94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#40239 Mit nevezünk megszorongatásnak? Azért 8 MiG-31E elég decens eszköz a BVR harcban, és kétségkívül fenyegető lenne Izrael számára. Nem kérdéses, hogy egy háború esetén mi lenne ez esetben is a kimenetel, de azért a mérleg kicsit kimozdulna Szíriai oldaláról. Kétségkívül jelentős eszközökről van azért szó... -
#40238 Úgy tűnik Kína nem csak a MiG-21 (J-7) vadászgépet fogja még egy ideig gyártani, de a Tu-16 (H-6) bombázókat is. Kína ugyebár csak ezt az egy bombázótípust tartja rendszerben, és bár az 1950-es évek színvonala, de folyamatosan fejlesztgetik, most jött ki a H-6K, ami új, erősebb hajtóművet kapott, és a szárnyai alatt 3-3 nagy méretű pilon jelent meg:
[center]
Balra az új H-6K, jobbra a régi változat, lehet látni mennyivel megnövelték a beömlőnyílás méretét -
#40237 izraelt azért nagyon nem szorongatná meg 8 db gép szerintem
-
#40236 Hehe, a Szírek MiG-31 vásárlási "ügylete" úgy tűnik lebukott. Ugye 2007 óta kóvályog az a hír, hogy Szíria 8 darab MiG-31E-t vásárol Oroszországtól, plusz Iszkander-E rakétákat. Tegnap feltűnt a hírekben, hogy a Szokol gyárban leállították a MiG-31E-k felújítását, mert feltehetően Izrael nyomást gyakorolt az Oroszokra az ügylet felmondására. A meg nem nevezett állami forrás viszont azt mondta, hogy Damaszkusznak gondjai vannak az ár kifizetésével, ezért állt le a munka.
Ma meg erre robbant a "bomba", miszerint a MiG és a Rosoboronexport együtt állítja, hogy soha nem is történt megállapodás ilyen gépek eladásáról Szíriával.
Egy illúzióval kevesebb. :) -
#40235 US NAVY boarding crew. -
#40234 Az utóbbi kb. egy-másfél évben indult be komolyabban, a Magyar nyelvű oldalak közül tényleg a korrektebbek közé tartozik. -
#40233 nem enged regisztrálni a honlapra, anélkül meg nem tudtam letölteni a bázisnézőt. -
Tcat #40232 Időnként valóban kissé könnyed hangvételűre sikerednek a hírek, de ez szerintem teljesen belefér. Legalábbis nem szoktunk túlzásokba esni. Hogy a tartalom jó-e vagy sem? Szerintünk igen, de ebben a végső szó természetesen nem a miénk :) -
Tcat #40231 Nos, a Bázisnéző sajnos picit le van pukkanva perpill. Elveszett a hidegháborús radarok részéből a teljes Pinetree Line meg a BMEWS. De a DEW és a NWS megvolt backupban szerencsére :) A ráncfelvarrás, rendbetétel, bővítés elkezdése kb. jövő 7vége felé várható. Addig is akit esetleg érdekel itt van 2 backup:
http://htka.hu/files/bazisnezo/Katonai_bazisok_vilagszerte_20090118.kmz
http://htka.hu/files/bazisnezo/DEW_es_NWS_Line.kmz -
#40230 sisak eotech és felvarró (bár az nem teljes) alapján US -
#40229 Melyik országé? Ha már ilyen szakértő vagy... -
#40228 nyert:
-
JanáJ #40227 szvsz az egy taklámpa, mintha a kábele is látszódna. Tudtommal nincs puskagránát m4-hez, erre van a 203-as. (szerintem)
-
#40226 Pariőrség volt már róla szó. -
Ezek kik,meg jól látom, hogy mintha puskagránát lenne a fegyveren?! -
#40224 A lemil blog is elég szabados és vicces stílusban, de a tartalom attól még elsőrangú. -
#40223 Ha már ennél a honlapnál tartunk, valaki le tudta már tölteni onnan a bázisnézőt? Nekem eddig még nem sikerült valami hiba miatt... -
#40222 Gyorsan vetettem rá egy pillantást, és egy félmondat megragadta a tekintetem, ha már a színvonalnál tartunk :-):
"A pakisztáni Swat-völggyel foglalkozó írásaink sora újabbal bővül. Foglalkozott vele röviden a magyar média is, így talán a többség tudja mekkora gebasz van arrafelé és hogy amerikai nyomásra Iszlamabad 2007 októbere óta először ismét nagy erőkkel vetetette be a hadsereget a régióban."
Elég laza megfogalmazásban nyomják, de végülis, ettől még lehet jó... :-) -
#40221 Ismeri valaki az oldalt?
Elég színvonalasnak tűnik. Hogyhogy eddig nem halottam róla? -
JanáJ #40220 No para, addig még megnyerhetjük a szépségkirálynő választást és onnantól úgy is indul a világ béke... -
Zenty #40219 :D
vagy a btr-80-ra rá hegesztenek egy d20-at. Univerzális is mert egyben önjáró löveg is lehet, meg harckocsi is.. :D -
#40218 lehet utána áttérnek a papír hajókra. -
Zenty #40217 az lehet elméletileg a Currus is tudja biztosítani az alkatrészt. De akkor miért mondogatják a 2010 nem tarthatóságot?
Ha jól rémlik a HM honlapján is fent volt, hogy ekkor tájt lesz végük a harckocsiknak. -
#40216 12+3 van rendszeresítve és talán 155 lekonzerválva, értsd alkatésznek fenntartva. -
polarka #40215 "A kommunikációs műholdak jellemzően geostacionárius pályán keringenek..."
A műsorszórók igen. A duplex kommunikációra készítettek viszont inkább LEO pályákat használnak a késleltetés miatt (pl. Iridium). -
#40214 Az index egyik katonai topikjában olvastam, hogy létezik egy magyar fejlesztésű reaktív páncélzat, állítólag jobb hatásfokkal, mint a kontakt 5, le lett tesztelve, igaz csak kumulatív lövedékek ellen.
Természetesen a gyártását és rendszeresítését nem tervezik, nehogy véletlen normálisabbak legyenek a harckocsijaink.
+mostanában pletyka szinten volt szó szintén az indexen, arról, hogy leopardok beszerzését tervezgetik.
Itt a vége, fuss el véle. :) -
Zenty #40213 A Currus csinált t72 modern tervezett? pff nem is tudtam :)
Bár a honlapjukat nézve gondoltam, hogy valamit ügyeskedhetek, mert t72 tűzvezetőről írnak stb.
leo2 jó lett volna, de lehet tényleg drága lenne összességben.
Viszont ha nem modernizálják, és nincs alkatrész akkor kidobják, és no harckocsi 2010 után? Az szép lesz komolyan.. :D
-
#40212 A szovjet/orosz pct. rakéta elnevezések, típusjelzések számomra örök misztikumnak maradnak. Ha nem veszem a fáradtságot, hogy utánanézzek, akkor még véletlenül se tudok ráhibázni... :Ð -
#40211 Amikor sok évvel ezelőtt voltam Tatán, már akkor említettek pótalkatrész gondokat, gondolom azóta nem jellemző, hogy bármit is rendeltek volna hozzájuk, tehát "ami van hozzá, annyi van, és kész, tartsd üzemben" felkiáltással fentről.
A modernizációval az a gond, hogy minden relatív. Egy századra való T-72 esetén rentabilitásról nehéz beszélni, pláne, ha belegondolunk, hogy a Leo-2A4 sem kellett "ocsóért". Vannak kész felújító programok, a Currus is csinált, tehát hazai szinten is megoldható lett volna. Nem kellett (igaz amit láttam/hallottam róla, a Currus féle egy kissé küzdött a gyermekbetegségekkel, de legalább a szándék megvan - aféle Szép-féle AMD kategória :)). -
kiskorúbézoltán #40210 Konkursz... :) -
JanáJ #40209 A hülye kérdés ellenére csak megválaszoltad. :-) -
Zenty #40208 pedig olyanokat csiripelnek hogy 2010-12-nél tovább nem bírják tartani a mostani állapotában.
Ilyemsi modernizáls jöhetne :D link -
#40207 Egy T-72 esetén "üzemidő" nem nagyon létezik. Amíg van alkatrész, amíg működőképes, addig üzemelhet. :)
Felújításra, fejlesztésre se számíts, amennyire én tudom, a T-72 rendszerben tartása kvázi annak köszönhető, hogy nincs más járműre szerept pct. eszköz a BRDM-2-re szerelt rakéták (nem akarok hülyeséget mondani fejből, de talán Kornetekkel voltak felszerelve?) kivonása után. -
Zenty #40206 Vajon a végsőkig kivárják az üzemidő végét...? Vagy hajlandóak valami updatelni végre?
-
#40205 Még egyszer: nincs olyan, hogy "nemzetbiztonsági". A kémműholdak, mint a KeyHole kódnevű optikai, vagy a Lacrosse sorozatú radar-kémműholdak mind az NRO fennhatósága alá tartoznak, nem az NSA vagy a CIA alá. Nekik nincs saját kémműholdjuk, az adatokhoz az NRO-n keresztül férnek hozzá. Az más kérdés, hogy az NSA vagy a CIA rendeli meg / igényli a műholdat, de a tervezés-kivitelezés-üzemeltetés az NRO alá tartozik jelenleg.
A kommunikációs műholdak korábban a fegyvernemekhez tartoztak (USAF, US NAVY a két fő "rendszergazda), de 2000 után a DoD (védelmi minisztérium) egy csúcsszervben egyesítette a beszerzést és a felügyeletet. Ettől függetlenül például az US NAVY MUOS (Mobile User Objective System) rendszere (ami a korábbi UFO (UHF Follow On) műholdakat váltja ki) párhuzamosan épül ki az USAF már meglévő MILSTAR II. műholdrendszere mellett, miközben már épül a WGS (Wideband Global SATCOM), ami ugyancsak az USAF-hoz tartozik, de a DoD a csúcsszerve.
Mind a MUOS, az UFO, a MILSTAR és a WGS kommunikációs műholdrendszer.
A GPS műholdrendszer a DoD alá tartozik, és az USAF felügyeli. -
#40204 Próbálkozni kell, bizonyos kulcsszavakra nem reagál a kereső, másokra igen. A Szu-30-ra nem talált semmit, a Szuhoj-ra viszont megtalálta. -
JanáJ #40203 Jó kérdés.
Nem a CIA és NSA-s nemzetbiztonsági, hanem a "tisztán" katonaiak.
pl: GPS és komunikációs holdak. Meg gondolom a sereg is használja felderítésre őket. -
#40202 Thx megtaláltam! :) -
#40201 Hogyan találod meg ilyen gyorsan? A kereső ugyanis nem jó X hozzászólás szám felett... -
#40200 #38130 és visszafelé van a hsz.-ek száma, amire gondolsz egyébként az a Szu-30KI, a #38127-esben írtam róla, amúgy az Szu-30MKK együléses változata gyakorlatilag.