94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Melyik katonai műholdak? Van az US NAVY-nek saját, van az USAF-nak, a KH szériás kémműholdak meg az NRO alá tartoznak.
  • Pluskast
    Jaaaa arra emlékszem! Írt ide egy szép hosszú "cikket"! Thx, vissza keresem ;)
  • Molnibalage
    Cifunak van egy szép listája arról, hogy milyen verziók voltak. Nekem csak otthon vinyón van meg...
  • Pluskast
    Feltennék egy hülye kérdést :) A Szu-30-nak ugye létezik együléses változata?
  • Molnibalage
    Hááát... Részben tuti, hogy CIA, de az NSA is szóba jön és gondolom a különböző fegyvernemeknek is vannak igényei. Szerintem igazi iszapbirkózás folyik etéren. :)
  • JanáJ
    A katonai műholdak ki alá tartoznak az USA-ban? Légierő?
  • Molnibalage
    Azt tudom, hogy párszáz km esetleg ezer a plafon. Engem az lepett meg, hogy ennyire alacsonyan volt már a műhold. Azt tudom, hogy egyes speciáls elnyúsjtott pályákon lehet nagyon alacsonyra menni, de ez esetben nagyon kis területre korlátozódik a nagyfelbontású felderítőgépesség.
  • [NST]Cifu
    Bizonyos okok miatt (a rakéták égésvégi sebessége) nem is lehet túl magasan keringő célokat így leküzdeni. A GPS műholdak például ebből a szempontból teljes biztonságban vannak. Az ilyen alacsony Földkörüli pályán keringő műholdak általában vagy kémműholdak, vagy meterológiai műholdak. A kommunikációs műholdak jellemzően geostacionárius pályán keringenek, a GPS és Glossnass műholdak meg 22.000 illetve 19.100km magasan.
  • dara
    Mivel szerencsétlen műhold nem tudott pályára állni, ezért süllyedt folyamatosan. Még a légkörbe lépés előtt semmisítették meg. A legmagasabb mért pályamagassága 365km volt.
  • polarka
    Valóban alacsony, de hihető, mivel a pontos képekhez közel kell lenni. (5. bekezdés a lényeg).
    És itt van néhány példa is:
    - indiai
    - japán
    - régi amcsi
  • Molnibalage
    Sg-n is volt róla cikk. Keress vissza, mert én fejből én istenbizony, hogy nem emlékszem és nem akarok hülyeséget mondani. A videón valami 150 mérföldet emlegetett asszem, de nekem ez alacsonynak tűnik.
  • Pluskast
    Azt nem tudni véletlenül, hogy a lelőtt kém műholdat milyen magasságban szedték le?
  • [NST]Cifu
    Szerintem megvalósítható lenne, csak gondolom egyfelől túl drága, másfelől a legfontosabb tulajdonsága (az, hogy nehezen felderíthető az adatkapcsolat rádiókisugárzása) értelmetlen egy F-15 vagy F-16 esetén...
  • [NST]Cifu
    A JL-9 egy kiképző/könnyű harci gép, olyasmi mint az Alba vagy az Alca, "csak" szuperszonikus sebességre is képes. Nem ér fel egy 4. generációs vadászgéppel, de nem is ez a célja.
  • [NST]Cifu
    Hogy "ellopják" az adatokat, ahhoz a komplett adatátviteli információval rendelkezni kell, alkalmazott hullámhosszok, titkosítási metódus, stb.
  • Molnibalage
    Nem tudom, hogy akkor volt e ezt linkelve.
    Vagy ez.
  • Punker
    nem szaroznak.....
  • JanáJ
    Mennyire bonyolult integrálni egy új adatkapcsolatot egy gépbe?
    Értsd mondjuk ha pént nem számít akkor egy F16-ba simán beépíthető az F22 kapcsolata? Miért nem az F22-ét teszik a többibe? Minek a link16-ot fejleszteni?
  • MuldR
    Szok occo gep. Majd megnezem a jozsefvarosin, van-e airsoftosban. :)

Mennyi lehet ennek a harci erteke? Az a levegobeomlo mar innen is koklanynak tunik :)
  • lerboy
    Az F-22-vel kapcsolatban csak annyit írnék ,hogy már többször is adtak valamelyik ism. csatornán egy olyan műsort, ami az F-35-ös pályáztatásáról és a kivitelezők versenyéről szólt. Ebben a műsorban mondta egy amcsi szakértő, hogy egy új vadászgép fejlesztése és fenntartása a technikai fejlődés miatt fajlagosan egyre többe fog kerülni, ergo ugyanannyi pénzből egyre kevesebbet lehet rendszeresíteni.
    Vigyorogva tette hozzá, hogy ebben az ütemben haladva talán 2050-re 1 db vadászgépre lesz pénze at USÁ-nak :)
  • Hypo #40179
    :) igen :)
  • Hypo #40178
    IGAZ, ok elnézést félre értettem:) Tényleg alapból milrt nem rakták bele rejtély.
  • Gunslinger
    Értem, köszi. Ha esetleg felderítik az adatkapcsolat jelenlétét, akkor vajon van-e mód arra, hogy ellopják az adatokat és ezáltal megállapítsák a gépek pontos helyzetét, repülési, fegyverzeti, üzemanyag adatait, ugyanis ezeket továbbítja a TILDS a kötelék gépeinek. Ha nem is tudják zavarni azért az komoly hátrány, ha le tudják hallgatni a kétutas adatkapcsolaton oda-vissza folyó infócserét.
  • [NST]Cifu
    Őszintén szólva csak tippelni tudok, de nem említik vele kapcsolatban sehol, hogy nehezen felderíthető lenne.
  • Gunslinger
    A TILDS mennyire felderíthető? Ezzel kapcsolatban nem találtam infót róla, csak annyit, hogy gyakorlatilag lehetetlen zavarni. Elvileg csak úgy tudják zavarni a kommunikációt, ha egy aktív zavaró gépet pont az adatforgalom kellős közepébe, a két kommunikáló gép közé helyeznek.
  • [NST]Cifu
    Szvsz a Link16-on felül lesz ez az új protokol. Az F-22A saját adatkapcsolatának a lényege, hogy nehezen felderíthető. A Link16 egyik problémája az, hogy elektronikai felderítéssel könnyen követhető. Ezt orvosolja az új közös adatlink, de az F-22-es saját adatkapcsolatával szemben ez szélesebbkörűen használható lesz. Erre írtam, hogy egy kicsit következettlenek a srácok. :)
  • Gunslinger
    Lehet Molnibalage pár oldallal korábbi kijelentésére célzott, ott írta, hogy az F-22A nem Link 16 kompatibilis. Az új adatkapcsolatnak lehet már tudni a nevét? Képes lesz a régebbi adatátviteli rendszerű Link 16-os gépekkel adatot cserélni, persze csökkentett csomagokban, amit tudnak fogadni a többiek, vagy úgy lesz kompatibilis, ahogy a TILDS, vagyis sehogy csak saját magával?
  • [NST]Cifu
    Két külön dologról beszélünk. Az F-22A Block 20 rendelkezik már Link16-al (az érdekes kérdés, miért nem kapott alapból?), én a Link16 következő lépcsőjéről beszélek, amelynél megkapja az adatkapcsolat az olyan képességeket, mint hogy több gép radarja "összedolgozzon", növelve az esélyét például egy kis RCS-ű (tehát lopakodó) gép felderítését, ez olyan képesség, amire a Gripen például a TILDS-el már most is képes. Ez az F-35 rendszerbe állítására készül el állítólag, és itt már ügyelnek arra, hogy a két legmodernebb gép (az F-22A és az F-35A/B/C) adatkapcsolata kompatiblis legyen - úgy, hogy az F-22A adatkapcsolatát meghagyják, és az utólagosan beépített Link16-képes rendszert fejlesztik tovább (amúgy egy kicsit félreérthető, hiszen a Link16 "csak" egy protokol, nem a rendszer neve, az adatátvitelt a MIDS, MIDS-LVT, stb.).
  • Kisendre
    Nekem van horvát málhamellényem, a tárzsebeken nincs semmi különleges, szinte bármilyen tárhoz megfelelő, így az ak ívtárjához is.
  • SgtChris
    Az is jó, ha elég széles a mellény zsebe, hogy ne feszüljön meg benne az ívtár és kész. Fentről úgyis rögzíti a rugalmas fedél... Ahogy Cifu linkjén is látszik. Bár láttam már ívesen varrott tartókkal készült mellényeket is.
  • Hypo #40169
    "...Mégsem a többi gépet rántják fel, hanem az F-22A saját adatkapcsolata mellé kerül be új adatkapcsolat. A Link16 egy továbbfejlesztése lesz 2012-től ha jól tudom, ami az F-35 és az F-22 közös alkalmazását is lehetővé teszi. "

Aranysas mostani szamaban szo van errol es azt irjak az alaskai egyseg mar a LOT-2 es tipuson nyomja es abba ott a Link16
  • [NST]Cifu
    Hogy ne létezne: Googleval 2 másodperc volt találni. Kulcsszavak: "tactical vest ak-47"
  • [NST]Cifu
    Szokásához híven alig késet pár évet.... :)))

Már volt szó róla párszor:

2005 januárjában még én tettem be. ^^
    Egy évvel később Szu pedig egy nagyon komoly oldalt is belinkelt róla.
  • Scharnhorst
    Ilyen létezik amúgy? mert nem tudom elképzelni azokat a zsebeket amik képesek befogadni az ívtárakat "kompatibilitási" szempontból
  • Kisendre
    Hát szerintem logikus, hogy egy ország olyan taktikai mellényt fog használni amelynek zsebei "kompatibilisek" az ívtárjaikkal:)
  • repvez
    tártáskában az oldalukon ugy mint nálunk ahol még nincs mindenkinek még málhamellénye sem ahova eltehetné a tárat.
  • degenerator
    star wars irakban
  • Scharnhorst
    üdv!
    lehet egy alapvető hülyekérdést teszek fel de egy ideje azon gondolkodtam hogy azok az országok ahol olyan fegyverek vannak használatban melynek ívtárja van és a taktikai mellény zsebébe nem "kompatibilis" azok hova teszik a tartalék tárakat? Előre is köszi a választ.
  • veszelka
    az indexen is
  • Molnibalage
    Csak éppen nem. A Red Flag gyakorlaton tapasztaltak szerint még a jenki 4++ gépek is gyakorlatilag esélytelenek vele szemben még 3:1 létszámfölény és AWACS support esetén. Az F-22 még AWACS support nélkül is tartotta magát! Namármost az F-22 potenciális ellenfelei nagyrészt meg sem közelítik az F-15E, F/A-18E/F és a többi USAF gép színvonalát. Ne feledd az F-22 azért alkották meg, hogy a MiG-29 és Szu-27 alapverziójával vegye fel nagyon brutális előnnyel a küzdelmet. A cél harcászati értelemben sikerült megvalósítani messzemenőkig, mert még a 20 évvel későbbi inkarnációk is jóformán tehetetlenek ellene. (véleményem szerint kicst túlbecsülték anno a fenyegetést amit ezek jelentettek, bár utólag nagyon könnyű okosnak lenni...)

Kérdés, hogy $-ban ez megérte -e és fenntartható -e. Az USAF helyében én elégedett lennék a mai helyzettel. Nem nagyon van olyan erő ami képes lenne dacolni az USAF-fel és nem ők az egyetlen fegyverneme az USA-nak...