Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nekünk milyen rakétáink vannak Gripenre?

TG
karosszéktábornok.blog.hu
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Jó, akkor a k-ban igazad van, de akkor légyszíves magyarázt, hogy mitõl melegszik jobban valami sûrû légköben? Az egyenleted nem magyarázza.
Az sr-71-nél, a helyzet az, hogy a cifu által linkelt kép alapján ózondúsabb levegõben repül. A háromatomos gázok kappája pedig úgy 1.33 körül van, hõmérséklet függvényében persze, ami azt jelenti ,hogy minnél kisebb a hõmérséklete, annál nagyobb a kappája.De a fenti táblázatból jól látható, hogy 50 fok eltérés nem okoz jelentõs változást. Így láthatod, hogy az ózondúsabb levegõ kappája se tér el olyan jelentõs mértékben, hogy az "TOTÁL" más eredményt szüljön.
De higgy amit akarsz, a hõtan attól még nem változik meg.:-)
Az új kínai "digitális" álcaminta
Kínai "Land Warrior" spec. egység, a fegyverre szerelt kamera képét drótnélküli adatkapcsolattal küldik a sisakon lévõ kijelzõhöz
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A számítási eredményed, annyiban módosulhat, hogy esetleg 28km-en a levegõ összetétele már változhat, és ez magával vonhatja az adiabatikus kitevõ értékének változását is. De pontos ekzakt értéket nem kapunk a képlettel a felület hõmérsékletére, csak egy maximumot, mert nem ismerjük az elvezetett, és kisugárzott hõ mennyiségét.:-)
"...az F szériáig vegytiszta önjáró lövegek voltak..." -> természetesen rohamlövegek.
"Mert hol húzod meg a határt? Vagy mi alapján sorolod egyiket ide vagy oda? (Az eredti besorolástól eltekintve)"
Máris nem értem, hol a kérdés? =) Miért kell eltekinteni az eredeti besorolástól? A 39M golyószóró ma is golyószóró, egész egyszerûen azért nem "könnyûgéppuskázzuk" le, mert nem az a neve! Ez már nem szakszó vagy nem szakszó kérdése, száz és százezer ember, a bakától a vezérkari tisztig golyószóróként utalt rá hatvanakárhány évvel ezelõtt, és ha egy veterán visszaemlékezését olvasod, ma is ugyanúgy golyószóró lesz a Solothurn. A StuG-ból sem lesz önjáró páncéltörõ löveg.
De hogy ne csak a levegõbe beszéljek.
"A rohamlöveg leginkább felhasználási kategória (gyalogsági támogatás) mint mûszaki meghatározás."
Egyfelõl mit értenél mûszaki meghatározás alatt? Másrészt, mi alapján kéne elnevezni, ha feladatkör alapján nem lehet? Ennyi erõvel lehetne minden "lánctalpas harcjármû", az eléggé mûszaki, csak épp semmitmondó.
"A StuG-ok igazából önjáró páncéltörõ lövegek voltak, aránylag jól páncélozva. "
Fals, az F szériáig vegytiszta önjáró lövegek voltak, a StuK L/24 nem páncéltörõ löveg volt. Ráadásul ezzel a logikával ha teszem azt a Brummbär 150-es kumulatív lõszerrel kiszedhet egy átlag orosz harckocsit (márpedig kiszedhet), máris hozzácsaphatjuk, hogy páncéltörõ tüzérség? Ezenkívül, ha "minden a tervek szerint alakult volna", a StuG-ot soha nem láthattad volna önjáró páncéltörõ tüzérség szerepkörében. Hogy ott állt hely, egyfelõl szerencsés konstruktõri "belenyúlás", másfelõl szerencsétlen szükség (harmadrészt meg azért az "állt helyt", mert Pz.III-asok és 38(t)-k
"Jagdpanzer sorozat szintén, bár némelyik már egészen durva páncélzattal rendelkezett. A másik véglet pedig a minimális páncélzattal rendelkezõ Panzerjager sorozat (pl Marder). Ezek szvsz mind önjáró pct. lövegek. Mert hol húzod meg a határt?"
Megint nem értelek. Megválaszoltad a saját kérdésedet. Akkor most mikor konkrétabb egy fogalom, mikor van elõtted biztosabb kép? Ha azt írom, hogy önjáró páncéltörõ löveg (ami a jelek szerint a StuG-on kezdve a Pzjg. I.-en keresztül a Jgdpz.VI. Jagdtigerig minden), vagy ha azt, hogy vadászpáncélos?
"Oroszoknál sem ilyen egyszerû a helyzet."
Mivel orosz harcjármûvekben nem vagyok annyira képben, hogy teljesen biztos legyek a dolgomban, ehhez (egyelõre?) inkább nem fûznék hozzá semmit. Legfejebb a "sem"-et tudnám megkérdõjelezni.
Hát pont ez az. Akkor a képletet nem így kellene felírni?
T0=T*(1+((k-1)/2)*M^2)
Amúgy a kérdés onnan jön, mert gondoltam behelyettesítem egy ismert gép adataival. SR-71, a sebesség M3, repülési magasság 28km, a belépõéleken a hõmérséklet legalább 500°F (260°C), de elérheti állítólag akár 600-900°F-et (316-482°C) is ( forrás).
A T hõmérsékleti értéknek -44°C (229K) veszek (20km felett a légkör hõmérséklete egy ideig emelkedni kezd, mivel ez a régió nyeli el az UV sugárzás egy részét, lásd: grafikon 1. és grafikon 2.), a képlet így az általad vett 1.4-es adiabatikus értékkel a következõképpen néz ki:
T0 = 229*(1+((1.4-1)/2)*3^2) -> 229*(1+((1.4-1)/2)*9) -> 229*(1+((0.4/2)*9)) -> 229*(1+(0.2*9)) -> 229*(1+1.8) -> 229*2.8 -> ~641K vagyis 368°C
Szóval a képlet így már rendben van. Akkor tényleg enyhén szólva elnéztek valamit a F-22A külsõ felületi hõmérséklete esetén...
(és nem mellesleg ma is tanultam valamit. 😊)
nézd lehet, hogy nem voltam elég világos a hozzászólásomban, de a lényeg az akart lenni, hogy szerintem magára valamit is adó szakember nem használja ezeket a kifejezéseket. Ebbõl az következik, hogy mindenki más haszálhatja szerintem. Egyszer ülj be egy Számvéber Norbi féle elõadásra a várba, ott nem hallasz olyan kifelyezéseket, mint Tigris csak azt, hogy Tiger-E, vagy Tiger-B, vagy azt hogy, Párduc csak azt hogy Panther, de még azt se hallhatod tõle, hogy az oroszok támadtak, csak azt,hogy a szovjetek (természetesen a második világháborúrólvan szó), és tudod miért, mert van önmagával szemben egy szakmai igényessége. És ez a lényeg, ezért írtam Cifunak, mert róla (és reméltem nem tévedek) ugyan ezt gondolom, és nem is csalódtam a reakciójában.
A másik felvetésed, valóban a legtöbb nyelv használja a tank szót, de ha már szakszöveget olvasol, akkor a német a panzer (páncélos) és kampfpanzer (harckocsi), a francia pedig a blindé (páncélos) és a char (harckocsi) szavakat használja, de még az angol is különbséget tesz pl. az alakulatoknál ha harckocsi ezredet nevez meg akkor a valóban azt írja, hogy tankregiment, de ennek magasabb egységeinél már az armoured division páncélos hadosztályt használja. Az angol máshol is megkülönbözteti a dolgokat lásd az MBT, AFV stb szavakkal (az angol sem olyan szegényes nyelv).
Amúgy meg eddig csekélyszámú olasz, angol, francia, orosz és egyéb anyanyelvû emberrel találkoztam ezen a fórumon, aki miatt feltétlenül a tank szót kellene használni a szép, magyar harckocsi, illetve páncélozott harcjármû (röviden páncélos) helyett.
Részemrõl nem kívánok tovább nyelvészkedni, nem szeretném, ha kioktatásnak vennéd ez állt a szándékomtól a legtávolabb, csak meg akartam mutatni egy más nézõpontot is. A köznapi csevegésben akár ezen a fórumon is nyugodtan használd a tank szót hidd el nem fogok felháborodni, de ha véletlenül néha a harckocsit használod, akkor majd úgy érzem nem hiába írtam ezt az unalmas hosszú szöveget. <#smile>#smile>
TG
Oroszoknál sem ilyen egyszerû a helyzet. Pl SU-76 és SU-122 leginkább önjáró löveg, míg a SU-85 és az SU-100 elég egyértelmûen az ellenséges harckocsik leküzdésére lett kialakítva, mégsem ISU a nevük.
A tank szó használata szerintem teljesen elfogadható, amíg az ember nem ír szakkönyvet, a köznyelben úgyis az van elterjdve, ráadásul rövidebb leírni/kimondani. Az már persze kicsit zavaró, hogy az átlagembernekú/újságírónak pl egy M109 vagy bármi hasonló is tank.
Az MBT elnevezés tudtommal azt takarja, hogy már nincsenek könnyû-/közepes-/nehézharckocsik, csak egy fajta van.
Elõször nem megróni akartam senkit azért mert ez a kifejezést használja, hanem arról beszéltem, hogy a szaknyelvekben néha hibás kifejezések kerülnek be (mint a golyószóró, vagy az égõtér, vagy a lökhajtás),amit csak nagyon hosszú idõ alatt lehet kitörölni az emlékezetbõl. Erre hoztam fel Kõvári Lacit példának, akit Én az egyik legfelkészûltebb magyar repülési szakújságírónak tartok, de õ is mindig égõteret használ, mert úgy látszik, erre a mûszerészeknél, illetve más iskolákban nem fektettek akkora hangsúlyt, mint ahova Én jártam.
Az hogy az angol minek hívja, az a mi szempontunkból teljesen mindegy, mert a sugárhajtómûre vonatkozó szakkifejezések még azelött alakúltak ki, mielött az angol ennyire elterjedt volna a szakmánkban.
És még egy akkor elrenttentésûl, gondolom Te is tiltakoznál az ellen, ha azt mondanám: Az "akkumlátorból" a "dróton" megy a "villany" a "leszállólámpába".
Ugye milyen szõrnyû? <#vigyor2>#vigyor2>
TG
TG
TG
/nameg a rúgás nagysága ugyan akkora, csak a felület amin elnyelõdik az kisebb, de ezért találták fel az 5pontos támaszt, és akkor meg már tök mind1
/jobbjéz-balkéz-tus- ez eddig 3 és a 2 könyék a felsõtesthez hozzászorít, így jön ki az 5pont, és még ráadásul kisebb célpont is vagy, ami szintén nem hátrány
u dont have to listen anybody else but me
/már én is kérdeztem katona ismerõstõl... -.-
/szeretem amikor as-en beöltöznek az emberek ennyi minden szarban aztán várhatom hogy érezze ha már picit messzebrõl meglövöm de ez már off -.-
u dont have to listen anybody else but me
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Símán eshet így a fény, mivel a fényképezõ a szakállas úriemberre van fókuszálva (a többi eléggé zizis kint is van a fókuszból ez jól látszik)
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF