Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Seaweed
OFF:
"1.5 eve nincs dolgozo" a korhazatokban?! uhh akkor erdekes munkamenet lehet abban a korhazban <#gonosz1>

ON:
Seaweed
Igen...hisz ukaszba kaptuk..szal a mai napon megbizhato forras(BLikk <#ravasz1>)szerint a magyar honvedseg katonai 2 millard kobmeter levegot vettek....amit gaz modon ki is lelegeztek....

<#idiota><#beka3><#bee1><#gonosz1><#hehe><#gonosz1><#gonosz1>
Punker
miért õk kapnak? bakker akkor jobban állnak mint a kórház, ott 1,5 éve nincs dolgozó, beteg viheti be magának.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Szerintem azzal elég kevés hsz.-t lehet megtölteni, hogy milyen beszerzései lesznek a Magyar Honvédségnek.

Vagy nekiállunk majd azon vitatkozni, hogy hány ezer tekercs WC-papírt és szappant rendeltek a múlt héten? 😉

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Seaweed
" Inkább arról kéne már forúmozni hogy milyen beszerzései lesznek a Magyar Honvédségnek "

Ertettem! Kerek engedelyt arrol forumozni amit a nagyur-fovezír elovezetett....<#ravasz1>

Elottem szolok jol felvezettek hogy pontosan hogy errol megy a forumozas mar egy joideje...csak olvasni is kellene neha nem csak a sarga "Mehet" gombra konyokolni!
[NST]Cifu
Inkább arról kéne már forúmozni hogy milyen beszerzései lesznek a Magyar Honvédségnek.

A fórum már elég terebéjes (nemrég ünnepelte harmadik életévét), és ez idõ alatt már sok szó esett errõl. Sajnos a jövõkép viszonylag visszafogott bizakodásra ad okot. Nem lesz új harckocsi, önjáró löveg, új légvédelmi rakéta vagy csöves tüzérség, új PSZH, stb...

Maradnak a rádiók, a Gripen és fegyverzete, a szolnokiak kézifegyverei. Talán pct. rakéták, ha sorra kerülnek egyszer.

Mi lesz az AMD-65 helyett az általános lövészfegyver átálunk-e 5.56x45mm-es löszerre

Ahogy Punker kartárs is felhívta a figyelmet, nem is rég került szóba ez, de maradjunk annyiban, hogy AMD-65 már jóideje nincs rendszerben, helyette az AK-63 a szabvány lövészfegyver.

esznek-e a jövõben új harckocsijaink , páncélozott csapatszállitó jármûveink , csatahelikopterjaink , vannak-e beszerzési tervek , elképzelések , vagy az idõk végezetéig koptatni fogjuk a muzeális értékû CCCP haditechnikát ?

Lásd fent.

-Nincs új harckocsi, sõt, mégcsak a T-72-esek felújítása sem kerül szóba
-Nincs új harci helikopter, de mivel a Mi-24V gépek repült óraszáma a végéhez közeledik, ezért az ex-keletnémet Mi-24P-ket elkezdték felújítani, ebbõl ha jól tudom 4 vagy 6 már rendszerben is van.
-Nincs új PSZH. A BTR-80 marad, bár szóbeszédek szerint a "felderítõ" BTR-ek új tornyot kapnak, amelyek Javelin pct. rakétákkal is rendelkezni fog (de ugye erre is igaz, hogy hisszük, ha látjuk, hiszen igértek már új kézifegyvert is katonáinknak, mégpedig el is lett döntve, hogy G36-osokat kapnak - oszt jól elsikkadt ez is).
-Hogy milyen tervek formálódnak a hadsereg és a minisztérium vezetõinek a fejében, azt nem tudom. Én továbbra is azt látom, hogy a "könnyû lövész" direktíva él továbbra is. Vagyis a nehéztechnika nem fog visszajönni... 😞

JAS-39 Grippen

Elkeresztelem magam a Gripen nyelvészeti kör felügyeleti munkatársának, annyiszor "haraptam" már amiatt, hogy a Gripen az egy "p". 😊

Már bocs, de:

"Most olvastam a Regiment cimû folyoiratban hogy a szolnokiak Colt M4A1 és HK MP5 tipusú fegyvereket kapnak gondolom "

Ezt már sokszor lehetett itt-ott olvasni. Már egyszerûen nincs hírértéke. Jön az M16/M4/AUG, Javelin, páncélosokhoz a sok Leo meg egyéb csodák.

"Amerikai instruktorok képzik tovább hazánk fiait !"

Nagy dicsõség. Kicsit sajátos a stílusod. De én is fogok lelkendezni majd... egyszer... ha rendes bakancsuk lesz.

"Milyen elektronikai fejlesztések történtek a magyar hadseregben 1990-óta "

Kicseréltek 941 db villanykörtét.

"A magyar Grifmadarak erre jó példa . (JAS-39 Grippen) "

Kiváló, így van. Ennél csak az jellemzõbb mikor elõléptetnek még 8 õrnagyot, 11 ezredest és nyugdíjaznak egy tábornokot.

Bocs, ezek így kijöttek belõlem.

Punker
vissza kéne olvasni 1 kicsit ugyanis pont ebbõl indult az egész......

#22033-tól nincs 1 oldal.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Tisztelt Uraim !

Itt ezen a topikon mindenféle hadseregrõl szó van amirõl viszont keveset beszélünk az a Pannon Auxilia of NATO . Magyarul mondva magyar segédcsapatokról a NATO-nak szép kis hazánk hadseregérõl . Most olvastam a Regiment cimû folyoiratban hogy a szolnokiak Colt M4A1 és HK MP5 tipusú fegyvereket kapnak gondolom ezekrõl már képeket nem kell felrakni mert teljesen közismert fegyverek ! Amerikai instruktorok képzik tovább hazánk fiait ! Inkább arról kéne már forúmozni hogy milyen beszerzései lesznek a Magyar Honvédségnek . Mi lesz az AMD-65 helyett az általános lövészfegyver átálunk-e 5.56x45mm-es löszerre . Milyen elektronikai fejlesztések történtek a magyar hadseregben 1990-óta . Lesznek-e a jövõben új harckocsijaink , páncélozott csapatszállitó jármûveink , csatahelikopterjaink , vannak-e beszerzési tervek , elképzelések , vagy az idõk végezetéig koptatni fogjuk a muzeális értékû CCCP haditechnikát ? Legalább lövészegység szinten lehetne már változás ! Remélem ha lassan is de valami egyszer elindul ! A magyar Grifmadarak erre jó példa . (JAS-39 Grippen)
[NST]Cifu
Hát legalábbis az új fegyvereknél továbbra is háttérbe szorul a hagyományos elrendezéshez képest, az egyetlen valóban új gépkarabély, amely a nagyobb fegyvergyártóktól kikerült, és nem "folytatás" (mint a FAMAS G2 vagy az AUG A2/A3) az FN F2000, ami viszont szintén visszafogottan rajtolt a fegyverpiacon. Még a Kínaiak is visszatértek a Bull-pup Type 95 után a hagyományos elrendezéshez a Type 03-al.

Az US SOCOM sem kért a Bull-pup fegyverekbõl a SCAR tenderen, ahogy több más spec. egység sem. Azért valamit csak tudhatnak...

[NST]Cifu
Gyakorlatilag megoldható, hiszen az AR-15/M16 alapú mesterlövész fegyvereknél (pl. SR-25) is megcsinálták. A csõ és az elõágy között nincs fizikai kapcsolat, de persze a mûködési elv miatt a gázelvezetõhöz mindenképpen csatlakoznia kell. A kérdõjel azért van ott, mert ez csak feltételezés a kép alapján (a csõ és az elõágy elõlrõl nézve engem az FN SCAR gépkarabélyra emlékeztet, ami ha jól tudom szintén "free floating").

Szvsz ez a G36KV3 lehet az FN SCAR-L gépkarabélyra adott "válasz". Mindenestre érdekes...

[NST]Cifu
Ami G36-os van az amerikai fegyveres testületeknél, azt 2004 elõtt vették. Ennyi biztos.

Seaweed
http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/hirek/oroszaf_070121/

"Vicces" es egyben szomoruan paradox hogy most ez van, mikozben a szovjetunio szetbomlasat kovetoen pl Ukrajnaban kenytelenk voltak hagyni nehany szinte vadonat uj Tu-160-ast amit annak rendje es modja szerint, az ukranok amerikai "nyomasra"/segitseggel stb-stb, fegyverzetkorlatozasi egyezmenyek egisze alatt szetdaraboltak es bezuztak(tobbek kozott)....<#rolleyes>
Cifu, akkor nem a bullpup a jövõ? Még az TAR21 is besült, pedig az Izraeliták jól átgondolják a dolgaikat. Az USA-ban meg gondolom AR-15 klónokkal fognak lõni, míg világ a világ. 6.8 SPC táján mizujs?

Az azért érdekelne, hogyan oldják meg a szabadon lengõ csövet egy gázelvételes fegyvernél. De látom Téged is.

A Zeiss két s-sel írja a nevét.

Adam II
Akkor Amerikában rendõrségi egységeknek nincs is G36-osuk vagy csak az amit eleinte megvettek (ha vettek)?

Az egyik srác 600 m-rõl 5-ször talált vele célba, még az ötödik után is azt mondták, hogy mák. Tudni kell lõni.
Punker
az ember a személyes véleményét általában próbálja logikusan megalkotni, na ezt teljesen ismeretlen a jelenlegi vezetésnek.

kiszámítható hivatásnak hinné az ember a sereget az mindig kell alapon, nézd meg mit mûveltek itt jó sok pénzért felújították a laktanya 1-2 részét, új lakások stb, csak a konyha modernizálása fél milliárd volt, erre eltelik sacc 2 év és bezárják, ez valami olyan hihetetlen pazarlás amit folyamatosan csinál a vezetés hogy az hihetetlen, nem 10 hanem 2 évre nem terveznek elõre, így semmit nem lehe tcsinálni az életben, õk mégis csinálják 😞

offtopic:

Az irónia és a smile nem azonos fogalmak. Pl. ha azt írom, hogy a jelenlegi politikai vezetés a katonaság élén szerintem minden idõk leghozzáértõbb szakértõ minisztériuma, akkor nem fogod teljesen komolyan venni ezt.

Egyébként nem a kézifegyvereket váltanám le elõször a hadseregben, sokkal inkább a meglévõ létszámot stabilizálnám, és igyekeznék vonzó életpályává tenni ezt, persze azzal a kitétellel, hogy a biztos megélhetés mellé számolni kell a veszéllyel is. Ennek folyománya lenne a normális felszerelés, és a rendszeres kiképzések biztosítása, lakhatási támogatás, stb.. Ezzel együtt talán megnõne a társadalmi megbecsülése is a seregnek. A NATO kötelékében pedig igenis aktív szerepet kell vállalni, mivel erre szerzõdésünk van. Ez lehet békefenntartó misszió, mûszaki alakulatok biztosítása, de harcoló csapatokat nem engednék küldeni pl. Irakba v. Afganisztánba.
A hadsereg szerkezetét is át kellene alakítani, nem kellene minden egyes századnak saját tábornokának lennie, a felesleges embereket elküldeném nyugdíjba, az új, tetterõs nemzedék pedig a kezébe vehetné végre az irányítást. A hadügyminisztérium élére pedig nem engednék közgazdászt v. jogászt, csakis olyat, akinek van legalább katonai elõélete.

Persze ez csak a személyes véleményem, és mivel nem értek hozzá, ezért nem tudom olyan objektíven látni a dolgokat, mint a jelenlegi vezetés a minisztériumban. (és nincs smile)
Punker
akkor smile lemaradt, le lett írva hogy a jó az bonyolult megfogalmazás ilyen esetben, mert attól hogy jó nem feltétlenül praktikus és kényelmes valami 😊

Látom, azért az irónia szó nem szerepel a szótáradban. 😊 Azért írtam ezt a két fegyvert, mert alapból sokkal kevésbé lenne alkalmas, mint a mostaniak, de végre ki lenne elégítve az óhajod, tehát jól járnánk vele. Vagy mégsem?
[NST]Cifu
Csak tippelni tudok, felteszem a HK eredetileg nem folyamatos tüzeléssel tesztelte a fegyvereket. A C-Mag elõtt ugye nem volt lehetséges, hogy egy G36-ossal 100 lövést folyamatosan leadjanak (és a harctéren sem mindennapi eset ez). Hogy a HK-nak miért nem tünt fel a probléma, azt nem tudom.

Közben utánanéztem a lementett HKPro fórumbejegyzéseknek, és a zárszerkezettel az a probléma lépett fel, hogy gázdugattyú-törések fordultak elõ. Nem rendkívûl nagy számban, de éppen elég ahhoz, hogy ez is púp legyen a HK hátán.

Érdekes. Az egyetlen, amire fogadtam volna, hogy a HK fegyverekkel nagyon minimális százalékban adódik gond (elég széles fejlesztésnek / tesztelésnek vetik alá). Nem értem hogy nem derültek ki ezek a problémák (pl hogy megolvad ?) több ezres folyamatos tüzeléses tesztelésnél ?

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

[NST]Cifu
A tapasztalatok alapján a HK egy fejlesztett változatot dolgozott ki, errõl korrábban már raktam be képet. A lent említettek mellett egy dolgot kifelejtettem: a G36 elõágya és tokja roppant mód érzékeny a hõre. Amikor C-Mag-os sorozatlövéseket végeztek, több G36-os is szó szerint megolvadt. A túlhevült változatokkal sok probléma adódott, ami miatt a G36 reputáció a tengertúlon egycsapásra semmissé lett. Ezt úgy kell érteni, hogy a HK 2004-ben egyszerûen bejelentette, hogy beszünteti a G36 amerikai forgalmazását, miután (akkor) fél éve egyetlen G36-ost sem adtak el rendfentartó erõknek. Az ottani piacon a HK416-al akarnak fennmaradni, ami ugye az AR-15 mániára épít.

A változtatások:

G36E referenciának

G36A2

-A zárszerkezetet és a tokot némileg átdolgozták.
-Az 1,5x optika helyére egy sokkal keskenyebb, kisebb került (asszem Zeis Z-point), igaz némileg még magasabbra, de kevésbé takar ki a perifériás látásból és kevésbé zavaró mozgásnál.

G36A2

G36V / G36KV

-Új betolható/félrehajtható váltámasz
-XM8 stílusú tárkioldó és zárkioldó
-A G36C-hez hasonló, de átdolgozott szereléksín, nincs beépített optikai irányzék, a HK helyette Zeis vagy EOS irányzékot ajánl (vevõtõl függ).

G36KV, látható az új tárkildó, a váltámasz, a szereléksín

G36V3 / G36KV3

-Teljesen átdolgozott elõágy, szabadon lengõ csõ (??)

[center]
G36KV3

A váltámaszokat meg gondolom kicserélik.. vagy hagyják ahogy van ?

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

A célzóberendezéssel végül mit kezdtek ?

[NST]Cifu
Nem magával a tárral, hanem a tár adogatásánál van valami probléma. Pontosan nem tudom, állítólag a Stoner féle rendszernél az AK féle tárajak megoldás okoz problémát. Legalábbis ezt olvastam.

[NST]Cifu
Két fõ probléma volt/van vele, az egyik a zárszerkezetet illeti (ez át is dolgozták a G36A2-nél), a másik pedig a célzóberendezés. A kettõs célzórendszer elviekben jó ötlet, de a gyakorlatban nehézkes, a felsõ irányzék folyton útban van. A harmadik észrevétel a váltámaszt érintette, állítólag nem valami kényelmes.

Seaweed
Jah igen mert ok a tarral egyutt kepzeltek el a hadszinteren beszerzett loszer fogalmat....hat a semminel tobb lenne mar az is ha csinalnak egy sajat tarat hozza...es azert az AK tarak kozott is van ami frankon mukodik es nem akad el...persze a sivatagban, meg a lazadok kezen jaro-kelo fegyverek amik meg pl tegnap lehet 4 meter melyen el volt ak asva valahol nem csoda hogy gond van veluk szvsz <#rolleyes>
[NST]Cifu
Az alapötlet jónak tünt, csak nem mûködött. Nem szereti az AK tárakat (adogatási gondok vannak velük), és megbízhatattlan úgy anblock. A KAC mondjuk lobbyzik tovább ezerrel.

Punker
G36-ról nincs valami cikk mennyire elégedettek vele a németek az afgán misszióban? õk is ott vanank már jó ideje, valszeg nem 1-2 lõszert lõttek el.

Seaweed
"Amugy a magyar utodfegyvernek nem a G36 kerult szoba? "

Valami hasonlo csiripeles eljutott az en hallojaratomig is....mindenesetre a G36 csalad az jofegyver hireben all.
Az USA koltsegvetesnek adott kinai penzrol annyit, hogy ha haboru lenne kozottuk, ugy jarnanak, mint itthon sokan a beke kolcsonnel.
Felejtsuk el. 😊

Amugy a magyar utodfegyvernek nem a G36 kerult szoba? En valahol ezt hallottam. Az azert jobb lenne.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Seaweed
"Az SR-47 azért nem jutott el a rendszeresítéshez,"

Csak nekem van hianyerzetem hogy nem fejezted be a mondokad?! Szal azert nem jutott el a rendszeresitesig, "mert?!" <#smile>

Varom a folyt. <#wink>
Punker
na ja, sajna a mélységieket eltelepítik innen a szomszédomból, nem látom majd az új cuccaikat (ha egyáltalán kapnak).

[NST]Cifu
Igen, betolható tus, és rövidebb csõvel készült változat.

[NST]Cifu
Az SR-47 azért nem jutott el a rendszeresítéshez, sõt, a SCAR-H sem kapta meg tudtommal azt a képességet végül, hogy képes legyen 7.62x39mm-es lõszert tüzelni. Szvsz egy ellenséges területen mûködõ spec. egység számára a legjobb választás, ha az ellenfél fegyvereit használja. Nem csak amiatt, mert ugyanazt a lõszert tüzelik, de a hangja és a torkolattûz alakja sem tér el, vagyis nem árulja el, hogy "másik csapatban" játszik a használója...

Punker
az A4 a betolható tusú igaz? bár részemrõl desszantosoknak még mindig inkább G36K-t vagy G36C-t adnék 😊

[NST]Cifu
A 20-as tár nem meglepõ - a legtöbb 7.62x51mm NATO lõszert tüzelõ gépkarabély 20-as tárat kapott, mert a 30-as már túl nagy és túl nehéz lenne. A G3A4 tömege pedig töltve is "csak" 4.09kg. Nem könnyû, de nem is olyan eszeveszett nehéz fegyver.

Sadist
Miben a legjobb? Pontosságban? Tûzgyorsaságban? Súlyban? Karbantarthatóságban? Megbízhatóságban?
Szerintem elég feladatfüggõ, hogy melyik a legjobb fegyver.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Seaweed
Reszigazsagok! Egy spec egysegnek epp olyan fontos az hogy loszerutanpotlasa lesz e utkozben pl az ellnefeltol zsakmanyolva, vagy hogy hany kilot kell cipelni akar hosszu kilometereken at, mint a fegyver merete! Nem veletlen kezdemenyezes az SR-47 sem! Lehet barmilyen jo egy HK 416, vagy egy G36..ha az adott feladathoz es korulmenyhez egy AK vagy AK klon, vagy netan egy AK-t loszeret tuzelo fegyver sokkal jobban megfelel. De igaz ez az Armalite vonalra is....az meg hogy "megbukott" szvsz elegge messze all a valosagtol!
Punker
pont fordítva, mivel a kényelmi és praktikussági funkciót is figyelembe veszem nem csak a saját fanatizmusomat, gondolom abban egyetértesz hogy egy spec egységnek sokkal hatékonyabb könnyû és nem 1+ méteres fegyvert választani.

Seaweed
A problema maris ott kezdodik hogy airsoft jatek alapjan akarsz velemenyt alkotni egy fegyverrol, es az alapjan iteled meg! Sulyos hiba!
Punker
ja multkor szó volt az airsoft fegyverek jelölésérõl, elméletielg így kéne kinézznie:

(markolaton látszik 1 picit 😊

Punker
hát mondjuk a G3-as pont nem feltétlenül a legjobb ilyen szempontból mert az alap ugye dög nagy nehéz fegyver, a 20-as tár se a legideálisabb, meg az hogy én bolond rohangálok az erdõben 5-6 órát egy jó 5 kilós fegyverrel az ok, de mondjuk semmi pénzért nem ugranék ki vele repülõbõl 😊

Ez az, G3-ast és SIG 510-est mindenkinek!
Punker
pár száz darabot meg lehetne azért fizetni.

Bucser
meg a legdrágábbak is...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Punker

Punker
mert a világ legjobb fegyverei? az M4 irakban megbukott, az AK meg minden csak nem precizós eszköz, bandaháborukhoz való.....