94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    Arról nem is beszélve, hogy természetesen nem a Lockheed vette dirketben és nem is az USA. Különféle fedőcégeken keresztül. A SZU soha nem adott volna el ilyet direktbe az ellenségnek még valutáért sem.
  • Bucser
    lehet. De szerintem már magát az ötvözetet hisz a titán maga tiltólistás (azaz nem értékesíthető külföldre) volt.
  • Punker
    arról nem beszélve hogy inkább náluk rohadjon mint más nem baráti országban.
  • Molnibalage
    Magát az ötvözetet? Én úgy tudtam, hogy csak a nyers alapanyagot vették meg.
  • JuzoGB
    Persze egy bizonyos technológiai különbség felett hozzákezdeni se lehet. Hiába adsz egy processzort a középkoriaknak:) Az csak egy darab kő, szépre csiszolva:)
  • Bucser
    Ha alapvető technológiai lépéseket nem tudod és senkitől nem tudod megvenni az alapanyaggyártási technológiát akkor semmivel pl.

Próbálj meg titánötvözetet másolni meg előállítani... Anno az SR-71-hez is a Szovjetúnióból rendeltek titánötvözeteket...
  • JuzoGB
    A lényeg, h a fejlesztési időt csak lerövidíti. Más kérdés, hogy mennyiről:)
  • Bucser
    Megcsinálhatod csak a végén elgondolkodsz, hogy miért nehezebb 2 tonnával a te géped miért lassabb és nagyobb a radarsugárzás visszaverési keresztmetszete... Szerencsés esetben ha repülésre tudod bírni...
  • Molnibalage
    Pontosan az helyzet, amit ír Bucser. Legalább a végeredményt lássák, hogy hogyan néz ki egy kész példány abból amit szeretnének elérni első körben.

Attól, hogy még látsz valamit még úgy is gigászi feladat lemásolni. Ugyanis a kész termék csak az alkalmazott technológia szintjéről árulkodik de arról nem, hogy azt hogyan lehet megvalósítani. Nem ismered az acélgyártás lépéseit, hogy mit és hogyan kell, a heggesztés pontos menetét, stb. De még ez is több a semminél. Azért azt se felejtsük el, hogy azok a hajók a '70-es évek szovjet techológiai szintjét képviselik nagyjából és még ez is új kínának.

Ha kapsz egy kész F-22-est a betonon akkor sem tudod lemásolni. Egyszerűen nem tudod, hogy hogyan kell megcsinálni.
  • Bucser
    Reverse engineering.. távolról kémlelve nem igazán lehet az ötvözetek összetételét szilárdságát a hajóépítési mérnöki trükköket felmérni.

Hiába Kínának a fémtestű hajók építése terén majd 40 éves elmaradása van... Ráadásul a 90-es években szarér húgyért jthattak hozzá az egyébként is kikötőben rohadásra ítélt hajókhoz...
  • horthy
    Mi értelme volt ennek amit a kinaiak csináltak ?
    A szovjetunió felbomlása utáni bevásárlásnak .
    Megvették 1994-ben a Kijev repülögép hordozo cirkálot átvontatják Dzunihanaubába ahol muzeumot hoznak létre belőle . 2003 öszétől Tjan-Dzsin-ben áll .
    A Kijev testvérhajoját a Minszk-et 1994-ben eladták egy dél-koreai hajobontó cégnek , amely továbbadta kinának . Itt felmérték és Seny-Zseny-be vontatták ahol a " Világ repülögépei " kiállitás került rá .
    A Kijev osztály harmadik tagja a Novorossszijszk-ot 1995-ben megvette egy dél-koreai hajobontó cég . 1996-ban elvontatták és érdekes modon 1997-ben ez is Kinába került . 2003-ban még egy kinai kikötöben állt .
    Nemtudom mennyire ambiciozusak a kinai flottafejlesztési törekvések de minek 3 db-ot megvenni egy hajó tipusból ha nem használják semmire sem ? Ha meg csak tanulmányozni akarják a hajotipust akkor abbol elég egy is nem kell három darab .
  • [NST]Cifu
    Ebben a hsz.-ben írtam az S-37/Szu-47 Berkutról.
  • degenerator
    Hamarosan megjelenik egy újabb magyar BTR mutáns - BTR-80 ERIP - előretolt repülőirányító pont.

(index)
  • Molnibalage
    Semmi értelme nem lett volna az F-15C rendszeresítésének...
  • qtab986
    + Amiket talán érdemes kiemelni. Egyik video.Másik video.
  • qtab986
    Ez a video választ ad néhány kérdésre.
    De ha beírod a google keresőjébe, hogy magazine loader, akkor a sok frappáns megoldás között alig tudsz majd válogatni. A hevederezést meg csak mechanikus szerkezet segítségével érdemes. Valahol mintha olvastam volna, hogy a csehszlovák Universalny Kulomet vzor 59 hevederébe kézzel behelyezni a lőszert eleve reménytelen.
  • qtab986
    Ábrándozni.
  • I.C.ram
    A Sukhoi "Berkut"-tal mi a helyzet? Lealltak a fejlesztesevel?

Gyonyoru gep az, szivesen latnek egy-kettot magyar felsegjelzessel :D
  • Kurfürst
    Azok a "vontatott" lövegek sok esetben már nem is vontatottak igazán, emlékeim szerint több típus van aminek saját beépített kis vontatómotorja van, tehát önerőből is mozgóképes.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy lényegesen olcsóbbak, mint egy komplett M109 vagy PzH 2000. Az önjáró funkció előnyt jelenthet, pl. az ellencsapás elkerülésére vagy a támadó páncélosoknak nyújtott folyamatos tűztámogatásban, de sok esetben egyszerűen nincs rá szükség mert egyszerűen csak lőni kell, ott meg a több a jobb.
  • JanáJ
    Nem mondtam hogy dobják ki, csak nem értettem, hogy ha van X tűzérségi alakulat akik mind kaphatnak önjárót, mert van rá pénz, akkor minek tartanák rendszerben és miért ne vinnék a sivatagba elraktározni, vagy miért nem ültetnek bele muskátlit.
    De Monibalage megválaszolta :)

Következő kérdés: a lőszert hogy tárazzák nagy mennyiségben? Kézzel? Mert PKM-hez tudom, hogy van heveder töltő.
  • Molnibalage
    Mert nem mindig szempont a mobilitás, viszont egyes esetekben, meg azok sokkal jobban álcázhatóak. A légiszállításuk is könyebb. Szerintem egy 105-ös vagy még 155-ös löveget is odébbrak egy Chinook gyorsan és messzire. Egy M109 Paladint meg soha...
  • Punker
    miért dobnák ki ami jó?
  • JanáJ
    Ne bántsatok a láma kérdésért, de minek használnak még vontatott lövegeket a modern (értsd gazdag) hadseregek? Pl. USA. Tűzérségi képeket nézegettem és új digitális egyenruhában puffognak ami katonák vontatott löveggel.
  • Molnibalage
    Naná, hogy fenyegetésnek tekintik. Majd hülyék lennének nem annak tekinteni. A fenyegést mértéke az amit soknan kicsit nagynak állítanak be, pedig a háborúk megmutatták, hogy egyelőre az '80-as évek beli verzót egyelőre elég jól kordában lehet tartani.

Csak sok laikus és néhány vérpistike már már olyan szintű fenyegetésnek állítja be őket, minta a nyugat ettől a géptől rettegne.. Az max. 25 éve volt.

Az R-77 orosz szinten hatalmas előrelépés, mert végre továbbléphetnek a félaktív alkalmazás minden nyűgén. Csak itt meg az a "probléma", hogy iszonyatosan kevés gép van ami képes cipelni. A legyárott darabszámról sem írtak semmit, de nem lehet valami egetverően sok (az AMRAAM-hoz képest).
  • Molnibalage
    Egyszer volt egy nagyobb, 7 db MiG-23 került szembe egy 4 gépes F-15 kötelékkel. Egy MiG-23 valamiért visszafodult. Finoman szólva egyelőtlen küzdelem volt. A végeredmény emiatt nem volt meglepő.

'82-ben a Beka-völgy felett MiG-23MS gépek repültek, 0 BVR képeséggel. Bár azt hozzá kell tennem, hogy az F-15A igen jó BVR képessége ellenére szép számmal értek el légigyőzelmet még gépágyúval is. Kb.1/3 volt a summa BVR győzelem, pedig akkor volt IAF AWACS is.

Elvben a MiG-23MS is vihetett volna R-60-at, de hogy tették vittek -e az nem tudom..
  • horthy
    Szerintem se lehet általánositani 1982-es Libanoni háboru ota nem voltak nagyobb légiharcok .Ott is egy generácioval fejlettebb Izraeli F-15 , F-16-os vadászrepülögépek csaptak össze a Szír Mig-21 , Mig-23-as repülögépekkel . És ha jóltudom a Mig-23-as butitott csak AA-2 Atoll fegyverzetü verzióját haszálták a Szírek 1982-ben . Az 1991-es öbölháború inkább az Iraki gépek Iránba meneküléséről szolt nem igazán voltak komolyabb légiharcok .
  • [NST]Cifu
    A nyugat nagyon is tudatában van annak, hogy mire képes a 29-es. Az Ex-keletménet 29-eseket oda és vissza megvizsgálták, továbbá az USAF is bír ha jól tudom legalább két példánnyal. A németek pedig nem hajították egyből a szemétdombra őket, mint tették azt például a Mi-24-esekkel és T-72-esekkel, hanem egészen az Eurofighter rendszerbe állásáig reptették őket. Ez azért elgondolkoztató.
  • Lacusch69
    Sokat ugyan nem lehet leszűrni pár légiharcból, de megkérdezem: ért-e el valaha MiG29-es győzelmet azonos generációjú gép ellen?
    Irakban ugye nem, Jugóban nem (pedig ezen a két hadszíntéren előfordult 1:1 összecsapás is, amerikai ill. holland F16 ellen), Eritrea-Etiópia viszonylatban pedig (többek közt) Szu27-esek ellen vetették be őket.
    Eredmény? Néhány 21-est és egy 23-ast valóban lelőttek, szemben a Szuhojok vagy féltucatot tettek veszteséglistára.
    Az, hogy nyugaton a mai napig fenyegetésnek tekintik a 29-est, SZERINTEM inkább arra vezethető vissza, hogy minden egyes emberrel (és géppel) el kell számolniuk, vagyis egynek az elvesztését is súlyos veszteségként fogják fel(pl. M.S.Speicher-sztori). Legalábbis a nyilvánosság előtt...
  • [NST]Cifu
    A kínai Beidou és a francia DORIS regionális helyzetmeghatározó rendszer, a QZSS a GPS rendszer kibővítése lesz, szintén regionális szinten. Az Indiai IRNSS valószínűleg nem valósul meg, a GLOSNASS-al kapcsolatos együttműködés miatt. A COMPASS egyenlőre ugyanúgy a politikusok előtt heverő rendszer, mint a Galileo, szerintem valószínűtlen, hogy Kína két műholdas helyzetmeghatározó programot futtasson, tehát szerintem a COMPASS inkább egy ambiciózus terv volt (ill. még az), de ha a Galileo programban sikerül betársulni, akkor inkább azt fogják erőltetni, tehát a COMPASS egy biztonsági tartalék arra az esetre, ha a Galileo befuccsolna.
  • I.C.ram
    ja es kinai Beidoubol lesz majd a COMPASS rendszer, ami mar globalis lesz.
  • I.C.ram
    Ja jol tudtam.

Beidou neven fut a projekt. Indianak pedig IRNSS, azaz Indian Regional Navigational Satellite System.

Illetve lesz a japanoknak is QZSS neven, de ez is csak regionalis.
  • I.C.ram
    En ugy tudtam, hogy Kina is hegeszti mar a sajatjat, foleg, hogy mar muholdakat is kepes fellodozni az oroszok nelkul is.
  • 59th LeFty
    Üdv!

jó kis eszmecsere folyik itt az R-77 vs 120C/D témában. De ha elfogadtok egy véleményt, kifelejtetek valamit a dologból. Az orosz technika egyik lemaradása a vezérléstechnikában volt, amit az R-77 aktív feje megszüntetett. A másik a lokátor volt, amit a Barsz szintén behozott, sőt, teljesítmény terén papíron jobb is, mint sok nyugati "tömegcikk" (pl.APG-63V-1/3/4). Hogy melyik rakéta jobb, vagy rosszabb 2%-al, az tökmindegy, mert ezek már annyira szőrszálhasogató adatok, hogy nem jelentenek semmit. A 77-es is egy Fire-and-Forget fegyver, és a megfelelő platformon nem az a kérdés, hogy jobb-e, vagy sem. A lényeg az, hogy igenis NAGY fenyegetést jelent a levegőben, még nagyszabású harctéri háttértámogatás nélkül is, és véleményem szerint EZ a lényeg.

Az alábbiakban nem szeretnék vitát nyitni, mert meszire vezetne, csak hogy alátámasszam a fentieket: Irakban és Jugóban is szembekerültek a "nagy" ellenféllel a nyugatiak, pl. a MiG-29-cel. Közük nem volt a légierőhöz, de igenis fenyegetést jelentettek, amire nagy hangsúlyt kellett fektetni. Kérdem én, ha generációs szakadék van a tárgyalt eszközök (R77, Barsz) és pl. egy MiG-29A között, akkor érdemes lebecsülni őket? (még akkor is, ha valóban gyengébbek)
  • [NST]Cifu
    Kínának nincs saját, és nem is tervezi belátható időn belül. Viszont a Galileo bár EU kezdeményezés, nemzetközi hálózat, részt vesz benne partnerként Kína, Izrael, Szaud Arábia, Dél-Korea is.

A Galileo lesz a harmadik ilyen rendszer, az USA-nak ugyebár a GPS, az oroszoknak a Glossnas rendszere él, de utóbbi nem fedi le a teljes Földfelszínt, mellesleg pedig India a Glossnasban is érdekelt 2001 óta.
  • JanáJ
    Én úgy tudom az orosz GPS még nem 100-as, mert nem lőttek fel elég műhódot. :-)

Amúgy BÚÉK.
  • I.C.ram
    "Indianak" utan PONT.
  • I.C.ram
    Mivel meg kesz sincs.

Tuti fogjak hadi celokra is hasznalni. Mindegyik nagyhatalomnak van mar sajat halozata, vagy keszuloben van. Lesz Kinanak, Indianak, Oroszoknak, amcsiknak mar van.
  • SgtChris
    Ahhoz képest, hogy milyen "hülyék" nem az ő országuk 2/3-át csapták el egy ügyes manőverrel... Lehet, hogy nem hülyék, csak számítók? ÉS jól csinálták eddig, úgy tűnik, még, ha nem is elegáns a módszerük.
  • degenerator
    az olaszoknál már csak a románok röhejesebbek, néha az oroszoknak adták meg magukat, aztán miután a fegyvertársaik felvilágosították őket, hogy szövetségesek éppen, rohantak az osztrákok ellen.
  • Punker
    azért viccesek vagytok ti így 2-en.....