Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fenrir
Ezek a fazonok engem is oktattak, mondjuk szerencsére nem sokat mert én tyúkbeles vagyok vagy mi (avionics) 😊

Az angol-magyar szótárat meg egy Szentesi Csaba nevû ***** írta aki jelenleg az ace hangárban valami kisfõnök, úgyhogy õ sem teljesen laikus ebben.

Amúgy meg akor viszont a tüzelõtér sem helyes mert az angol combustion chamber az inkább tüzelõ kamrát jelent.

A halál csupán a kezdet...

Molnibalage
Na ez a lovagolás a nagy semmin, szerintem tökmindegy, hogy égõtér vagy tûztér, az én meglátásomban mindkettõ helyes. Mellesleg ennél sokkal súlyosabb hiba, hogy RENGETEGEN robbanó motorokról (az max. irakban van, ahol robbantgantak autókat) beszélnek BELSÕ ÉGÉSÛ helyett, addig én nem a másikon akadnék fel....

A golyszóró meg hülyén néz ki, de a II.Vh-ban a saját kiképzõkönyvek és leírások is így szólnak, tehát akkoriban így hívták... Errõl ennyit.

A tankot én is utálom, de az egyszerû átlagembernek aminek lánctalpa van az tank és kész.

A katyusát meg gyûjtõfogalomként szokás már használni a rakétasorozatvetõkre.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Félreértesz, annak hívja mindenki aminek akarja, Én csak azt írtam, hogy egy magára adó szakember (és Cifut a hozzászólásai alapján annak tartom)nem használja az "égõtér" kifejezést, mivel tanáraim szavaival élve a "tér" nem ég. Nézd a hajtómû szerkezettant és elméletet olyan emberektõl tanultam, mint Gábor Endre, Badovszki, Udvardy János. Aki tanult repülést és hajtómûvet részletesen,azoknak mondanak valamit ezek a nevek.Pl Udvardy János, aki ma olyan hajtómûvek szerkezetét oktatja, mint a CFM-56, V2500 mindig a tüzelõtér elnevezést használja, talán nem véletlenül.

Az égõtér egy olyan kifejezés, mint régen a lökhajtás, azért egy idõ után a szaknyelv eljutott oda, hibás. Sajnos annyiban igazad van, hogy pl. az Angol-magyar repülési szakszótár is használja az "égõtér" kifejezést (a tüzelõtér mellett). A hibás kifejezéseknehezen kopnak ki a köztudatból (lásd golyószóró, katyusa, tank stb.)

TG

karosszéktábornok.blog.hu

joebacsi
tudom, ezért az idézõjel, megtetszett a kifejezés (nomeg a kép) 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Fenrir
Hát nemtom, mi mindig égõtérnek hívjuk 😊

Pedig van jópár kollegám aki már 30 éve van a repülésben...

A halál csupán a kezdet...

Papirzacsi
Ne menjünk át hõtan órába. Amúgy ebbõl az egyenletbõl vezetheted le a fentit. Et tedd egyenlõvé a sebeséggel nem rendelkezõ közeg energiájáva.
(fajhõ*T0). Osszál le fajhõvel. Fajhõt fejezd ki kappából, és R bõl ( k/(k-1)*R ) És innetõl kezdve már csak be kell helyettesítened a hangsebesség négyzetét ( k*R*T ) és bevezetni a MAch-szám négyzetét.
Ennyi.(a sûrûséget el lehet felejteni, mert annak a közeg energia állapotához közvelen köze nincs, csak közvetett, ahogy az az általad felírt képletbõl is látszik)

De hogy ne legyünk enynire offok. Az aerodinamikai felmelegesé abból adódik ,hogy a surlódás miatt a határrétegben a levegõmolekulák felülethez viszonyított sebessége 0-ra csökken.Ezért megnõ a hõmérsékletük, az általam T0-lal jelöltre. Ez a hõmérséklet melegíti a felületet. Az így átvett hõmyenniség egy részét elvezeti a szerkezet, illetve kisugározza, átadja a levegõnek. Mivel a levegõ nyilt térben áramlik, ezért elviszi a hõt. Így belátható, hogy T0 fölé magától nem melegedhet. A T0 meg sehogy se éri el azt a nagy hõmérsékletet amit lejjebb Cifu említett.
Ezek után nem is csoda, hogy semmilyen aktív hûtési és egyéb rendszerrõl nincs szó. Bár hozzáteszem ,azért az 50-60 fok se kevés dilattáció szmepontjábó. 😊

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Papirzacsi
Szarul értelmezed a képletet. Nézd meg a zárójeleket! Az adiabatikus tényezõt nem a sebesség négyztének kétszeresével osztod el, hanem csak kettõel. (k-1)/2 és ezt az egészet szorzod a Mach-szám négyzetével. Ha már itt tartunk a pontosítás érdekében jegyezzük meg, hogy a Mach-szám nem sebesség, hanem egy viszonyszám. Amúgy én 1.4-gyel számoltam, ami a levegõ adiabatikus tényezõje, ettõl eltérhet valamennyire, de pár századnál többet nemigen.

Molnibalage
Ez lenne az energiegyenlet? Induljunk ki az alap formából, izentróp esetre nézve.

(sebesség^2/2)+ (fajhõ* T) = áll.

Namármost a fajhõ az erõsen sûrûségfüggõ (ráadásul még hõmérséklet függõ is), ahogy a hõvezetés és egyéb hõtechnikai jellemtõk.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
A helyzet ennél azért LÉNYEGESEN bonyolultabb...

[NST]Cifu
Ezen logika szerint a szuperszonikus repülõgépek belépõéleinek meg az abszolut nulla fok környékére kellene hülnie, mi? <#idiota>

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Sadist
Hát ha jobban mozog a levegõ, akkor jobban hûti a cuccost. Te is jobban fázol, ha fúj a szél, meg a procinak is jobb, ha valami nyomja át a hûtõbordán a levegõt <#idiota>

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Nem is tételeztem fel, hogy szikrabohóc vagy....

TG

[NST]Cifu
Köszönöm a kiigazítást, az égõtér mondjuk így utólag nekem is szúrja a szemem, égésteret szoktam használni kifejezésként, de ezek szerint hibásan. Ma is tanultam valamit. <#email>

(szerk.: amúgy gépésznek tanultam, nem elektronyosnak. 😊)

[NST]Cifu
Nincs MiG-31-esük. Még 1995-ben elkezdték a tárgyalásokat, a nyilvánosságra került verzió szerint 24db MiG-31E géprõl lett volna szó, amelynek a nagyobb részét valamilyen licencgyártási felállásban Kínában szerelték volna össze. Ebbõl nem lett semmi, Kína nagy hatótávolságú légifölény vadászgépnek a Szu-27SzK és UBK típust vásárolta meg.

Bocs, hogy szólok, de csak azért teszem, mert úgy gondolom, hogy neked érdemes ez ügyben szólni, és nem kötözködésbõl. Anno haén arepülõgépszerelõ iskolában az égõtér kifejezést használtam volna a tüzelõtér, égéstér helyett akkora egyes kaptam volna, mint egy ház, Ezt már az elején közölték velünk. Az égõtér kifelyezést csak az olyan elektromosok használják, mint pl. Kõvári.

TG

[NST]Cifu
Nekem valami nem kóser ezzel a képlettel. Ha jól értem, akkor a T0 az a hõmérséklet, amely minket érdekel, a T a hõmérséklet az adott magassában, az adiabatikus tényezõt tartalmazó részt pedig el kell osztani a sebesség négyzetének a duplájával. Ebbõl nekem az jön le, hogy ha nõ a sebesség, akkor a T-vel szorzandó eredmény nem nõne, ahogy elvileg elvárnánk, hanem elkezd csökkeni.

Vagy rosszul értelmezem?

A Kinaikanak van MIG-31-es vadászgépük vagy csak ennek cikk irójának rosszak az információi ? Ha meg vannak Kinai MIG-31-es gépek mennyi és milyen tipusverzió ?

A kérdéses cikk az amerikai szuperfelderitõrõl :

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/megis_van_jovojuk_a_nagysebessegu_felderito_repulogepeknek/
[NST]Cifu
Kiváncsiságból: te milyen adiabatikus tényezõkkel számolsz?

Papirzacsi
Képlet? Írd fel azt az energiaegyenletet. De várjá, segítek mi a végeredmény. T0=T*(1+(k-1)/2*M^2).(k: adiabatikus tényezõ, T statikus hõmérséklet(K), T0 a lefékezett áramlás hõmérséklete(K), M:Mach-szám)
Ha neked nem ez jön ki, akkor kezd elölrõl. Ez egy elméleti maximum, aminél a valóságban csak kisebb lesz a felület hõmérséklete, mert a szerkezet, illetve az áramlás magával viszi a hõ nagy részét.Tehát hol a sûrûség?ISA szerint 6km-en -24 celsius, 20km-en (concorde) -56 celsius a statikus hõmérséklet. Lehet számolni.
Szóval az a 200-250 fok méf Fahrenheitben is túlzás.

nem hobbi használatra kéne.a rendszeresített magyar cuccok elég szarok és azért kéne vmi normális ,amúgy nézegettem h milyenek vannak,állítólag a szlovák málhamellény elég jó.
Molnibalage
Nem, az aerondinamikai felmelegedés elsõsorban a levegõ sûrûségétõl függ, ami meg a magassággal exponenciális kapcsolatban van. A felmelegedés közelítõleg az energiaegyenletbõl számítható, ahol a sûrûség igen sokat számít.

Papirzacsi
A condorde -56 fokos levegõben az f22 meg -24 fokon. Sehol se rejtõzik az a nagy difi. :-) Az aerodinamikai felmelegedés meg hõmérséklet függõ (a sûrûség is a hõmérsékletben foglaltatik).

[NST]Cifu
De 3x akkora magasságban, ritkább légkörben...

Papirzacsi
Sztem nem nagyon van ott mit hûteni. 1,25Mach esetén nem melegedhet tovább a felület 50-60 foknál azon a magaságon. Még a concorde se lépte túl a 120-130 fokot pedig az 2 Mach volt, nem sokkal hûvösebb közegben.

[NST]Cifu
Figyelembe véve, hogy egy harci gépnél mennyire fontos a tömeg, a plusz vizet csak a harci terhelés kárára vihetné magával. Amúgy ilyen megoldásról én nem tudok.

Általában inkább azzal kisérleteznek, hogy szûkítsék azt a rálátási szöget, amelybõl látni lehet a hajtómû égõterét, ami a legtöbb hõt adja le. Ezért került az F-117, a B-2A és az YF-23 esetén a hajtómû kilépõéle a törzs v. szárny fölé.

Amúgy van még egy apró probléma: a nagy teljesítményû infravörös keresõfejek olyan érzékenyek, hogy a szárnyak és vezérsíkok belépõéleinek, illetve az orrkúpnak a felmelegedését is "meglátják". Az F-22A szupercirkálása esetén ez is egy nagy kérdés, ugyanis mondjuk egy 1.25 Machos sebességnél, 6000 méter magasan ezek a részek akár 200-250°C-osra is felmelegedhetnek. Nem tudni, hogy erre léptek-e valamit a fejlesztõk (pl. aktív belsõ hûtés), említve legalábbis sehol sincs ilyesmi.

Molnibalage
Csak, hogy a hõelvonás lehetetlenségét lássátok, a mai repcsik hajtómûvei egyenként maximálisan kb. 100-120kg levegõt szívnak be, tehát hátul ugyanennyi távozik kb. 900-1000 fokosan vagy még magasabban. Hát ezt hõelvonással eltüntetni ilyen kis idõ alatt és kevés keroval lehetetlen.

Molnibalage
" ergo a hõelvonás is nagyobb"

Hát éppen errõl beszélek, hogy NEM a hõelvonás a lényeg, annyi hõt nem tudsz leárnyékolni SEMMIVEL. A HÕ kelti az IR sugárzást, de nem tudod a HÕT megszüntetni, de a pára az ELNYELI az IR sugarakat! Ez a lényeg.

Minek vigyen magával vizet? Az amerikai gépek döntõ többségén van lehetõség az üzemanyag repülés közbeni leengedésére. Márpedig a kerozin jobban párolog, mint a víz, ergo a hõelvonás is nagyobb, emiatt jobban elmossa a gép hõképét. És lehet kombinálni infracsapdával. A kiengedett kero nem gyullad be még a Tomcat-nél sem, pedig annak a leeresztõje a hódfarkon van.

És az F-111 esetén is csak van lehetõség a begyújtásra, anélkül is megoldható:

Csak begyújtva látványosabb, ami légibemutatókon komoly szempont.

Úgy is mondhatnám, hogy feltaláltad a spanyolviaszt, létezõ eljárás ugyanis. Csak nem vízzel. Manapság egyáltalán nem jellemzõ a vízbefecskendezés a hajtómûveken.

VRSDM
ugyan ezt irta ott is egy srác 😄

u dont have to listen anybody else but me

joebacsi
a "bomcat flanker" aranyos 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Molnibalage
Természtetesen ismerem az üzemanyag leengedõs módszert.

A víz cipelése meg nem biztos, hogy gond, mert már az F-105 Thunderchief gépen is volt vízbefecskenfezés tolóerõjavítás céljából, bár ma már ez kiment a divatból. Mellesleg a leengedett üzemanyag súlyát nem kell cipelni? (bár a kero sûrûsége kisebb, szóval itt ez a nyerõ)

Az üzemanyagos módszerrel az a gond, hogy enyénszólva feltûnõ lesz a gép tõle, míg a vizes módszertõl nem, fõleg éjszaka.

SgtChris

Mondjuk errõl az egy "kondenzcsíkról" az jut az eszembe, hogy a Szu-27 is rendelkezik azzal a lehetõséggel, hogy üzemanyagtól szabaduljon meg repülés közben (mint a képen az F-111 és még sok más típus), teszi mindezt úgy, hogy a hajtómûvek gázsugarába permetezi, (talán ez néz ki úgy, mint egy kondenzcsík???) Namost ha ügyesen csinálják, akkor az így kijuttatott keró begyullad és hamis célt jelez a rakéta IR szenzorának. (mint a képen)
A vizes móka érdekes ötlet, csak kár, hogy a víznek is van súlya, amit el kellene cipelni. És akkor választani kell: fegyverzet? Üzemanyag? Víz?

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Molnibalage

Molnibalage
Ma eszembe jutott valami és lehet, hogy jó amire gondolok. A téma az IR légiharcrakéták zavarvédelmének kijátszása. Nos, mint tudjuk (már aki), hogy a repülõgépek magnéziumtölteteket szórnak ki (flare) az ellenséges rakéták megtévesztésére.

Namármost tudjuk, hogy az infravörös sugárzás elnyelõdik a távolsggal arányosan és szóródik is, de párás levegõben különösen erõsen erõsen (pl. felhõben). Namármost akkor mi lenne, ha a repülõgépek a hajtómûvek gázsugarába fecskendeznének vizet? Mi képzõdne ott? Csak nem vízpára és gõz? Elivleg ezzel vajon lehetséges lenne némi zavarvédelemet nyerni, sõt kombinálni a flare szórással? A flare szórás elõtt jöhet a víz és a pára megjelenésével egyidõben lehetne szórni a csalit. Elég jópofa helyzet lenne, mert nagyon rövid idõre lehet, hogy teljesen eltûnne az IR kisugárzás aztán meg hitrtelen több is lenne.

Próbáljátok ki, hogy egy kis kézi lézerrel átvilágítotok gõzpamacsokon és mennyi nyelõdik el belõle és hogyan szóródik. (Azt persze tudni kell, hogy erõs hõforrások IS bocsájtanak ki erõs infravörös sugárzást, de nem csak erõs hõforrással lehet erõs IR sugárzást generálni. Tehát minden erõs hõforrás IR sugárzás kibocsájtó, de nem minden IR sugárzás forrás nagy hõkibocsájtó. )

Namármost mikor ez eszembe jutott akkor a fater elmesélt egy sztorit, hogy még a régi idõkben jelent meg egy SZU-27-rõl fotó, és csak egy kondenzcsík volt a gép mögött (ami mint késõbb kiderül lehet, hogy nem is az volt) és ráadásul furán nézett ki, valszeg a cenzor nem technikai szakember volt és ezért a fotó átsiklott a rostán és megjelenhetett. Csak nem egy ilyen rendszerrel kísérleteztek az oroszok?

Kii mit tud ilyen rendszerek létezésérõl vagy tesztelésérõl? Vagy bári ilyesmirõl?

RatBaG
hmm fhincsi...

Per Aspera Ad Inferi.

VRSDM
a viper cuccok nem vészesen drágák ellenben hobbi/félkomoly használatra tökéletesek ;] amúgy nowar-ban pl, van sok minden ;] még mindig GOOOOOOGLE

u dont have to listen anybody else but me

Papirzacsi
Légifolyosónak nevezett képzõdmények már nagyon régóta nem léteznek.

Molnibalage:
Az önálló pontos navigáció meg nem jogosít fel semmire, fõleg nem arra, hogy arra menjen amerre akar. Te se szaladgálsz keresztbe az autópályán, noha látod hogy ott a másik oldala...

SgtChris
Akkor a tisztánlátás végett elmondom, mi van JELENLEG! Nap, mint nap ott dolgozok, úgyhogy, lehet, hogy jobban tudom, nem??? Hidd el, azért mert nem állomásozik ott állandó jelleggel reptechnika, attól még a reptér közép-európa egyik legjobbika, és ezt nem én, hanem az amik mondták, kb. 2 hete... Egyéb kérdés???
ui.: a légifolyosó meg igenis számít, mivel a katonai gépek is a civil folyosókon közlekednek és nem, mint a filmekben, 20 m-en a fák között egy szuverén, békés ország felett...
De biztos jobban tudod...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Molnibalage
Nem az a lényeg, hogy nem üzemeltették a C-17-est, hanem az, hogy az már MOST is egy mûködõ repülõtér, kis túlzással (de lehet, hogy tényleg így van) már holnaptól mehetne ott a buli, Pápa megy egy halott valami jelenleg....

Molnibalage
Pápai orosz elhagyott reptér jobb lennem, mint a LEGELSÕVONAlBELI NYUGATI NATO katonai reptér?? Ne röhögtess....

Lehet, hogy közelebb van, de ez nem biztos, hogy szempont. A légifolyosók meg nem biztos, hogy számítanak, mert az USA katonai gépekben olyan pontos navigációs rendszer van, hogy nem biztos, hogy kijelölt légifolyosókban kell repülnie, mert aki tud önállóan pontosan navigálni, annak asszem nem kell. Mellesleg Rammstein egy katonai repülõtér, kit érdekel, hogy milyen a civil forgalom, oda nem jár olyan gép....

Bucser
plusz az állomány eltartása lehet olcsóbb kishazánkban.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

SgtChris
Hát szerintem éppenhogy rosszul látjátok a dolgot.
Lássuk mi szól Pápa mellett? 1: kiváló adottságú beton, megkockáztatom, jobb, mint a német.. 2: itt csak ez az alakulat lenne, míg ramsteinben egy a sok közül 3: cirka 1000 km-el van közelebb a hadszínterekhez (Irak, Afganisztán, Irán(?) ) 4: a légifolyosók sem zsúfoltak, így a repülõtevékenység zsírozottabb... Plussz: a C-17-est se itt, se ott nem üzemeltették még, úgyhogy a nagy hagyományokról ennyit...

hali!
azt akarom kérdezni ki milyen málhamellényt és málhazsákot ajánlana?
melyik a legjobb ami nem kerül horribilis összegbe?
én is így látom

Molnibalage
Hát akkor Rammstein fog gyõzni, ott évtizedes hagyományai vannak az üzemeltetésnek..

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

németországi rammsteini repülõtér a konkurencia ugymond?
ez érdekes lesz. kiváncsi leszek a szempontokra mely alapján majd döntést hoznak ez ügyben.

RatBaG

õ bezzeg készült

Per Aspera Ad Inferi.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Adam II
Jah ezt már láttam. Tényleg nagyon hülyék egyesek😞