94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#33613 az M4-et azért kapták hogy ne zavarjon be a közös akcióknál. -
Zenty #33612 de utána ezeket haza hozzák :)
Egyébként nem hiszem, hogy a kinti logisztika miatt lenne az "ajándékozás". A honvédségnek szerintem nem sikerült normális páncélozott terepjárót összehozni.
Ezért kunyeráltak -
#33611 nem ez azért jön mint az M4 is hogy az a pár ember akik az usákokkal mennek együtt 1 logisztikán legyenek. -
Zenty #33610 És ez mind természetesen a felhőtlen logisztika kedvéjért van! Most már van mercink, toyotánk, és hummerünk is! Mi jön még páncél lada? :D -
Zenty #33609 nah tessék ki is siránkozott a hummerért? :D -
Zenty #33608 "Új felszerelést kap az afganisztáni magyar újjáépítési csoport. Az Egyesült Államok 27 páncélozott terepjárót ajándékoz a magyar honvédségnek. Az amerikaiak ezen túl speciális kiképzést is biztosítanak a magyar katonáknak."
ajándék -
Lacusch69 #33607 "de lényeg a lényeg, a btr összes verziója csak páncélozott szállító jármű."
BTR-40P (BRDM), ill. BTR-40PB (BRDM-2) felderítő harcjárművek. Tény, hogy nem mai darabok, de léteztek. -
lopbisz #33606 "Végül is ti csak emberek vagytok." miért te mi vagy? valami alien? -
Zenty #33605 cv90120 harcértéke milyen lehet? Le tud nyomni egy modernizált t72, t80 stb? -
bgabor #33604 Roppantul. Kábé annyi közük van egymáshoz, mint lapátnak a szürkemarhához... -
#33603 logikusan gondold végig, pl más kell a svédeknek északon, mint délafrikának lent a sivatagban :D -
Freeda Krueger #33602 A 3. pont érdekelne részletesebben...
-
#33601 1 nem jó mástól függni
2 saját ipar érdeke
3 stb stb stb -
Freeda Krueger #33600 Ezek a jármüvek valamennyire hasonlitanak.
Miért nem fognak össze és fejlesztenek közösen,
Ennyire eltérnek az igények?Vagy más oka is van? -
exy1 #33599 Nem tesz semmit öreg. -
#33598 De Sherman feeelingje van... -
#33597 Ezt nem mondanám. A svédek CV90 családja szolgál Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Svájcban, Hollandiában és Dániában (26 tonna, egy 30 vagy 40mm gpá., egy géppuska):
Az Osztrákok a Spanyolokkal közösen alkották meg az ASCOD családot, amit a Spanyolok Pizarro, az osztrákok Ulan néven rendszeresítettek, most folyik a tervezése a második generációnak (25 tonna, egy 30mm gpá., egy géppuska):
Az olaszok saját útjukat járják a Dardo Hitfist lövészpáncélossal (23 tonna, egy 25mm gpá., 2db géppuska, 2db TOW indítókonténer):
A németek a Mardert még mindig rendszerben tartják, 2010-ben váltja a PUMA (31-43 tonna a kiegészítő páncélzattól függően, 1x 30mm gpá., 1x géppuska, Spike LR pct. rakétaindító):
Szóval a helyzet az, hogy bár tény, hogy az APC-k vannak "előre tolva", de mindenhol ott van a lánctalpas technika is, és a forró övezetekbe ezeket is küldik általában... -
Zenty #33596 BMP tuti nem lesz. Európába a btr "stílus" :) a menő
Majdnem mindenki patriát vesz az azért nem lenne rossz -
kiskorúbézoltán #33595 Igen a csőszájféke nagyon jó, de az "alig mozdul el" dolog az az eredetihez képest csak nem abszolút.
Nem söprök én semmit sehova, azt mondtam összességében nincs nagy külömbség. Részleteiben fel lehet sorolni prot és kontrát mindkét sorozatnál. -
#33594 Azért a szerkezetből eredendő problémákat (közvetlen gázvisszavezetés, nem dugattyús, mint az AK-nál) csak nem söpörnéd ilyen könnyen az asztal alá? -
#33593 Az amerikai oldalakat, revieweket nézegetve a hatalmas csőszájfék jön be az AMD nekik általában, amitől (most fejből idézem, de valami ilyesmi volt) 'lövés közben alig mozdul el a fegyver'. -
kiskorúbézoltán #33592 Szerintem itt a topikon is találsz olyat aki ódákat zengene róla, meg persze olyat is aki szidná...
Szerintem meg összességében nincs jelentős külömbség az AK meg az M-16 sorozt közt. -
#33591 Nem tudom. Én csak rosszakat hallok róla persze ez nem jelnti azt, hogy igaz is. -
kiskorúbézoltán #33590 Miért? Szerintem semmi komoly probléma nincs az M-4-gyel... De ez ízlések és pofonok kérdése szerintem, van akinek bejön van akinek nem. -
#33589 M4 után jóhogy tetszik neki. -
kiskorúbézoltán #33588 Tetszett az afgánoknak? Hmmm, akikkel én találkoztam azok szidták mint a bokrot... Az egyetlen akinek tetszett egy ami volt, ezen nagyon meg is lepődtem. -
#33587 nos igen, erről többször is olvastam már, a személyi állomány elpazarlásáról.
egyébként, mindenhol azt látom, hogy szidják az amd-t (néha én is). de sokaknak pozitív élmény is megadatott vele. pl az afgánoknak, akik igen nagyra tartják, vagy az após említette csak úgy futólag, mikor a lőszerekről csevegtünk, hogy amit ő fogott ki sorkatonaként, bizony pontosabban lőtt, mint a mostani, nem is olcsó vadászfegyvere. -
p55 #33586 "tartalékba van, pl ha kitörne egy új vh akkor elkér az a pár ezer azzonal."
Nem sokára szükség lesz járuk. Még Bush mandátumának lejárta előtt lesz egy háború ha nem is a 3.VH... -
kiskorúbézoltán #33585 Az a másik oldala a dolognak Cifu, hogy ha dolgozol egy eszközzel akkor könnyen elfogultá is válik az ember akár pozitív akár negatív irányban. Mindamellett, hogy rendszerint csak néhány példányt ismer meg az adott, konkrét technikából. Ha kifog egy szerencsétlen darabot és dolgozik vele éveket, akkor az ő tapasztalat az lesz, hogy xyz technika rossz, pedig lehet hogy ezer másik ilyen eszköz hibátlanul üzemelt.
Mondok egy példát, ma kicsiny seregünk, hmm, finoman szólva, nem áll a helyzet magaslatán. De soha seki nem fogja bevallani, hogy a legnagyobb probléma magukkal az emberekkel van, inkább mindent, de mindent(!) ráfogunk a technikára. Ez nem megy mert a xy technika elavul, az nem megy mert ezt nyugaton olyan géppel csinálják, hogy... de nekünk nincs olyan. Stb. stb... Így rengeteg technikáról azt állítjuk, hogy elavult vagy nem jó, vagy nincs. Pedig a kutyus nem itt van elásva az esetek egy részében... -
#33584 Köszi a választ a Eurofighteres kérdésre! Még egy kérdés: Az IRST-t ami a kabin mellet bal oldalt van rátegyem-e? Angol gépekről készült képeken nem nagyon láttam.
Exy1-re való reakciómért meg bocs. -
#33583 Ez bizonyos dologkban így van. Más felől viszont gyakorlatiasabb információt nem tudsz meg egy internetes forrásból vagy egy könyvből. Azt én is pilótáktól tudtam meg, hogy a Gripen például még nem is lépte át a Mach 2-őt vízszintes repülésben...
Az egy dolog, hogy én végigolvasok hatvan fórumot és negyven weboldalt, de a legtöbb információ ott is egyszerű kiadott információk nyers felsorolása, esetleg azok elemzése, összevetése, ne adj isten jobb esetben a cikkíró személyes beszélgetéseiből, rosszabb esetben elbeszélésekből származó adalékokkal.
Ez viszont nem ugyanaz, mint amikor valaki dolgozik is ezekkel az eszközökkel (nem feltétlen fegyver), és olyasmit is tud, amiről én sose fogok... -
kiskorúbézoltán #33582 Ki kell, hogy ábrándítsalak Cifu, ma már a katonák se hozzáértőbbek a témához mint bárki más aki hajlandó olvasgatni és gondolkozni egy kicsit. -
kiskorúbézoltán #33581 Nos, azért Éheslovat irodistának nevezni kissé erős lenne, ill. technikai kérdésekben biztosan toronymagasan áll fölöttem. A kérdés, mint minek mi a neve, Ő valószínűleg egy mérnök szemével nézi én meg min csak egyszerű felhasználó.
Attól meg, hogy valaki hol porosodik maximum tapasztaltabb lesz, okosabb nem... :) -
#33580 tudom hogy aktív katona. és azt is ,hogy az aknavetők a kedvencei (azt hiszem.)
de a legbölcsebb emberek is tanulhatnak néha valami újat. nem kioktatásképp jegyzem meg. -
#33579 nos, valahogy így gondoltam, de akkor rosszul fejeztem megint ki magam. -
#33578 Szerintem azért nem árt tudnod, hogy Kiskorúbézoltán aktív katona, és eléggé otthon van sok mindenben, engem is sokszor kioktatott (nem pejoratív értelemben). Én megtanultam, hogy ilyenkor nem hadakozni kell, hanem tanulni. ^^
Hogy harcjárműnek nem az igazi a BTR, azt szerintem ő sem vitatta. :)
-
#33577 PSZH -> Páncélzott Szállító Harcjármű, mint a BTR-80, hogy korlátozottan használható harcjárműnek a gyenge védelme miatt, az más kérdés.
Lövészpáncélos -> mint a BMP-1, BMP-2, BMP-3, stb. -
#33576 rendben, itt már láttam vitát megnevezésekről, azt hiszem, a tárakkal kapcsolatban, nem kívánok ilyesmibe jobban belefolyni.
de szerintem abban megegyezhetünk, hogy harci feladatra nem a legjobb bármilyen btr. -
kiskorúbézoltán #33575 Nos, ha az érv már az, hogy aparatcsik meg nem aparatcsik... akkor tényleg jobb ha hagyom az egészet...
További szép napot! -
#33574 hm "korgógyomrúpaci"?
azért ebből is lehetne egy mély filozófia eszmecserét csinálni, hogy az iróasztalnál ülő irodista vagy a kősivatagban port nyelő "igazi" katona szava a lényegesebb :D