94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Zenty
    közbe pár képet is találtam

• Zenty
    A missziós hummer képek már voltak itt sg, de a keresőbe nem találom..

viszont erre is van egy movie :) http://www.youtube.com/watch?v=2dmdQ7cKnQU
  • Zenty
    nem afganisztáni képek, de itt vannak a magyar M4ek :)
    http://www.youtube.com/watch?v=NTp5fst00Yw
  • Molnibalage
    Ez ma Magyarország. Vicc...
  • Punker
    honvedelm.hu-n aszem volt fenn 1-2 PR kép
  • degenerator
    egy indexes fórumozó, aki afganisztánban eltöltött pár missziót, csinált egy honlapot az ott készült képeiből, kapott érte egy alapos megrovást...
  • hooah
    Tudom, de csak érdekelne egy pár kép, mert sehol se lehet látni ilyeneket, merg érdekelne valami ismertető a külföldön szolgálatot teljesítő katonák felszerelése.
    Aki tudna mutatni bármmilyen oldalt képet annak megköszönném.
  • degenerator
    az m4esek se ma kaptuk, azok a dömperek meg afganisztában vannak csak.
  • hooah
    Hy, valaki tudna mutatni képeket, oldalakat, azokról az M4-esekről amik a magyar katonáknál vannak afganisztánban, mármint konkrét bizonyítékokat, meg azokról a terepjárókról amiket az amiktól kaptunk ezek szeint.
  • degenerator
    egy cikk a honvédségről.
  • SgtChris
    Hát, ez jó kérdés. Mondjuk a válaszom egy határozott talán... :-D Nem én vagyok az ügyfélszolgálat, így passz... még nem küldtem nekik levelet, így nem tudom az átfutási időt.
  • SgtChris
    :-D Nekem mondod? Pápáról írok... :-) Ja, és a légierőhöz tartozik a légvédelmi rakétaezredünk és légtérellenőrző ezred is. Mielőtt megharagudnának rám a bajtársak.
  • qtab986
    [email protected]
    Ide küldtem levelet. Mikorra várhatok választ?
  • JanáJ
    sry, nekem teccet, mert még nem láttam ilyet
  • Pluskast
    Ezek inkább kiszínezett videok mint színesek - 1-2-től eltekíntve. Amúgy a National-on volt ez "A háború színesben" című sorozat. Ott voltak ezek a felvételek. Egy részük eléggé inkorrekt volt pl: francia katonák zubbonya keki színre kifestve...
  • JanáJ
    anyám mit írtam :-S
    szóval Pápán is van még vagy 1000 baka, aki nem harcoló alakulat
  • JanáJ
    köszi, nekem még a pápai reptér "nem valódi" bakái is vagy 1000-en vannak.
  • JanáJ
    WWII német tankok színesben
  • [NST]Cifu
    Kacifántos eset. Norvégia 11 éve kezdte keresni a saját G3 mutációjának, az AG-3-nak az utódját. Az igények kielégítésére nagyon ügyeltek, pl. egy norvég képen lehetett olyan G36A2-őt látni, aminek a válltámaszára egy kissé házimódinak tűnő pofadékot szereltek, állítólag a norvégok igénye miatt. Aztán csend. Tavaly év végén meg HK416 megrendelés. Egyenlőre 8200 darabot rendeltek meg, kiegészítőkkel együtt (többek között AG-36-al). A fegyvereket viszont a hírek szerint a Légierő, Haditengerészet és a Parti Őrség kapja meg - nem a szárazföldi hadsereg.

Miután valószínűtlen, hogy két különböző gépkarabélyt rendszeresítenének, valószínűleg a hadsereg is a HK416-ost rendszeresíti majd...
  • Bucser
    China hints at aircraft carrier project
  • qtab986
    A Norvég fegyverválasztás amúgy elég érdekes volt. A tenderen ugyanis a HK416 nem vett részt,
    Korrupció?
  • [NST]Cifu
    Norvégia a HK416 mellett tette le a voksát. A wiki szerint 8,200 darabot vettek. Ezen felül vettek HK417-eseket is. És több ország spec. force-a is a H416-ot választotta. Ők (SF) még inkább kerülhetnek olyan helyzetbe amikor szűk helyen kell mozogni, és még is. Azt gondolom azért nem olyan vészes a helyzet.

Ha innen nézzük, akkor SOCOM tenderen viszont behajtható válltámasszal rendelkező FN SCAR-t választották a nem behajtható XM8 és a Colt SCAR (és a szintén behajtható válltámaszos XCR) felett. ;)

A Norvég fegyverválasztás amúgy elég érdekes volt. A tenderen ugyanis a HK416 nem vett részt, a HK részéről a G36A2 szerepelt a SiG 550 és a Colt M4 ellenében. Hozzá kell tenni, hogy több, mint 2000$ a HK416 vételára, és ebben nincs benne még az Aimpont optikai célzószerkezet...

De akkor is Stgw.90 vagy SIG SG 550 amire gondoltál. A SIG 556 egy félautomata.

Nem tudom miért ragaszkodtam az 556-oshoz, valóban simán 550-es széria és kész. :)
  • Molnibalage
    A fedélzeti elektronika, egyéb mérő- és kijelző rendszerek összessége.

Az egyszerűbb IFF az azt jelenti, hogy a régi SzrZO-t kapták az újabb (mi is) helyett?
  • qtab986
    Az avionikai rendszer micsoda?
  • qtab986
    A behajtható válltámasz sokkal fontosabb szvsz mint az állítható válltámasz.
    Norvégia a HK416 mellett tette le a voksát. A wiki szerint 8,200 darabot vettek. Ezen felül vettek HK417-eseket is. És több ország spec. force-a is a H416-ot választotta. Ők (SF) még inkább kerülhetnek olyan helyzetbe amikor szűk helyen kell mozogni, és még is. Azt gondolom azért nem olyan vészes a helyzet.

Az SiG 556 akart lenni, csak kapkodva gépeltem. :)
    De akkor is Stgw.90 vagy SIG SG 550 amire gondoltál. A SIG 556 egy félautomata.
  • [NST]Cifu
    9.12 (MiG-29A - NATO: Fulcrum-A): A szovjet légierő első szériaváltozata, Fazotron N-019 radarral.
    9.12A (MiG-29A export - NATO: Fulcrum-A): Az első VSz és "baráti" tagországoknak szánt exportváltozat, a MiG-23ML avionikájával és Zafír-23ML radarral. Ilyenek voltak a kelet-német MiG-29A/G gépek.
    9.12B (MiG-29B export - NATO: Fulcrum-A): Az 1990-től kikerült export gépek, Fazotron radarral, a szovjet 9.12-eseknél gyengébb/egyszerűbb IFF és avionikai rendszerrel.

Nekünk 9.12B (MiG-29B) és 9.51 (MiG-29UB) gépek lettek átadva.
  • degenerator
    ok, én elhiszem. miben különbözik a kettő?
  • [NST]Cifu
    Sok téveszme kering a magyar MiG-29-esekkel kapcsolatban, mivel a történet szerint eredetileg az orosz légierőnek készült gépek lettek volna, melyet fizetésképtelenség miatt a gyár udvarán, lekonzerválva álltak. A helyzet viszont az, hogy mind a 22db együléses MiG 9.12B típus, tehát MiG-29B, amelyek exportra készültek. Sok helyen tévesen 9.12A-nak írják őket, ami még nagyobb hülyeség, lévén azok a MiG-23ML avionikáját megkapott "pórias" első export változatok voltak.

Magyar MiG-29 történelem röviden.
  • Molnibalage
    Ez az MiG-29 A/B kérdés már párszor le lett tárgyalva asszem. B van itthon.
  • degenerator
    A lesz az. a B-ket máshol említi:

Repülők:

14 db Saab JAS 39 Gripen EBS HU, ebből 12db C és 2db D változat. (2009-től)
    13 db MiG–29, A, B és UB változat. 2008-ra lesz bevethető a Gripen század, amely 2009 és 2010 között váltja a MiG-eket.
    10 db L–39ZO Albatros (lassan kiöregszenek)
    10 db Jak–52 (nagyon öregek)
    4 db C-17 szállítórepülőgép (Magyar felségjelzéssel, nemzetközi személyzettel, NATO kötelékben, Pápán. 2008-tól érkeznek.)
    5 db An–26 szállítórepülőgép
  • [NST]Cifu
    MiG-29B, nem A...

Amúgy igen, eddig is jó gazdái voltunk a haditechnikánknak...
  • degenerator
    ÉRDEKESSÉGKÉNT:

Raktáron:
    14 db MiG–29/A, (ebből kb. a fele csak alkatrésznek jó már, nem lehet repképessé varázsolni)
    kb. 55 db MiG–21-es, MiG–23 és Szu–22-es A Szu 22-esek közül néhány darab kivonás előtt nagyjavításon esett át (!) Ezek az eszközök nem megfelelően vannak tárolva (a betonon állnak), ezért repképességük valószínüleg nulla, meg pilóta sincs már rájuk

from
  • [NST]Cifu
    Ott is az a probléma, hogy van mondjuk 20 aktív vadászgép-pilóta (a hasamra csaptam), és felettük 3-4 parancsnoki szint, akik időnként azért a 29-esek és Albák hátsó ülésére odaülnek. Racionalizálni kellene, de az túl fájdalmas sokaknak, ezért senki sem erőlteti...
  • Molnibalage
    Inkább valami múzeumnak. Bár azonknak sinc Pénze. Egy mehet Szolnokra, egy Kecelre, egy meg esetleg a Közlekedésibe a Pecsába.
  • [NST]Cifu
    Szerintem a Rafale vásárlás inkább aféle vágyálom volt, már 2007-ben is pár elemző rámutatott, hogy mennyire esélytelen, hogy francia fegyvereket vásároljon, mikor az Oroszok jóval olcsóbban adják azokat. Egy ATR-42MP partmenti tengerészeti járőrgépen túl úgy tudom semmi sem lett rendelve európai gyártóktól. Mondjuk az is elég mókás, hogy két vadászgéptípust (MiG-29 és Szu-30) rendszeresítenek párhuzamosan...
  • SgtChris
    Mondjuk, a légierő a maga pár ezres létszámával szerintem vastagon beletartozik abba a kategóriába, amit itt "a nem valódi" katonáknak tartanak fenn egyesek, hisz ennél a haderőnemnél tényleg kevés a dzsungelrúzsos harcos (fene tudja, hogy a gyorsreagálásúakat ide számoljuk-e vagy sem...), viszont vannak olyan feladatok, amiket nélkülük bajosan lehetne megoldani. Tehát: pilóták, műszakiak, és a kiszolgálásban részt vevő egyéb állomány... Vagy a minimális létszámú és kevés technikai eszközzel rendelkező folyami flottila. És ezek csak hirtelenjében jutottak eszembe...
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom, igen, 2009-ig maradnak, de szerintem még senki sem gondolkozott el azon, hogy a kivont gépekkel kezdeni kellene majd valamit. A szétvágás a legrosszabb, akkor már inkább ajándékozzák oda a Lengyeleknek vagy a Szlovákoknak.

Alca ügyben az van, hogy ha jól tudom 2 pilótának már megvan a kiképzése rá, és év végéig további 2-nek meglesz talán. Most azonban aligha fognak rákölteni. Kérdés persze, hogy akkor mi és hogyan tovább, mert az Albák lassan leszállóágba kerülnek...
  • [NST]Cifu
    Szerintem ha az ergonómiára akartak volna rámenni, akkor ott kezdjék, hogy a tűzváltó mindkét kézzel kezelhető legyen. ;)
  • [NST]Cifu
    Képekről úgy látom a HK G36 válltámaszának hossza nem állítható. Ebben meg ő van hátrányban az M4-hez képest.

A behajtható válltámasz sokkal fontosabb szvsz mint az állítható válltámasz.

Nem találok olyat, hogy SG556.

Az SiG 556 akart lenni, csak kapkodva gépeltem. :)

Itt a gyártói katalógus.

HK G36 válltámasz összecsukható. Egyszerűen más mint az M4-é vagy HK416-é.
    XM8 válltámasz teleszkópos (jó + pofatámasz). Olyan mint az M4-é, a pofatámasz még rátesz valamit.
    FN SCAR válltámasz állítható hosszú + összecsukható + állítható pofatámasz. Válltámasz terén szerintem csak ez egyértelműen több mint amit az M4-é tud. A HK416 válltámasza ehhez képest nevezhető visszalépésnek.

Olvasd el még 1x mit írtam.
    Járműben való deszantolás esetén (legyen szó akár egy HMMWV-ről, pláne egy ennél kevésbé széles beltérrel rendelkező járműről, mint Merci G-Wagen) márpedig a behajtható válltámasz nagyon sokat jelent. A saját megítélésem szerint többet, mint az állítható válltámasz. Az XM8 esetén az US ARMY egy (szerintem) hülyeséget hozott elő azzal, hogy a válltámasz/toklezáró a szerkezeti egység részét is képezi, ez is visszalépés (legalábbis ha jól rémlik, a HKPro fórumában írták anno, hogy ez nem a HK mérnökeinek az ötlete volt, hanem a hadsereg "sugallata"). De cserébe legalább egy normális pofadéka van, ez nagyon jó dolog, ha ráhajolsz a fegyverre, hogy optikai irányzékkal tüzelj - szerintem még ez is fontosabb, mint a teleszkópos válltámasz.

Az M4-eknél megjelent állítható válltámasz szükségmegoldás, ahogy Kurfürst írja. Kicsit megmosolyogtató, amikor elismert katonai szakértők is azzal érvelnek az M4 betolható válltámasza mellett, hogy ezzel könnyebb a fegyverrel szűk térben mozogni. Egy behajtható válltámasszal még könnyebb lenne...
  • degenerator
    cikk