Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ez létezõ/építés alatt lévõ v csak tervezett hajó?

Gracie Barra

Punker
uccsó kép üt, ma este úgyis trek fogok nézzni 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Néhány érdekesség az Euronaval 2006-ról:

Swordship

A franciák új üdvöskéje, az elsõ rendszerbe állt 'lopakodó' hadihajó, a La Fayette utódja. 5600 tonnás vízkiszorítás, 145 méter hosszú, 30 csomós csúcssebességû trimaran (háromtörzsû) hajó. A fegyverzete 48db VLS indító légi, vizi és szárazföldi célok elleni rakéták és robotrepülõgépek számára, egy helikopter és három pilóta nélküli helikopter v. repülõgép - és egy meglepetés, egy toronyban három 155mm-es löveg. Azt hiszem talán az 1960-as években készült utoljára olyan hadihajó, amelynek egy tornyában három nagyobb löveg volt elhelyezve, azóta legfeljebb kettõ, de általában csak egy löveg van egy toronyban.

Érdekes még a belsõ berendezése is. A francia tervezõk valószinüleg Star Trek fanok, a híd tiszta Star Trek, a taktikai szoba is erõsen arra emlékeztet. 😊

S1000

Másik érdekesség: orosz-olasz együttmûködés. Az orosz Rubin tengeralattjáró-tervezõiroda és az olasz Fincantieri között. Az S1000 nevû program fõleg a harmadik világ országaiba szánja 1000 tonna vízkiszorítású, modern üzemanyagcellás energiaforrással ellátott tengeralattjáróját, amely olasz Black Shark nehéztorpedókat és orosz Club-S szárazföldi célok elleni robotrepülõgépeket is vihet magával. A tengeralattjáró 56 méter hosszú, 14 csomó a végsebessége és képes akár 12 fõnyi diverzáns alakulatot is a part közelébe juttatni.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Csak a képek alapján én azt feltételezem, hogy csõ szájába lehetett dugva az utolsó képen látott eszköz (talán kalibrációs céllal, hogy a távcsövet beállítsák?). Valamiért így lõttek vele, és a csõ széthasadt. A fegyver javára kell írni, hogy a jelek szerint a zárdugattyúnál semmiféle visszahatást nem történt, ha ott enged el ugyanis az anyag, akkor a lövõ igencsak rosszul járhatott volna (ettõl függetlenül valószinüleg így is elég kellemetlen élmény lehetett).

Ezekre nem tudom a választ.Igazából nem azt láttam ahogy történik,hanem a vadász a vámon mutatta be a trófeáit meg a fegyvereit és ott volt egy ilyen puska.

Sadist
Utolsó képen mit tart a kezében?

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Az nagy mázli akkor nem? Milyen sérülés lehetett volna? Égés, vagy komolyabb?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

TV-ben láttam ilyet.Felrobbant a csõ.A pasi azt mondta lepergett elõtte az élete de nem sérült meg.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Elképzelésbõl mindig van eszement. Csak amikor oda kerül a dolog, hogy megvalósíthatónak is kell lennie, akkor azért erõteljes szelídülésen mennek keresztül ezek a tervek (a Tomcat esetén is vagy 300 különféle elképzelés közül lett kiválasztva a Design 303E). Abban valóban igazad van, hogy a korai ATF tervek között volt nem egy kacsa elrendezésû.

A V-vezérsík azárt egy kipróbált és mondhatni bevált elképzelés (Fouga Magister és F-117A a legismertebb ilyen típusok ha nem tévedek). Alapvetõen nem változtat a korményfelületek elhelyezkedésén.

[NST]Cifu
A válaszom az, hogy igen, és nem.

Igen, a PAC (Patriot Advanced Capability) egy, a Patriot légvédelmi rakétarendszer képességeinek kibõvítésére szánt csomag. 1991-ben mutatkozott be a PAC-2, amelynek eredményeirõl már párszór volt szó e topicban. Maradjunk annyiban, hogy nem igazán volt jó arra, hogy elkapja a SCUD-okat. Idõközben a fejlesztés több fordulatott is vett, elõször a PAC-2-õt javítgatták és végül a legújabb rendszer a PAC-3, amely komoly újítást is hozott: egy új, a régi Patriot MIM-104 rakétával kb. megegyezõ hosszúságú, de sokkal kisebb átmérõjû rakétát. Ezzel a rakétával a 30km-es távolságra lévõ, max. 15km-es magasságban lévõ ballisztikus rakétákkat is el lehet elvileg pusztítani, és szemben a régi Patriot rakétákkal, ez nem repeszhatással semmisítette meg a célpontot, hanem közvetlen találattal. A PAC-3 a beérkezõ célok elfogására képes csak ezen távon belül.

Nem. A PAC-3 tesztlövészetei noha korábban igéretesnek tüntek, pocsék eredményekkel zárultak 2002-ben. Négy teszt volt, ebbõl három teljes kudarc, egy pedig elvileg elfogta a célt, gyakorlatilag nem pusztította el, tehát szintén kudarc. 2002 végén mégis rendszerbe állt a PAC-3.

Nem feltétlen. Sok kritika van az irányába, mert a haditengerészet SM-3 rakétája sokkal jobban szerepelt, ráadásul olcsóbb is, mint a PAC-3. A PAC-3 egyetlen rakétája jelenleg 3,5 millió $-t kóstál, az AEGIS légvédelmi rendszerrel már rendelkezõ hadihajók átalakítása az SM-3 BMD rendszerhez, 8db rakétával valamivel 20 millió dollár felett van (nagyságrendileg 22-23 millió). Ehhez már csak azt kell hozzátenni, hogy az SM-3 nem csak a beérkezõ robbanófejet ill. rakétát képes megsemmisíteni, hanem a rövidtávú rakétákat a középsõ pályaszakaszban is, lévén az SM-3 képes akár a 160km magasan repülõ célok elfogására is - és alacsonyabban repülõ célok esetén a hatótávolsága eléri az 500km-et. Japán mellesleg már el is kezdte az SM-3 beüzemelését a Kongo-osztályú AEGIS rombolóin. Nem kell ecsetelni mennyivel ésszerrûbb a repülési fázis középsõ részében megpróbálni megsemmisíteni a támadó rakétát, semmit a beérkezõ fázisban.

[NST]Cifu
Nono, azért tegyük hozzá, hogy az ATF tenderre is készültek különféle vadóc tervek. Csak azok nem kerültek be a végsõ leosztásba. Amúgy az ATF tender esetén a Northrop YF-23-asa abból a szempontból egyedi volt, hogy kombinált vízszintes/függõleges vezérsíkként is funkcionáló V elrendezésû vezérsíkokat alkalmaztak.

Korai McDonnell ATF tervezet

Korai McDonnell ATF tervezet

Korai Lockheed ATF tervezet

Boeing ATF tervezet

Szerintem az elbírálásnál lehetett esetleg egy kis "súgás", hogy nincs sok esélye a nem hagyományos elrendezésû vadászgépeknek, mert a légierõ vezetése nem rajong ezekért.

A gépkarabélyoknál azért a helyzet egy kicsit más. A Bull-pup az 1970-es, 80-as évek slágere lett (L85, FaMAS és végül az AUG). Az oroszok is csináltak Bull-pup fegyvereket, de nem nyerték meg az illetékes elvtársak tetszését. Viszont érdemes megnézni, hogy mégis kik csinálnak Bull-pup fegyvereket? Kijöttek az osztrákok az AUG-al, a franciák a FaMAS-al, az angolok az L85-el, majd nagy csönd. A régi motorosok, mint a németek, a svédek, svájciak, ezt a témát kihagyták. A belgák is csak nagyon nehezen engedtek, de végül kijöttek az FN F2000-el. Az amerikaiak nem engedtek a csábításnak, és az oroszok sem (a Tulai gyár (akinek mond valami: TOZ -> Tulai Fegyvergyártó Vállalat) kihozta a Groza-t, de az egy szörnyszülött, és a kutyának sem kell. A kínaiak, szingapúriak, sõt, az izraeliek is megcsinálták a saját bull-pup fegyverüket, de ezek inkább az AUG farhullámain lovagolnak (szerintem).

A fegyver egyébként, amirõl Punker említett, a fent említett Groza: ez egy érdekes próbálkozás a TOZ részérõl, hogy valahogy fellovagolja magát a fegyverpiacon. Nem misztifikálták túl a dolgot, fogták a jól ismert AK rendszert, az elsütõrendszert a tár elé helyezték át, és gyakorlatilag készen is voltak. Nem szórakoztak olyasmivel, hogy jobb v. ball kezes lövésznek átalakítási lehetõség, vagy hasonló. Miután az alap verzió nem volt túl sikeres (ie.: még mutatóba se vitték), ezért csináltak belõle egy, az AUG-hoz hasonló moduláris rendszert különféle hosszúságú csövekkel és szerelékekkel (távcsõ, hangtompitó, gránátvetõ, stb.), meg kifejlesztettek egy 9x39-es lõszert hozzá. Állítólag az egyik orosz belügyi erõ rendszeresítette, de képet még nem láttam olyanról, hogy ilyen fegyverrel legyen felszerelve valamelyik egység.

[center]

Hát amilyen szerencsétlen rakétái vannak észak-koreának, szerintem tökéletes lesz.

Gracie Barra

"a 3. generációs rendszer már hatékony is?"

Persze! Hatékonyan növeli egy-két cég bevételét.

Punker
"A japán védelmi minisztérium azt tervezte, hogy elfogó rakétaütegeket telepít négy katonai támaszpontra 2010-ig bezárólag, áll a Nihon Kezai Simbun címû japán gazdasági napilapban. Ennek keretében jövõ márciusig rendszerbe állítanának amerikai Patriot Advanced Capability 3 (PAC 3) típusú, föld-levegõ rakétákat Tokiótól észak-nyugatra. Az Egyesült Államok azonban a lap szerint úgy véli, hogy egy külön PAC 3-üteg szükséges a fõváros védelmére is. A lap úgy tudja, hogy Washington nemhivatalosan tájékoztatta szövetségesét, hogy PAC-3 rakétákat tervez felszerelni a Tokiótól nyugatra fekvõ Jokota légi, és a déli Jokoszuka tengeri bázison. Japán nem titkolja aggodalmát az észak-koreai fegyverkezéssel szemben, amelynek keretében elõbb július 5-én Phenjan hét rakétakísérletet hajtott végre, köztük egyet a 6700 kilométeres hatótávolságú Taepodong-2-vel, majd pedig október 9-én atomkísérletet jelentett be."

a 3. generációs rendszer már hatékony is?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
volt itt egyszer 1 vita elõnyrõl és hátrányról, részemrõl H&K G-s család azt csókolom 😊

Kezdünk arrafelé haladni a gépkarabélyokkal, ahol a '90-es években a vadászrepülõkkel. Akkor ugye Európában népszerû volt az a nézet, hogy egy vadászgép korszerûségét egyszerû megállapítani: rá kell nézni felûlrõl. Azaz ami kacsaelrendezésû az korszerû, ami hagyományos az elavult. Apró homokszem a gépezetben, hogy az akkori egyetlen valóban generációs ugrást jelentõ típusra kiírt ATF pályázatra mindegyik cég alapvetõen hagyományos elrendezésû tervet adott be.

Most ott tartunk, hogy divatosan csak azt a gépkarabélyt tekintik korszerûnek, amelyik bullpup felépítésû.

Például ilyet nem látni viszont az AMP-69 meg végkép nem értem mit keres egyA könnyfakasztó gránát és a gumilövedék mûködése és hatása címû cikkben.Szerintem egyszer se használták rendõreink tömegoszlatásra.Viszont érdekes megtudni,hogy A fegyvert a Magyar Néphadsereg 1974. augusztus 2-án, míg a Belügyminisztérium 1975-ben rendszeresítette.Ez miattam igaz lehet de eddig úgy tudtam a munkásõrség rendszeresítette.

Punker
jó legyen igazad 😊

Igazából a képek se.

Punker
de a képek jók, amúgy most találtam 😊

A www.haborumuveszete.hu-t ne olvasd.Leírnak olyat ami nem is úgy van.

Punker

Ezer éve . Groza néven keresd .

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Punker
van ilyen AK is?

"Újabb imázst nemrég kapott a fegyver bullpup változata, melynél a tárat a tusba helyezték el a tervezõk. A fegyver markentingesei nagy jövõt jósolnak ennek a változatnak is."

Cifu plz mesélj 😊

Ez jó cikk.

http://index.hu/politika/belfold/karhat5627/

"A gumilövedékes puskásokat elvileg az ék mögött, jármûvön kell elhelyezni, hogy a felfegyverkezett személyekre tüzeljenek az ék fölött, nem pedig elõtte szaladgálva. "És nem duplacsövûvel, mint csõszök a szõlõben", hanem minium 10-12 lövés leadására alkalmas ismétlõfegyverekkel."

Sadist
Rohadjak meg, mondtam is magamban ez gyanúsan airsoft fegyónak tûnik az átlátszó tár miatt 😄
Keressetek rá google-n a "g36c airsoft" szavakra és nézzétek meg a képeknél, hogy mindegyiken "ugyanaddig van töltve" a tár. Persze airsoft fegyón az csak díszítés. Meg ahogy számoltam a videon csak 20-22 golyó van a tárban, ha meg igazi miért nem töltötték meg teljesen? 😊

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Köszi cifu, hogy rendbe tetetted a a hozzászólásom.
Punker
ház ez a 2 optikai tuning izé elég barkács cuccnak tûnik tényleg 😊

[NST]Cifu
A Militaryphotos fóruma szerint a lenti videóban a katona airsoft G36C-vel pózol. ^^

A (Cseh)Szlovákok nem AK-t használnak, hanem Vz.58-at, ez külsõre nagyon hasonlít az AKM-47-re, de belül eléggé eltér tõle. Ez az egyetlen ékzáras gépkarabély a világon. Nagyon korrekt, precíz kis fegyver. És nem, nem lottón nyertek, továbbra is Vz.58-asokat használnak, "csak" náluk a katonai fejlesztések egy kicsivel komolyabb hangsúlyt kapnak, így ilyesmire is jut pénz, hogy nekiálljanak a saját digitalizált gyalogsági programjunak, többek között:

Vz.58 "pimp", vagyis a Vz.58 modernizált változata, szereléksinekkel, sõt, M4-es váltámasszal.
(ez persze csak hasonló látvány, mint a mi Szép-féle tuningolt AMD gépkarabélyunk, nincs rendszeresítve)

Aligator páncélzott terepjáró (ezt viszont rendszeresítették)

Felújított Mi-17M kutató-mentõ helikopter keresõfényszóróval és infravörös kamerával

T-72M2 Moderma, egy T-72 upgradecsomag, erõsebb motor, éjjelátóval ellátott tûzvezetõ rendszer, reaktív páncélzat és plusz egy 30mm-es gépágyú.

T-72M2

Punker
G36C????? nyertek a lottón és lecserélték az AK-kat?

Zsolo007
Ja radar.Akkor értem.

[NST]Cifu
Pl. az AH-64D Apache Longbow milliméter hullámhosszon mûködõ radarja által célra vezett Hellfire Longbow rakéta.

Milyen egy mikrohullámmal irányított lövedék?

Sadist
Nem. EZ a nem gyenge.

[NST]Cifu
T-72B "Rogatka" upgrade:

-Új 'Relikt' ERA blokkok.
-2. generációs hõkamera, a régi nappali célzóberendezés tartaléknak megmaradt.
-'Nakidka' csomag a lézeres és mikrohullám irányítású lövedékek elleni védelemhez.
-Elektromagnetikus védelmi rendszer a mágneses gyújtású hk. aknák ellen.
-Új 2A46M-4 hk. löveg.
-Új navigációs és tûzvezetõ rendszer.
-Új V92 diesel-motor, új lánctalpak és görgõk.
-'Shtora' EOCMDAS.

Az algériai T-72-eseket ilyen csomaggal újítják majd fel.

[NST]Cifu
Nem tudom milyen lövedékkel lõttek rá, de igazából nem meglepõ az eredmény. A kard pengéje igen erõs acél, a lövedék pedig valószinüleg viszonylag lágy réz és ólom. Szép teljesítmény ettõl még persze. 😊

[NST]Cifu
Németországban és Svédországban is volt rá példa, sõt, Oroszországban is.

A különbség, hogy ott éles, harcképes jármûvekkel rodeóztak, igaz ezeknél nem volt feltöltve lõszerrel.

[NST]Cifu
Egyeseknek annyira gyenge a felfogása, hogy nem képesek egy pofonegyszerû, értelmes kérést megérteni. Nem politikai topic, Haditechnikai topic. Ott van a fejlécben. Pont.

Miután pár embernek ez már túl nehezen értelmezhetõ helyzet, beindult a törlés gomb aktív használata.

Bucser
Nem tudom mikor fogod fel végre.

Ez nem az Index poli-Dili.. Oda lehet menni politizálni ilyen stílusban. Nem lógsz ki a sorból garantálom.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Zsolo007
Volt bent korábban valami hasonló videó, csak akkor nagyobb stukkerrel tesztelték ha jól rémlik..

Punker

Trade
A viperakat itt miert nem mutattak be?

Zsolo007
Hát nem csinálok úgy mert tényleg nem tudom, mikor megláttam gyorsan legörgettem, hogy hol van lyuk. de szépen sorban vannak a HSZek. Nem látom honnan lett törölve...

Ha meg annyira új volt, hogy még nem volt utána, akkor egyszerûen csak "késõn" jöttem.

Zsolo007
Nagyon durva!

Nem ez az elsõ elkötött tank. Az amiknál is volt ilyen. Ellopott M-60 Patton

Most képzeld el a ha fullra fel van töltve a t-34 és ezt a rodeot az emberekkel teli utcán csinálja. Kizárt, hogy ne lett volna emberhalál.
Az ami rendörök is felmásztak szóltak, hogy állítsa le a motor nem tette meg, erre megkapta a fejesét.