94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#36145 gyártanak mást. elég sok mindent kéne modernizálni még. -
#36144 Ezzel az a probléma, hogy kifejlesztenek és legyártanak mondjuk 20.000 hazai gépkarabélyt a honvédségnek. Utána mi lesz a szellemi és fizikai kapacitással? Ha nem sikerül az amúgy is éles harcot folytató nemzetközi tendereken helyt állni, és megrendeléseket nyerni, akkor tiszavirág-életű lesz a magyar hadiipar feltámasztása. Ikarusz-betegség... -
#36143 Azt felejted el, hogy a Bull-pup fegyvereknél, mint a Steyr AUG, SA-80 vagy az F2000 a zárszerkezet a válltámaszban van, hátrébb, mint a hagyományos elhelyezésnél. Ezért az F2000-nek konkrétan 400mm-es csőhossza van - holott az M4A1-nek "csak" 370mm-es, a HK G36K-nak meg 320mm. -
#36142 az usákoknak milyen hasonló fegyverük van? vagy repülőkre koncentrálnak?
Ahogy írtam, az Iszkander éppen azért "páratlan", mert a nyugati országok, így az USA sem öl pénzt fejlett rövid hatótávolságú rakéta fejlesztésébe. A légierő az elsődleges, a haditengerészet a másodlagos csapásmérő ilyen távolságokon, főleg robotrepülőgépekkel (JASSM, Tomahawk).
A hadsereg és a tengerészgyalogság viszont nem rendelkezik olyan csapásmérő fegyverrel, amely 250-500km közötti távolságon bevethető. A legnagyobb hatótávolságú ilyen eszközük szerintem az MLRS-hez rendszeresített ATACMS rakéta, a 128km-erével.
és mennyire strapabíró? akadások, ilyesmi...
Általában pozitívak az ezzel kapcsolatos tapasztalatok. A Szlovének az F2000-et választották a HK G36A2 helyett... -
#36141 vegyünk akkor már pps-t vagy m1 carbine-t....:( -
#36140 Bar abszolut nem ertek a temahoz, de valami olyasmi remlik hogy a fegyver/cso hosszatol fugg a lotav es a pontossag, ha ennyivel rovidebb mint az m16, vagy az m4 akkor miben jobb/rosszabb. -
#36139 Mindig is jok voltunk a hosszabbtavon jovedelmezo dolgokkal :d -
horthy #36138 Akkor ilyen alapon már vehetnénk M-16-ost is ? Szerintem G-36 lesz a befutó ha lesz ebböl valami . -
#36137 ha hozzágondoljuk, hogy a hazai gyártáshoz hány munkahely születne, értékes tudásanyag halmozódna fel, plusz enyhe mértékben növekedne a gdp, és végre megint lenne valami, amire ráfoghatnánk, hogy nézdmár, hadiipar, hát nem tudom, melyikkel járnánk jobban. -
bgabor #36136 Beláthatod, hogy a jövőben(sajnos) jóval nagyobb a valószínűsége amcsi M4-esek beszerzésének, mint mondjuk G36-osok vásárlásának. -
bgabor #36135 Mindenképpen olcsóbb, mint saját karabélyt fejleszteni, majd azt sorozatgyártani. -
#36134 ez az elmélet. és gyakorlatban? -
#36133 A hüvelykivetőt kritizálták, hogy fölfelé lőve nem dobja ki rendesen a hüvelyeket, de ahogy tudom alaptalannak bizonyult.
Akadás meg szerintem azért sem lehet túl jellemző rá, mert a hüvelykivető nyílás nem látszik a külvilág felé, mint akármelyik másik gépkarabélyon, így arra is kisebb az esély, hogy szennyeződés kerüljön bele. A működése gázdugattyús, mint az AK vagy a HK G36-ok, úgyhogy onnan sem juthat bele semmi szennyeződés. -
#36132 Meh...nekünk ilyen úgy sem lesz. -
#36131 és mennyire strapabíró? akadások, ilyesmi... -
#36130 és ha cserélni akarunk, legalább egyszer ne olyan dolgot vegyünk, aminek leszállóágban van a csillaga. -
#36129 szóval egy elég potens eszköz.
az usákoknak milyen hasonló fegyverük van? vagy repülőkre koncentrálnak? -
#36128 Hát tudja fene, azért "olcsónak" nem mondanék egy ilyen cserét... -
#36127 Anno írtam róla, de én sem tudom visszakeresni. ^^
Röviden és tömören: egy igen effektív, moduláris bull-pup gépkarabély, amely mindenféle átszerelés nélkül használható bármelyik kézből, mivel a kivetőnyílás úgy van kiképezve, hogy a kivetett hüvelyeket egy alagútban a csőtől jobbra-előre szórja ki. A fegyver amúgy az M4-eseknél is rövidebb kicsivel, és a modularitását képviseli, hogy lehet rá ballisztikai számítógéppel felszerelt számítógépet felhelyezni, az előágyhoz gránátvetőt felrakni, stb.
[center]
-
#36126 #36101? -
bgabor #36125 Az ország jelenlegi helyzetében halál felesleges és értelmetlen lenne egy saját AK-továbbfejlesztési program. Főleg hogy sokkal olcsóbb lenne helyette kivágni az összes AK-t a kukába, és olcsó amerikai M4-esekkel pótolni őket.
Nem mintha most, amikor a lakosság 40%-ának a mindennapi túlélés is gondot okoz, bármekkora esélye lenne bármiféle fegyverbeszerzési programnak. És ez nemigazán fog változni a következő 10 évben. -
#36124 Az Iszkander valóban elég komoly a rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták terén, de leginkább azért, mert más országok csak alacsony technikai színvonalon foglalkoznak vele (pl. Pakisztán, Észak-Korea), illetve egyáltalán nem, és helyette inkább a robotrepülőgépek felé fordultak.
Az Iszkander a visszatérési fázisban véletlenszerű elkerülő manővereket hajt végre, és csalikat dob ki (hogy miféléket, arról pontosan nincs információ), hogy az rakéta-elhárító rendszereket megtévessze. -
#36123 A finnek tovább is akartak lépni, ez lett volna az Rk.95 TP, ez egy tökéletesített, de továbbra is 7.62x39mm-es lőszer tüzelő gépkarabély. Az F/A-18C/D gépek beszerzése miatt viszont a költségvetést lehúzta a megrendelést, ami miatt SAKO (aki megvette a Valmet fegyvergyártó részlegét) igen nehéz anyagi helyzetbe került, és végül abbahagyta a gépkarabélygyártást. Szóval a finnek sem állnak e téren jobban, mint mi... -
bgabor #36122 És a 'szoktam, szokták' minek minősül?
Egyébként tényleg nem árt odafigyelni az ilyenekre, nívósabb társaságban azonnal elkönyvelik parasztnak az embert egy ilyenért. -
#36121 Azt hittem csak pár éve. -
#36120 De én Finn példáról beszéltem. -
Zenty #36119 A lengyel Berly úgy tudom tud. -
dara #36118 Igen, a FÉG már ~40 éve nem létezik.
Szépéknél meg gyanítom nem csak anyagi problémák lennének... -
#36117 Melyik tud rögzített sorozatot? -
Thanatos #36116 nyelvtanórát akár privátban is lehetne :) -
Zenty #36115 "Tűzváltón mit kellett áttervezni?" például, hogy rögzített sorozat lövést is tudjon -
Zenty #36114 finneknél azt hittem nato szabvány van. De mindegy úgy is nálunk a nato nyalás miatt valami nato szabvány lesz.
Egybként elég lenne egy Szép update is :) -
#36113 a "szokják igét csak múltidőben használhatjuk a magyar nyelvben. pl szokott. de én nem szokok, vagy szokják. sajnálom, hogy kötözködök, de erre figyelj oda, negatív kép is kialakulhat másokban ilyesmi miatt rólad...pl az is szmebetűnik, ha valami suksük-öl -
#36112 Van amikor azt olvasom leolvad. Ez valami olyan lehet, mint amikor valamit nem elvállalnak hanem bevállalnak? -
#36111 Már nem 7.62x39mm -est használnak a finnek?
Tűzváltón mit kellett áttervezni?
A stb. is érdekel.
-
#36110 szokják? -
#36109 Érdekes cikk, de a haborumuveszete.hu akkor is .
de a legfőbb gondot az adta, hogy mindössze 150 fokkal volt alacsonyabb az üzemi hőmérséklet a reaktor öngyulladási hőfokánál!
A reaktorok nem inkább megolvadnak? Vagy ahogy írni szokják leolvadnak? Miattam persze lehet, hogy öngyulladnak is, csak erről nem hallani. -
Zenty #36108 bocsi ez cifunak ment :D -
Zenty #36107 például, hogy nato lőszert használ, tűzváltó átérvezése stb. Berlynél így van. -
#36106 Felvetődött bennem pár kérdés a mostani tengeralattjáró balesettel kapcsolatban. Néhol azt irják hogy nem szólaltak meg a tűzjelző szirénák. De szép forgó fények ilyenkor nincsenek? Vagy állt az egész rendszer? Mi az ami ilyenkor történik (tűzriadó)? Rekeszzáró ajtók automatikusan bezáródnak, és elkezd ömleni a freon? Nem lehet az aktuális rekeszből ezt felülbirálni? Gondolom a parancsnokiban azért jelez a dolog nem? Arról nem találtam semmi konkrétumot hogy mennyi idő alatt zajlott le ez az esemény? Vannak források, de mindegyik mást mond. Hátha nektek hitelesebb van.