Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sadist
Azért abba is gondolj bele, hogy léteznek tengeráramlatok, és nem egy turmixgéppel keverik folyamatosan a világ óceánjait. Plusz a sugárfertõzött tengeri élõlények bekerülhetnek a táplálékláncba, és elõbb utóbb talán az emberekben is kiköthetnek. De szerintem még így sem nagyobb a sugárterhelés, mint a Föld természetes háttérsugárzása.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Molnibalage
Akkor az a mérnök egy idióta ezen a téren...

Tessék már léptékkel godolkozni! Mennyi víz van a világ óceánjaiban összesen?? Ha 1000 tonna arzént és ciánt egyenletesen elkevernél benne, akkor is kimutathatatlan lenne az egász. A sugárszennyzés max. lokális gond lehet...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Sadist
Elõbb fogják kinyírni a kínaiak a fél világot a madárinfluenzájukkal, veszélyes anyagot tartalmazó gyermekjátékkal, meg a többi szarral, mint az oroszok azzal a több száz méter mélyen lévõ szivárgó plutóniummal.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

degenerator
szóval ez nem jelent veszélyt? mert nekem ezzel hadovázott egy idõsebb mérnök, hogy az egész világot az oroszok fogják megölni, mert az északi tengerben ott rohadnak a tengeralattjáróik.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
...ráadásul az oroszoknak nincs túl nagy tapasztalatuk a lopakodó technológiában és a robotrepülõgép fejlesztésben.

A lopakodó technológiával kapcsolatban egyetértek, de a második terén egyáltalán nem. Nagyon is régóta készítenek robotrepülõgépeket, és nem is rosszakat...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Több nukleáris tengó is van a tenger fenekén (USS Tresher, USS Scorpion és K-278 Komszomoletsz). Egyik reaktora sem robbant fel, mindegyiknél biztonságosan leállt, mindhárom roncsot idõközönként ellenõrzik. Az orosz tengónál nem a reaktorból, hanem két torpedó robbanófejébõl szivárgott plutónium, ezért a hajó orrát lezárták speciális cementtel.

Nemrég volt itt fent egy cikk a Skat-ról. Most olvastam, hogy többen azt tanácsolták az amerikai légierõnek, hogy vegye ki a maga részét a saját X-45-ös fejlesztésébõl, ugyanis a légierõ tavaly kilépett a projektbõl, arra hivatkozva, hogy ezeknek a gépeknek még nem jött el az idejük, így már csak a haditengerészet vesz részt a fejlesztésben. Többen arra figyelmeztették a katonai vezetõket, hogy hamarosan még több állam kezdhet saját UCAV-k fejlesztésébe. Egyesek pedig attól félnek, hogy ha a Skat esetleg tömegyártásba kerül akkor az oroszok sokkal szívesebben adják majd el más országoknak mint az USA a sajátját.

Hiába volt csak egy makett a bemutatott repülõgép egyesek mégis aggódnak a Skat miatt. Az orosz mérnökök szerint 2 év múlva repülni fog a prototípus, persze hallottunk már ígéreteket máskor is. Szerintem könnyen meglehet, hogy ez a gép is eltûnik a süllyesztõben mint sok más orosz projekt, ráadásul az oroszoknak nincs túl nagy tapasztalatuk a lopakodó technológiában és a robotrepülõgép fejlesztésben.
Nem kurszki az, hanem simán Kurszk. A Kurszk nevû település közelében nem sok tengeralattjáró hadviselésre alkalmas terület van, lévén a szárazföld kellõs közepén található.

De, Truman megmondta McArthur-nak, hogy a kínai határ elõtt 30km-rel (tüzérség maximális lõtávja) álljon meg, annál közelebb semmilyen esetben sem mehet. De a barom ezzel nem foglalkozott, úgy volt vele, hogy a népszerûsége majd megmenti egy esetleges buktától. Ami be is következett, erre McArthur reakciója a kínai nagyvárosok nukleáris támadása lett volna, amihez érthetõen nem járult hozzá Truman. Inkább, nagyon helyesen, leváltotta a picsába (személyszerint simán hadbíróság elé is állítottam volna parancsmegtagadás miatt).

Sadist
A magfúzió csak lassított neutronok hatására megy végbe, vagy pedig akkor, ha a hasadó anyag eléri a kritikus tömeget. Mivel utóbbi csak az atombombák sajátja, ezért az elsõ eset lehetséges, az pedig baleset folytán nem fog végbemenni, mert a neutronokat lassítani kell. Szóval ha fogják magukat, és pl. Pakson kihúzzák az ún. moderátor rudakat, amik lassítják a neutronokat, akkor a láncreakció szépen lecseng. A reális veszély tényleg csak az elõbb említett sugárterhelés, ami a tenger fenekén több tonna vas és acél között igazából csak a tengeri élõvilágra lenne veszélyes. Ha pedig netán a tengervíz kimosná a hõcserélõbõl a sugárszennyezett vizet, szerintem az se okozna olyan súlyos katasztrófát. Az egész mennyiség annyi volna, mint egy csepp tömény tinta egy nagy medencében.

degenerator
szóval igen nehezen lehetne belõle természetre káros katasztrófa?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

A kurszki is az 😞

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Pluskast
Lehet rosszúl tudom de asszem Murmankszban van egy rakás tengo ami elsûlyedt és ha jól tudom azok között van atometngeralatjáró is.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Az nagyban függ a találat helyétõl. Nyilván úgy vannak megépítve, hogy közvetlen reaktorhoz közeli találat esetén se legyen láncreakció. Viszont érdekes, hogy a géptest összeroppanása milyen károkat okozna a primer, szekunder körben (szenyezés ..).

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

degenerator
ha elsüllyesztenek egy atomtengeralattjárót, akkor mi lesz a reaktorával? felrobban?

Molnibalage
Az azért volt, mert nem mondta meg igazán McArthurnak senki, hogy akkor most mi legyen a nagy siker küszöbén. Mc meg azt gondolta, ha már lúd legyen kövér...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Pluskast
Azért nem egésszen. Ha csak az lett volna a cél, hogy megvédjék Dél-Kóreát akkor nem nyomúltak volna fel egésszen a kínai határig és akkor a kínaiak nem szálltak volna be a háborúba.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

degenerator
hát jólvan na, hullámokban elõre taktika.

Molnibalage
A második a sebesült.

Molnibalage
USA, 36 546 halott, 103 284. Korea és kína, milliós nagyságrendû...

Bucser
" Hát közel sem olyan sokan, mint a túloldalon "

Ez most olyan hasraütésszerûen hangzott nekem....

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
Mármint az ENSZ koalíciós erõk közül? Hát közel sem olyan sokan, mint a túloldalon és ehhez jön még a mittomén hányszázezer kínai "önkéntes"...

Bucser
Mert déli oldalon mindenkit elkerült a puskagolyó??? Szerinted mennyien halltak meg az északi elõrnyomulás során?

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
Mi volt észak célja? Elfoglalni délt. Mi volt ENSZ célja? Megvédeni délt és nem az, hogy hozzanak létre egységes koreát és végképp nem kínával háborúzni. Mi valósult meg ebbõl? Megvédték Dél-Koreát. Õk elértékcéljukat, észak meg nem. A veszteségekrõl meg ne is beszéljünk kommunista oldalon. Milliókra tehetõ. Errõl ennyit...

[NST]Cifu
Miért, szerinted volt egyértelmû gyõztese a Koreai-háborúnak? Szerintem csak fegyverszüneti egyezmény jött létre. Ráadásul 1951 Januárjára az Kínai néphadsereg az Kínai-Észak-koreai határtól egészen Szöulig visszaverte az ENSZ erõket, pedig nem élvezett légi fölényt.

Molnibalage
Korea? Miért? Ott nem észak korea gyõzõtt és USA légifölény volt szerintem.

[NST]Cifu
Nézd meg az utóbbi 50 év háborúit, hány olyan REGULÁRIS háború volt, amit az nyert akié nem volt a légi fölény. Egy sem...

Tudom, magas labda, de Koreai-háború...

Ezen eltöprengve kíváncsi vagyok, hogy a szovjet haditengerészeti légierõ hogyan robbantotta le volna az angol flottát 5 perc alatt az óceán felszínérõl egy háborúban...

Hát ha tisztán nézzük az orosz haditengerészeti légierõ vs. királyi flotta, akkor fix 1-es. De az angol flotta alapvetõen az északi tengeren és az atlanti-óceánon lett volna egy NATO vs. VSz háborúban, amerikai repülõgép-hordozókról és szárazföldrõl (Norvégiából és Angliából) felszálló repülõgépek oltalma alatt.

én nem modntam hogy nicns rendben a szárazföldi haderejük, sõõt, én csak arra céloztam hogy részemrõl picit tulzásba viszed a légierõ hypeot, persze megértem hogy neked az a szived csücske, mindenkit más érdekel, ennyi 😊

és azt se modntam hogy nem döntö fontossági, de a tiszta képhez nem elég csak azon lovagolni 😉

és mondom, ne érts félre, õszintén szolva én is veled értek egyet inkább azokkal szemben akik a nagy divatos amerika utálat miatt állandoan szarozzák az amerikai hadigépezetet, én csak arra céloztam hogy nagyon mindig a légioerõvel indokolsz meg mindent, ami nem feltétlen baj, csak vannak más részei is a hadászatnak, ennyi 😉

a területmegtartásban meg megint egyetértünk, szóval ne nekem magyarázd, az amcsi hadserõnél sokszor bebizonyosodott már hogy amig hagyják játszani a "saját" módszereik szerint kiválóan müködik, a gondjaik a gerrila taktikák meg a nem szokványos harcászat ami még nem fekszik nekik annyira, és õszitnén szolva én nem is nagyon tudom elképezlni hogy az ilyen modszerek ellen hogyan lehet bármilyen "demokratikus" mai modszerrel védekezni (magyarul ahol számit a hátország és a világ közvéleménye...), bár lehet csak a képzelõerõm a szegényes 😄

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Molnibalage
"CSAK légierõvel nem lehet háborut nyerni"

Igen, de "CSAK" döntõ fontosságú ez.. Nézd meg az utóbbi 50 év háborúit, hány olyan REGULÁRIS háború volt, amit az nyert akié nem volt a légi fölény. Egy sem...

'73-ben is addig voltak a janik az arabok, amíg nem dolgozták ki a megfelelõ ellenlépéseket a SAM-ek ellen. Aztán szépen be is darálták az arabokat.

Falkland? Az angoloké nem volt teljes légi fölény és mi lett a vége? A fél angol flotta majdnem ott végezte a dél-atlanti vizeken pedig csak õsöreg A-4 gépekkel támadtak és MK "buta" bombákkal, ha precízebben lett volna a gyújtási idõ beállítva, akkor MÉG 4-5 hajó simán a tenger fenekén végezte volna.... Ezen eltöprengve kíváncsi vagyok, hogy a szovjet haditengerészeti légierõ hogyan robbantotta le volna az angol flottát 5 perc alatt az óceán felszínérõl egy háborúban...

Molnibalage
Terület megtartási képességgel meg mi a bajod? Aki az USA szárazföldi haderejét gyengének merné titulálni, az be van rúgva, de nagyon.
Az a gond, hogy nem reguáris hadviselést kényszerítenek rá, egy nagyrész reguláris ellenség ellen kiképzett hadseregre. Nehogy már azt hidd, hogy a világ bármely más hadereje jobban helyt állna irakban, mert még röhögõgörcsöt kapok. Cifu jól írta, 150-200 évvel ezelõtti módszerekkel pikk-pakk rendet lehetne tenni, csak ebbe 2 perc alatt belebukna mindenki politikilag, és bajos lenne ma egy ilyen parancsot végrehajatni...

Az tény, hogy Oroszorszég egyes területeken elõrébb járt, ilyen volt és bizonyos fokig még ma is a rakétatechnológia. Csak ugye az a kérdés, hogy mindezt mennyire tudja az orosz haderõ megfizetni. Gondolok itt olyan programokra, amely iránt az orosz haderõ érdeklõdött, de késõbb mégsem rendelt az elkészült példányokból az anyagi problémák miatt. Mostanában észrevehetõ egy bizonyos mértékû javulás, de még sok idõ és pénz kell ahoz, hogy Oroszország megközelítse az USA haderejének a szintjét.
szerintem te nem usa imádo vagy, csak simán csak és kizárolag a légierõ téren méred le egy egy ország képességeit, az pedig már nagyon sokszor bebizonyosodott hogy CSAK légierõvel nem lehet háborut nyerni, terület megtartásárol akkor meg még szó se volt ugye... 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

[NST]Cifu
Egy B-2A darabára még akkor is több, mint tízszer annyi lett volna, mint egy B-1B-é, egy F-22-es ára is kétszer annyi, mint egy F-15C-é.

Viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez EGY területe egy haditechnikai versengésnek. Az oroszok elõrébb jártak a reaktív páncélzatok, a szuperszonikus robotrepülõgépek vagy a szuperkavitációs torpedók terén. A lopakodótechnológia terén especiel nem.

Molnibalage
Persze, hogy csak akkor lettek rendszerbe állíva, de az alapkoncepciót megvalósító gép már '91-ben repült. EZ a lényeg szerintem. Igen, a Hidegháború terméke, de a hidegháború alatt sem csinált más ilyet, pedig 10 évük lett volna rá. A költség meg azért lett nagy, mert vége a Hidegháborúnak és 0 darabszámot rendeltek mindkét gépbõl az eredetileg számítotthoz képest... Asszem 160 B-2-es és kb. 800 db F-22 lett eredetileg tervbe véve.

degenerator
arról se feledkezz meg, hogy oroszországban minden olcsóbb, fele pénzbõl is ki lehet hozni a dolgokat.

[NST]Cifu
Valamit ne felejts el: az amerikai lopakodók a hidegháború hevében készültek, brutális összegekért. Emlegethetjük a B-2A-k esetén a teljes költséggel számolva 2.2 milliárd $ / gép árat, de az F-22A is brutális e téren (339 millió dollár / gép a teljes fejlesztési és gyártási költséget figyelembe véve), ráadásul ne felejtsük el, hogy az F-22A nem az 1980-as évek terméke, hiszen a rendszerbe állása csak 2005-ben történt meg, és az elsõ szériagépek is csak 2002-ben lettek átadva.

Szerk.: na valakinek jól kiütöttem a hsz.-ét a dupplázás miatt...

Molnibalage
Egyesek enegem meg szoktak vádolni USA imádattal és, hogy lenézem az orosz cuccokat. Ez nem igaz, csak jó lenne reálisan látni, hogy a világ egyes dolgokban kb. 20-30 évvel le van maradva. Az elsõ stealth gép az F-117-es kb. 30 éves, de az USA-n kívûl még senki sem csinált még egyfeladatos stealth gépet sem. Az F-22-es kialakítását a '80-as (!) évek technikai szintjén meg tudták csinálni! Hol van ehhez képest a világ? Nagyjából sehol.... Jó 4+ genrációs gépeket tudnak csinálni, csak hát milyen áron? Lásd Rafale.

[NST]Cifu
JSDF 2007 Fuji éles lõgyakorlat I. rész
JSDF 2007 Fuji éles lõgyakorlat II. rész

Érdemes megnézni a JSDF csatorna többi videóját is.

BTW ez a Stage6 végre egy normális videó-lelõhely, nem olyan gyenge minõségre lebutított anyagokkal van tele, mint a Youtube...

[NST]Cifu
Oroszországnak nem realitás, hogy "partiban" legyen az USA-val. Lent már párszor kiveséztem, röviden: Oroszország teljes éves költségvetése jelenleg fele annyi, mint a Pentagon éves költségvetése. Az orosz légierõ nemrég komoly felújítási programba (pl. Szu-27SzM program, MiG-31BSz felújítás, stb.) és új gépek vásárlásában kezdett (eddig két vadonatúj Tu-160 stratégiai bombázót vettek át). Ez szép és jó, de iszonyú messze van attól, hogy fel tudja venni a versenyt az USA légierejével. A PAK-FA programra állítólag idén 200 millió dollárnak megfelelõ összeget különítettek el. Ez elsõre nem tünik kevésnek, de ha figyelembe vesszük, hogy manapság bármely más modern vadászgép fejlesztési költségei milyen szinten mozognak, akkor feltünõen kevés - viszonyítás képpen még a HAL Tejas fejlesztésének második fázisára is átlag évi 170 millió dollárt költött India az elmúlt években - csakhogy az egy sokkal egyszerûbb és olcsóbb gép.

Konkrétan arra gondolok, hogy tudnak-e kiállítani nagy tömegben olyan gépet, ami felveszi vele a versenyt? Mert az amik nagyobb tömegben nyomják a saját gépeiket. Ezzel kellene tehát partiban lenniük.
[NST]Cifu
Sajnos típust én sem olvastam sehol, de az orosz mesterlövész fegyverekrõl a world.guns.ru oldalon olvashatsz.

[NST]Cifu
Mozogni mozognak, az új UAV terveik és a hírek szerint a PAK-FA is már errefelé tendál. De jelenleg csak szerény módszerekkel operálnak, legalábbis a jelenleg rendszerben lévõ gépeknél.

Az F-22 elleni válasz alatt mit értesz?

Volna egy kérdésem. Nem rég hallottam valahol, hogy Venezuela orosz mesterlövész fegyvereket vásárol. Megtudná valaki mondani, hogy milyeneket és egy weboldalt, ahol részletesebben utánaolvashatnék?
Az oroszok lopakodó technológiában nem mozognak érdemlegesen? Mert igazán erre kellene mozdulni. F22 ellen vmi válaszuk van?
[NST]Cifu
Otthon egyre tarthatatlanabb a helyzet, növekszik a halottak száma

4 év alatt 3731 halott (ebbõl 674 nem ellenséges kezektõl, hanem balesetben halt meg)? Gyakorlatiasan nézve ez szinte semmi. Legalábbis ha háborús helyzetett veszük figyelembe. A probléma politikai jellegû, hiszen azt tényleg nem lehet beadni, hogy irakban béke és nyugalom van...

Gyakorlatilag teljes a csõd, semmit nem tudnak felmutatni.

Azért ez túlzás. Szaddam rendszerét megdöntötték. Az tény, hogy a jelenlegi iraki kormányzat az USA fegyveres erõi nélkül összeomlana, mivel nem tudtak megfelelõen stabil rendszert kiépíteni. De hozzáteszem az ilyen helyzetekben ez egyáltalán nem egyszerû. Itt van tõlünk nem messze Koszovó. Lassan 10 éve küzdenek körülötte, nemzetközi együttmûködés, részleges fennhatóság, és a többi. Mégsem képesek egy mûködõképes, életképes és békés Koszovót létrehozni...

Egy sikeres háborúhoz nem elég a haditechnika, szinte ma már az a legkevesebb (pici túlzás). Olyan mint a nõ, sokkal könnyebb megszerezni (odacsapni erõvel), mint megtartani (lásd Afganisztán, Irak).

Megtarthatnák, olyan módszerekkel, mint azt tették 150 éve a brittek és a franciák. 😊
Csak azt manapság sokkal nehezebb elfogadtatni.

Szu47-el mi van? Láttam maks-os videót róla, nagyon tetszett. Itt a vége, fuss el véle?

Gyakorlatilag igen. Noha eredetileg szóban igéretett kapott a típus rendszeresítésére az akkori orosz légierõ parancsnok, gyakorlatilag semmi sem lett belõle. Jelenleg a szuhoj vezette PAK-FA programot tervezik utódjául:

A PAK-FA-ról még nem került ki hivatalos kép vagy rajz, ez is csak egy fantáziarajz, vagyis "ilyenis lehetne"...

Szerintem kizárt hogy az irakihoz hasonló átfogó szárazföldi offenzívát indítsanak Irán ellen. Egyrész sokkal nagyobb ország, másrészt azért valamilyen szinten csak levonták az iraki tapasztalatokat. Ha lesz valami a kardcsörtetésen kívül, akkor az jó eséllyel valami nagyobb volumenü légi hadjárat lehet (nem véletlenül van három repülõgéphordozó a Perszsa-öbölben) esetleg megspékelve valami korlátozott behatolással Irak felöl vagy partraszállással esetleg légidessanttal ha vannak olyan célpontok ahol ez szükségesnek és kivitelezhetõnek látszik.

Hát ha egyszer irakig már eljutottak anno, onnan már a szomszéd ország irán.

Bucser
Azt hogy Irakban kerül e új diktátor hatalomba majd az idõ eldönti... ez egy 10-20 éves folyamat lesz. Sõt 30-40-50-éves.

Szu47-el mi van? Láttam maks-os videót róla, nagyon tetszett. Itt a vége, fuss el véle?
Szerintem az usa ezt nem fogja bevállalni. Otthon egyre tarthatatlanabb a helyzet, növekszik a halottak száma, folyik el a pénz, eredmény nulla. Gyakorlatilag teljes a csõd, semmit nem tudnak felmutatni. Az al-kaida erõsödik, polgárháború, káosz. És bin-Laden köszöni szépen.
Egy sikeres háborúhoz nem elég a haditechnika, szinte ma már az a legkevesebb (pici túlzás). Olyan mint a nõ, sokkal könnyebb megszerezni (odacsapni erõvel), mint megtartani (lásd Afganisztán, Irak). Ezt sem bírják, ma már egyértelmû.

Anélkül, hogy bárki halálát kívánnám, azért megnézném az orosz légvédelmet élesben mit tud. persze hiába a technika, ha a kezelõk nem tudják maximálisan kihasználni.