Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

PrasCo
Érdekes írás az SAS-rõl Andy McNab két könyve (az egyik a Hívójele: Bravo Nulla Kettõ, a másik címére nem emlékszem), onnan emlékszem arra, hogy viszonylag sokat "megengednek" nekik még öltözet terén is, persze azért a felismerhetõség korlátai között.
Palinko
nem a batya fejét vágták ra más testére, hanem a szakállas batyát az arabok közé, a szakállas batya bal keze és az utolsó arab a sorban keze, ott mintha vágás lenne, vagy tényleg így eshetett a fény? te jobban otthon vagy fényképészetben? felvilágosítanál mi az a a camelback? kül hogy engedik meg neki ezt a hosszú szakállat?
Punker
mondjuk az órája az tetszik, kéne már venni egy ilyen strapabírót, néha hiányzik játék közben 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
miert is? camelback stb ott figyel rajta gondolod mindent rávarázsoltak?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker

Punker
keresgéljetek még kicsit errõl a csókáról van több kép is, aszem S.A.S. ürge.

Palinko
és az arab fazonok körülötte... érdekes hogy a szakállas m4a1 est tart a kezében :S nem vok szakértõ,de mint ha photoshoppolt kép lenne
Eagle16
Azt nem mondtam hogy mióta nem borotválkozott 😊

"No Sacrifice, No Victory" World of Warships játékosnév: Esovius

degenerator
ekkora szakállnak lega fél év kell.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Czdano
Nézd a jó oldalát..nem kell álcáznia magát mert a feje is egy nagy bokor 😄D

Morath Thanar:370HSSV 0773H Can u crack the code? No? OK. Turn your head upside down and read it again. haha xD League of Legends EU: XumuX

Eagle16
Õ valami veterán lehet 😄
Szerintem már vietnámban is harcolt 😄
Vagy igazából csak 3 napja nem evett semmit, nem borotválkozott, és 1 hete folyamatosan harcol...

PrasCo
Kiköpött Oddball a Kelly hõseibõl, kivénhedten és megkeseredetten, negatív hullámokkal tele. <#hehe>
Czdano
Lol xD

Morath Thanar:370HSSV 0773H Can u crack the code? No? OK. Turn your head upside down and read it again. haha xD League of Legends EU: XumuX

RatBaG
nem láttam túl sok ehhez hasonló fazont eddig <#idiota>

Per Aspera Ad Inferi.

PrasCo
Igazad van, persze. Valahol. De az, hogy "csak" a magyar nyelvre vonatkozik, nem elég? Aztán, ha el is fogadjuk helyesnek ezt, akkor sem egyezik meg a két szó jelentésmezeje. A "tank" nem szakkifejezés úgymond, ha viszont köznyelvi, úgy nem kérheted számon az egyszeri embertõl, hogy ne egész egyszerûen bármiféle páncolozott szárazföldi jármûvet értsen alatta. Márpedig az angol egyértelmûen a harckocsi fogalmára használja a tank szót (függetlenül attól, hogy a köztudatban ott is általánosodik, ezért is "állandósul" helyette szakszóként inkább a main battle tank). Példának okáért az angolban egy self-propelled gun már régen nem tank, de mi a "magyar használattal" nyugodtan "letankozhatnánk" azt is. Magyar módra nyugodtan, ámde azért, amiért megérné megtartani a "tank" szót, pont hogy hibásan. Nem tudom, érthetõ-e, mire akarok kilyukadni.

És akkor arról már nem is beszélve, hogy maga a "tank" szó is csupán a kezdet kezdetérõl rajta ragadt fedõnév. Rossz példa, tudom, de a németek pl. mezõgazdasági vontató címszó alatt futtatták a Pz. I-II fejlesztéseit, mégsem traktorozzuk le õket. =)
Eagle16

Eagle16
Na ez nem jött össze 😄
Túl nagy.Átméretezem.

Eagle16
Na de itt egy kép, ha már haditechnika:
Egy .50-es Browning testközelbõl.Szvsz elég félelmetes hogy a csöve egy játszótér(?) felé néz.A kép a második iraki háborúkor készült, Irakban(mily meglepõ 😄)Browning

Adam II
Ok de ez csak magyar nyelvre vonatkozik. Szerintem a tank megnevezés egyezményes hiszen az angol a francia és az olasz is valószínûleg tudja mirõl beszélünk ha azt mondjuk neki ,hogy tank viszont gõze sincs arról mi az a harckocsi.

Eagle16
Na ahogy írtam azt a HSZ-t, pont erre gondoltam, hogy majd valaki egy ilyet ír vissza.És tényleg 😄 Nem kell mindíg a rosszra gondolni, szép puska dísz, a többit meg, hogy ezzel kinek lövik szét a fejét, inkább kihagyom az életembõl, meg a gondolataimból 😊

Sadist
Jah, tényleg milyen aranyos, ha valakinek a fejét egy szmájlit ábrázoló lencsevédõjû puskával lövik szét 😊

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Eagle16
Ez nagyon aranyos <#taps>

VRSDM
ilyenek bármikor bármilyen mennyiségben ;]

u dont have to listen anybody else but me

Papirzacsi
De mivel tök OFF az egész, ezért maradjunk a belsõégésû dugattyús motornál:-)

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Papirzacsi
Egyelõre senki se állította, hogy robbanás megy végbe a motorban. De bizonyára hallottad azt a kifejezést, hogy a robbanás = gyors égés.:-)
A robbanás kifejezés pedig nem azt jelenti, hogy a szerkezet is szétesik, így nem kell a motornak se szétesni.A kopogó motor se esik azonnal szét, pedig ott nagyságrenddel gyorsabb az égés.
Viszont a szó nagyszerûen kifejezi a különféle belsõ égésû motorok mûködése közötti különbséget. Gázturbinánál lényegében csak a hõmérséklet nõ a tüzelõtérben, míg dugattyús motoroknál hirtelen hõmérséklet növekedés mellett hirtelen nyomásnövekedés is fellép.;-)

degenerator
látod, azt is elhetne hívni sokféleképpen...komlólé, búzaturmix..

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
Az majd késõbb esedékes, de jön az is.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
nyelvi kifejezéseken való veszekedés helyett inkább menjetek sörözni

Molnibalage
Hülyeség amit írsz, mert csak nyelvi zsonglõrködés az egész. Régen volt már a nyelvtan érettségi, de azért nem kell hülyének nézni az embert. Az az autóban is benzinmotor vagy dieselmotor van, de nem abból készülnek, és a gázturbina sem azért gázturbina, mert abból készül, hanem az mûködteti vagy az a munkaközeg.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Sadist
Téged is SZTE-n Dévényi Kari bá tanított?

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Molnibalage
Robbanónmotor NINCS!!! NEM robbanás történik, hanem ÉGÉS!! Ha robbanna serc-perc alatt elszállna. Térjetek már magatokhoz!

PrasCo
MagyarÍtanak. <#whatever> Az a "mindenki" pedig általában Földi Pál, Géczi Zoltán és tsai...
Papirzacsi
Ilyen szempontból a robbanómotorban tök igazad van.:-) De a neve jól tükrözi a mûködését a belsõ égésû motorok csoportján belül. A gázturbinában viszont tévedsz, mert ott a gáz a munkaközegre utal, ahogy a víz a vízturbinában. Az se vízbõl készül, mégis az a neve...:-)

Van különbség a robbanó motor és a robbanómotor között! Ha helyesen írod, máris már a jelentése, és máris azt jelenti, amire használják. Avagy a gázturbina is baromság, mert az mióta készül gázból? Hasonló a lézerbomba is, ha már az atombomba terminológiája szerint használjuk, akkor ott a lézer a robbanóanyag, márpedig ez baromság.

A tank meg tank, bár a magyar terminológia szerint harckocsi, de sokszor magyarosítanak, csak éppen mindenki az idegen szót használja. Az anyahajó helyes a terminológia szerint, csak éppen már jó 80 éve nem léteznek.

Anno a TV2 bevágott a híradójába két hírt valamelyik amerikai háborúskodásról (az éppen aktuálisról). Ott derült ki, hogy az F-16 kifejezetten bombázó, míg a B-52-eseket "levadászgépezték". A mocskos tenoristák azóta is mozsárágyúval támadják a hõs amerikaikat, hiába látszik messzirõl, hogy az aknavetõ. Kereskedelmi tévé: nulla szakértelem, 100% szenzáció.

Egyetemen egy tanárom szerint olyan, hogy számítógép nem létezik, csak számológép, tehát computer = számológép. A gép ugyanis nem számít (tehát gondolkodik), hanem csak számol. Ennyit arról, hogy mit tanítanak a tanárok, és azt mindig komolyan kell-e venni. Logikailag igaza van, de akkor is 😊
PrasCo
Amúgy félreértés ne essék, nekem aztán édesmindegy, hogy ki hogy nevezi, mert egyrészt legtöbb esetben érthetõ, mire gondol az illetõ, akár tanknak, akár turmixgépnek hívja; csupán anno én is kaptam a leoltást (például Számvéber Norberttõl a Dome fórumon), és - halkan megjegyzem: inkább megszokásból, mint belátásból, de - leszoktam a tankról. 😊
Pluskast
Ok a harckocsit elfogadom<#wink>.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

PrasCo
Általában az összes valamirevaló írott anyag harckocsiként (hk.) hivatkozik rájuk. Ami pedig nem harckocsi, az mint látható lejjebb is, önjáró lövegtõl elkezdve páncélozott csapatszállítón át féllánctalpas vontatóig minden, csak nem tank.
Pluskast
De akkor meg melyik a jó fogalom? Csakmert a páncélos sem megfelelõ fogalom, mivel azt meg a középkori páncélos lovagra találták ki kb 700 évvel ezelött.

PrasCo
A német harcjármûveknél sem kell feltétlenül keverni a matériát. =)
StuG, Sturmgeschütz, tehát rohamlöveg. Még ha páncélvadász szerepkörben vetik is be, akkor is. A rohamtarack a StuH széria.
PzJg, Panzerjäger, magyarán páncélvadász. A Jagdpanther soha nem volt önjáró löveg, önjáró löveg tipikus példája példának okáért a Wespe. A StuG sem volt az, mint rohamlöveg, elsõdlegesen gyalogsági támogató páncélosként üzemelt, mikor megkapta az L/43-at, sem lett belõle más. A Jagdpanther elsõdlegesen a Nashornokat váltotta le, de az adott alvázakra szerelt stabil felépítménnyel védelmezett nagy erejû páncéltörõ löveggel ellátott páncélvadász alapkoncepciója valójában nem érintkezett a StuG-okkal. Még a StuG-ot inkább lehetne önjáró lövegnek nevezni, de ebben a formában így ez sem igaz.
Papirzacsi
A robbanó motor elég vicces kifejezés, és jó régi is, de nem hiszem ,hogy a belsõ égésû motor lenne rá a legjobb helyettesítõ szó, mert az egy tágabb fogalom. A gázturbina is belsõ égésû, de még funkciójában se tekinthetõ "robbanó motornak". :-)

PrasCo
A tankkal az a probléma, hogy tankja a motornak, a kamionnak, a helikopternek meg a harckocsinak van. Igaz ugyan, hogy az angolszász elnevezés a "tank", de a magyar terminológiában ilyen fogalom egyszerûen nem létezik.
Gundark
Az emberek nincsenek túlbonyolitva. Ezért volt minden orosz rata, minden német gép meg messzer jobb esetben stuka.. Ezért van a repülõgépanyahajó is. Ami persze nem az amit mutatnak, mert az repülõgép-hordozó 😊A média is jelentõs szerepet vállal a baromság terjesztésében. Amikor volt a gripen cirkusz (ki fizet kinek 😊 akkor szemrebbenés nélkül bevágtak F16os jeleneteket. Repülõ repülõ.

Molnibalage
Igazából még a könyvek is összevissza írogatnak mindent.
A Stug III-ra eddig már láttam jó sokfélét. Önjáró löveg, páncélvadász, rohamlöveg csakhogy a 3 leggyakoribbat említsem. A Jagdpahtert még senkitõl sem halottam õnjáró lövegnek nevezni, pedig lényegében egy olyan koncepció szülötte, mint a Stug III. Zavaros a javából...
Mondjuk a Stug III-ban kezdetben csak rövidcsövõ ágyú volt, inkább tarack jellegû, késõbb kapott hosszúcsövû PaK-ot.

Az oroszok viszont elég következetesen elkülönítették típusjlezéssel (legalábbi én úgy látom). ISU-k voltak a pácélvadászok, a hosszú csövõ kicsikét, az a SU-k meg az önjáró tarackok és lövegek, tehát amik nem közvetlen irnáyzással tüzeltek.

Adam II
Nemtom...majd õk megmondják mi bajuk vele.

Pluskast
Nem. A baj az, hogy az már nem tank szerintük hanem MBT. Csak mondjuk funkicóját tekintve ugyan azt a célt szolgálja mint a 65 évvel ezelötti társaik.

Adam II
Jah most látom ugyanezt írta Molnibalage.

Adam II
MBT=Main Battle TANK szóval ott is tank
Lehet az a bajuk vele ,hogy az átlag ember minden páncélozott jármûvet tanknak nevez.

Pluskast
Mondjuk a tank kifejezés nem értem, hogy miért hibás?<#fejvakaras> Hoszen ezt a nevet az elsõ világháborúban kapta a brittektõl. És mivel õk fejlesztették ki ezt a találmányt így õk is nevezték el. Nem igazán tudom, hogy mi lenne a helyes megnevezés. Lehet, hogy szakbarbár vagyok de a tankot tanknak hívják max még MBT-nek hívhatom de szerintem ez már csak kukacoskodás.

Adam II
A tankkal az a gondotok ,hogy minden páncélost tanknak neveznek egyesek vagy önmagában hibás kifejezés?