94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • qaíwsyedx
    Az újabb orosz gyártmányok jók Pl.: 2000-ben újra klezdték gyártani a projekt1232.2 "pomornyik" NATO kódnevű légpárnás desszanthajót.Talán majd az ekroplánok terveit is újra előveszik.Az ekroplán még "lopakodó" is hiszen minden esetben mélyrepülésbenközlekedik.Bár a projekt-904 gyártása jelenleg is folyik (ha nem tévedek).
  • Gunslinger
    Nézd, a "modern" az bármit takarhat. 10 év múlva, ha megkapják a mostani színvonalat, akkor az attól még nekik modern lesz. :-) Egyébként nem először hangoztatják a ruszkik, bizonyos téren valóban sokat igyekeznek fejleszteni, de a helyükben inkább azon aggódnék, hogy 2018-ra legyen elég vadászpilóta utánpótlásuk, mert bizony a képzett legénység is kezd igen erősen elöregedni.
    Egyébként a mostani orosz légierő egy erősebb NATO tagállamhoz képest (legyen mondjuk Törökország) milyen szinten áll? Szerintem a NATO-hoz képest eléggé padlón vannak, de az egyes államokhoz képest hogy állhatnak? Már ha van értelme az összehasonlításnak.
  • [NST]Cifu
    Nagyon bátor dolog, hogy mernek 10 évre előre tekinteni, és azt mondják, hogy majd 10 év múlva kapnak új haditechnikai eszközöket a katonák. A mostani 20 (akkor már 30) évesek helyett... :)))
  • degenerator
    Sajtóértesülések szerint az orosz fegyveres erők 80- vagy akár 100%-a kap új, modern fegyvereket és haditechnikai eszközöket 2018-2020-ra. Ezen kívül a személyi állomány is változtatásokra számíthat, hiszen az utóbbi időben ugrásszerűen megnövekedett az adminisztratív tisztségviselők száma, ugyanakkor a csapatoknál hiány van, ezért ezen a területen lényeges leépítések várhatóak. Csökkentik a minisztériumi állások számát is, valamint jóval kevesebb főtiszt lesz a jövőben.
  • joebacsi
    Ha a trendCSY kék cipőjét viseli, akkor nincs mitől tartanunk :)
  • Bucser
    Szekeres cseh harci repülőkről tárgyal
  • SgtChris
    Természetesen: "... nincs is ebből gond..." akart lenni. :-)
  • SgtChris
    Azért írtam, hogy sejtem én, hogy kikre gondolsz, nincs ebből is gond. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy körültekintőbben is fogalmazhatnál néha, hogy a félreértéseket és a felesleges mérgelődést elkerüldd. A mondanivalóddal amúgy egyetértek, azzal a kikötéssel, hogy ha körülnézel, akkor láthatod, hogy üres hely szinte minden alakulatnál van több-kevesebb, csakhogy kevesen éreznek késztetést arra manapság, hogy katonáskodjanak. Hogy ennek pénzügyi, vagy világnézeti, vagy mi más oka van, azt nem tudom/akarom megítélni. Így meg kevés az esély, hogy az említett 30%-ról elmozduljon a mutató...
  • degenerator
    most szép lenni katonának
  • Massari
    High-Class ! köszi
  • Borg
    Szlovák rendszámú kamionok voltak, amúgy.
  • [NST]Cifu
    Az AK-5 az FN FNC-n alapszik, az meg működését tekintve az AK féle mechanizmust követi, de precízebb megvalósításban, pár apróbb technikai szépséggel (jobb szerelhetőség). Az AK-5 egy fokkal tovább ment, a fém alkatrészek jobb felületkezelést kaptak, ill. a tűzváltó egyszerűbb (nincs rövid sorozatra lehetőség). Hogy miben jobb? Az AK-5C behajtható válltámasszal, ergonómikusabb kezelőszervekkel (nagy hibája viszont, hogy a tűzváltó nem kétkezes), szereléksínekkel bír, ill. képes a műanyag, átlátszó és (állítólag) nagyon megbízható tárakat befogadni.
  • qtab986
    Azt esetleg meg tudná valaki (..Cifu?:) nekem mondani hogy a svéd gyártású AK-5-ös konkrétan mitől(?)látszik fejlettebnek mint az összes többi AK.
    Mint a többi Automatkarbin? Nekem az jött le, hogy rövidítve AK az Automatkarbin és az Avtomat Kalashnikova. Itt van lehetőség a féreértésre. Az AK5 és eredeti változata az FNC nem AK(Avtomat Kalashnikova)-47 klón. Más a felépítésük.

Az FNC mert szétszerelhető alsó és felső tokra, a felső tokon a nézőke hátra került, és van rögzített sorozat is, a lövés után mielőtt kirántaná a hüvelyvonó a hüvelyt még meglazítja a töltényűrben (a zártömb először kicsit mozdul hátra). E dolgok miatt mondjuk jobb mint amilyen a AK(Avtomat Kalashnikova).
  • Massari
    na azt már látom hogy sikerült belekérdezni ...
    ". The FNC design is based upon features borrowed from other well-known assault rifles, such as the FAL, AK-47, M16, and Galil. " :)))
  • Massari
    sziasztok! Azt esetleg meg tudná valaki (..Cifu?:) nekem mondani hogy a svéd gyártású AK-5-ös konkrétan mitől(?)látszik fejlettebnek mint az összes többi AK. nézegetem a youtube-on a videókat és valahogy ő tűnik a legmeggyőzőbbnek /5.56-os kaliberben persze/. Azt látom hogy súlyra valamivel nehezebb mint a többi, gondolom nemcsak a felhasznált anyagok és összeszerelés számít ennyit..
  • Cat #36370
    Virágzik az orosz fegyverkereskedelem

Az Egyesült Államok után Oroszország a világ második számú fegyverkereskedője - az USA tavaly 25 milliárd, Oroszország pedig 10,4 milliárd dollár értékben kereskedett fegyverekkel világszerte, a harmadik helyen Nagy-Britannia áll 9,8 milliárd dollárral. Az orosz fegyverek legnagyobb vásárlója India és Kína, ám Moszkva az elmúlt időszakban jelentősen megnövelte latin-amerikai eladásait is, a Kreml legnagyobb kereskedelmi partnere a térségben Venezuela lett. Az orosz fegyverek kedvező áruk miatt kedveltek a világpiacon, mindenekelőtt a fejlődő országokban, ezt kihasználva Moszkva jelentős erőfeszítéseket tett az észak-afrikai, közel-keleti és a délkelet-ázsiai térség országainak megnyerésére.

Legnagyobb tételben tavaly Szaúd-Arábia vásárolt, a közel-keleti ország összesen 10,6 milliárd dollárt költött fegyverekre. A fejlődő országok közt ezüstérmes India 5 milliárdos kiadásával, harmadik Pakisztán 4,2 milliárd dollárral. Az USA nemrég megpróbálta legnagyobb versenytársának pozícióit meggyengíteni, mikor az Iránnal szembeni szankciókat az orosz állami fegyverexportőrre, a Roszoboronekszportra is kiterjesztette. A hivatalos indoklás szerint a vállalat az iszlám forradalmi gárdával működött együtt. Nemcsak Amerika, Oroszország is megpróbálja konkurensei hitelét rontani a piacon: az oroszok most azt állítják, Ukrajna az orosz-grúz konfliktus idején illegálisan szállított fegyvert Tbiliszinek.
  • bgabor
    A valódi katona alatt a harcoló alakulatokat értettem. Nézd, én nem az adminisztrátor réteget szóltam le, de ne mond nekem, hogy az normális egy hadseregnél, hogy az állománynak mindössze 30%-a mozgósítható.
    Igazából a nagy amdinisztráció a kissebb gond. A nagyobb az, hogy túl sok a tiszt meg a magas beosztású, és az ő számukhoz képest nevetségesen kevés "sima" katona van, akit mozgósítani lehet, akár háborúról, akár egyszerű homokzsákcipelésről legyen szó.
  • JanáJ
    jaja, én azt hittem zubbony, mellény és rá a molle, nem pedig hogy az uccsó kettő egyben van. így tiszta :-)
  • [NST]Cifu
    A legtöbb katonai ballisztikai mellény anyaga az a kevlár (vagy hasonló szövet), ami a védelmet nyújtja. Nincs huzat. Az US ARMY és az USMC katonáin is lehetett Woodland álcamintás mellényeket látni Irakban az első időkben. Az US ARMY éppen azért döntött a mellett, hogy "one fitt all" elvűen egyetlen álcamintát használ, hogy ne kelljen külön egyenruha (és mellény) minden éghajlati övre.
  • Punker
    ez nem kispárna hogy huzatokat cserélj rajta, egy normális molle rendszeres mellénynek millió + 1 dolgot kell kibírnia, US army-nál számoljunk csak 100 ezer darabot minimum annak a legyártása már nem 2 forint és nem 2 perc.
  • JanáJ
    de mennyivel? egy civil mellény 50+ és az szvsz level 1 vagy 2. Akkor egy level 3 v. 4 gondolom több, nem férne bele egy 5000 Ft-os plusz huzat?
  • JanáJ
    Lehet hogy a szomszéd falu rendelte őket fű alatt, a szomszéd fegyverkezését látva
  • Punker
    azok drágábbak.
  • JanáJ
    Miért zöld álcás a mellény? Nem fér bele a költségvetésbe a homok színű?
    Amik is ezt játszák? Van valami oka miért nem lehet cserélhető huzatosra csinálni?
  • JanáJ
    mondjuk ők nekem már harcoló alakulatnak számítanak :-)
  • SgtChris
    Először erre tippeltem, de ennyi egyformát egy típusból nehezen képzelek el egy helyen... :-( Úgyhogy passz részemről.Haditechnikai park
  • JanáJ
    Ma du-n az M1-esen találkoztam bmp-et szállító kamionokkal. 6 kamion vitt 2-2 db bmp-t az osztrákok felé. Tata és Tatabánya között. Elősször arra gondoltam hogy Tatán asszem vannak/voltak páncélosok. De el nem tudom minek kell kivont hadicuccot kocsikáztatni az országban? Ötlet?
  • Fenrir
    Nem.

"Az orosz Ria Novosztyi hírügynökség értesülései szerint a kalózhajó megpróbált nekimenni az indiai fregattnak, amikor az megközelítette és megállásra szólította fel."
  • Pluskast
    Ezek a kalózok se normálisak. Mit hittek? Hogy nyernek?
  • degenerator
    elméletileg a wikipedián van egy lista, de az elvileg a hm "közlönye"
    gyakorlatilag a franc se tudja. lehet arról hallani, hogy a gvozgyikák a lángvágó hadműveletben szerepeltek utoljára, mások szerint csak a rendszerből lettek kivonva, és valahol raktárban vannak....franc se tudja.
  • qtab986
    Van olyan oldal ahol rendesen le van írva mink van? Esetleg az is mennyi?
  • degenerator
    tudtommal voltak Magyarországon nszv-k is, miért nem azokat pakolják rá.....
  • Punkerwork
    ismerik ők is a vasat, tudják mire képes!

híreket nézitek indiai tengerészet elsüllyesztett egy kalóz hajót, remélem a következőről képek is lesznek :D
  • [NST]Cifu
    Fiatalabb desing, mint az Browning M2HB, és mellesleg erősebb is valamivel, igaz a szórása rosszabb.
  • qtab986
    Miért nevetnének?
  • degenerator
    nekem nem, de nem fognak kiröhögni az afgánok?
  • qtab986
    Baj?
  • degenerator
    no és mit raknak a humveekra?
  • Bucser
    X-51A Scramjet Engine completed ground testing
  • TakyL
    "Kedves Mindenki!

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum "Hadtörténelmi Délutánok" című rendezvénysorozata 2008. december 13-án 13 órakor folytatódik. Helyszín: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4.) II. emeleti "Tóth Ágoston" terme.

Ez alkalommal kettős könyvbemutatóval kezdődik a délután. A bemutatandó kötetek sorrendben:

1. Babucs Zoltán-Maruzs Roland-Szabó Péter: "Légy győzelmek tanúja..." A kecskeméti m. kir. "Zrínyi Miklós" 7. honvéd gyalogezred a II. világháborúban.

2. Számvéber Norbert: Páncélosok a Felvidéken. Páncélosütközetek a Dunától északra, 1944-1945.

A köteteket a szerzők mutatják be.

Utána 14 órától Kiss László tart előadást "A csatavívó hajók története 4. rész - A modern csatahajók kora, 1918-1945" címmel.

A belépés továbbra is ingyenes.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

Számvéber Norbert"