94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Freeda Krueger
    Izraeli tankokra így szál fel a személyzet :)
  • qtab986
    Szerintem a legjobb animáció eddig.
  • SZUsszan
    És ezt harchelyzetre értettem, mert Lac coo makettet építene, ami gondolom nem békeidőben fogja ábrázolni a királyi fenevadat.
  • SZUsszan
    A vezető is felszáll valahogy és nyilvánvalóan álló helyzetben szállnak fel. Teljesen irreleváns hogy a vezető mit lát az amúgy is nagyon korlátozott helyzetéből, amíg áll a járművel és addig nem indul el, amíg erre nem kap parancsot.

A parancsnok meg ha kiadja a parancsot, nos neki kell körültekintenie, meg a többieknek, hogy ő már befejezettnek tekinti a felszállást.
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2018.10.13. 21:06:10
  • lac coo
    Ertem, logikus , koszi !
    Kerekekre fene tudja ra tud-e allni, kilog a lanctalp, oldalra, jo szeles ....
    Csinalok koszt elolrol a homlokrol azt jovan :)
  • gyalogstuka
    Sziasztok! szerintem bármilyen lánctalpas jármüre,szigoruan csak a vezetö látóterében tehát szemból lehet felmászni,oldalról és hátulról csak egyszer tudsz hibázni
  • SZUsszan
    Egyrészt szemből van egy vonó láncszem, arra rá lehet lépni és onnan tovább az első sárvédőre.
    Másrészt hátul a sárvédő kb. derékig ér. Illik tudni oda felmászni, ha más nem, felhúzva magunkat.
    Harmadrészt elől rá lehet lépni a lánctalp jó széles mintázatára is, vagy akár az első hajtó fogaskerék üreges részeibe is.
    Feltételezem hátulról is fel lehetett kapaszkodni, ha nem volt forró a kipufogó, akkor azon jó a fogás és rá is lehet lépni a dobra.
  • lac coo
    Köszi , ez is valami .
    Az a baj nálam fenn van még a hátsó sárvédő is , szóval ott így nem kapaszkodik fel :)
    Tényleg nem tudom honnan másztak fel ...:D
  • Freeda Krueger
    Szia.

Nem eredeti,de ebben a videóban tán van válasz.
    ~13 percnél,
  • pbsb4
    Köszönöm az infókat! Én összességében néhány milliárdra gondoltam, de letaglózóak ezek a számok. Így már egy kicsit érthetőbb miért engedték el az oroszok a szuhoj programot.
  • fonak
    Pontosan tízmilliárd dollárra becsülte az USAF az F-22 gyártásának újraindítását két éve, igaz ebbe beleszámolták a szükségesnek ítélt fejlesztések költségét is, ami önmagában kb 5 milliárd dodó lett volna.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.10.13. 13:26:27
  • molnibalage83
    Persze, nincs ingyen. De a gép kifejlesztése a gyártásig 40 mrd USD volt. A gyártás volt 20 mrd. Nincs az az isten, hogy 10 mrd-nál több lenne újra elindítani úgy, ha még reszelnek is rajta. Az alaptechnológia minden eleme létezik. Ebbe még fejlesztésnek is illene beleférnie.
  • pbsb4
    Nagyon amatör módon ötletelek, de szerintem csak a gyártás újraindítására való felkészülés is több tízmillió zöldhasú lehet...
    A melósok újraképzése se lehet rövid idő.
    Utoljára szerkesztette: pbsb4, 2018.10.13. 12:56:21
  • molnibalage83
    OFF

Számomra nem világos, hogy miért nem építenek olyan épületeket, ami kibírja a viharokat...
    Vagy egyszerűbb olcsón (?) építkezni és biztosítani ilyen ellen...?

ON

Az ár a program cost, tehát egy új gép biztosan nem kerülne ennyibe, mert nem kell 0-ról kifejleszteni mindent.
  • pbsb4
    Lehet, hogy mégis újra kell indítani a gyártósort?

https://index.hu/kulfold/2018/10/13/a_hurrikan_szetzuzhatta_az_amerikai_legiero_f-22-eseit_is/

A cikk szerint 22 db maradt a reptéren és jó néhány hangár is megsérült. Az össz legyártott mennyiségnek ez elég nagy hányadát jelentheti. Kérdés mekkora károsodást szenvedhettek el és egyáltalán a súlyosan sérülteknek gazdasságos-e a kijavítása.
  • lac coo
    Hi !
    Kis segítséget szeretnék kérni makettépítéshez ....

Német King Tiger-re jellemzően milyen útvonalon mászott fel a személyzet ? Lövésem nincs, óriási az a tank, fene se tudja hol kapaszkodtak fel rá .. :)

THX !
  • molnibalage83
    Hát, bizony a Luke AFB-s adattal jön ki az 1,9M tája anélkül kevesebb.
  • molnibalage83
    NAGYON köszi. Átnyálazom őket. Az egyikben az ezredek repóráit már látom. Jihá. :)

Németül még nem mertem keresni. Az F-104G sajátosságainak járnék még utána röviden, hogy avionikában és egyebekben miben tért el. Asszem jobb INS volt, de kb. ennyire emlékszem fejből...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.10.12. 22:42:38
  • ximix #88960
    Link katyvasz. . . F-104 témában
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Találtam ilyen csicsás pdf-et, hogy hitelese azt nem tudom
    - pdf

Tödliche Starfighter-Bilanz: 269 Abstürze, 116 tote Piloten
    - link

F-104 Verluste
    Abstürze bzw. Aussonderung nach schweren Beschädigungen
    - link
    legalul még vannak hivatkozások

"Insgesamt wurden in 30 Jahren über 2 Millionen Flugstunden geflogen. Das bedeutet: auf 6630 Flugstunden kam ein Verlust. Verglichen mit anderen Flugzeugen dieser Zeit stellt das einen üblichen Wert dar."
    - link

Lockheed F-104 Starfighter
    - link

DER SPIEGEL
    24.01.1966 Ein gewisses Flattern
    - link
    itt lehet keresgélni az archívumban cikkek után

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.10.12. 22:38:47
  • molnibalage83
    Ennek kapcsán van valakinek forrása?
    Picit megingott bizodalmam, mert elég nagy eltérések vannak.
  • [NST]Cifu
    WuT? Földön álló gépnél, töltött fegyvernél nem voltak a biztosító elemek behelyezve? Úgy tűnik a Belgáknál is vannak gondok...
  • molnibalage83
    A megsemmisült belga F-16-os esetéhez update.

It is reported that a probably clumsy fault of a technician resulted in the explosion at Florennes air base (Belgium), resulting in a write-off of Belgium Air Force (BAF) F-16AM FA128.

In a nearby hangar, positioned at the extension of the flight line, a technician was working on a F-16. By accident, the six-barrels 20mm Vulcan M61A-1 canon of that F-16 was activated. Apparantly, the canon was loaded and some bullets hit the FA128. This aircraft was was just fueled and prepared together with another F-16 for an upcoming afternoon sortie. By the impact of the 20mm bullets, FA128 exploded instantly and damaged two other F-16s. Extremely lucky, nobody got killed, one technician incurred hearing impairment.

The Belgian Aviation Safety Directorate started an investigation. The Belgian Air Force has some 25 F-16s left now."
  • [NST]Cifu
    A dél-koreai KF-X Block I. végleges ábrája:

A Block I. változat (2026-2028) előszéria lesz, elsődlegesen légifölény feladatra, korlátozott csapásmérő képességel.
    A Block II. változat (2029+) az első sorozatszéria, teljes értékű csapásmérő képességgel.
    A Block III. változat még csak koncepció szintjén létezik, belső fegyvertérrel, teljes értékű lopakodó-képességgel.

A KF-X egy "középszintű" (medium tier) többfeladatú harci gép lesz, amely a koreai F-15 és F-16 gépeket váltja majd le. Az F-35A gépek lesznek a "felső szintűek" (high tier), míg a T-50A kiképző / könnyű harci gépek az "alacsony szintűek" (low tier).
  • RatBaG #88955
  • SnowF
    Köszi a választ. Meglátjuk ebből végülis mi lesz, ha lesz valami.
  • [NST]Cifu
    Hát pont ez az, hogy a legtöbb járművük így vagy úgy de licenszelt technológia, az Altay példul dél-koreai alapú (a K2 harckocsira épül), de ugye koreaiaknak is német erőforrásra és sebességváltóra van szükségük, mert a saját iparuk nem tud megfelelő minőséget nyújtani. Namost ebből közvetkezik, hogy a törökök saját kútfőből felemás eredményeket tudnak letenni. Ugyanez pepitában a T-155 Firtina, ami ugye a Dél-Koreai K9-en alapul.

Ami teljesen török, az például a páncéltörő rakétájuk (pl. Mizrak-U/-O), van az Ejder elnevezésű 4x4 és 6x6 kerékképletű MRAP jármű, vagy a Janáj által is említett tüzérségi eszközöknél vannak teljesen török gyártásúak, mint a 155mm-es Panter löveg. Akad még néhány példa ilyesmire, mint az FNSS ACV-30 önjáró légvédelmi gépágyú, vagy T-122 Sakarya (122mm-es rakéta-sorozatvető), de nagyjából ennyi.

Ahol tényleg van valami figyelemre méltó példájuk, azok a drónok, az Anka-S nagyjából az MQ-1 Predator szintjét hozza, illetve vannak kisebb drónjaik, mint a Bayraktar. Ezek világviszonylatban sem rosszak, de ha oda kerülsz, hogy oké, de kell alá egy jó EO/IR torony, akkor megint nem török, hanem amerikai, olasz, német cégek eszközeiről beszélünk.
  • SnowF
    Annyira nem vagyok otthon a török haditechnikában, egyedül az Altayról hallotam csak, de az meg MBT. Milyük van a többi kategóriában?
  • JanáJ
    Tüzérség?
  • [NST]Cifu
    A kérdés jó. Leginkább lövészpáncélosok, páncélozott járművek, drónok jöhetnek szóba. A minőségük jó, de nem kifejezetten a csúcskategória.
  • SnowF
    Hali! Most hogy legfelsőbb szinten lett említve, hogy a törökök segíthetnek a magyar hadsereg fejlesztésében, ez szerintetek mit takar? Technika beszerzést, vagy esetleg kiképzést/továbképzést esetleg közös hadgyakorlatot? Ha technika, akkor mik azok amik reálisan szóba jöhetnek, és mik azok amik kimondottan jó színvonalat képviselnek? Köszi.
  • [NST]Cifu
    Ez egy afféle "felderítő harcjármű" akarna lenni, igazából egy demonstrációs eszköz, amibe a GDLS minden modern cuccát belepakolta.
    Igen, a drón hozzá tartozik, ez lenne a GDLS egyik "nagy dobása", hogy integrálják a drónokat a harcjárművek rendszereibe.
  • molnibalage83
  • StarFist
    Ez most IFV akar lenni? A legelső képen a drón a torony tetején az dedikáltan a járműhöz tartozik?
  • [NST]Cifu
    Végül azzal biztosan megállítod a célpontot. :D
  • qtab986
    Vitték a tömegoszlatót. Gondolom Milkor 37/38mm Multiple Anti-Riot van 00:14-nél.
  • [NST]Cifu
    A GDLS Griffon III. bemutatóján rögtön több érdekesség: a leglátványosabb a 90°-os csőemelkedésű 50mm-es löveg, de figyelemre méltó az APS érzékelői a tornyon, meg a hozzá tartozó elhárító-tornyok, illetve a 3D álcaminta...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.10.09. 15:53:43
  • SZUsszan
    Igen, MG oktató ezt elmondhatja, de a srác szerintem nem dedikált mg-s volt, csak simán egy rangidős tisztes, aki gyorstalpalót adott egy másik katonának.

https://www.armystudyguide.com/content/army_board_study_guide_topics/m249/clearing-procedures-for-t.shtml

"DANGER WHEN OPENING THE FEED COVER ON A HOT GUN, MAKE SURE THE WEAPON IS ON THE GROUND AWAY FROM YOUR FACE. WITH THE WEAPON ON YOUR SHOULDER, POSSIBLE DEATH OR INJURY COULD OCCUR IF A ROUND GOES OFF WHEN THE COVER IS RAISED. "
  • JanáJ
    Szerintem mert kényelmes. Amúgy hibát tudtommal fekve kell elhárítani, mert élesben sem tudsz időt kérni, meg feltérdelni.
    Elég durván meleg lehetett, ha magától elműködött, vagy pont az a lőszer volt hiperérzékeny lelkivilágú. Mondjuk az MG3 sem egy alacsony tűzgyorsaságú csúzli, biztos melegszik. :-)
  • [NST]Cifu
    Semmi, mert ott nincs mit hátratolnia, nincs repeszhatás. Itt éppen az a történet, hogy a hüvelyt, illetve annak darabjait "lövi ki" hátrafelé...
  • ximix #88939
    Elakadásnál van egy jellegzetes mozdulat ami nem túl kényelmes, de láttam pár videót ahol az oktatók megkövetelik az újonctól, hogy mielőtt felnyitná a fedelet a fejvédős fejét lekel hajtania teljesen, hogyha a lőszer elműködne ne az arcába robbanjon, hanem a sisakot karistolja meg.