94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Punker
    tutajjal :D
  • Adam II
    Az M1-eseket mivel szállították Irakba?
  • Molnibalage
    3 ekkora gépért úgy tűnik már megérni. Ez közös európai program logikus, hogy európa közepén legyen és ne Norvégiában. Ha bárhova mennie kell inen minden nagyjából egyforma távolságra van.

A C-17 maximálisan 80 tonna tömeget szállíthat tudommal. Tehertér úgy lett kialakítva, hogy előre meghatározott számú katonai eszköz férhessen el benne. Azokat a járműveket amiket a jenkik légiszállíthatónak tervezik adott méretekkel terveztették meg, hogy elférjenek a C-5 vagy C-17 belsejében. A legnagyobb tömegű szállítható katonai jármű az M1 Abrams. Ebből egyet vihet el. Az Cobra és Apache helikopterekből összecsomagolva többet is vihet (pontosan nem tudom mennyit) és ugyanez igaz a Humvee, Stryker vagy egyéb jáművekre.

A tehertér padlója válozatosan variálható, a bekötési pontok nagy variációban változtathatóak. Mostanában már szabány raklap és konténer a divat. Ezeket igen gyorsan és könnyen lehet ki-be tologatni csak a súlypont eloszlásra kell ügyelni. Ezekből asszem 1 vagy két sorban is lehet betolni és akár repülés közben is ki lehe tolni őket hátra és ledobni őket ejtőernyővel (ilyenkor a súlypontvándorlással mit kezdenek?).
  • JanáJ
    Sziasztok!

Tudja valaki hogy a Pápára települő C17-esek vagy mik milyen feladatot fognak ellátni.
    Az oké hogy logisztika, de miért jó 3 gépért egy repteret üzemeltetni?
    Amúgy a C17-esek mit szállíthatnak? Már járművet. :-)

J
  • Zenty
    csak válaszoltam. És halkan jegyzem meg, hogy ti vitétek el offba
  • Massari
    Én is aszittem..
  • Molnibalage
    Ez még mindig HT topic...
  • Zenty
    És végül amcsiék valóban nem jobbak, de az oroszok hozzánk képest ég és föld..
    Kultúrában, mentalitásban stb. Elég a szerbekre gondolni, mint a legjobb haverjukra...
    az igazi szlávokat ( mint a szerb, orosz)nem kell utálni, de jóba se kell lenni velük. Kiszámíthatatlan népek akik legtöbbször agresszióval ügyeskednek, és nem hálálkodnak semmiért. Hasonlóak a románokhoz ( mondjuk azok főleg sunyiságba jeleskednek)
    Visszatérve usa egyfajta illuziót fenntart, és többnyire a háttérből ügyeskednek, de velük valamilyen szinten lehet tárgyalni. Ezért előnyösebb velük haverkodni
  • Zenty
    szal már nem a régi idők vannak amikor sztálin elvtárs volt az isten mindenki szemébe :)
  • Zenty
    ez most nekem szólt? ki mondta hogy nem vagyok szakértő? :D

Egyébként szerintem nincs lebecsülés csak a kiégett öregekbe még benne van a szocializmus komcsi isten agymosás metódus. Az oroszok nem gyengék, de nem is erősek, hogy az egész világ ellen ennyire járjon a szájuk.
  • Pluskast
    Valami olyasmit hallottam - asszem pont itt az sg-n volt róla cikk - hogy az EU újra foglalkozik a szénkitermelés kérdésével. Na de ez már nagyon off topic:))
  • Pluskast
    Nem a második világhábrúról beszéltem hanem a hidegháborúról:)
  • degenerator
    nem ismerem konkrétan a helyzetet, de jelenleg németországban a szénkitermelés erősen le van építve, mert pár éve úgy gondolták, az afrikai szén olcsóbb (azóta persze feljebb mentek az árak). nos, azon tanakodnak/tanakodtak a német szakértők, hogy megéri e újraínditani a kitermelést, vagy hagyni az egészet úgy, ahogy van. hozzá kell tennem, 5-10 éven belül eltűnnek a tapasztalattal rendelkező szzakemberek, a gyakorlati tudás elvész, új mérnököket már nem képeznek.
  • bardocz
    Akkor meg nem kapták sehonnan,hanem fogták és legyártották
  • Pluskast
    Na de ez elvileg ki van építve. Mármint 1945-1990-ig valahonnan csak kapták az olajat meg a földgázt nem? Gondolom az amcsiktól jött az óceánon keresztűl.

Bardocz: De igen.
  • bardocz
    Nem a 2. VH-ban csináltak szintetikus olajat,aztán azzal hajtották a gépeket?
  • degenerator
    de ki is kell építeni addig a kitermelő/feldolgozó részt.
  • Pluskast
    Nem tudom de mondjuk a hidegháború alatt Németország nem a ruszkiktól kapta sem az olajat sem a földgázt. Szóval ha akkor meg tudták oldani.... Nem hinném, hogy háború esetén nem lennének rá képesek.
  • degenerator
    én alapból nem látok semmilyen esélyt egy háborúra, csak meg akartam értetni végre vele, hogy szimbiózisban él az orosz, és az európai.

és a stratégiai tartalék kitartana pár hónapnál tovább (ezt tényleg nem tudom, nem kötekedés.)
  • Molnibalage
    Ezt a kérdést már máshol is feltette egy ugyanennyire tájákozatlan ember mint te. Tudod van startégiai tartalék. Ész az orosz állam meddig bírná pénz nélkül?
  • degenerator
    a német/állam hadsereg meddig üzemelne az olaj/földgázcsapok nélkül?
  • bgabor
    Hatásos. Nem mintha az orosz hadsereg elbírna az ukránnal, vagy bármelyik nagyobb NATO tagállaméval. Az a helyzet, hogy a rettegett orosz hadsereget egyedül a Németek is laposra vernék. Nem beszélve egy közös NATO fellépésről.
  • degenerator
  • qtab986
    Valahol halottam,hogy az F-35 Lightning II-nek a testében hagytak üres helyet a tervezők,hogy majd a jövőben kitalált új eszközöknek legyen helye.Mekora helyet hagytak és hol?Hagytak az F-22 Raptor-ban is?
  • Massari
    30 napig nem linkelehetek ide cikket? Bravo
    Szóval nem várható hasonló motorok (ld.alább) megjelenése a harcijárművekben /pszh, tank/ ? Agrárországban pedig ideális volna...
    Biodiesel - 550 LE - 1300 Nm - inimini fogyasztás
    http://www.a5.hu/cikkek/1/27922.shtml
  • tomcat1
    izraelben van légvédelmi lézer fegyver /nemtom lehet-e azt lézerágyunak hivni/. Főleg a palesztin meg dzsihad aknagránátok ellen, meg sorozatlövök ellen hasznáják. Hatékonyságáról fogalmam sincs, ott ritkán van rossz idő szóval gondolom jól muzsikál;
  • Molnibalage
    Pontosan nem tudom.
  • leonforce
    Balazs!
    kicsit el vagyok maradva..
    most olvastam vhol hogy amit lengyelo.-ba telepitenek elfogo raketakat silokbol indulnak..?
    van ilyen..?mifele..?
  • a.carkey
    Bocs, nem ezt írtam.
  • Molnibalage
    "Lett több száz lekonzervált Szu-27 , Mig-29 vadászrepülőgépek..."

Mármint szétrohadó gépekre gondolsz? A repterek állapotáról nem is beszélve..
    ----------

"Oriási értékü haditechnika ment kárba"
    Na ez igaz. Bár köztük igen sok már akkor is reménytelenül elavult volt.
    ----------

"Mondjuk azon csodálkozok hogy az USA miért nem dobja oda mondjuk olcson , vagy katonai támogatásként a levedlett haditechnikáját az USA hű államoknak mint az egykori Szovjetunió és annak egykori szövetségesei az afrikaiaknak , araboknak stb"

Szó se róla, de nem levedlett technikát adatk oda. '73-ben A Kub a zsír új hipermodern cucc volt és volt araboknak is. Vietnamban Dvina dettó ugyanaz. T-55 '56-ben szintén. Szó sem volt ott semmiféle levedlett cuccról...
    ----------

"Pedig volna tucatnyi M-60 harckocsik , M-113-as PSZH-k , sivatagban pihenő F-16A-k . Pedig ezeknek egy pár ország örülne mint majom a farkának."

Ez mind szép, de M60-as hoz már nincs alkatrészgyártás. Odaadná a jenki, de support nem lenne hozzá. Nagy ország ki tudná építeni ezt, de az meg nem M60-at rendszeresít...

F-16A-t meg azért nem ad, mert a C verzióval sok eleme közös. Azokból szerelik ki amik ott vannak lekonzerválva. Még F-111 is van ott, pedig a USAF 15 éve nem használja, de a ausztrálok még igen. F-16A ma már nem kell senkinek. Az ma már elavult, ahogy az alap M60 is.
  • Hober Mallow
    Én nem hiszem hogy túlságosan megrengetné az orosz gazdaságot ez a kis háborúzás;)Marad még ott pénz bőven fejlesztésre:)
  • a.carkey
    Nézd, 1917ben a ruszki elektromos művek, a legnagyobb gyárak, cégek, mind külföldi (főleg francia és brit) kézben voltak. El nem tudjuk képzelni, hogy az államosítással később mennyit buktak.

A történelem + mindig megismétli önmagát ...
  • horthy
    Abban teljesen igazad van hogy ez HT topic nem gazdasági . De attol függetlenül a haditechnikai fejletség , haditechnikai eszközök száma , hadsereg szinvonala stb szorosan összefügg egy ország gazdasági helyzetével . Lásd a Szovjetuniónak is mekkora hadserege volt és mi lett vele amikor összeomlott a gazdaság . Lett több száz lekonzervált Szu-27 , Mig-29 vadászrepülőgépek ( inkább a szabad ég alatt tönkre is ment a plexi üveg ), több ezer T-72 , T-80 rozsdásodva a szabadban . Oriási értékü haditechnika ment kárba , nem is beszélve az elmaradt fejesztésekről . Mondjuk azon csodálkozok hogy az USA miért nem dobja oda mondjuk olcson , vagy katonai támogatásként a levedlett haditechnikáját az USA hű államoknak mint az egykori Szovjetunió és annak egykori szövetségesei az afrikaiaknak , araboknak stb . Pedig volna tucatnyi M-60 harckocsik , M-113-as PSZH-k , sivatagban pihenő F-16A-k . Pedig ezeknek egy pár ország örülne mint majom a farkának .
  • MuldR
    Es vele egyutt az a hir is terjengett, hogy nem erdemes kinaig elmenni, sokan oroszorszagba telepitik a gyarakat, mert olcso es kozelebb van.
  • a.carkey
    Azért az elmúlt két alatt cirka 16.5 milliárd dollárnyi tőke ment el az oroszoktól. Ha ez esetleg folytatódik, cseszhetik a megtakarításaikat, a terveiket, a fejlesztéseiket. Meglepődnék, ha nem kerülne nekik legalább a negyedébe az eddigi csecsenföldi "békefenntartás", mint amennyi az amerikaiaknak Irak vagy Afganisztán mostanáig. Viszont a hidegháború vége óta tudjuk, hogy eme költekezés mennyit jelent az USAnak és mennyibe fáj az oroszoknak saját erejükhöz képest ...
  • Hober Mallow
    Valahol most olvastam hogy Oroszországban még csak most veszik elő a régi terveket,mert most lett rá pénz,mire azok működősképesek és nagy mennyiségben előállíthatóak lesznek még rengeteg idő;)
  • MuldR
    Konkretan 14 000 db van nekik.
  • Molnibalage
    Hova kelljen továbbfejleszteni? Mutass csak egy haderőt aminek technikai szintje elérné az övét. Ja és a US ARMY nem kicsi...

Egyébként EZERSZÁM vannak M1-es cuccok tartalékban lekonzerválva tudtommal. Igaz, hogy azok a '80-es éveket képviselik, de még ma is elég durva minőség és mennyiség az a nagyvilágban szétnézve...
  • Punker
    ne b@sztasd már 1 év alatt az első hozzászólása amiben nincs felkiáltó jel :D
  • Molnibalage
    1. Ez itt HT topik és nem gazdasági. Nehéz felfogni?
    2. Az F-22-est gyártják szép egyenletes tempóban.
    3. A technológia megvan, míg másnak nem.

Clear? Savanyú a szőlő?