Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

volt nemrég linkelve magyar specopsoról cikk. na arra lennék kíváncsi, hogy mennyit is kell futni a felvételin 40 kg-s menetfelszereléssel és mennyi idõ alatt? emléxik még vki?

Punker
voltak is járványok szépszámban, most már mikor ilyen cuccok vannak van is olyan háttér kiszolgálás.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Jó, végülis már a rómaiak is jártak arra több tízezres létszámmal korlátozott utánpótlás & higiénia mellett, csak nem tudom elképzelni az életviszonyokat <#nemtudom>

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Punker
már nem kell sok és megoldják a hütött fûtött ruhákat is 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Hát azért hajdanában sem rohadt rájuk a ruha, mikor a francia idegenlégiósok, vagy az angol expediciós erõk jártak/harcoltak arrafelé, igaz szaguk az biztos volt. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
A teljes rendszer fegyverrel, sisakkal és a ballisztikai mellénnyel együtt 25kg. Hogy ebbõl mennyi az aksi, azt nem tudom. 😊

Hogy tudnak majd ekkora felszerelésben melegebb éghajlatokon szolgálatot teljesíteni ? pl Irak (40+Cfok)

Sosem értettem, a katonák a sivatagban hogy tudnak egyáltalán harcképes állapotban maradni elsõ osztályú utánpótlás nélkül (pl DAK). Nem vlszínû, hogy akár 5 naponta tudnak ruhát cserélni, az pedig csúnyán rájuk "rohad", abból pedig betegségek lesznek stb.

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Az ismétlõ fegyverek nem is félautomaták. Teljes nevükön kéziismétlésû fegyverek. Ide tartoznak az alsókulcsos (lever action), pumpálós (pump action, ez még értelmesebben is hangzik) és (forgó)tolózáras (rotating/strait pull bolt action) fegyverek. És a revolverek is.

A félautomata az már öntöltõ, az automata pedig sorozatlövõ. (A külsõ hajtású fegyverekrõl most szemérmesen hallgatunk.)

Punker
igazából a sisak kamerát irígylem, milyen jó kis videket lehetne csinálni airsoft-ozás közben 😊

Punker
mekkora súlya van az aksiknak? 😊

[NST]Cifu

Ballra a Hollandok, középen az Amerikaiak, jobbra a Franciák "jövõ katonája".

[NST]Cifu
Volt már Land Warrior program (most éppen úgy tünik, nem lesz), volt már szó a franciák FÉLIN programjáról. A németek Infanterist der Zukunft és az angolok FIST programjáról. És itt a van az olaszoké:

A "szokásos" dolgokkal vértezi fel a program a katonákat:

-1,3km-es távolságon belüli rádió- és adatkapcsolat
-Fegyverre szerelt kamera
-Sisakra szerelhetõ szem elé hajtható képernyõ
-Galileo-rendszert használó helymeghatározó
-Egy 4"-os kijelzõ a bal karon, ahol a különféle adatok, ill. a térkép megjeleníthetõ
-24 órás idõtartamra elegendõ energiát biztosító cserélhetõ akkumulátorok.

[NST]Cifu
Az A4 1980-as évek végi színvonal, tehát M1A1, Challenger Mk1. szintjén. Ami hiányzik belõle a modern hk.-k szintjén, az az adatkapcsolat, amelyeken keresztül a parancsnok egy képernyõn látja, hogy a baráti, és az ismert ellenséges egységek merre járnak. Továbbiak a GPS hiánya (bár ez viszonylag könnyen és olcsón pótolható), illetve hogy az A4-eseknél a parancsnok saját 360°-ban körbeforgatható független optikai rendszere nem rendelkezett passzív infravörös éjjellátóval, az csak az A5-ben jelent meg.

A Leo2A5 már rendelkezik GPS-el és független éjjelátóval a parancsnok számára, valamint opcionálisan adatkapcsolattal.

Aham. A Leopard2 (A4+) elektronikai minõségben (kicsit fura a fogalmazás, ezalatt mûszerei fejlettségére, felszereltségére gondolok a konkurens típusokkal szemben - pl M1A2) hogy áll ?

[NST]Cifu
Gazdag, de a hadserege költséghatékonyságra törekszik, nem pazarol feleslegesen, és a céljainak megfelelõen vásárol (valjuk meg, reálisan így kellene hozzáálni a hadsereg felépítéséhez).

Eddig Centurion és AMX-13 harckocsikkal rendelkeztek, ez utóbbiakat átépítették, modernizálták az 1980-as években, új löveget, meghajtást, tûzvezetõ rendszert és passzív infravörös éjjellátó berendezést kaptak. A Leo2A5/A6 listaára valahol 6-7 millió dollár körül lehet "pucéron", tehát pótalkatrészek, kiképzõeszközök, stb. nélkül. Ehhez képest a használt Leo2A4-esek 1 millióért "best buy"-nak számítanak. Számukra ezek is tökéletesen megfelelnek, a közvetlen régióban még így is messze a legmodernebb harckocsikkal õk fognak rendelkezni.

Miért nem mondernebb A6/A5-t vesznek ? Szingapúr azért elég gazdag ehhez.

Punker
azt nem mondtam hogy akarattal.

Ja! Hihetõ! =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Punker
mert 3x küldted el 😊

Miért 3x?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Ezt írtam le én is, csak sajátos cinikus hangnemben... =)

[NST]Cifu
Hát az elsõ revkók mind fekete lõporral mûködtek, jogos az öt pont. 😉

Elég összetett amúgy a vita, mert bele lehetne keverni a félautomata revolvereket is akkor már egyébkét. 😊

Egyébként a Henry karabélyt is ismétlõ fegyvernek szokták hívni, pedig még csak messze nem félautomata sem. A revolver azért hagy lehessen már ismétlõfegyver, mivel egy csövû, de azon keresztül több lövést is le tud adni újratöltés nélkül.
Azért elöltöltõs forgótáras pisztolyok márpedig vannak, és azokhoz a lõszer nem egybeszerelt. Ezekbe tudtommal fekete lõpor kerül, mint meghajtótöltet. Annyira nem kell messzire visszamenni az idõbe, az elsõ egybeszerelt lõszerrel mûködõ (hangsúly a mûködõn van) revolver az 1860-1870-es években jelent meg.
lsd. kapszli
[NST]Cifu
Nem lennék jó miniszternek. Nem tudnék kijönni a politikusokkal. Anélkül meg reménytelen. 😊

akinek kéne hogy támogasson az tuti nem..., szal...

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Molnibalage
Ilyenkor robbanok fel mérgemben... Annyi honvédelemhez nem értõ balszaf volt már itthon, mintha csak ilyen embert tudnának keríteni, de vagy egy jó ötletem. CIFU-t honvédelmi miniszternek! Támogat valaki?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Most olvasom, hogy a németek által nekünk ajánlott Leo2A4-esek közül 96 darabot most Szingapúr vásárolt meg, darabját nem egész 1 millió dollárért, és ebbe már bele számították a pótalkatrészeket is. Heh... :|

[NST]Cifu
Nem ezt írtad. Azt írtad, hogy a revolverek az "egykezes" fegyverek közé tartozik, nem a pisztolyok közé. Szóval pisztoly != revolver. Én meg azt mondom, hogy ez így nem helyes, hiszen a revolver az a pisztolyok egyik változata. Nem csak a szekrénytáras félautomata pisztolyokat hívjuk pisztolynak (elég az egylövetû sportpisztolyokra gondolni).

Tettetem. =)

Hát ja, errõl beszélgettem a múltkor pár emberrel hogy az ilyen szakasz-szintre való UAV-k gyártását lehetne magyarországon is nagy nyereséggel ûzni. Nagyon nõ a piaca, fogyóeszköz és annál jobbat tudok én is összerakni és olcsóbban mint amit a csapatok most használnak.

Hát ja, errõl beszélgettem a múltkor pár emberrel hogy az ilyen szakasz-szintre való UAV-k gyártását lehetne magyarországon is nagy nyereséggel ûzni. Nagyon nõ a piaca, fogyóeszköz és annál jobbat tudok én is összerakni és olcsóbban mint amit a csapatok most használnak.

Mint feketelôporos ismétlô pisztoly nem létezett, revolver "forgó" viszont igen !

Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.

[NST]Cifu
Így elsõ blikk egy olyan M113, amelyre a Rafael izraeli cég reaktív páncélzatát pakolták fel, hasonló, mint az L-VAS

[NST]Cifu
Már bocs, hogy belebeszélek, de szerintem a revolverek (revolv=forgó) legfeljebb az "egykezes" fegyverek közé tartoznak, de nem a pisztolyok közé,

Érdekes megfogalmazás. A fekete lõporos, elöltöltõs pisztolyok akkor minek minõsülnek a te értelmezésed szerint.

[NST]Cifu
#2565 😊

ColdFire
te jó ég vazze ilyet két nap alatt építek, csak a több millás cuccok kellenek rá :\

ilyete

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

Punker
mi is ez a bulldog nevû új szörny?

te most tényleg ennyire értetlen vagy vag ycsak teteted? 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Punker
mi van? 😊

"de szerintem a revolverek (revolv=forgó) legfeljebb az "egykezes" fegyverek közé tartoznak, de nem a pisztolyok közé,"

Wow! A pisztolyok, mint tudjuk nem egykezes fegyverek, ezért is van az éles kontúr a revolverekkel szemben, amik ügye egykezes lõfegyverek, de nem pisztolyok...

Így van. A revolverek ismétlõfegyverek.
Érdekes megoldás, de sok értelme nincs.

Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.

From Wikipedia, the free encyclopedia:

Semi-automatic pistols

Semi-automatic pistols fire one round after each pull of the trigger, without the need to manually cock the hammer. After a round is fired, the pistol will cycle, ejecting the spent casing and chambering a new round from the magazine, allowing another shot to take place immediately. One of the main advantages of semi-automatic pistols is that many of them can hold more rounds than can a revolver. The term automatic pistol is occasionally used to refer to a semi-automatic pistol.

Revolver = forgótáras pisztoly, röviden forgópisztoly.
Az öntöltõ pisztoly meg öntöltõ pisztoly.

És valóban attól öntöltõ, hogy belsõ energiák végzik el a hüvelykivonást/kivetést, zárfelhúzást, újratöltést. A revolvereknél pedig külsõ energia. Leszámítva pl a Mateba önfelhúzó revolvereit. (Ezt add össze! 😊 )Mateba Model 6

Már bocs, hogy belebeszélek, de szerintem a revolverek (revolv=forgó) legfeljebb az "egykezes" fegyverek közé tartoznak, de nem a pisztolyok közé, és attól revolver, hogy forgó dobtára van. A revolverre nem mondanám, hogy öntöltô, mert míg a pisztolyoknál a csôben lévô elsütött töltény energiája tölti újra a fegyvert, addig a revolvernél az újjad energiájával fordítod csôre a dobot.

Punker
Cifu H&K G3-asról kéne pár adat 😊

megjött az airsoft csúzlim 😊

Szerintem az öntöltõ pont azt a részt emeli ki, hogy emberi erõ nélkül kerül a következõ lõszer a töltényûrbe (kivéve az elsõ csõretöltést), míg a DA revolvereknél neked kell erõsebben húzni az elsütõ billentyût a kívánt hatás eléréséhez.

[NST]Cifu
A revolvereket és a félautomatákat (más néven öntöltõket) külön szokás szeparálni egymástól, bár a revolverre is lehetne azt mondani, hogy öntöltõ.

Nahát én is így gondoltam.

De hogy jönnek ide a revolverek? Azok nem számítanak öntöltõnek?
Bár ha így belegondolok, a single action revolverek nem öntöltõek, csak a double action fajtájúakat lehetne annak nevezni.