94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#36585 ezen mi az ami olyan nagyon hasonlit az F/A-18-asra? -
horthy #36584 Miaz tán a kinaiak ellopták az F/A-18 Hornet terveit ? Az uj JL-15 Falcon tipusu gyakorló gépeiket amiket szeretnének europába is piacra dobni ugy néz ki mintha arról másoltál volna ( sárkányszerkezet stb ) .
Kiváncsi leszek europai fegyverpiacra sikerül-e betörniük , mert ha sikerülne igencsak meglepödnék . -
qaíwsyedx #36583 Növeled a dőlésszöget, így közelebb fog leesni Pl.:90°-nál pont oda ahonnan kilőtted(Persze ha a szél nem fújja vmivel. odébb) -
steweee #36582 már kérdeztem korábban, és cifu mester akkor válaszolt is rá bővebben.
de azóta elfelejtettem, meg hátha mást is érdekel a dolog
szóval az aknavetőnél hogy állítják be hogy milyen messzire lőjjön? nyilván a cső dőlésszöge meghatározó, 45 fokban a legmesszebb visz
de mi van ha mondjuk nagyon közelre kellene lőni vele? azt hogy oldják meg?
-
#36581 pl gore tex parkát kivehető béléssel. -
Scharnhorst #36580 üdv!
ha már úgyis öltözékekről volt szó nomeg úgyis esik hó és közeleg tél akkor feltennék a kettőt kombináló kérdést. A terepruha alatt/mellett milyen plusz ruhákat,felszereléseket hordanak a katonák télen (nem konkrétan magyarokra gondolok)... -
Lacusch69 #36579 Bocs, talán OFF, de van-e valakinek tapasztalata EZZEL a surranóval? (Lökött kutyáim szétrágtak 4 pár régi honvédségit, és most sürgősen kellene...) -
#36578 akkor a felső körök nem tudnának ennyit lopni! -
JanáJ #36577 akkor gyártsák a távol keleten mint mindenki más, csak legalább az expediciósok kapjanak már rendes cuccot :-s -
#36576 na ja, ezért nincs értelme sajna az itthoni gyártásnak :( -
JanáJ #36575 Ez tény, de szerintem a minőség nem változna, max a szabás minta, meg a minta. A 60M alatt meg ugye a 65M-re gondoltam. -
Zenty #36574 ezek már ilyen digitálisak :)? -
#36573 Rendőrök jobban járnak ha helyette revolvert kapnak. -
#36572 még mindig a minőséggel van a gondom, eddig bárkivel volt szó a ruhákról mindig az a vége hogy egy Propper cucc fele, harmada árban, és mégis sokkal jobban bírja. -
JanáJ #36571 Biztos erre van a legnagyobb szüksége a bakáknak?
rejtés szempontjábol a 60M is jó volt terepen, igaz a komfort szintje nem annyira mint az újnak. Szerintem. -
#36570 Az első meg MARPAT (összhatásában ez hasonlít a mostanira leginkább), a harmadik meg multicam színösszeállítás. Ha rákeresel, mind a magyar, mind a külföldi webáruházak telis-tele vannak velük, úgy 11-15k környékén beszerezhető egy garnitúra. Nagybani vásárlásnál gondolom lehetne ebből faragni... Így nem kellene fejlesztgetni, meg csapatpróbázni, mert azt hiszem, ami megfelel harci körülmények között, az épp olyan jó lenne nekünk is. Mondjuk ilyen jó ötletnek tartom (bár sokan nem fognak velem egyetérteni) a bakancs cserét. A nyári Haix nekem kifejezetten kényelmesnek és használhatónak tűnik, így 2 év nyüstölés után. -
#36569 2007.03.19-es a dátum a HM oldalon. -
#36568 Hát ha benne van mind a 14 golyóbis a tárban, az nem mindig adagol rendesen, sokszor előfordult, hogy félúton megállt a tár és a töltényűr között keresztben. Gondolom a rugó gyengus. -
#36567 Én erröl nem hallottam, mikori hir?Amugy ahogy gondolom tuti az elsö nyerne,mert annak van egyedül betürhetö nadrágszára.Én a 2.-ra szavazok.
Amugy az uj málha rendszerról mit lehet tudni?Az egyik honvéd ujságban olvastam rola egy cikket hogy már a csapatprobán tul van és csak a terjesztés van hátra.Ez egy MOLE rendszerü mellény és zsák lenne.De semmi info nincs rola -
Gunslinger #36566 Megnézném őket színesben. Amúgy nem rossz, a második képen lévő így nagyon ACU-nak néz ki :-) -
#36565 ezeket linkeltük már pár éve (mikor a Hm oldalra kikerült) azóta is hallgatnak róla, szerintem nem lesz belőle semmi. -
#36564 lehetséges új magyar gyakorlók
(index) -
Gunslinger #36563 A Fég mikor gyártott folyamatosan ugyanolyan minőségben? Ugyan már. Voltak jól, odafigyelve összerakott P9-ek, és voltak igen szutykok is, voltak csilivili nikkelezett "luxus" kivitelek is P9R-ből, azok többnyire hibátlanok voltak. Biztos a Hold állástól függött a termelés minősége, vagy hogy mennyire voltak bebaszva a munkások. A Fégnek a gázpisztoly gyártása volt még felháborító, 2002 előtt baromi jó minőséget állítottak elő, de utána kb. a szériák 70%-a hulladék volt, néha csak úgy kimaradt a passzívütőszeg biztosítás meg hasonló finomságok. -
#36562 A tárai nem a legjobbak
Nehéz betárazni vagy deformálódik?
Amúgy megbízható? A gyártó megfelelő minőségben készítette el? Valahol olyat hallottam, hogy voltak miknek a felületkezelés előtt nem távolították el a rozsdát és később lepergett. -
#36561 nekem erdei gatya van, nyári zubbony, és fogalmam sincs, milyen bakancs volt, csak sehogy se akart a lábamon formára állni, fél év alatt szét is jött. -
Gunslinger #36560 Nem mondtam, hogy uralhatatlan hátrarúgása lenne, valóban sok nagyobb kaliberű fegyverhez képest elenyésző, de szerintem a P9RC-nél nagyobb a PA-63-as hátrarúgása. Én kifejezetten kényelmetlennek találtam azt a fegyvert mindig, nem szerettem vele lőni, ettől függetlenül lehet vele normális lőeredményt is elérni vele természetesen. A P9RC-nek elég nagy tömege révén nagyon kicsi hátrarúgása van, sokakl könnyebb vele a rádupla, mondjuk azt fegyvert sem túlzottan szerettem, jobban kedveltem az elavult, csak SA P9M-et és FP9-est, ha már Fég fegyverekről van szó. Egyébként egyénenként változó, kinek milyen lőfegyver fekszik, én pl. jobb eredményeket értem el .45 ACP kalbierű Standard USP-vel, mint 9 mm-esssel, pedig nagyobb a hátrarúgása, de mégis más és számomra jobban uralható volt. -
#36559 Mondjuk ráduplázni célbalövészetkor nem szerencsés... :-) De az igaz, hogy alapvető eljárás éles esetben ez. -
#36558 Hát elég ha a lőbajnokságon elért eredményemet hasonlítom össze... PA63-al sokkal, de sokkal jobb volt. Bár lehet, hogy a rosszabb eredményhez az is hozzájárult, hogy a Pa-nál az egykezes lövészet volt az előírás, és ezt átmentették a Parára is, holott az alapvetően kétkezes hadipisztoly... A visszarúgás szerintem is kisebb a Pa-nál, ami nem meglepő...Lévén kisebb a súly és gyengébb a lőszer, nekem kézenfekvő, hogy emiatt kisebb a visszható erő, könnyebb célon tartani, nem mászik el a cső... -
#36557 Ha valaki megtanult PA-63-assal lőni, akkor az tudott lőni. Láttam olyat, hogy PA-63-assal lazán lövöldözött 4a lőlap feketéjébe emberünk elég stabilan.
A hátrarúgás / duplázás terén sem biztos, hogy egyetértek. Amikor én lőttem PA-63-assal, éppen a viszonylag kis visszarúgás volt az, ami feltűnt. -
Gunslinger #36556 Elég szutyok P9RC-t kaphattál, ha pontosabbnak találtad a PA-63-ast. A PA-63-asnak nagyobb is a hátrarúgása az alutok miatt, nehezebb vele jóval a ráduplázás. A 9x19mm-hez képest valóban jóval gyengébb a 9x18mm-es Makarov lőszer. A PA-63 eléggé elbaltázott konstrukció lett, jobb lett volna anno az eredeti ruszki Makarov PM-et rendszeresíteni, még jobb lett volna a cseh CZ-82-est. A csehek mindig is tudtak jó fegyvereket gyártani, a Fégnek sokszor nem jött össze sajnos. -
#36555 A P9RC szép nagy és jó nehéz. A tárai nem a legjobbak, személy szerint a Pa-63-ast jobban kedveltem, pontosabbnak találtam, célbalőni egyszerűbb volt vele, de gyengécske, olyan játékpisztoly benyomást keltett. A Parában megvan az erő, de a súlya miatt nehezebb a célzás, szétszerelése elég körülményes, ha épp nem egy szétkopott példányt kapsz a kezed közé. -
#36554 a szolnoki spec-ek kaptak afganisztánra 249-est. -
#36553 Katonáknak van véleménye a 96M P9RC -ról meg a Szép-puskáról? Wiki szerint az SVD-t váltja.
Nálunk kik használnak M249 SAW -ot? -
#36552 Melyik egyenruha? A normál? A nyári? A köztes erdei? Esetleg a sivatagi? Vagy melyik bakancs? A Haix nyári? Vagy az általános célú? Vagy a régi 85M mintájú surranó? :-) -
Gunslinger #36551 M sorozatú? AR-15-re gondolsz sztem. -
JanáJ #36550 A "bukdácsolós"-t a két említett lőszerre értettem. :-)
Engem ez érdekelt:
"A Svájciak például gyártanak olyan 5.56x45-ös lőszert, amely egyáltalán nem csinál semmi trükköt."
Az ötlet meg onnan jött, hogy nagyon sok rendvédelmi szervnél látni M sorozatú válfegyvereket. -
#36549 Először is: nincs olyan, hogy "bukdácsolós" lőszertípus. Adott lőszertípusoknál a katonai helyzet miatt alakult így a helyzet. A Szentpétervári egyezmény tiltja, hogy kis kaliberű katonai kézifegyver lövedéke expandáljon (robbanjon vagy gombásodjon). Emiatt a hadseregek kizárólag FMJ, vagyis teljes köppenyes lövedékkel szerelt lőszert használnak. Az, hogy az 5.56x45mm-es M855 NATO lőszer FMJ lövedéke bizonyos feltételek mellett becsapódáskor hajlamos szilánkosodni, és így extra sebcsatornákat nyitni, alapvetően tervezési szándék volt. A szovjet-orosz 5.45x39mm-es lőszer az, amelyiknek az FMJ lövedéke úgy készült, hogy az instabilitás határán repüljön, úgy, hogy üreges az orra (de nem hajlamos a gombásodásra). De ezek még FMJ lőszerek.
A rendőrség azért használ gépkarabélyt, mert olyan szituációknál hasznos, ahol a célpont ballisztikai mellényt visel - ehhez a az átlag katonai lőszer tökéletes. A Svájciak például gyártanak olyan 5.56x45-ös lőszert, amely egyáltalán nem csinál semmi trükköt. Csak bemegy és nagy esélyel kijön.
Ha a minél nagyobb ölő hatás a cél, akkor visznek 10mm-es AUTO kaliberű géppisztolyt (pl. MP5-10), üreges hegyű, gombásodó lőszerrel. Vagy visznek egy 12-es kaliberű automata sörétes puskát, gyöngygolyóval (más néven brenneke, angolban slug). Annál nagyobb ölő hatás aligha van bármilyen hagyományos kézi fegyvernek. -
JanáJ #36548 Valóban FMJ.
Az egészt arra szerettem volna kihozni, hogy az M855 meg a 5.54-es AK lőszer mint az itt régebben már említve volt, a becsapódás után bukdácsol, hogy nagy sebcsatornát, meg sokkot okozzon, nemtom mi erre a szak kifejezés. Dum-dum??
Míg a "normál" egyenes utat jár be, hogy gombásodik-e, vagy "csak" túl oldalt kijön, az más kérdés.
Valahol meg azt olvastam, hogy ezeknek a "bukdácsolós2 lőszereknek a célja a súllyos sérülés okozása, nem pedig a katona megölése, mert ugye a sebesültet ápolni kell, a halotta meg átlépik. (talán épp tőled olvastam.)
Innen jöt a kérdés, hogy ha egy rendőri egység, pl: SWAT, milyen 5.56-os lőszert használ. Mivel gondolom, ott a cél az azonalli halál.
Meg nemtom mennyire zavarja meg az ilyen "bukdácsolós" lőszert ha valamin átmegy (asztal, ajtó, szék, stb). -
#36547 Arra nem gondoltam, hogy FMJ vagy JHP legyen, mert mindkettő normál mag.
Rossz hírem van, a "bukdácsolós" katonai M855 és a régebbi SS109 is FMJ. A JHP meg nem "normális" (ha létezik "normális", akkor az az FMJ lőszer), hanem puha orrú lövedék. -
#36546 Észak Hollywoodban 1997-ben a SWAT élesben találkozott ilyen helyzettel.
Ez magyarul mit jelent:
Later, Phillips reaches into the trunk of the getaway car and grabs a Hungarian AK-63E under-folder (in the United States, the gun was sold in semi-auto-only form as the SA-85M). He uses this weapon until it jams (in the actual incident it was a "stove-pipe" jam, due to a short-stroke action cycle caused by a faulty/underfilled cartridge powder load), before discarding it and using his Beretta 92FS Inox.