94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
css #40279 Ejj má, miket mondasz?! Lelkes, tenni akaró embereket eltántorítanál a cégtől? Hát mi lesz így veletek odabent? ;)
Vagy újabban tele vagytok übermotivált fiatalokkal? :D -
css #40278 Voltaképpen igen. Én csak a leírt dolgokat mondtam.
Elméletileg persze nincs különbség az elmélet és a gyakorlat között, gyakorlatilag viszont... ;)) -
kiskorúbézoltán #40277 OFF
Óóó... még egy fontos dolog, felejtsd el a dolgot, a legnagyobb faxság amit elkövethetsz, hogy bevonulsz a magyar hátvédséghez. Komolyan.
Bocsi az OFF-ért.
ON -
kiskorúbézoltán #40276 Gyakorlaton nincs előírt szunya, annyi van amennyi jut...
Animefox: css utóiratát vedd komolyan, szó szerint ez az igazság. -
css #40275 Na, oda nem kell menni!
De ez a letölthető prospektus egész jó. ... A francnak szövegeltem (írtam) megint ennyit...! :)) -
css #40274 Nemtán tervezed? ;)
Zsoldos nincs. Szerződéses van. Lehetőségek:
I. Hivatásos pálya. Pontosabban az sem hivatásos már, mivel aki kikerül, szerzőséges kategóriába kerül. De a lényeg: lehet tiszt, vagy tiszthelyettes. (Ezután ezeket rövidítem: ti., tts., szerz.) Régebben ezek hivatásosként kerültek ki, azért hívom én is még annak. :)
A. Tiszti pálya.
Ha van középfokú végzettséged, felvételizel a ZMNE-re, és ha felvesznek, elvégezhetsz szép 4 évet, majd mikor kikerülsz, tiszt leszel, hadnagyi rendfokozatban, általában szakaszparancsnoki beosztással.
B. Tts. pálya.
Ugyancsak középfokú végzettséggel elmész és felvételizel a tts. suliba (Szentendre), és egy év után lehetsz őrmester (rajparancsnok helyettes, vagy hjmű. ir., vagy ehhez hasonló beo.)
II. Szerződéses pálya.
Jelentkezel valamelyik hadkiegészítő pk.-ságon (8 általános követelmény), és bevonulsz. Ekkkor beraknak egy beosztásba, általában a lakhelyhez közeli helyőrségbe (vagy nem oda :) ). Tehát csap lepapírozzák, hogy te oda tartozol, de még egy ideig nem leszel ott. Ugyanis utána elküldenek Szentendrére, ahol megkapod a 3 hónapos alapkiképzést. (Kiképzésről később írok.) Miután ez megvan, akkor kerülsz (vissza) az alakulatodhoz végleg.
III. Feltételek mindegyiknél.
Fizikai, szellemi és minden egyéb alkalmasság. Felküldenek az AVI-ba (régebben EVI néven futott), ahol megvizsgálnak, hogy alkalmas vagy-e. Felmérnek futás/fekvőtámasz/felülés témakörökből, orvosilag megnéznek, cihomókus beszélget veled (miután mindenféle cihológiai vizsgálatokon és teszteken átmentél), stb. Ha bármelyikből is megbuksz, akkor nyenyó, nem lehetsz katona bácsi.
IV. Egyéb.
Próbaidő 6 hónap, ezalatt bármikor kiebrudalhatnak. (Ez a szerződésesre vonatkozik - a ti. éás tts. hallgatói állományú; olyan, mintha suliba járnál, csak kicsit más.) A lóvé hallgatóként pár ezer Ft. (Kiváló eredménnyel is valami 15-20 körül kapsz havonta + koszt + kvártély.)
Egyebekben ha belenézel a Hjt. nevezetű törvénybe, láthatod, hogy mely rendfokozatnál milyen fizuk vannak. (Egyébként aki katonának szegődik, annak roppant hasznos olvasmány - érdemes vele megismerkedni.)
Példa: Kezdő hadnagy 100 nettó körül kap. Kezdő őrmester asszem 75 nettó körül. kezdő honvéd valami 60 körül.
V: kiképzés (szándékosan a végén).
Számomra a vége felé már eléggé nevetség tárgyát képezte a korábbbiakhoz képest. Anno nálunk alapkiképzéskor az első hónapban sehova a jó helyről. De utána is jó, ha havonta hazajutottam (tts. suli). Általában reggel fél 6 tól kezdődött a móka (reggeli tornával), majd este fél 10 felé fejeződött be a nyaggatás (néha később).
Ez anno minden alapkiképzésnek a sajátossága volt (akár tiszt/tts./legs. volt az ember); még 2002-ben is. Valami olyasmi volt, mint amit az amerikai filmekben látni ... csak kicsit néha durvább, néha meg nem annyira.
Mióta viszont eljött ide is az áldásos liberalizmus, és érezhetjük pozitív hatását, azóta ez leginkább már csak a hallgatókra igaz. De ott is csak korlátozottan. Tehát a reggeli procedúra megy még, de du. 4 után már nincs csesztetés. Ami valahol jó (lenne), de mivel a "felettébb lelkes" fiatalok nagy része b@szik tanulni, így értelmetlen. (Inni járnak helyette ... persze nem mindenki; itt is vannak normálisak.)
Szerződéseseknél még nevetségesebb az alapkiképzés. Ott reggel 07:30 és du. 4 között vagy igénybevehető. Az azon kívüli időben nincs semmi. Se kiképzés, se más. (Kivétel a terepfoglalkozás, meg hasonlók, de az nincs túl sok.) Mert ugyanis a szerződéses az ugye munkavállaló (nem hallgató), és heti 40 óra az 40 óra. Afölött már plusz fizetség járna - a szegény árva MH meg nem bírja fizetni; így nincs is kiképzés du. 4 után.
Ez volt az alapkiképzés(nek nevezett bohóckodás).
Mikor ezután kikerül az ember csapathoz (az anyaalakulatához), akkor már az alegységtől függ, hogy milyen a kiképzés. Van, ahol egész pofás, és van, ahol szintén nevetséges színvonalat képvisel. (Mármint az én szemszögemből nézve; mert pl. sok más NATO országban is hasonló megy, tehát átlagos szinten nem vagyunk elmaradva.)
Anyaalakulatnál is munkavállaló az ember, tehát heti 40 óra meló, oszt jóidő. Afölött (gyakorlatok, kihelyezések, stb.) plusz pénzzel járnak. (Na ne gondolj százezrekre ilyenkor sem. A gyakorlati pótlék naponta valami 1500 Ft. körül van netto - ezért cserében annyi a kötelező, hogy 8 órát kéne hagyniuk aludni téged, meg adnak enni. Egyébiránt azt tesznek veled, "amit akarnak".
Nah, "röviden" ennyi.
ui.: Ha kérdésed van, akkor soha (ismétlem SOHA) ne kérdezd meg a hadkiegészítő parancsnokságon (asszem toborzóirodának híjják manapság, de egykutya) az ott lévőt a katonaéletről. Miért?
1. Lövése nincs hozzá, mert valszeg soha nem volt csapatnál.
2. Hazudni fog, hogy bepalizzon téged. -
#40273 Nézd meg ezt
De érdemesebb elmenni a hadkiegészítő parancsnokságra esetleg. -
#40272 Toborzás @ Honvédelem.hu -
#40271 Valaki tud valamit a honvédségről? Hogy is van most? Úgy értem aki zsoldosnak akar menni. A bér meg a többi.. 3 hónapig próbaidőn belül nem lehet kimenni a laktanyáról? Utána pedig 8 órában van a napi szolgálat és haza lehet menni? Aktuális linket vagy írni tud valaki? -
JanáJ #40270 Egyről beszélünk, csak megint pontatlanul fogalmaztam.
Hiába "jobb" a hagyományos film csak statikus célok ellen jó, mert mire leszál vele a gép, addigra elévül.
A digitális meg lehet rosszabb, de azonnal továbbítható on line.
Bár ezzel senkinek nem mondtam újjat. :-) -
#40269 Ezt nem értem. Ha filmre dolgozol akkor azt te nem továbbítod sehova. A földön hívják elő. -
JanáJ #40268 Szerintem a hagyományos film lehet bármilyen jó, ha azt csak digitalizálva tudod továbbítani. Légi felderítésnél persze. -
JanáJ #40267 Nem kötözködésből, de Bp.- Győr az sztrádán sincs 120 km.
200km inkább bp. - Bécs. -
#40266 nocsak
ha valaki nem beszéli a nyelvet, tessék átkattintani jobb felül angolra:) -
#40265 Kössz a linkeket. -
harcu #40264 Elmnéletileg akár lehetséges is lenne. Csakhogy a hagyományos kisfilmes formátumot nézve (ugyebár a 24x36 mm-es) bizonyos nagyításnál már befolyásol a technika, azaz az ezüst-halogenid szemcsék mérete. Ez kb a 4000 dpi-s felbontásnál van, ami kb. 20 megapixel. Ráadásul a hagyományos filmen a színes részek eloszlása nem teljesen egyenletes, egy bizonyos nagyítás felett ez már úgy jelentkezik, mint a digitális gépeken a képzaj. Tehát az elméleti lehetőség adott, de a gyakorlat ennek ellent mond. Mint ahogy digitális gépeknél sem kell egy Canon EOS 1D képét összehasonlítani egy azonos felbontású kompaktéval. Az optika, a CCD mérete a gyújtótávolsághoz képest, a CCD érzékenysége, az alkalmazott tömörítés mértéke, a zajcsökkentés hatékonysága mind-mind komolyan befolyásolják kép minőségét.
Persze más dolog a nagyméretű filmformátum, monthogy más dolog a profi digitális stúdiógép. Igaz, ezek felbontása már most is 20 Mp felett van. Ezeknél egy A/0-ás nyomat tökéletes minőségben megjelenik. Egyszóval a két technika bőven összemérhető, de a digitális valóban forradalmat csinált, sokkal sobban használható, tárolható, módosítható, stb. Ráadásul a minőségét elméletileg tetszőleges ideig képes megőrizni, ellentétben a hagyomásos filmmel. -
css #40263 Nem a bombázóról, hanem robotrepülőgépről írta a 200 km-t. Annál nem olyan rossz. -
MuldR #40262 200 km hatotav egy bombazonak nem keves? Az kb budapest- gyor tavolsag. Ez azert eleg vicc kategoria. -
#40261 Itt a HT topikban pár képzett ember viszont azt állította, hogy az ISO mittoménhányas film flbontása 10000-es DPI környén mérhethető. Most akkor ki mond igazat? A többség akikkel beszéltem erről azon a véleményen volt, hogy a digitális képalkotás még mindig nagyon messze vana filmtől. A linklet fotót elnézve igazat is adok... -
harcu #40260 "Sajnos a fotózáshoz és optikához nem nagyon értek... "
Látszik :)
A mai eldobható kategóriás (20000 HUF) digitális gépek kb. 10 megapixelesek. A hagyományos, tehát 24x36mm-es (Leica) képkockák felbontása olyan 15-20 millió képpont. Itt nagyon nincs egy nagyságrend különbség. A fő különbség ott van, hogy a sima CCD-n egy pixel csak R vagy G vagy B színt jelöl, tehát 3 pixel ad ki egy hagyományos pontot, ezért a 10 megapixeles gép az 10/3 MP-nyi információt tartalmaz, a többit a gép interpolálja. Van persze már erre is technológia. lsd. Foveon, ahol egy pixel ténylegesen 3 színnyi információt tartalmaz, de nem nagyon terjedt el.
Az más dolog, hogy a képzett zsenik (lsd CSI és társai) egy pixelnyi infóból is éles arcképet képesek varázsolni. -
#40259 roham utászok lesznek ezek, az igazi öngyilkos banda :D -
Sequoyah #40258 Általában???
Általában igazam lenne, mert túl sok a hülye:) Te pont nem, de ritka kivétel...:D -
css #40257 Ez a baj a hittel. Általában tévútra vezet. ;) -
Sequoyah #40256 Bocs de a mai világban, gond nélkül elhiszem, h valaki ezt komolyan gondolja:D -
#40255 Értjük mi, csak esetleg nem mindenki tudja, hogy miről van szó... -
Sequoyah #40254 Optimális fényviszonyok, beállított helyzet, és kitudja mennyi felkészülés 1 fotóra.
A "megapixeles", tehát digitális gépek pedig egyáltalán nem képminőségben verik az analóg gépeket, ma sem. Hanem használhatóságban.
Kicsit eltévedtél a technológia fejlődésében... -
css #40253 Hahó, emberek!!!
Ott volt ám az írásom végén a szmájli! ;) -
#40252 sztem it vagy arrol van szo hogy megmaradt a negativ és arrol hivtak elö ujra a képet vagy bescannelték egy nagy felbontásu scannerrel a képet.
Azt meg ne feledjuk el hogy azok analog gépek voltak tehát, nem voltak a digitális technikai korlátok. pl. digitális képzaj, pixelméret stb.. -
#40251 Nono. Nem tudom, hogy a képrögzítés hogyan megy a digitális gépeken, de a "legszutyokabb" film érzékenysége is egy nagysággrenddel jobb alsó hangon az áltagos kereskedelmi digitális felbontásnál.
Tehát, ha kellően jó fényviszonyok és otpika megvolt régen akkor az eredmény a lenti lett. Karcos lehetett a kész kép és lehettek rajta előhívási hibák, de borzalmasan éles kontúrok voltak. Nem véletelnül siratják az SR-71 felderítési képességeit...
Sajnos a fotózáshoz és optikához nem nagyon értek... -
css #40250 Ebből is látszik, hogy a fényképezőgépek technikai fejlődése alig haladt az elmúlt 100-150 évben. Ha már akkor is lehetett ilyen képet készíteni, akkor a mai X megapixeles gépek mire fel kerülnek tízezrekbe? :DD -
#40249 A kép aláírása alapján Engineer Battalion, tehát nem lövészek, hanem inkább utászok.
Ettől persze a kép még jó. :) -
SZU #40248 Avatarnak sem lenne rossz! =D
-
SZU #40247 Igen-igen! Én is néztem a képminőséget! Még ha fotosop is belesegített, akkor is durva!
Viszont az arcok kemények rajta! Az igazi háborús lelkesedés! Némelyik már a tekintetével leölhette a szürkéket! -
#40246 Az hagyján, de milyen durva képminőség! Nem semmi... -
css #40245 Ez se ma volt... :) -
SZU #40244 Mindig csak modern haditechnika van itt.
Kicsit frissítsünk: Light infantry
Kicsit feszültek a srácok! =) -
#40243 Épp most írod, hogy milyen szerény területen harcolnak, kvázi az adatkapcsolatuk miatt így aztán egyetlen MiG-31E is szolgálhat a többi gépnek "AW&C" feladatot.
Csak van egy apró bibi. Az AWACS majdnem 360 fokban lát, szépen körkörösen. A MiG-31 nem. Mivel szűk a helyszín a nagy látószög sokkal fontosabb a távolságnál. Fordulgathat a MiG-31, de az kevés egy AWACS-hez képest. Ráadásul a MiG-31 kétfős személyzete egy AWACS-hez képest a feladat ellátárásra elég sovány. Nagy lépés szírinak csak, ha egy szakadékot kell átudrani akkor a lépés az kevés. -
#40242 AWACS támogatás?
Épp most írod, hogy milyen szerény területen harcolnak, kvázi az adatkapcsolatuk miatt így aztán egyetlen MiG-31E is szolgálhat a többi gépnek "AW&C" feladatot.
Túlterhelni az ellenség légvédelmét megfelelhet. A gond az, hogy ma már a komoly haditengerészeti SAM rendszerek több száz km-re eldurrantgatnak.
A H-6K feltehetően inkább szárazföldi célpontok ellen van szánva, KD-88 (C-802KD) robotrepülőgépekkel, ez 0,9 Mach sebességgel cirka 200km-t képes megtenni és 165kg-os harci feje van. Persze ez nem zárja ki, hogy hajók ellen C-802 robotrepülőgépeket vigyen magával (de annak is a hatótávolsága 120-160km).
Mondjuk a horizont alóli indíással ezt meg lehet úszni, de kíváncsi lennék arra, hogy az AEGIS rendszer pl. képes e más radarjele által célravezetni magát. (Vagy más SAM rendszer? Én ebben ezért kételkedek..)
A Standard és ESSM rakéták nem rendelkeznek ilyen képességgel. A RAM igen, de az ugye rövid távú. Az SM-2 Block III-tól van IR kereső is az orrában, de ez csak a végső fázisban működik. -
#40241 Túlterhelni az ellenség légvédelmét megfelelhet. A gond az, hogy ma már a komoly haditengerészeti SAM rendszerek több száz km-re eldurrantgatnak. Mondjuk a horizont alóli indíással ezt meg lehet úszni, de kíváncsi lennék arra, hogy az AEGIS rendszer pl. képes e más radarjele által célravezetni magát. (Vagy más SAM rendszer? Én ebben ezért kételkedek..) -
#40240 Hát, nem tudom. 8 gép? Olyan szintű mennyiségi, minőségi és képzésbeli fölény van IAF oldalán, hogy 1-2 gép leszedése esetleg összejöhet. Már volt szó arrók, hogy 20 éve nem gyártottak alsó hangon R-33-at. Az kíváncsi vagyok, hogy hány indított rakéta működne üzemszerűen...
AWACS támogatás?
A MiG-31 akkor van elemében, ha van hely "fárasztani" az ellent, hiszen ő dúskál az üzemanyagban és van helye taktikázni az adatkapcsolathoz. Ez a Közel-keleten nem nagyon lehetséges.
Szóval fenyegetésnek fenyegetés, de még annak sem túl komoly. 30 db, az már az lenne.