94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • I.C.ram
    Eleg sokat hallottam amugy errol a Szep-rol, de azt meg soha, hogy mennyire jok/elismertek a fegyverei. Kep alapjan elegge kendacsoltnak nez ki mindegyik.
  • Massari
    Szorongatott helyzetekben, pld. helyiségharcban reakcióidő is fontos lenne, ami hosszabb ráadásul orrnehéz fegyverrel csökkenhet - nem véletlen fejlesztették ki a bullpupokat sem (miket nem mondok:)
    egyébként szerintem vmit nagyon kitalálhattak ott a HM-ben, ha rászánták magukat hogy ennyi pénzt belefeccölnek.
    Szerintem ha bemutatják és nyilvánosságra hozzák, sanszos hogy be fog szakadni az arcunk vagy ezért-..vagy azért ;D
  • I.C.ram
    Nem is azt mondta, hogy a fegyver legyen 20 kgos, hanem azt, hogy ha a fegyver mondjuk 5 kg, akkor nem biztos, hogy olyan rossz, ha mondjuk 2,6 kg van elol es 2,4 kg hatul.
  • [NST]Cifu
    Ez egy kicsit összetettebb. Jelentősen elmozdulni a célról a 2-3 lövés után fog csak a fegyver - ez a rögzített sorozat lényege. A rögzített sorozatnál 2-3 lövés után a sorozatlövés megáll, és előre kell engedni az elsütőbillentyűt, hogy újra elsüsd a fegyvert. A nagyobb tömeg valóban jótékony hatással van a pontosságra sorozatlövésnél, de ezzel az erővel akkor lehetne 20 kilós gépkarabélyokat gyártani, mert az szinte el nem mozdulna sorozatlövés közben - igaz, hogy a katona valószínűleg még kézben cipelni sem nagyon szeretné a fegyvert, pláne nem futni, vetődni, stb.
  • I.C.ram
    Valamivel biztos pontosabb, szerintem, mivel a loszer az elsutese pillanataban loki hatra a fegyvert, amikor meg a csoben van, tehat ez a par fokos szog emelkedes szinten par fokkal valtoztatja a lovedek palyajat. Leglabbis az elgondolasom szerint. :) Persze lehet, hogy hulyeseg, meg gondolom egy AK-nal ez boven hibahataron belul van, elvegre nem precizios muszer :D
  • Kurfürst
    "Ha orrnehez egy fegyver, az miert baj? Pontosabb lesz tole, nem? Jo lehet, kicsit farasztobb allva celratartani"

Elég az, főleg ha valakinek egész nap még cipelnie is kell egy ilyen ormótlan szart...

Azt hogy pontosabb lenne nem hiszem, talán a sorozat jobban kontrollálható, egyébként szvsz inkább hátrányos lehet, mert megváltoztatja a fegyver eredeti súlypontját (főleg ahogy fogy a lőszer és másutt könnyebbedik, a tárat jó esetben éppen ezért a súlyközépbe terveznek a mérnökök)

Egyébként nem tudom, most vagy cseréljék le az AK-t valami normálisabb NATO típusra, vagy haggyák már el ezt hülye házibarkácsot.

a, Általában úgysem lesz belőle semmi, Magyarországon vagyunk. Egyébként is ránézésre maszek bénázásnak néz ki a nagy része, "egy unalmas hétvége a műhelyben" című történet, ne adj isten csapatpróbán meg valószínű lebőgés..
    b, A FÉG tudtommál már nem létezik és AK-t sem gyárt, az eddigiek pedig előbb utóbb kikopnak, elhasználódnak, fölösleges rájuk fejleszteni, akkor már inkább egy modern AK74 klónt vagy vmi nyugati típust.

Ez reálisan G36 v AUGot jelent - az M16/4 ugye ratyi, a L85 még nagyobb förtelem, az FN cuccok jók, csak nem elterjedtek és drágák, talán FAMAS de azt sem nagyon kapkodják, a többi meg vagy AK klón vagy már az AK-k is modernnek számítottak mellete), vagy az ilyen házitákolást fejezzék már be, mert tényleg röhej még a kínai airsoft kópiák szintjét sem hozzák..
  • [NST]Cifu
    A GPBO-40-et a Varsói katonai akadémián tervezték meg, a gyártásáért a Dezamet nevű cég felel.

A PT-91 hasán lévő gumilapok szvsz a kumulatív rakéták elleni védelmet növelik.
  • I.C.ram
    azert ne mondd mar nekem, hogy folyamatosan valhoz emelt fegyverrel rohangalnak az orjaratokon :)
  • degenerator
    mondjuk 6 órás afganisztáni járőrkörúton végig célra tartani egy orrnehéz fegyvert, szerinted nem fárasztó?:)
  • [NST]Cifu
    A fő kérdés az, hogy mi minősül "hadseregnek"? Szárazföldi haderő? Haditengerészet? Légierő? WMD (tömegpusztító fegyverek)? Ezek kombinációja? Mi alapján súlyozol? Létszám? Felszerelés? Tapasztalat?

A saját meglátásom valami ilyesmi:

1.: USA (költségvetés, felszerelés, modern harceszközök (ie.: bombázók, vadászgépek, harckocsik, stb.) száma, nukleáris erő, harci tapasztalat és jó képzett)
    2.: Oroszország (nukleáris erő, létszám, viszonylag modern felszerelés, harci tapasztalat)
    3.: Kína (brutális létszám (de gyengén képzettek), nagy számú (de főleg elavult) harceszköz, nurkleáris erő)
    4.: Izrael (felszerelés, harci tapasztalat és jó képzés, modern harceszközök száma, szerény nukleáris erő, jelentős jól képzett és mozgósítható tartalék)
    5.: Franciaország (felszerelés, modern harceszközök, nukleáris erő)
    6.: Anglia (jó felszerelés, modern harceszközök, jól képzett, nukleáris erő)
    7.: Németország (jó felszerelés, modern harceszközök, jól képzett)
    8.: Dél-Korea (jó felszerelés, modern harceszközök, jól képzett)
    9.: Japán (jó felszerelés, modern harceszközök, jól képzett)
    10.: India (nagy létszám, harceszközök száma, decens képzés)

A pozíciókon lehet vitatkozni, de szvsz kb. ezek a legjelentősebb katonai erők.
  • I.C.ram
    Ha orrnehez egy fegyver, az miert baj? Pontosabb lesz tole, nem? Jo lehet, kicsit farasztobb allva celratartani, de nem surun lonek allva, ugy hogy nincs mire tamasztani.
  • degenerator
    ergonomikusabb, mint a magyar "fejlesztések", és ránézésre nem tűnik orrehéznek. de nem feltétlenül kell ez, csak beraktam.
  • Sadist
    Miért pont Colt?
  • 59th LeFty
    Valamikor volt nekem egy katapult-szimulátorom, nagyon sok adatot meg lehetett neki adni, gyakorlatilag bármilyen rephelyzetből való mentést szimulálni tud. Legjoban az maradt meg, hogy az ACES II az amelyik háton a legalacsonyabbról ment, 100 (!!!!) méter volt kb. az alsó határ, egy vízszintesen, háton repülő gépből; ez asszem gyári adatnak is megfelel (ilyenek is vannak mellékelve a progihoz). A k-36D pedig ha jól emlékszem 200m-ről tudta csak ugyanezt. Frankó volt, mert ár nagyon híres kattintás méterre pontosan le van modellezve benne :) pl. az oroszok nyugati, repnapos "alkotásai" közül egy pár tuti benne van.
    Sajna nincs már meg, de lehet neten fenn van még valahol.
  • degenerator

ezzel szerintem mindenki ki lenne békülve a honvédeknél:)
  • jonsilver
    Szerintem azok az izék fémlapok, és a kumulativ páncéltörő rakéták ellen védenek, de lehet hogy tévedek.
  • Molnibalage
    Ez az adott típustól is függ. A világrekord egy MiG-25-ösből történő kattintás volt 17000 méter és 2 Mach felett. A fickó kisebb sérülésekkel túlélte. Épp a határon volt. 18000 méter felett a legkisebb hiba a ruháján is halálhoz vezethet. Akkor magasságon a víz forráspontja 37 fok körül van. Az ember 70%-ban víz. Na képzeld el, hogy szó szerint elforr a véred és testnedved. Nem kellemes halál lehet. Egy berepülő pilóta tudtommal így halt meg.
  • jonsilver
    A K-36 katapultülés 300m magasság felett még háton repülve is kimenti a pilótát. A maximális repülési magasságot nem tudom, de a Burán űrrepülőn is ezt használták volna, ha a visszatérés közben baleset történik. A maximális sebességet szintén nem tudom, de 1000km/o felett is volt sikeres katapultálás.
  • I.C.ram
    Hat elvittek a szinesfimesek :D

Lehet, hogy addig lodoztek legpuskaval, mig eltalaltak azt a frekvenciat, amit nem birnak a lapatok :)
  • Molnibalage
    Akkor meg hol a lapát? Nem száll el az a világ végére. Anyagfáradás sem valószínű. A kompozitok hajlama erre kicsi a fémmel összevetve. Gyártási hiba esetleg lehetett.
  • Molnibalage
    Szárazföldi? Egy soha nem bevetett hadsereg hatékonyságáról meg elég nehéz beszélni. Önmagában meg a haderőnemeket és fegyvernemeket nincs sok értelme vizsgálni, mert a háborúban ezek együtt egymást támogatva harcolnak és a kiképzési és fegyverrendszerek csapnak össze. Az amcsi légierő, és CAS és egyéb dolgok elég régóta fejlesztve vannak és elég jól megy nekik.
  • qtab986
    Lengyel small arms. A GPBO-40 -t ki gyártja? Nem akadok a nyomára. Ránézésre ennek is oldalra kibillenő a csöve.

Lengyel heavy equipment. A PT-91 -nek miért lóg elől a 2 lánctalp között a földig az akármije?
  • Jézus szíve
    Pár ismerősömmel azon vitáztunk, hogy vajon melyek a top 10 legerősebb hadsereggel rendelkező ország. Az első helyezettben biztos vagyok, USA, utána talán Kína és innentől fogalmam sincs. Ha valakinek van ötlete, azt ossza meg velem, mert nagyon érdekelne a dolog.
  • JanáJ
    Lenne egy láma kérdésem. Egy vadászgép katapult ülése milyen esetkben nem használható? Azt tudom hogy 0/0-ak. De mekkora sebességig lehet használni?milyen magasságig? dugóhúzóban vagy más manővernél? Tudom ezek nem nyilvános adatok és minden repülőnél más és más, de gondolom nagyságrendileg megegyeznek.
  • I.C.ram
    Mi van, ha siman anyagfaradas volt, es nem is votl semmilyen baleset? :D
  • JanáJ
    szerintem ez egy M203. :)
  • qtab986
    37451 37450 37442
    Ez az AK-ra szerelt gránátvető (grenade launcher) kinézete alapján úgy működik mint az M203. Milyen gyártmány? Ennél van már praktikusabb, mint az AG-C/GLM. Töltéshez a csőfar oldalra kibillen.
  • Molnibalage
    Ezek kompozit lapátok átlalában.
  • Punker
    másik cikk szerint a letört lapát full eltűnt (több méteres jópár kilós lapátról van szó) bár azon se lepődnék meg ha a végén kiderül nem UFO volt hanem színesfém gyűjtők :D
  • Molnibalage
    Attól még ugyanolyan erős sőt, még jobban ellen is áll, mert nincs terhelve. Ez olyan, mint eltörni egy hurkapálcát ami épphogy egyben van még a rárakott súly miatt, vagy egy terheletlen pálcát eltörni.

Ha az a valami továbbrepült az kész csoda szerintem.
  • Bucser
    lehet kisebb szélkerékről van szó és nem forgott gyorsan.
  • Molnibalage
    És a gépből nem maradt meg semmi a helyszínen? Azért ezek a lapátok nem papírból vannak. Brutál erősek.
  • degenerator
    erre gondoltam, a nevét kevertem:)
  • [NST]Cifu
    De, közben találtam egy jobb oldalt, ahol kicsit bővebb a lista (nem fordítom le, csak copy-paste):

EU - Atalanta misszió

Greece - Frigate Psara (flagship Operations and Headquarters)
    Britain - Northumberland frigate
    Germany - frigate Karlsruhe
    France - frigate Floreal
    Spain - Orion P-3A

Operation Enduring Freedom - Task Force 150 (ENSZ megbízással)

Denmark - Leadership ship Absalon (flagship leadership on January 13 in Germany and the frigate Mecklenburg-Vorpommern over)
    Germany - frigate Mecklenburg-Vorpommern
    France - destroyer Jean de Vienne, Aviso PM L'Her

Részben a Task Force 150 alatt:

ritain - frigate Portland, tanker Wave Knight
    USA - destroyers Mason, Mahan
    Saudi Arabia - Al-Dammam frigate
    Pakistan - frigate Tippu Sultan

Saját (nem nemzetközi) fennhatóság alatt a területen tartózkodó hadihajók:

France - frigate Le Courbet, Command and supply ship Var
    Russia - Neustraschimy frigate (ezek szerint a lista nem friss, mert éppen ezt a hajót váltotta az Admiral Vinogradov)
    India - Mysore frigate
    China: Destroyer Wuhan, Haikou, utilities Weishanhu
    Malaysia - mission support ship Sri Indera Sakti
    United States - not exactly known ships of the 5th US-Flotte U.S. fleet
    Iran - not mentioned by name ship, probably frigate

Forrás
  • ambasa
    Kösz! Nem ismertem, idáig nem is foglalkoztatott a téma, úgyhogy ezekkel az eszközökkel kapcsolatban minden újdonság nekem.

TG
  • Torzonborz
    amcsik nem küldtek oda semmit ?
  • [NST]Cifu
    Ott a cikkben a link a BAe Taranis UCAV demonstrációs gépre. Az mondjuk érdekes, hogy a gép hogy élte túl a találkozást, a szélerőművek lapátjai azért gondolom elég masszívak...
  • [NST]Cifu
    Rég volt szó a Szomáliai kalózokról, pedig zajlik az élet arrafelé.

Az egyre újabb támadások miatt több ország (olyanok mint Svájc (!)) is azt tervezi, hogy a tengerjáró flottájára fegyvereseket bérel fel, amelyek feladata megvédeni a hajót a kalózoktól.

A nemzetközi haderő közben szépen gyarapszik, legutóbb 2 kínai hadihajó és egy ellátóhajó csatlakozott hozzájuk:

Anglia:

-HMS Cumberland, 5300 tonnás rakétás fregatt, 1 lynx Mk-8 helikopter

Franciaország:

-Premier-Maitre L'Her, 1100 tonnás rakétás fregatt, nincs helikoptere
    -Jean de Vienne, 3550 tonnás fregatt, 2 Lynx helikopter

Németország:

-FDS Karlsruhe, 3680 tonnás fregatt, 1 Sea Lynx helikopter

India:

-INS Mysore, 6700 tonnás rakétás romboló, 2 Sea King helikopter

Olaszország:

-ITS De La Penne, 4500 tonnás rakétás fregatt, 2 Agusta Bell AB 212 helikopter

Malajzia:

-KD Sri Indera Sakti, 4300 tonnás rakétás fregatt, 1 Fennec (Ecureuil) helikopter

Dánia:

-HMDS Absalon, 6300 tonnás rakétás romboló, 1 Lynx helikopter

Kína:

-Haikou, 6500 tonnás rakétás romboló, 1 Z-9C helikopter
    -Wuhan, 6500 tonnás rakétás romboló, 1 Ka-27 helikopter
    -Weishanhu, 12,000 tonnás ellátóhajó, 2 Ka-28 helikopter

Oroszország:

-Admiral Vinogradov, 6200 tonnás rakétás romboló, 2 KA-28 helikopters

Kb. hetente 1-2 akció zajlik le, pár hete a Malajziai hadihajó helikoptere egy Kínai teherhajóra feljutott kalózcsapatot futamított meg egyetlen géppuskával, a franciák és a németek is fogtak el kalózokat (a franciák átadták őket a Szomáliai "központi" hatóságnak, ami kabaré szint, a németeket "fentről" utasították, hogy engedjék el az elfogott kalózokat).

Egy "mókás" eset is történt, tavaly novemberben elfogtak egy a kalózok egy Iráni szupertankert. Miután megkapták a 3 millió dolláros váltságdíjat, a motorcsónakokon távozó kalózok egyik csónakja felborult a hullámzó tengeren, a rajta lévő 9 emberből 5 megfulladt, mivel nem tudtak úszni, a maradék három kalóz órákkal később evickélt a partra. A csónakban lévők részesedése (a váltságdíjat egy helikopterről dobták le a hajó fedélzetére) odaveszett a balesetben.

[center]
    A francia Premier-Maitre L'Her legénysége elfog egy szomáliai kalóz csónakot, a csónakban tengerészeti GPS-t, 8 AKM-47-est és egy RPG-7-est találtak

A kínai teherhajót "felszabadító" Maláj helikopter és legénysége
  • Bucser
    Szélerőműbaleset
    Vajon mi lehetett az? Tesztelés alatt lévő UCAV?
  • JanáJ
    azt értem, hogy kell mutyizni, de olcsóbb és jobb lenne, értsd nem baszna ki a katonákkal és még többet tehetne zsebre