95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • repvez
    Az csak egy mocap volt mint a 6th gen tempest II is.
    Azt hittem , hogy egy szakmai topicban ez azért kibukik elsöre ,hogy csak matricák a kijelzön és a konzolon pár kapcsoló, :). gondolom ezért is engedték, hogy a jonép be is ülhetett.
    De az olasz gép az igazi volt a statikus soron.

• ximix #88918

A jó kombó az Balázs, mint fényképész és valami dögös menyecske aki eljátssza a szendét és akkor lenne 100 kép amin minden le van fényképezve csak a leányzó nem :))
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.10.05. 11:47:11
  • molnibalage83
    RGR
  • [NST]Cifu
    Ha megnézed, nincs kikapcsolva a kijelző. Oké, feltehetően "demo" képet mutat, de akkor is...
  • molnibalage83
    Miért ne lehetne? Semmi nagy titkosság nincs rajta... A szimulátorról YT videók tucatjai vannak fent...

A nagy titok az, amit megjelenít. Ehhez képest még az AP blogon is volt olyan kép, ahol HSD-n látszani vélődött az, ami pl. az F-35 RCS miatti sebezhetőségét (?) ábrázolta sanszosan. Ehhez képest egy kikapcsolt állapoban levő kabinban semmi extra nincs szerinzem..
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.10.05. 10:25:59
  • [NST]Cifu
    Na várj, simán lehetett fotózni az F-35A műszerfalát?
  • repvez
    Saját képek egy héttel korábbról, Kleine-brogel repnapról Belga air force day
  • z0ty4
    hopp az új háttérképem. köszike :)

ez a fricska meg alap már megint
  • [NST]Cifu
    USMC F-35B gépek a Queen Elizabeth 2-őn, esti feladatvégrehajtás közben:

• qtab986

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

"What Happened with the M16 in Vietnam?" videóban amiről 49:05-nél beszél az ebben a videóban van 17:45-nél.

:)
  • molnibalage83
    Spanyol gép, angolhoz képest elég vérszegény volt. Azt sajnos nem tudtam rendesen felvenni. Az egy állat volt ehhez képest, mint aki letépte láncát.

• JanáJ
    Big Mactől ilyet láthattál Bp.-en is. :-)
  • SZUsszan
    C17A Globemaster

Úgy-úgy, ha hibázik, okozzon jó nagy kárt...
  • ximix #88906
    Anno Mig - 29 párszor alacsonyan áthúzott a falu felett, libabőr egyből megvolt.
  • molnibalage83
    A Rafale demo a lehető legjobb helyről. 6:00-nál nem látszik sajnos, hogy tényleg mennyire közel volt a gép. Nem tudtam követni és 2-szeres zoom táján sem fért bele. Viszont amit utána hallani, az mindent elmond, hogy milyen volt átélni. Pont felettünk húzta fel a Rafi full utánégetőn. Ezért egyszer érdemes elmenni ide. Ilyen a világon nincs talán máshol.

• [NST]Cifu
    A Boeing (a Saab-al közösen) nyerte az USAF T-X tenderét, ami a T-38 Talon leváltásáról szól. A több opciós megrendelés első részlete 813 millió dollárért 5 protogép és 7 szimulátor, plusz pótalkatrészek. A várható megrendelési mennyiség 351db T-X repülőgép és 46 szimulátor, de ha minden opciót lehív, akkor 475 gép és 120 szimulátort kell a Boeingnak leszállítania. Utóbbi esetén az ellenérték 9,2 milliárd dollár.

• lacuska51
    Szerintem nem kell átmennie lebegésbe a gépnek. Ha 45(-60) fokban megdönti a motorokat akkor már nincs útban a propeller a rakétának, és még így is tud huzóerőt kifejteni.
    Utoljára szerkesztette: lacuska51, 2018.09.27. 15:13:33
  • molnibalage83
    És úgy, hogy A400 is van. Az ember meg sír, hogy mennyire ostoba az egész helyzet.
  • [NST]Cifu
    Németország 6db C-130J-30-ast vásárol 1,1 milliárd dollárért.

Még ha a supportot is beleszámoljuk, 190 millió dollár per gép azért elég húzós...
  • [NST]Cifu
    Igen, de abban teljesen jogos Savaz észrevétele, hogy a mutogatott Hellfire indító így ciki, mert erről nem lehet ejteni.
  • molnibalage83
    Akkor lesz majd olyan rakéta. A jövő úgyis a JAGM, azt meg szoftveresen úgy programozod, ahogy akarod. Az AIM-120 is lehet sínről indítva meg géptől ellökve vagy leejtve.
  • [NST]Cifu
    Arra gondolsz, hogy ha előrefele indulnának el a rakéták, akkor a légcsavarba ütközhet?

Ilyen téren jogos a felvetés, mert a felszerelt Hellfire indítósinek nem támogatják a "dobás" lehetőségét, tehát azt, hogy a rakéta hajtóműve az leoldás után induljon be.

De ez csak egy makett, a koncepció bemutatása a cél. Feltehetően, ha a fejlesztését megrendelik, akkor más tartósínek lesznek.
  • savaz
    Mennyi ido alatt megy at lebegesbe egy ilyen? Mert ranezesre csak lebegve tudja hasznalni azokat a raketakat. Hiaba er oda gyorsan, ha elobb meg kell allnia, hogy lojon, aztan elhuzni sem egyszeru igy.
  • [NST]Cifu
    Azért erősen kétlem, hogy ezt így reagálnák le. :)

Plusz az lesz a gyönyörű, ha adott esetben az IAF támadni fogja a Szír légvédelmet...
  • JanáJ
    Nyilván... :-D
  • z0ty4
  • [NST]Cifu
    A Bell kiállította a V-280 Valor bázisán létrehozott V-247 Vigilante drónt az USMC dedikált kiállításán, a Modern Day Marine Expo-n.

A V-247 némileg kisebb, mint a V-280, mert az USMC által támasztott MEX tender elvárásai szerint az UH-1Y helinél nem foglalhat el több helyet egy LHD/LHA hangárjában. Ugyanakkor elvárás a 450 tengeri mérföldes hatósugár 6-8 órás harci zónában való készenléti idővel (loiter time).

Méretarányok: V-22, V-247 és UH-1Y

A gép belső teherbírása 2000 font (~900kg), illetve a törzse alatt kettő (a maketten AIM-9X) illetve a szárnyai alatt 2-2 pilon (a maketten 2x4db Hellfire rakéta és 2x2 darab Fury irányított siklóbomba) látható.
  • molnibalage83
    Nekem is úgy tűnik.
  • [NST]Cifu
    Engem a 2:44-nél látható radarkép zavar össze. Csak és kizárólag az Il-20M volt baráti egység a levegőben? Csak az van zölddel jelölve, mindenki más piros, vagy a végén akad pár sárga. Szóval ha ez így nem tűnt fel a vezérlőnek, akkor régen rossz.

Egyébként most szemezgetve HPASP anyagaiból, nekem úgy tűnik, hogy talán eleve az Sz-200 kezelői rossz célra álltak rá. Nemde?
  • molnibalage83
    Naszóval itt egy videó az Il-20 vs Sz-200-ról.

Segítséget kérnék, hogy jól látom-e.

A 6:49-nél levő ábrán én azt látom, hogy a vízszintes vonalak a magassági léptékezése 5 km-es.

Ez alapján az F-16 a találat előtt nem sokkal kb. 8 km-en volt, az Il-20 meg nagyon picivel 5 km felett

Hogy a 150 km távolságban is csak 1,5 km széles nyalábban hogyan volt benne mindkettő ez alapján elég rejtélyes. 50 km esetén alig 650 méter széles a nyaláb. Csak éppen nyaláb közepével célozzák meg normál esetben a gépet, tehát még 150 km távolság esetén 1 km magasság difivel is régen kint van a nyalábból az F-16, nemhogy 3 km eltéréssel.

A 149-es gép volt közel az Il-20-hoz érzésre - erre bazírozik a videó - de a bemutatott radarkép alapján kívül volt a nyalábon, nem is vagyok benne, hogy egyáltalán azt célozták meg, mert a távolabb levő 3-as csoport esetén inkább áll az, hogy benne voltak az Il-20-szal azonos nyalábba. Csak akkor a rakéta pálya nem stimmel a loftolás magassága miatt. Hm...

A 149-es jelű F-16 gép kívül repült a 0,7 fokos nyalábon, ha az az Il-20-at követte, ha meg az F-16-ot világította meg, akkor meg a matek szerint az Il-20 nem volt benne. A videó alapján én azt látom, hogy a rakéta a kezdetektől fogva az Il-20 felé haladt. Lehet, hogy magasság szerint a rossz célra álltak rá az alávilágítóval ők meg azt hitték a jóra? Ha nem volt magasságmérő radarjuk, akkor bizony...

A videóban nem ejtenek szót az Sz-200 működési alapokról és vesztegetnek el iszonyatosan sok időt a videóban a nagy semmi magyarázásra. Mert én kb. nem értem, hogy miért, beszélnek mindenféle auto indexelésről és egy csomó minden másról. Még azt sem nagyon látom, hogy a diagramokon a haladási irányokat rendesen elmagyaráznák. A videón sajnos szinte minden szám homályos vagy még véletlenül sem mutatják a felül és alulnézetet egyszerre.

Valami rosszul látok?

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.09.25. 01:06:55
  • molnibalage83
  • ximix #88888
    OFF
    What is the "Jenki" ? :D
    -link
  • fonak
    Filipinó belháború:
  • fonak
    Nagyságrenddel több pénzzel és mérnökkel mondjuk lassan illik is.
  • molnibalage83
    Kínának igen sajátos hozzáállása van a világhoz több téren is.
  • fade2black
    Huaweiről mindig a Nokia rendszerek "félelmetes" koppintása jut eszembe. Azért félelmetes mert Nokia fejlesztette 4-5évig aztán !mielött! piacra dobta volna 1 hónappal Huawei piacra dobta ugyanazt. De annyira ugyanazt, hogy még a manualok is egyeztek. Ráadásul 30%al olcsobban. 0 fejlesztési költséggel nem volt nehéz.
    Persze lett belölle balhé, vki magasan a fejlesztést végig áttolta Huaweinek, de a kis Finnország/Nokia tehetetlen volt Kína/Huaweivel szemben. Pár év alatt a Huawei részesedése 1-2%ról 30%fölé ment.
    Utozengéje a dolognak a Lex Nokia.

Úgy másolnak, hogy elöbb kint vannak a kész terméekkel mint te.
  • [NST]Cifu
    A Kuznyecov-osztály (amelynek a második példányát ugye megvették, és ők fejezték be), továbbfejlesztése, némileg nagyobb méretben, de azonos alapvető felépítéssel. Csak ez teljesen kínai építés, illetve kínai fedélzeti rendszerekkel, pl. AESA radarokkal szerelték fel.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.09.24. 13:29:36
  • robgros
    Sőt, egy ideig a hírekben tudósítottak, már az első kínai repülő-hordozót is vízre bocsátották. Tudni valamit arról, mire képes?
  • molnibalage83
    Nagyon erősen effelé tendálnak már. A J-10 gépek tudtommal kvázi 100% kínai gépek és a J-11B-től kezdve a J-11 is, legfeljebb a hajtómű orosz, de az AL-31 másolat is már úgy ahogy ketyeg és abból már kínai leszármazottak is vannak.

Harcászati elektronikában meg már ez megy tudtommal és szoftveresen is. Kezdik több téren lelépni az oroszokat.
  • robgros
    Azt azért el tudom képzelni, a kínaiak egy idő után teljes mértékben maguk által fejlesztett harceszközökkel szerelik fel a hadsereget.