94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • degenerator

erre az "f-90"-re gondolsz?:)
  • Animefox
    Ez a spirális tár amúgy jónak tűnik, meg helytakarékos de tényleg jó is vagy csak erőlködés??? Van ez a ... nem is tudom F90 ?? Annak van ilyen hülye beépített tárja és eddig csak annál láttam olyat, az nem spirális de mégis hatékony fegyver nagy tűzgyorsasággal. Mégis ha jó akkor miért nincs hasonló fegyver tömeggyártásban és ez a Bizon féle is miért nem olyan széleskörű? Mert oké hogy az STG77 és IW féle válltámaszba tolt tár széleskörű mert jó tulajdonságot ad a fegyvernek... Nato fegyvereknél mennyire használatos pl a dobtár??? Erre is kiváncsi lennék? Milyen körülmények teszik lehetővé használatukat amikor fontosak és hogy van e értelme és megéri e a tár kapacitását növelni vagy most mennyire fontos hogy szabad legyen a lövész?
  • Animefox
    Mert ha akarom akkor lehetek zsidó??? Köszi Cifu a Bizonról szóló szösszenetet, csak találkoztam vele az új játékomban és nem tudtam hova tenni...
  • Molnibalage
    Ott azért kiképzett sorkatonák voltak vagy már valóban harcot látott és túlélt egységek. Az iszlám forradalom kicsit szétverte a szervezettséget az iráni oldalon. Azért az iraki kiképzés mindenképpen messze több annál ami a túloldalon volt. Ne feledd, hogy a tisztjeik egy része Angliában van a SZU-ban tanult.
  • degenerator
    az más. bár én az irakiakról se feltételeznék sokkal többet.
  • Molnibalage
    Azok az irániakat akik látsz gyakorlatilag annyi kiképzést kaptak, hogy megmutatták hogyan kell tölteni és célozni. Nem véletlenül haltak meg annyian. Kb. annyi harcértékük lehetett, mint anno a Volksturmnak.
  • degenerator

"Arról se feledkezzünk meg hogy élesben nem úgy néz ki a dolog hogy kis dunyhából ki, rántotta, kis fekete, beülök a kocsiba, klíma be és irány a lőtér kis puffogtatásra - hanem x hónapja kinnt vagy a sivatagban, nappal rohadt meleg van, este rohadt hideg van, a kaja szar és kevés, állandóan fáradt vagy stb..."

és ez megakadályozza, hogy lehúzza a fejét? vagy hogy legalább azt imitálja, hogy célozzon? láttam videókat a csecsen háborúról, ott nem hogy az oroszok, de még a csecsenek se követtek el ilyen hibákat.
  • Kurfürst
    Más dolog harckocsit videón meg élőben nézni, plána ha feléd jön.

Én nem csodálkozom rajta nagyon ami történik, pont azért linkeltem be mert érdekes nézni hogy élőben ez a dolog hogy is néz ki. A harckocsiban és a lövészárokban is mindenki totál be van szarva. A harckocsiból kikászálódók azt sem tudták mi a fene történt, mi találta el őket és honnan.. csak azt hogy egyszer csak BUMM, leállt a cucc és ez valami NAGYON rosszat jelent. Azoknak akik meg lőttek rájuk páncélököllel szerintem meg parkinsonosan remegett kezük-lábuk utána.

Arról se feledkezzünk meg hogy élesben nem úgy néz ki a dolog hogy kis dunyhából ki, rántotta, kis fekete, beülök a kocsiba, klíma be és irány a lőtér kis puffogtatásra - hanem x hónapja kinnt vagy a sivatagban, nappal rohadt meleg van, este rohadt hideg van, a kaja szar és kevés, állandóan fáradt vagy stb...
  • Pluskast
    Fajnak nem faj viszont népcsoport. Ahogy a magyar is egy népcsoport.
  • I.C.ram
    Pedig a szukebb ertelemben vett zsidoknak is vannak nepcsoportjaik pl szefard, ashkenazi. Elobb a nyugati, utobbi a keleti (europa) "zsidok"nepcsoportja.
  • degenerator
    erről már kérdeztem jó pár zsidó ismerősömet, ők sem vallásnak érzik zsidó mivoltukat. kinevettek, mikor megkérdeztem, hogy akkor miért vallásként, és nem nemzetiségként vannak bejegyezve (voltak erre is próbálkozások).

egy szó, mint száz, ha ők úgy gondolják, én elhiszem nekik. részemről is befejezve.
  • dara
    A zsidóság nem faj! A faj az ember, aminek több ága létezik. A génállományuk pedig azért különbözik némileg a környezetükben élő más vallásúakétől, mert aránylag zárt közösségben élnek (főleg az ortodoxok). Ezáltal nem keverednek. (Ellentétben velünk, akik génállományában gyakorlatilag minden megtalálható, lévén egy nyitott átjáróházban élünk, és a messze távoli keletről jöttünk.)

Részemről téma lezárva.
  • degenerator
    kösz a kötekedést. gondoltam, alapvető, hogy tudja más is, aki idejár, hogy kik is azok a siíták, és a szunniták. fontosnak éreztem megjegyezni, mert náluk azért nem mindegy. a zsidóság, akár hogy is nézed, egy faj. és azon belül vannak vallási irányzatok. (az ortodox zsidó vallású személyek génállománya, ha teszemazt egy befogadó országban él, jóval inkább hasonlít 1000 évvel ezelőtt élt ősére, mint az "országa" lakosaiéra.)

de a felsorolásom úgy akartam kihozni, hogy pl magyarországon élnek katolikusok, reformátusok, nagyrészt magyarok, de akadnak kunok, jászok, sőt cigányok, zsidók is.

de ez nem az a topik.

más: pletykák szerint már a hti-nél vizsgálják a korábban linkelt sisakot.
  • dara
    Ja, van ott kemény 3%-nyi arab. Tényleg tényező. A kurdok több mint kétszer annyian vannak (7%). Anépesség bő fele (51%) perzsa, 24% azeri.

A siita és szunnita meg nem etnikum, hanem muzulmán vallási irányzat. A zsidóság megint nem etnikum, hanem szintén vallási csoport. Ez kb olyan volt részedről, mintha azt mondanád, hogy magyarországon vannak magyarok, katolikusok, reformátusok...
  • degenerator
    azért azt is hozzá kell tenni, hogy iránban élnek siíták, szunniták, nagyrészt perzsák, de arabok, sőt, haszid zsidók is.
  • [NST]Cifu
    Az irániak konkrétan perzsák, nem arabok, de a többi kb. stimmel. :)
  • degenerator
    hát én ilyen szerencsétlen támadást, és elhárítást még egy C kategóriás alacsony költségvetésű amerikai háborús filmben sem láttam. ha ezek az arabok tényleg ilyen teszetoszák, nem csoda, hogy nem tudták lenyomni izraelt.
  • Torzonborz
    ha a hk pk ügyes és kiszúrja az rpg-s emberkét akkor pedig pont azt kellene tennie mert az mentheti meg a hk-t meg a személyzetet is . itt bazi nagy mákjuk volt hogy ki tudtak kászálódni és "kényelmes kocogásban eloldalogtak" . :D
  • Scottt
    A közel keleten csak a kődobáló emberektől kell félni,a többi úgyis mellé lő;)

Szerintem ilyen csata közbe pont nem azzal szórakozik az ember, hogy ködöt fejlesszen?!
  • SgtChris
    Abban a korban és gyártástechnológia mellett ezt meg lehetett tenni jobb híjján, de manapság a légi eszközök olyen mértékű tömeges bevetése nem jellemző, mint annó a 2. VH-ban, ahol tényleg fogyóeszköz volt a repülőgép. A hidegháborús szovjet doktrína is inkább ehhez hasonlított még.
    Azért azt látni kell, hogy egy modern, 4. vagy 5. generációs gépből nem lehet kispórolni az anyagot, mert az már nem fog megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak.
  • [NST]Cifu
    Úgy tűnik az adott harckocsin nem volta ködgránátvetők, bár a T-72-esek akkoriban már általában alapból bírtak ilyesmivel. Igaz amúgy is képesek füstgenerálásra úgy, hogy gázolajat fecskendeznek a kipufogóba.
  • [NST]Cifu
    Lehet velem van a baj, de én legalábbis nem felegyenesedve futottam volna, hanem hasra vágom magam, és laposkúszásban mentem az életem. De úgy tűnik vagy tudatában vannak, hogy arrafelé elég pocsékul lő mindenki, vagy csak nagyon féltik a váltás kezeslábasát... :)
  • qtab986
    Akkor még nem voltak ködgyertyák? Bevetni valami ilyesféle trükköt.
  • Torzonborz
    kényelmes kocogás ? szerintem a személyzet nem így gondolta :D de ja el tudtak spurizni.
  • [NST]Cifu
    Érdemes megfigyelni, hogy a videó végén a három fős személyzet kényelmes kocogásban eloldalog, miközben folyamatosan lőnek rájuk, talán legfeljebb 500 méterről...
  • Kurfürst
    Kemény - gyalogsági páncélelhárításban, eredeti felvétel Iraki-Iráni háborúból.

• qtab986
    7.72x25 TT > 7.62x25mm TT
    Calica > Calico
  • [NST]Cifu
    Hajdan írtam róla az OFP oldalunkra, de annak már nyoma veszett. Tömören:

A Bizon géppisztoly alapja az AK-10x gépkarabélycsalád, a szerkezeti elemeinek több, mint fele megegyezik velük. A fegyvert természetesen átalakították a pisztolylőszerekhez, a géppisztoly család alapvetően 9x18mm Makarov lőszerhez készült, de később megjelent a 9x19mm Luger, 9x17mm Short és a 7.72x25 TT kaliberű változat is. A legfeltünőbb különbség az AK gépkarabélyokhoz képest a helikális (spirális) tár, amely az előágy alatt helyezkedik el. A tárban a lőszerek orral előre néznek, és spirális alakban haladnak, hasonló megoldást alkalmaztak az amerikai Calica géppisztolyoknál és a magyar Danuvia pisztoly tárjánál.

A fegyver egy viszonylag rövid csővel rendelkezik, amire hangtompító szerelhető. Az irányzék és a válltámasz az, ami a Bizon-2 és Bizon-3-at megkülönbözteti az alapváltozattól, az -1-esnek az SzVD-ről származó első irányzéka volt, és merev váltámasza. A -2-esnek az AK-74M-ről származó irányzék jutott, de 50, 100 és 150 méteres beosztásokkal, a válltámasz pedig egy acél keret, amit oldalra lehet behajtani. A -3-as csak a válltámaszban tér el a -2-estől, itt egy felfele felhajtható válltámaszt kapott a fegyver.

A tűzgyorsasága 600-700 lövés perc, a tűzváltó az AK-hoz hasonlóan biztosított-sorozatlövés-egyes lövés tűzmódokkal rendelkezik. A fegyver tömege üresen 2,1kg, töltve 2,47kg. Hossza válltámasza 660mm, behajtott válltámasszal 425mm.

[center]

• Scottt
    Hát igen:D
  • Animefox
    A Bizon 2. smg-ről tud valaki valamit mondani? Valahol valami magyar írás esetleg?
  • [NST]Cifu
    Na, találtam egy dán oldalt, ugyan a fordítása mókás az online fordítóprogramokkal, de azt sikerült kihámozni belőle, hogy géppuskát nem loptak, csak M95 és M96 gépkarabélyokat. Az M95 a Diemaco C8A1, az M96 a C7A1 gépkarabélyt takarja (ie.: M4A1 és M16A2 kisebb módosításokkal).
  • Punker
    volt már rosszabb :D
  • [NST]Cifu
    Az angol nyelvű hírből:

"...the robbers made off with 11 heavy machine guns, 20 light machine guns, 140 rifles and 35 handguns..."

Hát igen... :)
  • Punker
    " A keddi dániai lapok beszámolója szerint mintegy harminc gépfegyvert, száznegyven automata puskát, harmincöt pisztolyt és lőszereket vitt magával a három támadó a Slagelse város közelében fekvő raktárból. A támadók megkötözték az őröket, és sikeresen elmenekültek zsákmányukkal együtt.

A rendőrség eddig hasztalan kereste a három rablót, akikről azt feltételezik, hogy jól ismerik a környéket. Slagelse város térségében a hadseregnek több fegyverraktára is van. Az ellopott fegyvereket az Afganisztánban szolgáló dán katonáknak szánták volna. "

azért ez így nem gyenge
  • [NST]Cifu
    Egy ilyesmi legalább 5, de talán 10 éves időszakot fedhet le. Ha ennél rövidebb időn belül újabb PSzH-kat akarnánk vásárolni, akkor a felújításnak már nemigen lenne értelme...
  • [NST]Cifu
    A dolog ott kezdődik, hogy géppárokban, esetleg rajokban repülnek a gépek. Ha egy-két gép radarja direkt a célpont radarját zavarja elsődlegesen, ez még mindig tökéletes, a Gripen adatkapcsolata ugyanis lehetővé teszi, hogy egyetlen gép radarjával "lásson" a géppár/raj többi gépe. Tehát nem fogja az adott gépet negatívan érinteni az, hogy a saját radarja nem felderítő üzemmódban működik.

A radar zavaróként való használata minden modern radar esetében opció, beleértve az F-22 és F-35 gépeket is, igaz itt a külső konténer használata a lopakodás miatt elvetett lehetőség.

Szerintem a képesség igenis fontos, noha valóban effektív csak az integrált ECM rendszerrel lehet. Itt van egy kis probléma amúgy, a Gripen EWS39-ese e téren pedig a szakoldalakon eléggé dicsért eszköz, noha a konkrét ECM/ECCM képességeiről szinte semmit sem találni. Az EWS39 ugyanakkor csak a magyar Gripeneken megtalálható, a Cseh és Svéd gépekre a tavaly kijött BOW-21 kerül, és a radarjaikat a PS-05/A Mk.5 szintre hozzák majd.
  • degenerator
    és egy régi honvédségi lőpróba, darabokran.
  • degenerator
    könnyű műfaj.
  • degenerator

indexről.

ha modernizálják a btr-eket, az kb hány évre szól? úgy értem, meddig nem veszünk helyette semmit?
  • Molnibalage
    Az árnyékolást úgy küszöbölök ki, hogy elég rendesen tele vannak aggatva a gépek antennákkal. Még az itt járt koros ANG F-15 gépek is elég up to date állapotban voltak.