94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Nekem is ez ugrott be elsőre... :)))
  • Torzonborz
    tiszta brian élete :D
  • gotchaaa
    Na megvannak, őket láttam, "Véderő Honvédai Nemzeti Felszabadító Front"-nak hívják magukat.
  • JanáJ
    nézzétek meg mire hivatkozik a link:
    http://www.sg.hu/www.cougar.hu/+downloads/vmh59_at_mh59_2008_short.wmv

egy "www." elég lenne :-D
  • Molnibalage
    Én is így tudom. Nem véletlenül van az - gondolom én - hogy a 300 db leszálított R-77 nagy részét ellövöldözték és inkább a PL-12 fejlesztésébe fogtak. A nagy kérdés számomra az, hogy rendszerben áll -e és, hogy ha igen akkor melyik gép tudja vinni és hányat.
  • JanáJ
    És a reptetés miért fáj egy rakétának? Hőmérséklet változás? G erők?
  • JanáJ
  • [NST]Cifu
    Kínai témában az a legjobb forrásoldal, írnak oda Kínában élő vagy talán Kínai emberkék. A fórumban pedig rengeteg jó kép található (a kikötőben rozsdáló, majd felújításon áteső Varyag-ról is ott voltak leginkább használható képek).

Amúgy a Kínai rakéták jelenleg a nyugati és az orosz rakéták közé lehetne bepozicionálni. Az elektronikájuk pl. fejlettebb, mint az orosz standard...
  • Molnibalage
    A kínai fegyverekről nem sokat tudok és kérdés, hogy mennyit lehet tudni. Cifu nekem a Sinodefence oldalt ajánlotta. Mivel majd egyszer én is ott kérdezek kínai témakörben ajánlom neked is. Elég hardcore arcok vannak ott amennyire meg tudom ítélni.
  • [NST]Cifu
    Az egyik, hogy a modern katapultülések kíméletesebbek, jobban rögzítve van a pilóta, illetve a kilövéshez ideálisabb pozícióba kerül. A másik, hogy a egyes régebbi katapultüléseknél néha még 30G vagy a feletti gyorsulás is előfordult, ami csúnya hatással volt a gerincre és a nyakra. A mostani üléseknél 18-25G közötti értékek a jellemzőek.
  • [NST]Cifu
    Azon túl, amit Molnibalage is írt, itt a fő változás a mai rakétáknál az elektromos diagnosztika lett. A rakéták általában úgy vannak megtervezve, hogy minden részelemük nyugalmi pozicióban van, egyes típusoknál az energiaszolgáltatás pl. priotechnikai alapon működik. A leginkább kényes téma az elektronika, ezt pedig lehet ellenőrizni, adott esetben cserélni. A szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművek nem igényelnek törődést, csak ne érje őket semmi külső behatás.
  • Gunslinger
    Köszi szépen. Az új orosz és kínai rakétáknak milyen lehet? Gondolom hasonló, de vajon már megközelítik a nyugati fegyver szavatosságot?
  • Molnibalage
    A naptári szavatosság már fogósabb kérdés mindkét oldalon. Mind a mai napig mennek éleslövészetre AIM-7M-mel az egodriver zsokék, mert olcsóbb az AIM-120-nál és a Hidegháború örökségeként szó szerint hegyekben állnak. Mindegyik cirka 20 éves lehet. (Asszem ez az AIM-9P-re is igaz. Irgalmatlan sok készült belőle, és ezt is nyomatják éleslövészeten.)

A naptári szavatossága a szovjet rakétáknak is 20 év körül van névlegesen tudtommal.

• Molnibalage
    Az szovet időkben készülteké tudtommal siralmas. 20-30 óra reptetés után nagyjavítás vagy kuka. Hogy ez változott -e azt nem tudom.

Az AMRAAM-ból volt ami már 1200 (!) órát repült és nem kellett javítani. Az francia fegyvereknek is alacsony az élettartama amennyire tudom. Az AIM-9X is állítólag ilyen jó. A régebbi AIM-9M és AIM-7M azért nem prdukált ennyire jó mutatótak, de felülmúlták szovjet társaikét. (200 óra?)
  • GregSB
    What it Looks Like When a Predator Drone Vaporizes People

Pwnd. Szerintem semmit nem vettek észre abból hogy mi vár rájuk, még a rakétát sem.

Egy biztos: ha lesz háború a közeljövőben és nem akarok a fronton harcolni :S
  • JanáJ
    Az mit jelent, hogy a modern gépekből nem? Nem az a gond, hogy olyan gyorsulás éri a testet, hogy torzul(hat) (?), ezt mivel lehet kiküszöbölni?
  • Gunslinger
    A mai csúcskategóriás légiharc rakétáknak mennyi átlagosan a szavatossági idejük és ez mennyivel tér el mondjuk a 30-40 évvel ezelőtt modernnek mondható társaikhoz képest?
  • [NST]Cifu
    Általában a modern gépekből való katapultálás nem annyira megterhelő, hogy egyből elnyírja a karrierjét egy pilótának egészségügyi okokból. De 2-3 katapultálás után már azért elő szoktak jönni a problémák, főleg a gerinccel kapcsolatban.
  • JanáJ
    Egy katapultálás után mindenképpen vége a pilóta karierjének? Már eü okokból? Vagy ha mázlija volt és erős szervezete akkor repülhet még?
  • [NST]Cifu
    Még a MiG-29-es is lazán átrepül Lengyelországba póttartállyal. Időtartamra sem rendkívüli, max. 2 óra.
  • Punker
    ha a mieink mennek külföldre éles lövészetre pl lengyelekhez, az kb mennyi idő? vagy hányszor szállnak le közben?
  • Gunslinger
    Sztem ez kizárt. Ha annyira füstölt volna, hogy a fél gép nem látszódik, akkor tuti katapultálnak, még ha vezethető is maradt a gép.
  • bgabor
    Nem, a belinkelt viedóban elmondta, hogy csak a kifutópályán vette észre leszállás után. Mivel az ütközés után sűrű füst szivárgott a jobb szárnyból, a füsttől nem látta mi a helyzet. Azt is elmondta, hogyha tudta volna mi van, katapultál.

Én csak azt nem értem hogy a wingman miért nem tájékoztatta a helyzetről. Lehet hogy ő se látott semmit a szivárgó füsttől?
  • Gunslinger
    Okés, köszi. :-)
  • [NST]Cifu
    Azt írtad, hogy az F-117A esetén nincs olyan monoton küldetés, én erre reagáltam. Voltak simán 8 órás és ennél is hosszabb bevetések.
  • Molnibalage
    Annak manőverezés közben szakadt le az szárnyból egy része. Nem az egész szárny a hidraulika vezetékek felével. Nagyon nem mindegy...
  • Lacusch69
    Nem vagyok szovjet/orosz fan, de egy Szu-27-tel (pontosabban T-10 protoval) is történt egy ilyesmi.
  • Bucser
    vagy sem. tökmind1
  • Molnibalage
    Mivel másoltam a címet a böngésző ablakából ott volt...
  • Gunslinger
    Ezért mondom, hogy urban legend kiszínezés.
  • Bucser
    mondjuk mert ahogy le van írva az ablakba elé kell írni, hogy http://
  • Molnibalage
    Szép és érdekes képek is vannak itt.
  • Molnibalage
    Nem értem, hogy a letöltési linkeket egyes esetekben miért teszi be szarul. A bejövő ablakban töröld ki a feleslegs részt az elejéről és menni fog.

Innen van a link.
  • Molnibalage
    A szélcsatorna tesz és szimuláció az nem minden. Tehát elvileg képes volt, de gyakorlatban ilyet nem teszteltek. Működött. Akkoriban erre egy más gép sem lett volna képes. Megkockáztatom, hogy most sem sok...
  • qtab986
    404 Not Found
  • qtab986
    Ezt nem értem.
    A vicces az volt, hogy a gyártó céget megkérdezték, hogy a gép képes -e fél szárnnyal repülni. Ők azt mondták, hogy a számítógépes szimuláció és szélcsatorna tesztek szerint igen.
    Azt mondták igen és tényleg igen. Mi ebben a vicces?
  • Molnibalage
    Ilyet soha nem mondott senki.
  • Molnibalage
    Kecskemét éjszaka.
  • Scottt
    Az pont az F-117nél volt, hogy a szoftver automatikusan úgy állította a többi felülelet, hogy továbbra is stabil maradt a gép.A szar kilátás miatt a kisérő gép szólt, hogy "Hé haver nyitva van a jobbhátsó"[Leszakadt a szárny:d]
  • Gunslinger
    Viszont az szerintem már urban legend szintű színezése a sztorinak, hogy állítólag a pilóta csak leszállás után vette észre, hogy hiányzik az egyik szárny.