94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#39517 Ez kb. olyan, mint amikor nekiáll valaki bármelyik népet szapulni. Legyen román, szlovák, szerb, orosz, izraeli, kínai, vietnami, akármi. Akár magyar is. Minden népnek megvannak a maga sötét emberkéi, idoljai és a zsenijei. Nem ítélnék el egyetlen népet sem egy szűk keresztmetszetből. Hidd el, néha kis hazánk fiai is úgy viselkednek külföldön, hogy az ember képe ég, ha belegondol abba, hogy azzal kerül egy kalapba a vendéglátó országban... -
css #39516 Én meg innen (is) vettem a dolgot. :)
A domainből látszik, hogy dandár volt. De jól tippeltem, hogy a mi fantasztikus haderőfejlesztésük során a rakétadandárnak is sikerült ezreddé "felnőnie". -
#39515 innét gondoltam. meg amikor arra jártam, valahogy megmaradt a fülemben, hogy arrabona dandár. -
css #39514 Te jó ég, már megint fórumozok.
TE CIFU!!! Tényleg nem akarsz törölni engem? Meghívnálak egy virtuális sörre is érte. ;) -
css #39513 Én ezrednek tudom, de lehet, hogy dandár. persze ez nem jelent semmit. Főleg akor nem, ha egy osztály ütegei együtt tesznek ki létszámra annyit, mint egyébként egy ütegnek kellene. Morál meg ... olyan, amilyen. -
css #39512 Érdekes. Itt az SG fórumon ilyen sok a hívő ember?
Eléggé kilógok a sorból. ... Nekem nincs hitem. Semmiben.
(Így természetesen Oroszországban sem tudok hinni.) -
#39511 légvédelmi dandár a neve, nem?:) -
#39510 Oroszországot ésszel felfogni nem lehet, hinni kell benne! -
css #39509 Miért, van Győrben légvédelmi képesség??? ;)
(Jajj, még jó, hogy ismerőseim nem olvassák ezt a topikot. Menten megköveznének. :D )
Igazából az a pár üteg már nem légvédelem. Pláne nem alkalmas az ország légterének a lefedésére. Pár kulcsobjektum védelmére még csak-csak. Így ötletnek nem rossz. Bár lehet, hogy paks közelébe is raknék pár rakettát. :) -
css #39508 Így van. Minden nép esetéebn vannak tajparasztok, meg vannak normális emberek. Az oroszokról szerintem a legtöbb embernek (nekem is) az a véleménye, hogy vendégszerető népség. Kicsit furák, meg más a mentalitásuk/felfogásuk, de attól még se nem többek, se nem kevesebbek másoknál. Az meg elég nehezen mondható róluk, hogy felsőbbrendűnek képzelnék magukat. -
css #39507 Na ez most téged minősített, nem is kicsit. Főként, ami a felsőbbrendűséget meg a lenézést illeti. Idézlek:
"mindket nep ugyanabba a taborba tartozik. "szovjetunio""
No komment. Talán először a saját kis portádat kellene kitakarítani, és utána fikázni másokat. De persze a te dolgod... -
#39506 felröppent olyan hír, hogy megszüntetnék győrben a légvédelmi képességet, és szétszórnák a 3 főbb reptér között, a helyőrség pedig átalakulna logisztikai központtá...
vélemény? -
#39505 viszont muldr gondolom nem csecsenföldön futott velük össze. -
#39504 háborúba nem az elit megy első sorban..... -
#39503 oroszország nagy ország. gondolom új dolgot nem mondtam. elképzelheted, hogy a távol-keleti részből érkezett szergej kissé más, mint a moszkvai vlagyimir.
ahogy nálunk is más a kőszegen, sopronban felnőtt jóska, meg a sátoraljaújhelyi márió. -
Freeda Krueger #39502 Mi nálunk is volt orosz laktanya és nem tapasztaltunk ilyesmit.
Normálisak voltak.
A cégünknél is dolgoznak oroszok,ukránok,és majdnem mind normálisak.Helyzetfüggő.
-
MuldR #39501 Hat nemtom, nalunk volt orosz laktanya, es apam meselte, hogy a muszka kozolte anno veluk, mikor az ordenare paraszt viselkedest felrottak neki, hogy "pofa be berlinig minden a mienk"
Ez pedig a 80-as evekben volt! Vagy 20-30 ev alatt ennyit valtozott a mentalitas arrafele?
Eletemben tobb orosszal is talalkoztam. Igaz nem katonak voltak, de tajparasztok mind egytol egyig! Ja, mind diplomas volt, mielott azt mondod, hogy az aljaval sikerult talalkoznom. Nem, elmeletileg az oroszok kremje volt. Ezek utan a katonaikbol sem nezek ki sokkal tobbet.
Az hogy csecsniaban ki kezdte tok mindegy, mindket nep ugyanabba a taborba tartozik. "szovjetunio" -
css #39500 Hát nem kellett neki népszerűségi versenyen indulnia. :)
Egyébként anno a videót Zichermann István ajánlotta az egyik fórumon. Azóta van meg nekem is. Kopasz katonáknak anno mindig lejátszottam, pár hasonlóval egyetemben ... már csak hogy kicsit átérezzék, hogy a háború nem csak az, ami a rambófilmeken látszik.
Van egy durvább videóm is, de az időközben eltűnt a Youtube-ról. (Valahol értem is; kiloccsant agyak, kiömlött belek, harckocsival szétlapított ember, stb...) -
css #39499 Azt hittem, hogy csak a Honvédségnél ilyen "jó" a helyzet. De látom, máshol is hasonlóan "rózsás". :( -
css #39498 Igen, pont őrá gondoltam, meg pár másik emberre. ;) -
css #39497 Az oroszok soha nem képzelték magukat istennek. (Ebből is látszik, hogy életedben nem találkoztál orosszal.) A kínzásokat, rablásokat nem ők kezdték anno Csecsenföldön, hanem a másik fél - és ennek kapcsán igencsak eldurvult a helyzet.
Persze nem kell elhinned; engem meg nem érdekel mit gondolsz. De ha nagyon akarod, kérdezz meg olyat, aki esetleg ott is volt egy ideig, és résztvett pár ütközetben. Talán többet tud az egészről, mint te a médiából... -
css #39496 Ez egyértelmű. Én is asszem ezt írtam, csak más szavakkal. ;) -
Lacusch69 #39495 Csecsen ügyben Zichermann Pistát kérdezgessétek... -
#39494 dilettáns vezetés volt. semmire nem jutott az, nemhogy logikus következtetésekre. a sorost, ha magára hagyod, akkor az ilyen...
érdemes megnézni a css által berakott videó végét, grachev tábornokot nem sokan szerethették a katonái közül. -
#39493 ismerni kéne az ottani, akkori állapotokat ahhoz, hogy megértsük az oroszok motivációját. nem hobbiból vonultak be. az ottmaradt orosz lakosságot, és a nem kollaboráló csecsenek egy részét rabszolgaként tartották a hegyekből leszivárgott milicisták. rengeteg embert gyilkoltak meg, 10ezrek hagyták el otthonaikat...erre jött az orosz agresszió.
gondolom, ha a délvidéken a nagyszerbia ortodox szövetség szabadságharcosai elkezdenék legyilkolni az ottani kisebbségeket, köztük a magyarokat, nekünk is kéne valamit lépni. -
#39492 Dudajevre gondolsz? Asszem Tu-22M3 pilóta volt. -
#39491 Én sem vagyok szakember, de az elvet nézd. Azonos kiképzéssel miért jutottak holmokegyenest különböző következtetésre? Mintha két azonos boxoló közül ez egyik kiütné a másikat, de kajakra az első menetben. -
JanáJ #39490 Én azt olvastam, hogy a sorosok is fél vagy tökrészegek voltak, nem kaptak rendesen enni, zsold sem volt, semmi sem volt. Ad hoc megtámadták a várost valami hülye politikus ötleteként. A túloldal meg a hazáját védte. Ráadásúl valami volt légierős extábornok vezetésével.
Az ejések meg meg csillantak orosz oldalon, de lőszer és kaja nélkűl ők sem "működnek". -
#39489 20at lő egy évben egy rendőr -
MuldR #39488 Leszoktak a lopasrol, rablasrol, kinzasrol, megeroszakolasrol, onmagukat istennek kepzelesrol? -
JanáJ #39487 Úgy értettem a "felesleges vitát", hogy nem csak a két oldal hk-nak a fejletsége döntené el a csatát. Mindegyik kilőhető. Kérdés, hol, milyen vezetéssel, kiképzéssel, ellátmánnyal, stb vetik be. -
JanáJ #39486 Nem mondom hogy az oroszok rossz módszert használtak, mert nem értek hozzá. Csak azt, hogy a védők tudták miként fogják megtámadni őket.
Valami olyasmi volt, hogy az orosz doktrina szerint a város fő pontjait kell elfoglalni. A csecsenek tudták hogy melyik épületre mozdulnak rá az oroszok, az ide vezető utakat belőtték és nem csak bevették magukat, hanem városon belül fogócskáztak az oroszokkal. Az eredmény ismert. -
MuldR #39485 Ha jol tudom, M1 csak a sivatagban van lekonzervalva es fokozatosna alakitjak at oket M1A2-re. Szoval sok eselye nincs, hogy barki osszefut egy alap M1-el. -
css #39484 Alap M1 kontra T-80 első verzió
1,2(3):1
Szerintem. -
css #39483 Az egyértelmű, hogy a vezetésben voltak gondok; nem is kevés.
A harckocsit abban az esetben a sérülésekkel szembeni ellenállósága (illetve annak hiánya) jellemezte. -
#39482 a kérdésem az alap verzióra vonatkozott. -
#39481 félreérthető vagyok, sajnálom. alapvetően szerintem a vezetésben voltak a gondok. na most, ha alapvetően hibás taktikára alapozva, felderítés nélkül beküldik a csapatokat egy csapdába, az a harckocsit minősíti?
a csürhe pedig arra vonatkozik, hogy még a legjobban kiképzett amerikai katona is viselkedhet megriadt csürheként, ha arra kerül sor.
elismerésem az ott harcolóknak, de a vezetőikről had ne kelljen áradoznom. -
css #39480 Mint mondtam, fordítva kérdezném. Nem az a kérdés, hogy az M1 felveszi-e a harcot a T-72/80-al, hanem hogy a T-80 felveszi e a versenyt az M1-el.
A korai M1-ek még csak 105-ös löveggel voltak szerelve. Tehát ebből a szempontból lemaradtak a 72-estől (és a később megjelenő 80-astól). Ezt ellensúlyozta az erősebb páncélzat.
Miután az Abrams megkapta a 120-as löveget, azóta fölényben van. Pláne, mióta uránlőszert köpköd.
De természetesen ez soktényezős dolog. Előnye még az M1-nek a mozgékonysága, valamint a kiváló elektronikai felszereltsége (optikák, harcvezető rendszer, miegymás), na meg a 24 órás harctevékenységet lehetővé tevő belső. (A légkondi mondjuk a sivatag 45-55 fokos részén ritka sokat számíthat egy vasteknőben, különösen, ha az ember már 3 hete abban él. Meg az sem mindegy, hogy elfér-e az ember, vagy nem.)
Hátránya az óriási fogyasztás (ezt az amcsi logisztika bőven ellensúlyozza), illetve a nagyobb tömeg (ami megfelelő tervezéssel szintén ellensúlyozható).
Ha össze kellene hasonlítanom egy M1A2-t egy T-80as széria valamely tagjával, azt mondanám, hogy 3:1 az Abrams részére. -
css #39479 Azért lehet, hogy ezért a "kalasos csürhe" kifejezésért más, szakmaibb fórumokon lekapnák a fejed.
Fórumokon találkozni néha ilyen helyet megjárt emberekkel. Ők azért arról a "csürhéről" másképp vélekednek. A Spetznaztól kezdve az ejtőernyős erőkig voltak ott csapatok bevetve; nem kis számban. -
css #39478 Valahol van benne valami. De az a harckocsik szempontjából voltaképpen semleges.