94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Punker
    hol hallottad?
  • etnies
    tudtok vmit arról h idén tényleg lecserélik a gyakorlónkat?ma hallottam h talán amcsiktól lesz acu +marpat...
    nem lenne rossz az tény:))
  • Torzonborz
    mé' ne lenne jobb ???
  • Punker
    néha azért tudsz hülyeségeket mondani :D
  • Gunslinger
    Hajaj, de még mennyivel, hogy jobb :-) Főleg megbízhatóbb. Igazából az a nagy hibája, hogy feleslegesen erős lőszert tüzel, de emiatt igen kedvelt DMR feladatokra.

Itt egy egész szép darab
  • JanáJ
    Bocs, jogos, erre nem gondoltam. Nem mintha az M14 egy egetverően jobb fegyver lenne. :)
  • Gunslinger
    Már megint ez az "M sorozat". Felejtsd már el légyszíves, egy M14-nek semmi köze az M16-hoz. A fegyver amiről beszélsz az az AR-15-ös, de írhatod nyugodtan M16 sorozatnak is, de az hogy M sorozat, annak semmi értelme. Szerintem jó pár oldalon át lehetne sorolni, hogy hány USA által rendszeresített fegyver típusjelzése kezdődik M betűvel!
  • qtab986
    De szerintem egy darab lövésnél is számít.
    Mit? Az első lövés előtt nem történik semmi amit kompenzálni kell. Az első lövésre meg lényegi befolyással nincs a kompenzátor. A második lövésnél jelentkezik a nyereség. A cső kevésbé csapódott fel => gyorsabban lehet korrigálni vagyis előbb lehet leadni a pontos második lövést.

Nem szóltam, de akkor miről beszélünk? :-)
    Csak a kompenzátorról.
  • Jézus szíve
    Kössz a választ Cifu.
  • JanáJ
    "A 37513-as hozzászólásban nem is írtam a kompenzátorról. A 37520-as hozzászólásban írtam a kompenzátorról, de ott se azt, hogy nem számít."
    Sry, roszra válaszoltam. :) De szerintem egy darab lövésnél is számít.

"Miért? mi lett a vége? Én úgy emlékszem, hogy az vietnámi veteránok saját M16-osaikkal szemben az AK-47-est ítélték jobbnak."
    Nem szóltam, de akkor miről beszélünk? :-)

"Szó nincs cseréről."
    Én is ezt mondom. :S
  • qtab986
    Miért ne számítana egy fegyveren a kompenzátor?
    A 37513-as hozzászólásban nem is írtam a kompenzátorról. A 37520-as hozzászólásban írtam a kompenzátorról, de ott se azt, hogy nem számít. De lehetett látni mi történik, ha két lövész kényelmesen egyes lövéseket ad le egy M16-ból és egy AK47-ből. Ha a két fegyvert egy szerkezetbe mechanikusan rögzítik, mintha "satuba fognák" őket akkor is az AK ilyen pontatlan lesz a másikhoz képest. A kompenzátor jó, segít abban, hogy a második lövést minél gyorsabban lehessen leadni ugyanarra a célra. A cső felugrása ellen hat.

anno még a tv-ben láttam és elég egyoldalura sikeredet, szerintem.
    Miért? mi lett a vége? Én úgy emlékszem, hogy az vietnámi veteránok saját M16-osaikkal szemben az AK-47-est ítélték jobbnak.

UI: az egész vállfegyver cserében azért nem bízom, mert azt hallottam, hogy még a mélységiek is csak fegyvert kaptak, elég 5.56-os lőszert már nem.
    Idézek:
    A Magyar Honvédség 2009-2018. közötti id őszakra vonatkozó 10 éves Stratégiai Terv
    időszakában mintegy 7700 gépkarabély modernizálása tervezett .

Szó nincs cseréről.
  • Molnibalage
    Asszem egy japán miniszterlnök felvetette, hogy a SZU fenyegetése miatt legyen japán atomfegyver. Ha jól emlékszem másnap már nem volt miniszterelnök...
  • Massari
    persze, nem arról beszélek hogy elkaptam a pöttyös labdát :D
    Hanem, ezeket (legalábbis hasonló) lapokat "látok" leosztva - egyfajta minimál elképzelés a körülményeket figyelembe véve
    Darabáron egymillióért ha beleszakadnak akkor sem lehet sokkal rosszabb...
    De miért is beszélünk ennyi pénzről? A modernizációra ennyiből! a fele is bőőőven elég "kell" legyen, bármilyen high-tech fegyverre - szóval azért van itt vmi kis dzsinnes fíling mégis

• Kurfürst
    "A wikipedia 250 ezres létszámot ír a német haderőre, az olaszra 308 ezret, tehát még többen is vannak."

Állandó haderőből fölösleges kiindulni, a hidegháborúban a három nagy nyugati-eui hadsereg olyan 500 ezer körül mozgott... most lecsökkent jelentősen, mert nincs fenyegetés, viszont ha behívják a tartalékosokat szolgálatra, rögtön lesz vagy 5-6 millió ember fegyverben.

Nukleáris képességből sem igazán érdemes kiindulni, egy csomó országnál pl. Németország, Japán csak a politikai akarat hiányzik, minden más adott, valszeg fél év alatt képesek lennének atombombát előállítani.

Az sem mindegy, mi alapján van értékeled, minden hadsereg más céllal épült ki. Van, amelyik konvencionális, tömeg/atomháborúra, és nagy létszámú szárazföldi ereje ven, komoly nehézfegyverzettel. Más országoknál érezhető hogy inkább a "kis" háborúkra készülnek fel.
  • JanáJ
    Nem akarok belemenni az AK/M16 vitába, de szerintem butaságot írsz.

Miért ne számítana egy fegyveren a kompenzátor? Benne van a nevében hogy ellensúllyoz. Nem néztem végig a linked, mert anno még a tv-ben láttam és elég egyoldalura sikeredet, szerintem. Ettől függetlenűl én is úgy tudom, az M16 a pontosabb. És? Milliószor ki lett már tárgyalva.
    Az AK-47-nél tudtommal sokat ront a kezelhetőségen, hogy a fegyver tusa szöget zár be a fegyver hossztengelyével, ezt a nálunk rendszeresített AK-63-nál már javították.
    Milliószor szóba került, hogy az 5.56-os lőszer sok helyre kevés, de a NATO ezt választotta. Ezt kell szeretni.
    Cifu sokszor írta, hogy szinte senki nem vett (!) M sorozatot, max kapot. (Kivétel a kanadaiak, de ők is babráltak valamit rajta, mert azok működnek :-) )

Ha hülyeséget írtam, majd Cifu v KiskorúBZ kijavítanak gondolom.

UI: az egész vállfegyver cserében azért nem bízom, mert azt hallottam, hogy még a mélységiek is csak fegyvert kaptak, elég 5.56-os lőszert már nem.
  • Molnibalage
    Nem. Rudolph Anderson őrnagyot Kuba felett lőtték le egy SA-2-sel.
  • Molnibalage
    De mint említettem, a sorrend erősen függ attól, hogy ki mit tekint a sorrend felállításakor fontosnak.

Hát pont ezaz. Abban jó amire kitalálták. Akkora kis kontingensekkel amit Fr. és Anglia küldözget nem sokra mennének egy teljen erejű észak-koreai támadás esetén.
  • Zenty
    hm ez jó viszont a colt nem kell :)
  • qtab986
    Dehát pont erről lehet szó, hogyha rendszeresítik a gránátvetőt hozzá vsz. már épp eltalálná azt a táblát.
    + másfél kilótól lehet pontosabb lenne, ki kellene próbálni mennyivel. Sokat nem lehet elvárni. De itt a fórumban a képeken szereplő gránátvető a csőhöz van rögzítve. Azt hiszem ez + 1 tényező ami befolyásolja a cső mozgását lövés közben. Ez rontja a pontosságot és nem növeli.

arról nem beszélve úgy mellékesen, hogy ilyen gránátvetőkkel talán még IFV-knek stb. is érdemes lehet nekimenni,
    M203 esetében ezek a gránátok jöhetnek szóba. Nem tudom mire képesek.

Előbb egyébként még írtam olyat is hogy "megosztani" a fejlesztéseket, ha az AMD-ket is Upgrade-elnénk
    Ez nem kívánságműsor. Politikusok döntenek. Most ezért van 14 db JAS 39 EBS HU Gripen-ünk 240 milliárd forintért. Az azt hiszem 6 db kőröshegyi völgyhíd ára. No comment.
  • [NST]Cifu
    A német légierőnél kihagytad a több, mint 200 Panavia Tornado gépet, miközben a mindössze 44db F-4 Phantom felsorolásra került... :)
  • Zenty
    jah az :D
  • [NST]Cifu
    Indiának jelentős létszámú, de viszonylag elavult hadserege van, amely a Kínaihoz hasonlítható ebből a szempontból. Ha a harcképességet nézem, szerintem Németország sokkal potensebb például, mint India.

Mint említettem sok pro és kontra érv van, hogy ki hányadik legyen a listán, és a saját nézeteim szerint állítottam össze egyet.
  • Lacusch69
    Ha jól emlékszem, egy Anderson(???) nevű amerikai U2 pilóta halt meg kihermetizálódás következtében.
  • [NST]Cifu
    Franciaország stratégiai és taktikai nukleáris csapásmérő erővel bír, megfelelő hordozóplatformokon, a flottája kellően erős és bírnak CVN egységgel (még ha olyan is, amilyen). A szárazföldi haderejük nagyobb létszámú, és van egy meglehetősen jól bevethető idegenlégiójuk, amely elismert szakmai háttérrel és felszereléssel bír.

SEAD képességgel bír Anglia és Németország is a Tornado ECR/Gr.4 típusokkal. Franciaország 266 Mirage 2000 változattal bír, 108 Mirage F1-el és 34 Rafale géppel - számok és általános szint tekintetében a Koreai légierőnél jobban áll.

Korea hadserege egyetlen dologra van felkészülve, ez pedig egy Észak-Korea elleni háború, Franciaország, Anglia és Németország bizonyította már, és folyamatosan bizonyítja, hogy képes több ezer fős kontingenst más régióban bevetni.

De mint említettem, a sorrend erősen függ attól, hogy ki mit tekint a sorrend felállításakor fontosnak.
  • Gunslinger
    A szárazföldi erőben nem vagyok biztos, de légierőben nagyjából egy szinten vannak, olaszoknál F-16AM, németeknél F-4 és a Typhoon is ugyancsak megvan mindkét félnél. Az olasz haditengerészet nagyobb méretű, mint a német és igencsak fejlett, két modern repülőgép hordozójuk is van és az F-35-ösök is be vannak rendelve. Mindkét haderő nagyon jól képzett, modern fegyverekkel és az olaszok is élen járnak a haditechnikai eszközök gyártásában, saját gyártású a harci helikopterük is. A wikipedia 250 ezres létszámot ír a német haderőre, az olaszra 308 ezret, tehát még többen is vannak.
  • Hassel606
    Csőkompenzátor? :)
  • Zenty
    A németek kis hiány olyan erősek mint annó régen a vh2 időkben. Majdnem minden szegmenst maguk gyártanak.
  • Molnibalage
    Törökország tényleg elég masszív. Mind levegőben, mind földön. A légierő viszonylag kevés elsővonalas típust használ. Sok F-16 és modernizált F-4. A görög légierő nagy, de kicsit vegyes.

Spanyolok és Portugálos nem annyira acélosak.

Az olaszok miért lennének a németek előtt?
  • qtab986
    Kompenzátor. Szerintem az csak a sorozatlövéseknél számít.
  • Gunslinger
    Indiának is vannak nukleáris fegyverei, én azért picit előbbre raknám. Törökök, olaszok, spanyolok egyike sem férne be valaki helyére a listába? Azért szerintem az olaszok a németek előtt kell,hogy legyenek. Elég komoly a haditengerészetük is.
  • Zenty
    Szép például a gepárd fejlesztésébe közre játszott. A probléma nem a tudással lenne hanem a gyártással. A gyártási problémák miatt marha drágák a szép fegyverei, és ezért a minőségből is lejjebb mentek.
  • Zenty
    Nem baj, hogy a hazai ipar van támogatva, de ismerve őket nem fogják fejlesztésre használni hanem zsebre dugják. Pedig ennyiből lehetne komolyabban is elkezdeni a dolgokat.
    úgy gyártó sort , precíziós berendezéseket stb. amivel jobb fegyvereket, és olcsóbban tudják megcsinálni stb.
    Ha erre költenék akkor egy fika szó sem lehetne rájuk.
  • Gunslinger
    Az a Colt M1911 utánzat azért már erősen elavult eszköz, sokkal jobbat is lehet találni a piacon. A Fég P9RC-khez képest is visszalépés lenne, leginkább a csak SA elsütőszerkezet miatt.
  • Massari
    Dehát pont erről lehet szó, hogyha rendszeresítik a gránátvetőt hozzá vsz. már épp eltalálná azt a táblát. (arról nem beszélve úgy mellékesen, hogy ilyen gránátvetőkkel talán még IFV-knek stb. is érdemes lehet nekimenni, persze csak tömegesen)
    Árban egyébként sz'tem akkor az is benne lehet hogy a gránátokat talán mi gyártanánk esetleg fejlesztenénk hozzájuk /ezt afrikaiak is csináltak már pld.40x51 ERLP-t és gránátvetőt is, amit tőlük liszenszel az egész világ/

Előbb egyébként még írtam olyat is hogy "megosztani" a fejlesztéseket, ha az AMD-ket is Upgrade-elnénk azzal pld. nyernénk egy rendszerazonos könnyebb pontosabb fegyvert is. Ha viszont már annyira dőzsizni szeretnének, és figyelemmel vannak a NATO átállásra akkor pedig M4-től felfele tkp. bármelyik 5.56-os típus is elzenélgethet aláfestésként. A logisztika ottmár szebben bonyolódik is, márha nem megbocsáthatatlanul

• Zenty
    Az ak szorása jóval jobb lett avval a fegyver végén lévő pöcökel. Nem jut eszembe hogy hivják :D
  • qtab986
    Az AK nem pontos fegyver. Ez van. Ha elfelejtjük a sorozatlövést és csak egyes lövésről van szó feltámasztva kényelmesen akkor is pontatlan. Ezen nem lehet változtatni. Ez a videó mindent elmond a pontosságról. AK 47 vs M16
  • Molnibalage
    Az első néggyel egyetértek, de után kicsit zavaros a dolog.

Miért van Fr. Németország és Dél-Korea előtt? Fr. csak a nukleáris fegyverek miatt? És a németek? A RokAF átlagban jobb a Francia és német légierőnél szerintem. Nagyszámú KF-16C/D és F-15E ráadásul SEAD képességgel, mert asszem ők rendszeresítették hozzá a HARM-ot. Az F-4E gépeik elég potens csapásmérők. Az F-16 képes Harpoon-t is használni. A németelnél komoly elsővonalas vadászból alig van (EF-2000). Franciáknál kevés Mirage-2000-5 van és minimális mennyiségű Rafale. A dél-koreai szárazföldi erő elég masszív. A csapatlégvédelem sem gyenge. K-30 BIHO, K-200AD csöves légvédelem és Mistral MANPAD.

Egyedül az AWACS gép megléte kérdéses.
  • Massari
    Ja igen egy kérdőjel lemaradt : "... hamár nem váltunk kaibert (?)" - mert enyiből talán már az is kitellne, már hosszabb távon ugye
  • Massari
    Mondjuk egy kétirányú fejlesztés (upgrade) sem volna talán elképzelhetetlen (??), úgysem egyszerre/nagytételben bonyolítják a beszerzést.
    Először nagy felét csinálják mondjuk Szép-ék (kis orrnehezítés ugyan nem az (offenzív) misszió kedvence-nekem azért "így ránézésre" honvédelmi célokra megfelelő, hamár nem váltunk kalibert) másik felére meg olcsóért jöhetne pld. ilyesmi:
    http://www.bhigear.com/kitakupgradekit-basic.aspx /másik fórumon láttam én is:)
    Egyébként talán a legfontosabb hogy legalább költenek valamire és csinálnak valamit - végre valahára
  • degenerator
    sgt. gollam