94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    "a kicsire nem adunk - az eddigi konfliktusokban olyan 90%- körül teljesített az AMRAAM. Most érdemes ezen fennakadni?"

Mert számbelileg fölényben is volt az ellen és volt AWACS support. Nem volt lehetőség túl sok taktikázásra a szerbek részéről. 2 vs. 2 vagy 4 vs. 4 repülésnél az indítási zónák rendkívül dinamikisan változnának. Eddig gyakorlatilag ideális körülmények között használták őket és így volt 90% körüli eredményesség.
  • Molnibalage
    "Légtérvédelemben,így már jól tudnának takarítani a Gripenek mellett. Lássuk csak tegyük fel lenne 10-15 ALCÁ-nk (olcsón) azok egy körben 40-60 ellenséges gépet is lepucolhatnak, ha 4 AMRAAM-ot elvisznek."

Ez egy teljességgel rossz feltételezés. A behatoló szuperszonikus vadászok ellen tehetetlenek. Azok ott támadnak ahol tetszik. Mivel azok gyorsabbak és mozgkényoabban az AMRAAM találati aránya borzalmas lenne a kis indítási zóna miatt.
    ---

"Az a kb. 10 Gripen v. ki tudja mennyi egy adott pillanatban bevethető, olyan túl sokra nem elég, akárcsak a román légierővel szemben sem (nekik pld. biztos van vagy 50 saját gyártású Hawk-juk, a Lancereket meg az új beszerzést nem is számítva). És így már a CAS feladatkör is felbontható volna a két gép között."

Hawk? Tudtommal nincs nekik egy darab sem. A Lancernek 0 BVR kapacitása van datalink nékül. Cirka 35 db röpképes most. 10 ACLA mitőll lenne jobb, mint tíz Gripen? Atyaisten...
  • Molnibalage
    10 azért sok lenne. +4 és persze fegyverzet és repidő a realitás inkább, már ha nem lopnának semmit és nem áron felül jönne minden a korrupció miatt.
  • qaíwsyedx
    AZ EGÉSZ CSAK EGY ELKÉPZELÉS!!!TUDOM HOGY NINCS SOK ALAPJA.

Várom a kritikákat.
  • qaíwsyedx
    Mi lenne ha 1 AN-225-ös re pakolnánk az amerikai légierőből már ismert(rakétaelhártásra használandó) lézert(gondolom a repülő nagyobb teherbíróképessége miatt már nem "csak" 28-szor (remélem jól emlékszem) tüzelhetne.Szerintem kiválthatná a vadászgépeket,és ha sikerülne megoldani hogy a lézerrel 360°-ban lőhessünk. A lézer hatósugara gondolom nagyobb(bár ez függ a környezettől)mint a levegő-levegő rakétáké és egy lövés is olcsóbb lehet némivel(bár erre nem esküdnék meg).Valószínűleg megfelelő célkövető rendszerekkel jobb lenne(talán gazdaságosabb is) bármely jelenlegi vadászgépnél.
  • Zenty
    Az apach legdrágább a harci helikopterek közül. Szerintem összességben még a Tiger is olcsóbb az apachnál. De itthonra egy mangusta is elég lenne.
  • Massari
    Hát az viszont szinte biztos hogy egy új beszerzés esetén nem a gombhoz (rakéta-készletekhez) kéne varrni a kabátot - ez szerintem csak egy "tartalékmennyiség", ha szükséges lenne azonnyomban rendelhetünk még belőlük. Ez az ALCA-típus tényleg kicsit felemás viszont légtérvédelemre is jó, meg Maverick-el tankvadásznak is, mint a helik. Ugyan kevesebb ideig repkedhetnek ,de legalább nem nyújtanak olyan könnyű célpontot.
    10 millióért 1-2 új tankot kapunk max 3-at, azokat viszont, még a gyalogok is megehetik reggelire. Kellenek azok is, de az én olvasatomban elsősorban azért mert a legjobb védekezés a támadás, és így jobban megoszthatók lennének az ellenséges erők /nopersze és nemutolsósorban szárazföldieknek is hasznos támogatást adnának/
  • Massari
    AH-64C azok pont hogy a Longbow Apacsik tesco-gazdaságos olcsóváltozata (ráadásul az amik direkt kótyavetyélik el a NATO-szövetségeseknek, mert ennyivel már nem tudnak mit kezdeni). Az olcsóbb az vsz. sajnos nem egyenlő hatékonyabbal is /tényleg annyi mindenünk nincs hogy nem is bírjuk sorolni - siralmas/. A mi-24-eseknek pld. az az egyik hátrányuk hogy hangosabbak, így könnyebben rájuk készülhetnek hőkövető rakétákkal. Szóval egy tankvadász mi-24 századot szvsz. előbb leaprítgatnak mint egy Apacsit. valahogy úgyvagyok ezzel hogy nyíltterepen élőerő ellen jobb a Mi-35 kategória (mihunk már/még van), tankok ellen pedig a kisindián a lombok mögül.
    + a szállító-helikopterszázadot kellene még olcsóbb kis-helikopterekkel bővíteni, hogy rugalmasabb legyen utánpótlás és feladatbeosztás. (egy városi harchelyzetben pld. nehezen tudom elképzelni a közepes-szállítóhelik rugalmas alkalmazását)
  • qtab986
    Mo. minek ajánlott fel a NATO-nak Gripent? Kérték?
  • JanáJ
    Azért mondtam hogy helyett, mert nem látom értelmét venni plusz 10 gépet, ha a meglévő 10hez sincs elég rakétánk. A helik meg gondolom olcsóbbak, nem kellenek feltétlenül ami indiánokat venni, biztos van olcsóbb is.
    A ne bántsatokat azért írtam, mert nem tudtam szakmailag mekkora baromságot írtam.
  • [NST]Cifu
    Folyik a típusképzés az ALCA-ra. Tehát azért ez nem csak gumicsont...
  • [NST]Cifu
    Ja kicsire nem adunk - az eddigi konfliktusokban olyan 90%- körül teljesített az AMRAAM. Most érdemes ezen fennakadni? (majd megmondod)

90% sem 100%. Másfelől nekünk egyáltalán nincs 60 darab AIM-120-asunk. 40 darabot vettünk 25 millió dollárért a Gripennekhez. További 60 darab 37,5 millió dollár azonos konstrukcióban.

Az A/B gépeket nem feltétlen kéne Nato bevetésre küldeni, könnyen megeshetett volna hogy csak ilyen gépeink lennének (feleáron), alkalmibb vétel mint a C/D és a MiG-eknél még mindig jobbak.

Az A/B gépek nem igazán komolyak, az AIM-120 a mai napig nincs integrálva a fegyverzetébe, a svéd gépek továbbra is az AIM-9 / AGM-65 / RBS-15 triumvinátussal repkednek (illetve egyre kevesebbet, mert kivonják őket lassan, a szolgálatban maradóakat pedig felújítják C/D standard szintre). Továbbá ha innen közelítjük meg, akkor az A/B gépek árának feléért lehetett volna megrendelni a MiG-DASA által felajánlott Turul csomagot a MiG-29-esekhez, ami jobb lett volna, mint a JAS-39A/B...

Ha jól rémlik pont a Vodochody veszi meg azt a gyárat ahol az IAR 99-eseket (Hawk licenc alapján) gyártották Python-3 rakétákkal.

Az IAR-99-es egy egyszerűsített Hawk, az L-39ZO-hoz mérhető, nem a "harci" Hawk változatokhoz (Hawk 200, 400). A Lancer programnál kiképzőgépnek szánták, ezért 12 darab modernebb fedélzeti elektronikát, HUD-ot, stb. kapott, ezek az IAR-99C változat. Ezen kívűl 10 darab régebbi IAR-99 van még rendszerben. 2001 óta, mikor 7db IAR-99C-t gyártottak, a cég nem gyártott IAR-99-est.

Ha a harci erőbe az IAR-99-eseket is belevesszük, akkor a hazai L-39ZO-kat is tekintsük harci gépnek. ^^

F-35-re sem értem hogy miért írták máshol hogy csak 2018-20-tól lehetne nekünk is...

Azért, mert egyfelől a gyártási kapacitás addigra szabadul fel. Az első megrendelők előnyt élveznek. Az USAF 2011-re állíthatja rendszerbe a típust. Az Izraeliek eredetileg 2015-re kapták volna meg a saját gépeiket, de végül a lobby elérte, hogy 2012-be ők legyenek az első külföldi ország, amely megkapja a típust, az eredetileg az USAF-nak készülő gépekből. Ausztrália eredetileg 2014-ben kapta volna meg a saját F-35-öseit, de ez 2016-ra csúszott át, ami miatt Ausztráliában kitört a csetepaté a politikában. Ha tehát innen nézzük, valószínűsíthető, hogy kis hazánk tényleg nem kaphatna 2018 előtt F-35-öst.
  • qtab986
    A magyar sisak melyik védelmi fokozatba esik és melyikbe a PASGT sisak?
  • Massari
    kicsit elbeszéltünk egymás-mellett, ja a MiG-projekt is egy opció.
    amit helyeseltem az a #36448 hsz. volt
  • Massari
    Zenty jól mondja.
    Én lennék a legutolsó aki leolt, "a helyett" azért persze kicsit erős, inkább mellettük volna az egészséges. szivesen látnám már Apache AH-64C projectet is,vagy akár ha a Mi-24-eseinket ha felújítanák Superhind Mk5.re az is tetszene. Nincs ugye sok más se, aszthiszem Cifu sorolta fel az előbb. Ha más cumót is akarunk és tegyükfel most tkp. spórolnánk 100-150 millió USD-t az Alcák-kal, akkor a drágább gépek különbözete ezekre költhető (eseteleg kijönne ennyiből már 10 Apache?). Van egy olyan érzésem hogy ez az ALCA-hírek ez csak egy izgi gumicsont... még nem állapodtak meg - fél éve reklámozzák hogy 1 év múlva lehet hogy... stb.
  • Zenty
    kijönne de akkor elveszne a dongó század.
    És a szekeres "zsenink" terve már évek óta, hogy a mig29 cserébe modernizálják a mi24ket.
    Majd elválik hogy ügyeskedett :)
  • JanáJ
    150 milla usd-ből csak kijönne pár új kopter...
  • Zenty
    A térségben 24 gripen azért tekintély parancsoló lenne.
    A harci helikopter gyúrása jobb lenne, de a mi 24 modernizálásával már évek óta szerencsétlenkednek.
    Úgy látszik addig nem nyúlnak máshoz amíg nem rendezik a rep századokat.
  • Punker
    sokkal több hasznuk lenne, ezért nem veszünk....
  • JanáJ
    Ne oltsatok le, de kell nekünk egyáltalán még egy rep század?
    Mert ha 10 lenne, akkor se tudnánk megvédeni magunkat a földön. Csak légierő kevés, vagy nem? Nem lenne jobb helikoptereket venni? Amelyek közvetlenebb támogatást adnak. A sebesség különbség sem lenne lényeges csöpp kis országunkban. Vélemény?
  • Massari
    Most (szinte) biztos végérvényesen elleszek küldve a ...-ba ,de ha már komoly! nagyszámú beszerzésről volna szó, akkor már egy nagyobb teherbírású változatot hoznék be csillagháborús:) Rafale-t vagy hasonlót.
    F-35-re sem értem hogy miért írták máshol hogy csak 2018-20-tól lehetne nekünk is...
  • Punker
    jobb mint meghalni.....
  • Massari
    Ja kicsire nem adunk - az eddigi konfliktusokban olyan 90%- körül teljesített az AMRAAM. Most érdemes ezen fennakadni? (majd megmondod)
    Az A/B gépeket nem feltétlen kéne Nato bevetésre küldeni, könnyen megeshetett volna hogy csak ilyen gépeink lennének (feleáron), alkalmibb vétel mint a C/D és a MiG-eknél még mindig jobbak.
    Ha jól rémlik pont a Vodochody veszi meg azt a gyárat ahol az IAR 99-eseket (Hawk licenc alapján) gyártották Python-3 rakétákkal. Hivatalosan most nem nézem meg, de kb.20 legyártott darabot írnak, de mivel hazai gyártásuk volt ezért írtam hogy biztos van abból a duplája is, mert ennyi azért gyanusan kevés - elég ha megnézzük a legyártott ALCA-darabszámokat (nagyrészük lezsírozva áll).
  • [NST]Cifu
    Lássuk csak tegyük fel lenne 10-15 ALCÁ-nk (olcsón) azok egy körben 40-60 ellenséges gépet is lepucolhatnak, ha 4 AMRAAM-ot elvisznek.

Kicsit optimistán állsz hozzá. Először is nem 100% a találati esély. Másfelől ahhoz kéne 60 AIM-120C is még. Ami nincs integrálva az L-159 fegyverzetébe még.

Ami talán megfontolandó lenne hogy a Gripen A/B-knél már nem jelentkezne újból ilyen költség.

Mit akarsz te JAS-39A/B gépekkel? Nekünk JAS-39EBS HU van, ami közelebb van azért a JAS-39C/D-hez, mint az A/B-hez.

A 14 db 300 millio usd volna - tehát ahhoz hogy az ALCÁ-kat megérje nekünk behozni az legkevesebb feleár ;) + lehet kicsivel alacsonyabb a fenntartásuk, a csehek hülyére repülik magukat velük min.150 óra/év

A 150 óra/év nem éppen a "hülyére repülés" kategória. Nálunk a Gripenek is évi 120 órát repülnek...

ekik pld. biztos van vagy 50 saját gyártású Hawk-juk, a Lancereket meg az új beszerzést nem is számítva)

Micsoda? Milyen Hawkok? Milyen saját gyártás? Van 48db aktív Lancerjük, és kész. 2010-2012 környékén jön új típus helyettük, F-16 v. Gripen v. Eurofighter.
  • degenerator
    és hordhatja is? nem lesz a sokféle felszereléstől kicsit cigánykaraván jellege egy szakasznak?
  • qtab986
    Ez a cikk azt írja a KGP-9 már kikopóban van de mikor fog kikopni?
    Meg mikor fog kikopni a 96M P9RC pisztoly? Az talán konstrukcióra rendben van de amit a gyártás minőségéről olvastam az se jó.
  • Punker
    aki vett magának.
  • degenerator
    a sisak meg pasgt? van ilyen valahol a csapatoknál?
  • qtab986
    96M P9RC pisztoly (tipp), KGP–9 géppisztoly.
  • Sadist
    KGP9, meg szerintem valamilyen FÉG P9-es.
  • Zenty
    :D:D:D:DD::DD::D:D
  • gyuri12
    :D
  • degenerator

mi az a kezében?
  • SgtChris
    Nyilván nem a kazettásbomba alkalmazása lenne a fő csapásirány, de a lehetősége megvan.
  • Zenty
    gripenből elég lenne 10, és nem nagyon kéne más hozzá. Max fegyvert kéne még venni. Szóval összességében nagyon minimálisan lenne drágább.
    Alcával új rendszeresítés következik. Új rendszeresítésnél a tervezethez képest mindig drágább lesz a végeredmény.
  • degenerator
    akkor gondolom ez szól mellettük. bár nem hiszem, hogy kazettás bombákat szereznénk be.
  • Bucser
    A Gripen A/B-vel az lenne a legfőbb gond, hogy baromira nem NATO kompatibilis. Úgyhogy fegyver rendszeresítéseket atalakításokat megint ki kéne fizetni. Sok értelme nem lenne. akkor már további c/d-ket vegyünk ami már át van alakítva hisz az export miatt ezeket így tervezték és nálunk már rendszerben áll!
  • Massari
    "Ha mondjuk 14 Alca jön teljes csomagban, az nagyon alsó hangon is 150-200 millió dolláros üzlet" - na jó de vsz. ezt már rendszeresítéssel együtt érted gondolom te is. Ami talán megfontolandó lenne hogy a Gripen A/B-knél már nem jelentkezne újból ilyen költség.
    Én is csak kalkulálgatok (azok árát úgy használtan 20-25 milkára taksálnám). A 14 db 300 millio usd volna - tehát ahhoz hogy az ALCÁ-kat megérje nekünk behozni az legkevesebb feleár ;) + lehet kicsivel alacsonyabb a fenntartásuk, a csehek hülyére repülik magukat velük min.150 óra/év
  • SgtChris
    Persze....Irányított (pl.: Maverick), valamint nem irányított rakéták, lézervezérlésű bombák, hagyományos bombák, kazettás bombák... Egy csomó NATO-ban is használt cuccot lehet rá aggatni földi célok puhításához.
  • Zenty
    Igen, de a légierőnél most valami nagyon ügyes lobbi van. A honvédségnek ezért a légierő az első.
    És ha már gépet akarnak akkor szerintem is gripen kéne. Az előzőket is béreljük, és most már nem kéne mindenre költeni.

De szerintem ebben a kérdésben sem az ésszerűség fog dönteni. A cseh gyárnak nagyon kell a referencia.
    Gondolom ha alcát választják a cseh lobbi a honvéd büféket minimum feltöltik vodkával :)