdenek belekóstolni az asszimetrikus hadviselés kevésbé kellemes oldalába. Ami az I. és II. Öböl-háború, meg az afganisztáni hadműveleteket illeti, az tényleg egyfajta diadalmenet volt a részükről. A modern hadviselés mindenekfelett. Aztán jött a "béke". ÉS ugye az ellenfél is gondolkodik, hogy mit tehet ezek ellen... Hiába a harctéren felsorakozott "kilőhetetlen" Abramsok és egyéb járműszörnyek, a köröző UAV-ok, az ubersolder-szerű LandWarrior G.I.-k, az arabok keresnek magukhoz való célpontot. Hol találják meg? Az USA-ban, a védtelen hátországban természetesen. Ez nem így a logikus??? Más választást nem hagytak csak a gerilla/terrorista taktikát. Az asszimetria itt kezd visszaütni... (Ezzel nem azt mondtam, hogy az usákoknak védtelenül kellene hagynia a katonáit, de egy ennyire "bevédett" haderő ellen máshogy harcolni nemigen lehet. Vagy rosszul gondolom? -
#29572 Nem árt a nyelvtanra is gyúrni egy kicsit! -
#29570 ok