Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

degenerator
na és az elnök kultusz az usában?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Már ne is haragudj, de ez eléggé dilettáns gondolkodásmód.
A történelmet nem csak a rómaiak írták.
Globális ókori történelemhamisítás, mi? Na ne nevetess!

Már hogy lenne elfelejtve? Ha akarnánk se tudnánk elfelejteni, mert tele van vele Hollywood. (De nem is akarjuk)

Amúgy nemértem miért hiszed, hogy én a fasizmust akarom védeni.
Akarja a halál. De szerintem a média és a film világának ugyanolyan hévvel kellene megemlékeznie a kommunizmus 80 millió áldozatáról, mint a 8 millió elgázosított zsidóról.

Kb ugyanannyian 😞 !

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Bucser
Napoleonért is rajongtak az emberek... Sõt Hitlerért Mussoliniért és Leninért is. Sztálinért már nem de az akkor már nem is volt tényezõ. Az hogy kiért rajonganak az propaganda kérdése.

Augustus az egyik legkeményebb diktatúrát vezette be, mégis imádták az emberek mert kilóra megvette õket.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

valóban kiválo? miért is? honnan tudod? jah mert ezt szajkozta az akkori "propaganda" amit ma történelemnek csufolnak? értem 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Palinko
ja szerintem is a 2. verzió a legvalószínûbba 4 közül. de én abban is gondolkodtam hogy egyszerû meghibásodásról volt szó...
Bucser
A fasiszta utópiáért hányan haltak meg? Ez mindig el van felejtve...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Ezt nem is vitatom.

Viszont Caesar idejében még egy valóban kiválló emberért rajongtak az emberek, de mégis miféle szempontból lehetne kivállónak nevezni bármelyik szovjet vagy fasiszta vezetõt?

[NST]Cifu
Én eddig legalább 4 verziót olvastam eddig, ebbõl kettõt állítólag elsõ kézbõl származó információkra hivatkozó interjúk/riportok adnak.

1.: Az F-117-es ütvonaltervezésénél bizonyosan megszegték azt az alaptételt, miszerint kétszer ugyanazt az útvonalat nem használják biztonsági okokból. Az eset kivizsgálásakor azt találták, hogy ezt a könnyelmûséget nagyon sokszor elkövették az F-117-esek útvonaltervezésénél, a magyarázat kettõs: egyfelõl kevés olyan szabad folyósó volt, amin keresztül biztonságosan közlekedhetnek a gépek (biztos távolságra a szomszédos államok radarjaitól és a baráti vadászgépektõl), illetve túlzottan bíztak abban, hogy a szerb légvédelem már teljesen szét van zúzva.

2.: A felhõalapon való áttörtést többen is felhozták, ha a rakétát optikai úton vezették rá a célra (ez a legvalószínûbb verzió), akkor a gépnek mindenképpen jól láthatónak kellett lennie.

3.: Egy másik verzió szerint azt használták ki, hogy az F-117-es kialakításánál csak arra ügyeltek, hogy semmiképpen sem a sugárzó radar felé szórja szét a beérkezõ radarjeleket, ezért több vevõ radar állítottak fel szétszórva a szerbek, amelyek közül az egyiknek sikerült annyi jelet fognia, hogy az alapján már rá tudták vezetni a rakétát. Ezt a verziót, noha bizonyos szintig hihetõ, mégis valószínûtlennek tartom személy szerint.

4.: A Dani Zoltán (a Nyeva üteg parancsnoka) által elmondottak szerint viszont arra figyeltek fel, hogy a viszonylag régi, hosszú hullámhosszon mûködõ radarjuk bizonyos körülmények között képes volt rövid ideig észlelni a lopakodókat. Erre õk megbecsülték a rövid követési idõszakok alapján, hogy merre haladnak a gépek (lásd 1. pont, az útvonaluk szinte mindig azonos volt), és közvetlen ezen pont alá telepítette a rakétaindítóit. Az F-117 átrepülésekrõl optikai úton, éjjellátókkal gyõzödtek meg. Amikor készen áltak a lelövésre, és meglátták a gépet a radaron, több rakétát indítottak rá, és az egyik sikeresen meg is rongálta annyira az F-117-est, hogy az végül lezuhanjon.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Tigristank
Ezen nagyon látszik, hogy propaganda videó. Mosolygós munkások, meg örömteli arcok, na persze.

Szerencsés élet az, ha a bor amit iszogatsz, öregebb, mint a csaj, akit kúrogatsz. :D You buy a Ferrari, when you want to be somebody. You buy a Lamborghini, when you are somebody.

Molnibalage
Nesze neked.
Tele van ilyen, "hej, de jó volt akkor" videokkal a net. Én utálom az egész szovjet rendszert, mint a szart. Remélemi a fõkolomposok a Pokol legmélyén rohadnak.
(A hinmnuszuk viszont szép...)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Az F-117 lelövése hogy is volt '99-ben? Én valahogy így ismerem.

A lelövést megelõzõ napokban egy biztonságos folyosón repültek be mindig a célkörzetbe és erre felfigyelt a szerb légvédelem. A lelövés megelõzõen suttyomban a folyosóba telepítettek egy SA-3-as rendszert, de nem aktíválták a keresõradart. Aztán jött megint ugyanazon az útvonalon az F-117... Valószínûleg egy éjjellátó és a rádió távirányítás kombinációjával sikerült a sikert. A kérdésen estén ráadásul az F-117 nagyon súlyosan megszegte a repülési elõírásokat és áttört a felhõalapon asszem. Így volt?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Az egészbõl csak úgy árad a szoci/komcsi ideológia."

Elfelejted, hogy nem csak a szoci/komcsi ideológiában volt személyi kultusz. A fasiszta felvonulások is ilyenek voltak.

Talán már Caesar idejében is ez ment... =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Undorító. Ahogy egyszerre felnéznek a "nagy vezérre".
Az egészbõl csak úgy árad a szoci/komcsi ideológia.
Fõleg úgy érdekes nézni ezeket a képeket, ha közben felidézzük, hogy eddig kb 80 millió ember halt meg a kommunista utópiáért.

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

VRSDM
/favpics.

u dont have to listen anybody else but me

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Ha már egy kicsit viccesebb képeket lõttél be:

[NST]Cifu

Mire nem jók a szereléksinek? Hisz tûzerõbõl sose árt meg a sok...

Abszolute közelharcokra

Kicsi a bors, de .45ACP

A "Ki tud több sallangot a fegyverre szerelni" verseny mai gyõztese

Kéziágyú átértelmezve

Kicsi a bors második felvonása, ezúttal kétlövetû formában

A "Ki tud több sallangot a fegyverre szerelni" verseny egyik dobogósa

A "Ki tud több sallangot a fegyverre szerelni" versenybõl kizárt induló, kifezettem hasznos arra, ha leendõ áldozatunk bõrpólusait közvetlen közelrõl szeretnénk még egyszer látni (két gyilkosság közben súlyzóként használatos)

Akik megirigyelték Joker pisztolykáját az elsõ Batman filmbõl...

Molnibalage
OK. Én is csak spekuálok.

[NST]Cifu
Igen, elvileg képesek lehetnek erre is, de ez a radar üzemmódjától is függ, hiszen ha a radar egyes moduljai más feladatot látnak el (pl. egy bizonyos célt követnek, vagy például éppen rakétát vezetnek rá), akkor ugye a teljes "látóteret" már nem igen lehet lefedni folyamatosan. Olyasmire is gondolni kell, hogy a moduloknak a távolsági pásztázáshoz már szükséges lehet az egyesített teljesítményükre, ezért ha mindegyik modul csak a saját kis "ablakát" figyeli, akkor az effektív észlelési távolsága valószinüleg csökken.

Nem ok nélkül fogalmazok némileg feltételes módban, mert egyfelõl az egyes radarok pontos mûködési részletei titkosak, másfelõl én személy szerint nem vagyok valami jól informált az elektronikai hadviselés területén.

Molnibalage
Mg az lenne a kédées, hogy a mechanikusan kitérített antennájú radarok igenis mérehetõ idõ alatt pásztázzák be a keresési zónát, teáht nem lát mindenhol egyszerre a radar kereséi tartományában. A AESA és PESA egyszerre látna az egész keresési tartományban? Az elektronikus eltérítéssel elivleg lehetõvé válik, hogy néhány század sec alatt végigpásztszázza az egészet?

Punker
tud valaki a jövõhétvégi Csobánkai programról valamit? tényleg elmarad?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
AESA: Több száz, vagy több ezer apró modulból álló radar, ahol minden egyes modul maga állítja elõ az adott rádiófrekvenciás jelet.

PESA: Egy rádiófrekcvencia forrás jelét bontják szét többfelé, amiket kis modulok irányítanak akár több felé is.

A PESA elõnye az, hogy egyszerûbb és olcsóbb. Hátránya, hogy egyszerre csak egy frekvencián sugározhat (AESA esetén a modulok egyenként más-más frekvencián is dolgozhatnak).

Az igazság az, hogy e téren nemrégen még én is tévhitben éltem, a legtöbb fázisvezérelt radar PESA, és nem AESA radar, így például a MiG-31 Zaslon radarja is. AESA radar például az F-22A AN/APG-77-ese, vagy az F/A-18E/F AN/APG-79-ese, illetve a Zsuk-AE (MiG-35).

Hát pedig az az oldal eddig mindig finoman szólva pontatlannak bizonyult. Amolyan háború-bulvár cucc.

Molnibalage
Cifu segítenél megérteni valamit? Mi a difi az AESA és a PESA radar között. Az AESA-t mindenhol taglalják, de a PESA-t nem... Mi annak a fizikai alapelve? Hogyan lehet PASSZÍVAN eltéríteni valamit?

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Kösz az infókat.

Ezért is szeretek ezen a fórumon bóklászni, mert sok érdekes dolgot lehet itt olvasni amelyek különbözõ helyekrõl származnak, így egy összetettebb képet lehet kapni az egészrõl.(Persze van 1-2 hibás infó de azt a többiek a legtöbbször kijavítják).

A Háborúmûvészetét elég pontos oldalnak tartom, de persze õk sem írhatnak le mindent.
[NST]Cifu
Ezt az egész elektromágneses páncélzat dolgot szerintem vagy akarattal, vagy akaratlanul, de félremagyarázták. Elõször is, a legtöbb hajó elleni rakéta/robotrepülõgép nem sima kumulatív fejjel rendelkezik, hanem általában un. formázott robbanóanyaggal, ennek lényege, hogy a robbanás ereje elõrefele hasson, illetve e kettõ kombinációjával. A másik, hogy annyira erõs elektromágneses teret létrehozni, hogy egy többszörös hangsebességel haladó kumulatív sugarat jelentõsen el lehessen téríteni, esetleg teljesen felbomlasztani, nos ez nagyon vad dolognak hangzik, arról nem is szólva, hogy csak egy kis területre kellene koncentrálni a használatát, vagyis szekciókra bontani a páncélzatot, megoldani azt, hogy tudni lehessen, hova is csapódik be a rakéta, mikor kell aktiválni a rendszert, stb. Harmadrészt, a hajókat eleve ilyen páncélzattal felszereltre kellene tervezni, utólag nem nagyon tudom elképzelni, hogy ráaplikálnak egy ilyen kiegészítõ részt a teljes hajótestre és annak felépítményére. A legszebb pedig az, hogy nem igazán tudom elképzelni, hogy is aplikálják fel mindezt a fedélzetre illetve a felépítmény tetejére, tudnillik jópár hajó elleni rakéta/robotrepülõgép felülrõl támad. Felülrõl támadás esetén ráadásul a radarok, rádiótechnikai antennák és egyebek nem is igazán védhetõek, hiszen nem "látnának" keresztül egy ilyen többrétegû fém páncélon. Szóval én ezt az egészet csak egy bulvárszintû dolognak tartom. Valószinüleg arról lehet szó, hogy a haditengerészet egy kutatócsoportja vizsgálja, hogy lehetne a kumulatív sugarat erõs elektromágneses mezõvel eltéríteni vagy szétoszlatni. Aztán e köré valaki felépített egy lehetséges felhasználási lehetõséget, amit aztán a különféle híroldalak átvettek...

Ezzel csak az a gáz, hogy ha már páncélzat, akkor acél, a víz meg nem arról híres, hogy rosszul vezeti az áramot, tehát a komplett hajótestet szigetelni kellene. Az elsõ arra járó rakéta azonnal rövidre zárna a megszûnt szigetelés miatt a tengervízzel, ami nem tenne túl jót a reaktor lelkivilágának, miszerint mostantól a komplett Csendes-óceánt neki kellene ellátni elektromos árammal, és esetleg depresszióba esne, és megöngyilkolná érte magát. Ezt viszont a hajón tartózkodó embereknek esne rosszul, akik onnantól fogva nem a szokásos amcsi optimizmust sugároznák az eseményt rögzítõ TV kamerák felé.
Ha meg csak a hajótest tetejánek síkja feletti dolgokat páncéloznák, akkor az lényegében nem sokat érne, mert a rakéták célpontjai nem elsõsorban a parancsnoki hidak, hanem a hajótest, ahol van esély akkora lyukat ütni, hogy a beömlõ tengervíz miatt elsüllyed a hajó.
[NST]Cifu
Tádzsikisztán zászlaja hasonló, mint a magyar, igaz a képeken látható BMP-2-eseken nem jók a zászlók, mivel elvileg a középsõ fehér résznek elvileg vastagabbnak kellene lennie, mint a piros és a zöld sávnak.

A #26576-os hozzászólásban kinai Type 92-es APC-k láthatak.

Igazad van, a csillag közepén lévõ karaktert néztem orosz L betûnek 😊
Hol látsz ezen ciril feliratot? Amúgy ezek szerintem kinai WZ551/ZSL92-es APC-k/IFV-k

SgtChris
Kicsit lejjebb értekeznek róla a hozzászólásokban. Ott valami BTR-90-est emlegetnek. De az orosztudásom itt ki is fújt... :-D

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Leragadtam az elõbb ajánlott Békemisszió 2007-es képeknél, és itt látom ezt a BTR szerû valamit, ami nem az, de cirilbetûs felirata van.

http://www.webpark.ru/comments.php?id=26661

Tudja valaki?

Valszeg AN-26. Más úgy sincs.

Naná! :-)

SgtChris
Hmmm...valami jó kis összeesküvés-elméleten kezdtél el agyalni egybõl, mi? :-) Talán valami titkos fegyvert, vagy UFO-roncsokat :-D

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

degenerator
az Arena miféle eszköz?

én nem láttam de gondolom ez 😊

A legcsavaros az milyen szallito volt? Nem birtam beazonositani.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Nem tudom láttátok-e már ezeket a képeket.
A csekély orosztudásom alapján ezek a Békemisszió 2007-en készültek, ami orosz-kazah-kirgíz-kínai-tadzsik-üzbég részvétellel zajlott.
Jók a "magyar zászlós" BMP-k 😊

http://www.webpark.ru/comments.php?id=26661
DJ Skyline
na most egy p-t elírtam <#gonosz1> sry

[NST]Cifu
Grippen? Az milyen gép? 😊

DJ Skyline
itt is, én ezeket láttam: 4db Mi-24, 5 Grippen, 2 Mig-29 + a szállító gép, meg még 2 nem tudom micsoda még 1 szállítógéppel, Bp. III ker

Aug 20-re gyakorolnak

[NST]Cifu
A DS story már egy komplett szappan-opera. Itt egy jó kis kritika errõl a mûsorról.