94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
harcu #40319 HA nem esett volna le, ez egy vicc, és nem az a kimenetele, hogy a "zsidók", azaz héberek milyen alávaló nép, hanem az, hogy milyen zsenális üzleti érzékük van. Ami pedig pont ahhoz kapcsolódik, hogy üzleti nyomást gyakorolnak éppen az oroszokra, mert megtehetik. De szóljon bárki itt, ha tilos a pozitív vélemény bármilyen vallási csoporttal kapcsolatban. Viszont akkor az izraeli hadseregről szóló témák is tiltottak itt. Sőt, Észak-Korea pedig kommunista, úgyhogy... -
#40318 Igen, India mellett Brazilia a másik ország, amelyik saját SSN programmal bír. Ám Indiához hasonlóan sok pénz és rengeteg idő beleölése után sincsenek közelebb a célhoz, mint akár 10 éve... -
#40317 Ennyire azért nem értek a radarokhoz, de szerintem igen. Nem véletlen, hogy a nagy hatótávolságú radarok forgási sebessége általában viszonylag lassú (10-30 rpm), míg a kis hatótávolságú radaroknál 60 rpm is előfordul. -
#40316 Erről hallott már valaki? Mást kerestem, de ezt találtam. :) -
#40315 A banner alatti három piros sor nem elég feltűnő?
Más. Észak-Koreai robbantásról hallottam csak egy említést reggel a rádióban. Ezd kezd egyre érdekesebb lenni. -
harcu #40314 Hát igen, az üzleti siker három alapeleme az éberség, a stréberség, és a héberség. -
tomcat1 #40313 Szerintem olyankor az antenna nem mozog csak az adó egység tériti ki a hullámot. Szerintem; -
#40312 Egy másodperc alatt 10 pásztázás? Ez azt jelenti, hogy 1 másodperc alatt 10 db mérésből rajra össze a radarképet? Mert a hagyományos radarnál még ez az amit nem igazán fogok fel. Azok adott hullámhosszon dolgoznak. Magyarán az antenna mozgatási sebességétől függ, hogy hány "oda-vissza" menő jelből rakja össze a radar a képet? Érhető, hogy mire gondolok? -
#40311 Fázisvezérelt radaroknál ez az adott radartól és az üzemmódtól függ. Elviekben szerintem lehetséges, hogy kis felbontásnál folyamatosan pásztáz, tehát mindegyik T/R egység egy saját adott szegmenst figyel. De a Phalcon esetén például a kereső üzemmód másodpercenként mintegy 10 teljes, 360°-os adást takar. Ezt az információt egy Phalcon radarral foglalkozó fórumban láttam, viszont nem említik, hogy melyik Phalcon változatra vonatkozik, és hogy pontosan mit takar a "search mode". -
#40310 Na valami ehhez kapcsolódót akartam kérdezni. A mechanikus radarok pásztázási ideje maximális azimuth és sáv (bar) szám esetén 8-16 másodperc. Tehát valójában nem látják be fizikailag egyszerre az teljes pásztázási tartományt. Az elektronikus eltérítésnél mennyi a pásztázási idő fizikailag? Lehet úgy venni, hogy gyakorlatilag folyamatosan látja az egész tartományt? Tized másodperces pásztázási idő? -
#40309 A kérdés jó. A választ talán sose tudjuk meg. Ahogy Punker is utalt rá, szerintem az egyik lehetőség a pénz, valószínűleg nem kevés, mert azért ez elég decens ügyletnek tűnik. De hogy milyen más opciók vannak, azt nem tudom.
Minden estre én hajlok arra a verzióra, miszerint valójában sose kötöttek meg ilyen szerződést, csak beetetés volt. Ha a MiG-31E első sikeres exportja valóban létrejött volna, a MiG és a Rosoboronexport öles nyilatkozatokban áradozott volna valószínűleg. -
#40308 A pénzt kifelejtetted... :) -
#40307 pénz pénz pénz? :D -
#40306 Izrael hogyan tud nyomást gyakorolni az oroszokra? -
#40305 Pedig nem. Csak gondold végig, a hajtóművek feladata, hogy a gépet a légellenállással szemben adott sebességre gyorsítsa, ill. ezt a sebességet fenntartsa. Ha te most beleállítasz a menetszélbe egy légcsavarral ellátott generátort, akkor nő a légellenállás. Ehelyett egyszerűbb, ha a hajtóműbe szerelnek be egy generátort. Gyakorlatilag minden ilyen nagyobb gép esetén a hajtóművekben van egy generátor, tehát a hajtómű forgása termel energiát. Ha a hajtóművek nem dolgoznak, mert például a földön áll a gép, akkor egy külön kis méretű, direkt elektromos áram és sűrített levegőt termelő gázturbina, az un. APU (Auxilary Power Unit) látja el a gépet árammal.
Egyes utasszállítókon, mint például a Boeing 767 esetén van egy nagyon kis méretű szélkerék, amely automatikusan előpattan a gép hasán, ha a fedélzeten megszűnik az elektromos energiaellátás. Ám ennek a feladata csak a pilóták műszerfalának pár kijelzőjét táplálni vészhelyzet esetén, nem pedig az egész gépet üzemszerűen. -
tomcat1 #40304 "Szerintem amíg nafta van, addig villany is." Nem hinném hogy a drága kerozint nagyrészt arra költenék hogy abból áramot csiholjanak. Inkább ugy gondolom hogy a menetszelet is befogják munkára :) -
#40303 Azt írják, hogy a Légi Őrjárat időtartama tolható ki 18 órára. Nem értem mi ezzel a gond, 18 óra a személyzetnek már nagyon megterhelő, tehát ezért alakult így az időmennyiség. Hiába tolható ki elvben tovább, logikusan nincs értelme tovább feszíteni a húrt... -
#40302 Nem tudom, hogy honnan jön a 60-as szám, netes forrásokban sehol sem említik, hogy mennyit képes követni (ha Chilei Phalcon radarból jön, akkor az rossz példa, lévén az egy korábbi Phalcon verzió). Ettől függetlenül ne felejtsd el, hogy az E-3 és a Phalcon radar között van pár "apró" különbség. Az E-3 radarja mechanikusan forog, így nem folyamatos az adatok frissítése, hanem a radar forgásának megfelelően történik, egy új cél befogása akár 15-40 másodpercbe is beletelhet. Ezzel szemben a Phalcon radarja fázisvezérelt, a befogás legfeljebb pár mésodperc alatt megtörténik, és a követett célokról folyamatosan frissülnek az adatok. A követett cél ez esetben nem azt jelenti, hogy ennyi légi célt képes "látni" (lévén az E-3-nál ez a szám 400 ill. 600), hanem azt, hogy ennyit követ folyamatosan, a többi légi cél csak a pásztázáskor frissül a képernyőn, és nincs folyamatosan frissitet poziciója.
Tehát nem tartom elképzelhetetlennek, hogy 60 célt képes a Phalcon ezen verziója folyamatosan követni, és az adatokat továbbítani a Szu-30MKI gépek felé - és ez a képesség történetesen sokkal több, mint amire az E-3 képes. Az E-10 lett volna erre képes, de azt lelőtték. Az E-3 modernizációjában legfeljebb hosszú távon kap esélyt egy teljesen új fázisvezérelt radar... -
Zenty #40301 Szentendre nincs messze, de ha jól rémlik ott csak kiképzés van aztán mehetsz máshova.
A honvédség szerintem annak jó aki Szolnokon, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten stb. lakik eredetileg. Akkor szépen, és kényelmesen kijár, és bemegy mintegy munkahelyre. -
JanáJ #40300 Szerintem amíg nafta van, addig villany is.
Az is egy dolog hogy az emberek elfogynak, de ez nem a repülőgép határa, hanem a legénységé.
Mert gondolom valami fekvő hely van pihenni és ha gebasz lenne, mert pl készültség miatt tovább kell maradni, vagy mert defektet kapot az utánajövő :-) akkor csak bír röpködni még picit. -
tomcat1 #40299 Gondolom sok áram kell a radarhoz stb; meg a műszak is lejár; csukott szemmel nehéz a légteres monitort követni :) -
tomcat1 #40298 Mer állítólag a juharlevelesek sírtak hogy az újak nyelvtudása nem kielégítő; -
JanáJ #40297 Miért írnak viszont ilyet?
"Utántöltés nélkül a légi őrjárat ideje 8 - 11 óra, míg utántöltéssel ez 18 órára növelhető"
Többre miért nem? -
tomcat1 #40296 az angol nyelvismeret az erős középfokú nyelvvizsgát jelent; -
#40295 Ja hogy közel Szentendréhez viszonyitva? Én Érdi vagyok... -
Zenty #40294 ha közel van a "központ" akkor érdemes menni, egyébként nem.
Én például "pösti" vagyok ezért nem mentem rambónak. Soha nem jutnék haza :D -
#40293 Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a többi fegyvernem katonáihoz képest jól keresnek. Egyébként csatlakoznék a css és kbz által leírt arany igazságokhoz, vagyis ha vkinek van esze az nem megy oda, mert az is a bohóckodás kategória. A felvételi követelmények közül pedig kihagytad a felsőfokú diploma ill. angol nyelvismeret meglétét... Ja és nem 3 év Kanada, hanem "csak" 2 év. -
#40292 Elviekben igen. Nem irányított rakétákkal (UB blokkok) volt éleslövészet és a HUD-nak van bombacélzó üzemmódja, de radar üzemmódájról nem tudok mit mondani (és kétlem, hogy CCIP pontosságú bombavetésről lenne szó...) -
#40291 A mi MIG29-eseink képesek voltak valamiféle bombázásra?
A gép meg az pilóták. -
Freeda Krueger #40290 Az E-3 nál már 600 at írnak.Tán elírás,lemaradt egy nulla. -
#40289 60 cél?
Ház az AWACS-nek elég sovány. Nem 600 akar lenni? Még az alap 30 éves E-3 és E-2 is többet tudott ennél. -
#40288 Nem tudok szerezni normális állást, a f@szom kivan már... mit csináljak? -
#40287 A vége nyilvánvaló, de ehhez képest még most is fejlesztettek ki filmre dolgozó felderítő konténert a Tornado-hoz is...
A fénykép kapcsán meg azt nem értem, hogy csak pár ember homályos rajta. A többiek dermedt mozdulatlanságban voltak raja? -
harcu #40286 "a digitális képalkotás még mindig nagyon messze vana filmtől. A linklet fotót elnézve igazat is adok... "
Kicsit még visszetérve a témához. A képen jól látszik, hogy hosszú záridővel készült, mert az emberek bemozdultak a képen. Ez ugyebár vagy nagy gyújtótávolságot jelent, vagy vagy rendkívül rossz fényerejű lencsét, vagy rossz minőségű filmet. De bármelyik is legyen, felderítés közben nem tudsz hosszabb időt egy területre fókuszálva tölteni, pláne, ha légi felderítésen vagy. Az információt pedig a keletkezés pillanatában kell, hogy megkapja a csapatvezetés, hogy érdemben tudjon rá reagálni, ezt pedig csak a digitális tudja. -
tomcat1 #40285 Az arcok nagyon árulkodóak, tegnap is készülhetett volna mondjuk gruziában vagy valahol :) -
#40284 Igen. Maga az oldal is fantasztikus szerintem. Igazi időutazás. -
tomcat1 #40283 Amerikai polgárháború??? -
#40282 A vadászpilcsiknek jó, ők a kivétel erősíti a szabályt példái. Rendesen megfizetik őket, és alapból úgy kezdenek, hogy három (? fejből írom) évre kiköltöznek Kanadába. Csak persze előtte felelj meg mindennek amit egészségügyileg elvárnak tőled. :D -
#40281 Mindig a végén van a lényeg:) -
horthy #40280 Szerintem inkább pénzügyi gondjai vannak Sziriának azért nem kapta meg az uj Mig-31E-ket . A Merkava gyilkos Kornet-E rakétákat is minden szivfájdalom nélkül eladták a szireknek a ruszkik hiába háborogtak Izrael politikusai . Ők ugyanis mindig háborognak ha az ellenfél valami ütöképesebb fegyvert kap . De ami a pénzügyi helyzetet illeti az Izraeli hadseregnek is vannak gondjai ilyen téren föleg pláne amiatt hogy az USA gazdaság sem ugy remekel ahogy kéne emiatt nem lesz annyi támogatás mint a régi szép időkben .