94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#36305 ha jól emlékszem, akkor 6000 harcoló katona van. a 28500as létszámhoz pedig a minisztériumi dolgozók, a térképészek, de még a zrínyis/kinizsis hallgatók is hozzá vannak számolva. -
JanáJ #36304 Kanyarodjunk vissza picit a kérdésemhez: mit csinál a maradék 70%?
Mert valamit biztos, nem 27000 ingyenélő van a Honvédségben, ez nagyon durva ferdítés.
-
#36303 a sötétzöldek több kárt okoznak mindig :( -
#36302 szerintem ez inkább politikai kérdés, nem pedig környezetvédelem.
no és az indexen volt egy hosszabb beszélgetés, hogy a magyar lőtereken milyen remek módon megvoltak a növények, és az állatok. ősszel leperzselték gyújtólőszerrel a terepet, ez jót tett a talajnak, tavasszal megint virágzott minden. és az állatok is megszokták, a szarvasok 10 méterre üldögéltek a járó motoros harckocsitól.
de aztán jött egy méregzöld, meglátta a célként/fedezékként szolgáló autógumikat, és kiverte a hisztit -
#36301 igazából nem kell foglalkozni a monitorlövészekkel, a frusztrációját nem tudja levezetni az anyján, hát ide jár anyázni. (mint láthatjátok, ebben a topikban engem különösen kedvel. bár az összes érvét tételesen megcáfolták, azért is én vagyok a hülye) -
#36300 Az, hogy a loktár építésnek a sok "szakértő" pécsi keresztbesz tényleg elég bicskanyitogató. A "mentsük meg" felkiáltással és tüntetéssel több kárt okoztak a "környezetvédők", mint maga az építkezés.
1. Nincs ott mit megmenteni. A radar semmiféke kárt nem okoz.
2. Külföldi példákat követve a lezárt részen nagyon jól lehet óvni a környezetet. Katonai területre nem léphet be mindenféle jöttment. Nem lesz ott sem illegális vadászet sem fakitermelés. Egyes külfödi katonai objektum területén védett fajok is vannak és a katonák ki vannak rá képezve, hogy akár "besegítsenek" a túlélésükbe ha kell.
Ne vedd sértésnek, de azok a pécsi tiltatkozók az én szememben megvezetett birkák. A mobiltelefon tornyok és a Mecseket tetjén levő adótorony ellen miért nem tiltakoznak? Kifizetik az a pénzkülönbséget amit a NATO adna az építésre, de csak adott helyszínre. Civil ne szóljon már bele honvédelmi SZAKMAI kérdésekbe. Látszik, hogy nem ért hozzá semmilyen szinten, még műszakilag sem. Itt jön be a sokat emlegetett mondásom, a természettudományos analfabetizmus...
-
harcu #36299 bgabor nevezetű egyed eddig kétszer hülyézett le csak úgy spontán itt a fórumon, mint pécsi lakost, ahol ugyebár nem támogatják a lokátor megépítését. Nem szemtől szemben, csak úgy általánosságban, ahogy mindenkit leócsárol. Azóta nem foglalkozok az írásaival, te se tedd! Elkönyveltem, hogy ő egy kis köcsög, és ennyi. -
#36298 Skacok a Fighter Fling események mind évben azok mit is takartak pontosan?
Egy video erről.
5:32-nél ki lehet az a magyar súlyemelő? :) -
#36297 ŐŐŐ...és rajtam kívül még vannak páran, akik gondolom ugyanígy vannak ezzel a leminősítéssel...lásd a lentebb említett ~70%. -
#36296 OFF... Tudjuk jól, kedves bgabor, hogy nem szoktad cicomázni a véleményed, de azért a mondatod utolsó része elég erős. Persze sejtem én, hogy mire gondolsz amikor ezt írod, de olyan hülyén veszi ki magát. (Lehet túlreagálom???) Tudod, én is az "adminisztrációban" dolgozom, de ugyanazt az egyenruhát hordom, ugyanazt az esküt tettem le, és ugyanazt az országot szolgálom, mint az általad "valódi"-nak nevezett katonák...ez a munkám, ne kelljen már szégyelnem! És semmivel sem érzem alacsonyabb rendűnek magam, mindamellett én elismerem az ő munkájukat is. (Most ebből ne azt hozdd ki, hogy szerintem jó a jelenlegi helyzet...) Egy kicsit gondolkodj, mielőbb írsz és kevesebb gondod lesz itt a fórumon, bár nem mintha ez téged mélyen meghatna, csak gondoltam baráti tanács. ON ... -
horthy #36295 Kiváncsi vagyok hogy most Moamer Kadafi a franciáktol vásárol be fegyvereket vagy az oroszoktól ? Libia hosszú ideje nem modernizálta haderejét épp ideje volt már , gondolom ennek a szomszédok nem nagyon örülnek .
http://www.strategypage.com/militaryforums/6-52462.aspx -
tomcat1 #36294 Hali skacok!
Lenne pár kérdésem. Ügye a migek 09' ig maradnak? Ez mit jelent? Januárba vágják is szét őket, vagy csak 2010 januárba? Aztán repülnek-e még mer azért nem mindegy hogy csak gripen repül vagy még a mig is. Ja és van valami a ALca ügyben? Gondolom most a gazd. helyzet miatt jegelik, de később lehet belőle valami.
Minden jó! -
#36293 És milyen nyáriasan meg téliesen felöltözve játszani vele? Ugyanazzal a beállítással használod a teleszkópos tust? -
#36292 rövid kezű embernek vagy pl nőnek kényelmesebb lehet mint a nagy méretű fix tus pl M16. -
JanáJ #36291 én sosem értettem mire jó ez az összecsúsztatható váltámasz, az M4-nél, a betolt állapot csak szállításra jó, vagy használni is lehet? Mert airsoft M4-el még tudtam célozni betolt támasszal, de nem tudom az élessel ez hogy nézne ki. :-) -
#36290 Nézd, én a visszalépés-sel nem értek egyet.
HK G36 válltámasz összecsukható. Egyszerűen más mint az M4-é vagy HK416-é.
XM8 válltámasz teleszkópos (jó + pofatámasz). Olyan mint az M4-é, a pofatámasz még rátesz valamit.
FN SCAR válltámasz állítható hosszú + összecsukható + állítható pofatámasz. Válltámasz terén szerintem csak ez egyértelműen több mint amit az M4-é tud. A HK416 válltámasza ehhez képest nevezhető visszalépésnek.
Biztos, hogy az M4/HK416-os teleszkópos tus szükségmegoldás. Azzal, hogy hátra tették a lökéscsillapítót és a helyretolórugót el is dőlt mit lehet kezdeni a tussal.
Ha a Szvsz kevés gyakorlati haszna van arra vonatozik, hogy egy állítható hosszú válltámasznak van kevés azt nem tudom. Nem használok fegyvereket. Például AK-ra ugyanolyan árban lehet teleszkópos és összecsukható válltámaszt is venni => igény mindegyikre van.
Ha a Szvsz kevés gyakorlati haszna van arra vonatozik, hogy a lökéscsillapítót és a helyretolórugót hova tették hát igen. Nem csináltak vele trendet. -
#36289 hát ez az a leépítések, nyugdíjba vonulások előtt + ugye létszámstop van. -
bgabor #36288 Kábé egy éve voltak ide belinkelve a konkrét adatok számokkal. Azokból kitűnt, hogy a honvédség 2/3-a nemharcoló vagy magas beosztású. -
Kurfürst #36287 Behajtható válltámasz nem azért van hogy lehessen rövidíteni, hanem hogy a deszant elférjen egy rövidebb fegyverrel a harcjárműben/helikopterben rendesen. Ami az M-4en van az egy jobb híján való szükségmegoldás, mivel a fegyver visszatoló rugója kinyúlik a tusba. Szvsz kevés gyakorlati haszna van. -
#36286 30%????? nincs az 20% se..... -
JanáJ #36285 amúgy egy ország hadseregének hány százaléka szokott lenni harcolóalakulat? (ne az amikat nézzük) -
bgabor #36284 Nem, a honvédség létszámának 30%-a harcoló alakulat, azaz valódi katona.
A többi adminiszrátor meg fejes. Nem vicc. Nem véletlenül tart ott a testület, ahol tart. -
Thanatos #36283 a többi tábornok :) -
JanáJ #36282 Ez komoly amit a régebbi hsz-ban olvasok, hogy a Honvédség harcoló alakulatainak létszáma 3000 fő, amiből kb 1000 kiküldetésben????
A többiek mit csinálnak? Nem 30% a logisztika aránya? -
#36281 Egy kicsit össze van kavarva a meghatározás.
Tehát most városok ellen vetik be? Vagy repülőgépek ellen?
A városok elleni rakéták ballisztikus rakéták, ezekből a SCUD a legismertebb, ilyen mesh-t szerintem biztos találsz. A nukleáris csapásmérésre alkalmazott rakétáknál a mostani eszközk több kisebb robbanófejet alkalmaznak. Ismertebb típusok: Polaris, Trident C-4, Trident D-5, MX (Peacekeeper), Pershing.
A légvédelmi rakéták más tészták, ott nem annyira egyszerű a helyzet, mert egy rendszerről beszélünk, amik magukba foglalják a radart / radarokat, irányító központot, és több (3-6) rakétaindító állást. Ezekre SAM (Surface-to-Air Missile) rövidítéssel hivatkoznak, ilyen a HAWK vagy a Patriot. A szovjet SAM-eket SA jelöléssel illették, ilyen az SA-2 (oroszoknál: S-75 Dvina), SA-3 (S-125 Neva, magyarosan Nyeva), SA-4 (2K11 Krug), SA-5 (S-200 Vega), SA-12 (S-300). -
D00M #36280 szerintem ballisztikus rakéta kell neki, vagy valami robotrepülőgép (Tomahawk) -
#36279 Az egy SA-2 légvédelmi rakéta amit látsz. Próbálkozz SAM missile + 3 mesh/ 3d modell keresni rá google-n. -
#36278 a leglátványosabb indok e téren a válltámasz esete, ami maradt az M4 féle megoldás, ez pedig szerintem visszalépés a HK G36, az FN SCAR és pláne az XM8 megoldásához képest.
Képekről úgy látom a HK G36 válltámaszának hossza nem állítható. Ebben meg ő van hátrányban az M4-hez képest.
A Sig-Sauer SG556 az, ami szintén elgondolkoztat.
Nem találok olyat, hogy SG556. Van egy olyan, hogy SIG 556 (link) és semi-automatic, a rifle for civilian and law-enforcement use. Gondolom a Stgw.90 vagy SIG SG 550 -re (link) gondolsz. -
#36277 olyan amilyen a képen van. nemtudom a nevét, MERT NEM ÉRTEK HOZZÁ -
#36276 Kész 3D-s modell? Most akkor mi kell? Légvédelmi rakéta? Ballisztikus rakéta? Bomba? Kicsit pontosítsd már, hogy akkor mi is kell.
Van pl. ilyan oldal. Talán van link innen hasonló oldalakhoz is. -
#36275 Hát ilyen bomba nem létezik. A németek használtak valamilyen bombát B-17 kötelékek szétzilálására, de asszem nem nagyon váltak be. Városok bombázása, meg a II. Vh óta nem divat. -
#36274 bár a legjobb egy ilyesmi lenne. hol lelhetek ilyeneket, vagy melyik a leghiresebb, amiből valszeg létezik valami 3d-s modell?:)
(kilövő nem, csak a rakéta:D)
-
#36273 üdv.
tudtok nekem mondani egy olyan rakátét, amit városok lebombázásakor szoktak használni, de nem csak ilyne kis pöcs bomba, mint amiket általába pesten lelnek, hanem valamivel nagyobb, pl amit repülők repcsik ellen vetnek be (nem igazán értek hozzá, filmbe kellene, csak név kell, hogy rákeressek googleba, leljek valami fasza 3d-s objektumot) -
JanáJ #36272 majd lesz mikor eladják őket bagóért... :-(
jól néz ki rajtuk a digital camo :-) -
#36271 12 db géőpből 10 db fent. Mikor volt ilyen arány nálunk? Eh... -
Zenty #36270 amelyik lobbija a legtöbbet fizeti. De a honvédség szerintem képes arra is, hogy saját magának újra eladja az ak-63 :D -
#36269 Hát nem tudom... Én azt mondom egy fegyver akkor áll közel a tökéleteshez, ha a használatában nem kell kompromisszumokat kötni. Tehát, szerinted elég, ha az új fegyver a magyar viszonyokhoz felel meg? (Mondjuk az is elég tág...a téli minusz 15-20 foktól a nyári 35-40 fokig.) Nem éreznéd visszalépésnek akár az általad lesajnált Ak-hoz képest, ha a váltótípus nem tudná legalább az előd paramétereit hozni? Láthatod, szinte nincs olyan ország, aki hol itt, hol ott ne tartana kisebb csapatokat a sajátjáétól eltérő éghajlati viszonyok közepette. Tehát ezeknek is rendszeresíteni kellene szerinted egy hazai és egy missziós típust??? -
#36268 Nem vagyok jós. Mikor az F-16 vs. JAS-39 tender ment, már én is elkönyveltem az F-16 sikerét (bár én inkább Gripen párti voltam akkor is), mire bejelentették, hogy a Svéd ajánlatot fogadta el a HM.
Ha megpróbálom "szakmai" szemmel nézni (idézőjel, hiszen nem ez a szakmán, csak szakbarbár vagyok), akkor az M16 bukott, szinte mindenhol cserélik le a rövidebb és könnyebb M4-esekre. Galil szintén bukott, az is egy generációval el van maradva az igazi konkurensektől (szereléksínek, modularitás, ergonómia). A Steyr AUG már ingadozóbb dolog, nem túl népszerű a katonai seregekben, bár például az Ausztrálok mellette tették le a voksukat. Nekem a legszimpatikusabb vonása az, hogy pillanatok alatt el lehet végezni egy csőcserét, ami azonos bázison roppant jó modularitást biztosít (rövid gépkarabély épületharcra, hosszú gépkarabély nyílt terepen, könnyű géppuska nehéz csővel, mesterlövész puska szintén nehéz csővel). A HK G36A2 reputáció terén nagyon jól áll (bár amerikában a zárszerkezetét kritizálták), viszont kérdés mennyire szerepel jól általános hétköznapi használatban, amikor a MATASZ-osok voltak kint németországban, kipróbálták, és nem voltak oda érte. A napi tisztítás/karbantartási ceremóniát és az ahhoz a fegyverhez mellékelt eszközöket a pokolba kívánták. Persze ők nem hivatásos katonák, de amit hallottam tőlük, az elgondolkoztatott, pedig korábban nagy rajongója volt a G36-nak. Az FN F2000 kicsit futurisztikus, de a bull-pup fegyverek hüvelykivetési problémájának találékony megoldása nagyon szimpatikussá teszi. Igazán komoly kritikát vele szemben nem olvastam, egy Szlovén katona odáig volt tőle, de ennél többet abból a véleményből sem tudtam meg. A HK416/417 egy érdekes oldalborda, de a személyes véleményem az, hogy ez a fegyver az M16 fétisként tisztelő amerikának készült, a leglátványosabb indok e téren a válltámasz esete, ami maradt az M4 féle megoldás, ez pedig szerintem visszalépés a HK G36, az FN SCAR és pláne az XM8 megoldásához képest. A Sig-Sauer SG556 az, ami szintén elgondolkoztat. Ha észérvet akarok felhozni, akkor a Sig legendás minősége az, ami egyből megy. Amúgy viszont "csak" egy jól összerakott, hagyományos gépkarabély - de éppen ezért nagyon tetszik.
Én az F2000-et és SIG-et ereszteném össze szívem szerint... -
#36267 Valóban nem... -
#36266 A hadsereg 2200$-t fizet egy SCAR-ért, 10 tárral, 3 upper receiverrel és hangtompitóval. A civil változat kiegészítők nélkül 2700$. Ezen hüledeznek arrafelé... :)