Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
10? Én 6-ról tudok.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

hát arról beszélek, hogy a mi-24 ekhez képest mekkora költsége egy cobranak..

Egyébként 10 van ami még tud repülni a másik 10 meg rohad 😊

Molnibalage
Jaj... MI-24!!!

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

micsoda cobra?

Molnibalage
Nekünk is van kettõ...

Hát ez szerintem is túlzás. Mostanában épphogy a minõségre mennek jobban rá, ahogy ezt már Molnibalage is írta.

Kiváncsi leszek mi lesz a Bulavával. Az orosz tudósok most épp azért harcolnak, hogy had hajthassanak végre még pár próba indítást, ugyanis a 7 indításból csak 4 volt sikeres. Tudtommal korábban a ballisztikus rakétákkal 10-30 próbaindítást végeztek és 80%-nak kellett sikerülnie.
Ebben mondjuk valószínûleg az is közre játszik, hogy az orosz haditengerészet minél elõbb szolgálatba akarja állítani a Borej-osztályú tengeralattjárót.
mi-24 említem akkor szerinted melyik ország, és melyik verzója.. 😊 ?

Molnibalage
Hát azért ez erõs túlzás. Az AH-64 jobban páncélozott tudtommal, sokkal több fegyvert visz, ráadásul messzebbre és a Longbow verzió extrája ott fent nem hátrány.. (Super Cobrán most nem vágom fejbõl, hogy van vagy nincs.)

A fenntartási költség meg nem határozhó meg így. Milyen verziójú MI-24?
Ez pont olyan debil kérdés, hogy mennyi a fenntartása egy F-16-nek? Melyiknek Block 25 vagy Block 60? Melyeik országban? Mennyi gépre vetítve. NAGYON nem mindegy..

m1 a lényeg, hogy esélyes, hogy össze jöhet az üzlet ami nekünk jó lenne.

De ha már helikoptereknél tartunk megnéztem ezt a super cobrát.(a tengerészgyalogos) azt írtják fele annyiba kerül mint az apache, és ahogy nézem alig tér el tõle.
Hm ha kb olyan 6 millió az nem is sok egy ilyen helikopterért. A fentartási költsége több vagy kevesebb lehet egy mi-24 hez képest? Mert apache az tudom drága a fentartása is.

Molnibalage
Hát én meg pont nem így látom, minõségre gyúrnak rá, nem régi SZU-27-et vesznek nagy mennyiségben, a meglevõket modernizálják, de csak a jobb példányokat, ami nem az irány a szemétdomb vagy pótalkatrésznek. Nem véletlenül kell nekik még minimális mennyisgében a TU-160 és a SZU-34. Ezek igencsak tápos masinák minden szempontból. Jelenleg 1 bd SZU-34-est többre tartanak maguk az oroszok, mint 4 db SZU-24-et...
(És a SU-24 egyfeladatos!)

Ezt mondom...
Nemtudnak új gépeket venni sokaságba ezért updatelnek. Viszont õk még mindig úgy gondolkodnak, hogy õk a "nagy" birodalom. Ezért statisztikailag meg kell lennie a sok gépnek nem számít, hogy használják e vagy sem. Minden a marketingrõl szól itt is.
Nekik meg nem elég pár száz gép õk ezres nagyságba gondolkodnak.

Hiába megy már jobban az oroszoknak, azért most sincsenek olyan korlátlan forrásai a hadseregnek, mint a szovjet idõkben... Szerintem a meglévõ gépeik egy része is M-zárolt, vagy legalábbis alig repül.
Most dobtak a kukába több ezer mig 21 est, és hasonló társait. A mig 29, és a többi új gépekel együttse jön ki 1000 fõs vadászgép mennyiség. Ezért mivel szeretik játszani a "majert" akár régi gépekbõl is össze akarják hozni ezt a mennyiséget. Az Oroszok egyébként is az "updatet" egy 10 milliából vagy még kevesbõl össze tudják hozni. Nekik nem kell minden féle nato szabvényhoz igazítani. Elég, hogy valamilyen szinten tud harcolni még. Egy új gépjük azért legalább 30 milla.

[NST]Cifu
Az orosz gépeknél VAGY repült óra, VAGY naptári évben van korlátozva a repülés. Ha 15 évet áll a betonon és 0 órát repül, akkor is mehet javításra vagy a szemétdombra..

Lent a #26985-es hsz.-ben pont errõl írtam. Az oroszok is át tudnak állni az állapot alapú üzemeltetésre...

Az egy dolog, hogy fejlõdik az orosz gazdaság és jobb helyzetben van, de miért kéne nekik õsöreg szutyok MIG-29A alptípus amik ráadásul borzalmas állapotban vannak?

Nekünk MiG-29B gépeink vannak, ugyan a jó részük tényleg nem túl vidor állapotban, de a lényeg a sárkányszerkezet, a többit jóformán egy-az-egyben lecserélik úgy is.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Igen, de a NAPTÁRI üzemidejük le fog járni. Az orosz gépeknél VAGY repült óra, VAGY naptári évben van korlátozva a repülés. Ha 15 évet áll a betonon és 0 órát repül, akkor is mehet javításra vagy a szemétdombra..

Az egy dolog, hogy fejlõdik az orosz gazdaság és jobb helyzetben van, de miért kéne nekik õsöreg szutyok MIG-29A alptípus amik ráadásul borzalmas állapotban vannak? Akkor inkább a saját megbízhatóbb állapotban levõ gépeik közül kéne modernizáli párat, mert egy modrnizált MIG-29 harcértéke megfelel többi régiének!

Bucser
Nem tudom mintha te még mindig azt hinnéd, hogy Oroszország gazdasága csõdhelyzetben van... Már nincs csõd... sõt hála a földgáznak igen dúrván fejlesztik a haderõt (nem amerikai léptékkel ha lennél szíves nem belekötni) És sokszor az olcsóbb megoldást választják és ha a Mi régi Mig-29A és UB gépeink alkalmasak egy felújítás után tovább szolgálni még 8-9 évig, akkor megpróbálják õket megszerezni, mert még mindig olcsóbb mint ÚJAT venni.

Ráadásul tudtommal a magyar gépek nem repülték ki magukból a sárkányba engedélyezett idõket.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Valszeg azért nem, mert ez még csak prototípus és még van mit javítani rajta. Úgy tûnik egyik orszég sem akar belemenni egy korai vásárlásba. A válasz ennyire egyszerû, nem kell itt semmin se csodálkozni.
Igen tudom , hogy ez valami harckocsi támogató páncélos jármû vagy mi. Csodálkozom rajta, hogy miért nem rendszeresítették még sehol, pedig a bemutatón amin megjelent agyon dicsérték.
Molnibalage
Minek 350 gép mellé ennyi roncs? Most sem értelek. Azt is alig tudják fenntartani és repórát adni hozzá...

olvasni figyelmesebben nehéz? Nem állapotba új hanem 350 mellé új gép...

Molnibalage
Milyen pár új gép? Ilyen nehéz a felfogásotok? 14(!) éve kaptuk a gépeket és akkor sem voltak újak!! Azóta a legtöbb gép a szabad ég alatt volt tárolva!! Felfogjátok ez mit jelent? Télen kint a mínuszban, náyron meg a +50 fokon. A gépek 2/3-a már csak egy szétszedett valami.

Olcsóbb egy zsír új gépet építeni, mint ezeket felújítani és átalakítani...

" Ha pedig nekik tényleg kijön ez ugyanannyiból, az kissé ciki ránk nézve (biztos nálunk annyival többet kell fordítani a fizetésekre..."

Nem hiszem, hogy ugyanannyit költenek õk. Õk nem NATO tagok, a gdp arány ha egyezik az még nem minden 😊

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

1. Az oroszok nem a finyáskodásról híresek.
2. Van most kb 350 mig 29 esük. Vegyesen régi is felújitott. Az országuk meg nagy jól jön pár új gép.

Jah és ezek a "roncs" mig 29, még igy is többet érnek mint egy átlag helikopter. Érthetõen az Oroszok nem voltak elzárkozóak az üzlettõl. ( állítólag )

"Egyébként szerintem, ha a náluk ugye sokkal fejlettebb ausztria sem költ annyit a hadseregére mint mi, akkor lehet, hogy nincs is értelme?"

Ausztria jelenleg az alábbi cuccokat tartja rendszerben (a wikipedia szerint legalábbis):

* 114 Leopard 2A4 harckocsi
* 253 Steyr SK-105 Kurassier harckocsivadász
* 465 Saurer PSZH
* 189 M109 önjáró tarack
* 70 Bergepanzer harckocsimentõ jármû
* 18 A1 páncélozott mûszaki jármû
* 86 Jaguar 1 harckocsivadász
* 112 Ulan gyalogsági harcjármû
* 71 Pandur PSZH
* 35 Dingo 2 védett szállítójármû
* 268 Mercedes-Benz Unimog teherautó
* 307 MAN 12.240 teherautó
* 27 megfigyelõ harckocsi
* 3 C-130 Hercules
* 9 S-70 Black Hawk
* 16 Pilatus PC-7 kiképzõgép
* 13 Pilatus PC-6 könnyû szállítógép
* 2 Short Skyvan szállítógép
* 23 Alouette mentõhelikopter
* 23 Agusta Bell 212 helikopter
* 12 OH-58 Kiowa Scout helikopter
* 11 Bell 206 JetRanger helikopter
* 28 Saab 105 kiképzõgép
* 12 F-5 Tiger vadászgép (Svájctól kölcsön)
* 15 Eurofighter Typhoon (szállítás alatt)

Kézifegyverek: Steyr AUG, oldalfegyver a Glock 17 (mindkettõ osztrák fejlesztés és gyártmány gy.k.)
A fenti lista korántsem teljes, ott van pl. a Pinzgauer...

Szóval a fenti fényében összesem lehet hasonlítani a magyar hadsereget az osztrákkal. Ha pedig nekik tényleg kijön ez ugyanannyiból, az kissé ciki ránk nézve (biztos nálunk annyival többet kell fordítani a fizetésekre... igaz Ausztriában még sorkötelezettség van... hiába ott nincs olyan "liberális" párt, aminek egyik szívügye az ország lehetõ legnagyobb fokú demilitarizálása, meg nem hivatkozhatnak arra, hogy "megvédene a NATO", mivel nem tagok, na de no politika).
Csakhogy ki is volt akkor kormányon? És milyen volt a hozzáállásuk az oroszokhoz? Ha ingyen adták volna, sem kellett volna. A Gripen is igencsak érdekesen alakult. A baj csak az, hogy ez nekünk igencsak sokba fáj, minden szempontból. Ez már politika, kussolok.
Molnibalage
Bocs, de sz*rt sem érnek azok a gépek már akkor.

Molnibalage
Tudom én, hogy a légiutántötlés képesség igen hasznos, de ha soha nem tudjuk kihasználni kiképzési elégtelenség miatt, akkor csak ballaszt gépen és pénzkidobás volt ez kérni..

[NST]Cifu
Ez nem igazi harckocsi (a "tank" szó kerülendõ 😉), hanem inkább egyfajta tûztámogató harcjármû. A besorolása mindenkinek a nehezére esik, de harckocsinak nem tekinti senki.

A BMP-T nem áll rendszerben sem az orosz, sem más ország hadseregében, egyenlõre csak prototípus szinten áll, mindenki csodálja, de senki sem kéri.

[NST]Cifu
A MiG-MAPO még 2001 körül készített egy teljes körû programot direkt a magyar MiG-29-esekre, ez volt a "Turul" program. A gépeket teljesen felújították volna, új hajtómûvek, a szárkányszerkezet élettartamának megállapítását repült órák helyett az állapotuk alapján állapították volna meg (ugye általános, hogy a gépek még a megállapított repült üzemórákon túl is bõven alkalmasak lennének a használatra, de külön gyártói jóváhagyás nélkül ezt nem kockáztatják meg). Opcióként szerepelt a Zsuk radar és az R-77 integrálása is.

Így utólag én is azt mondom, hogy ezzel a programmal 2012-2015 környékére el lehetett volna odázni az új típus beszerzését, hiszen egy század gép tényleg kevés arra, hogy ellása a légtérvédelem feladatát, és közben a földi csapásmérésre is használható legyen.

A felszabaduló összegbõl meg lehetett volna a szárazföldi erõket fejleszteni. A "sárdagasztók" sokszor felemlegetik, hogy nagyon örülnek õk a Gripeneknek, csak annak nem örülnek, hogy ezek a gépek elvitték jó tíz évre szinte a teljes fejlesztési keretett...

[NST]Cifu
A légi utántöltés képessége nem hülyeség, hogy a lehetõséget nem használják ki (legalább a kiképzés meglegyen rá), az egy másik kérdés. A légi utántöltés amúgy mindenképpen meglett volna, mert a felülvizsgált Gripen szerzõdésben megállapított többi változót (JAS-39C szintû fedélzeti elektronika, preciziós fegyverek bevetésének a lehetõsége, OBOGS, stb.) nem lehetett volna a JAS-39A törzsével megoldani.

[NST]Cifu
Ha jól tudom a NATO 180 órás elõírása a légi utántöltésre nem a típus-óraszámra, hanem a teljes éves repült óraszámra vonatkozik, tehát ha a hiányzó órákat Albákkal repülik le, akkor is lehet a légi utántöltést élesben gyakorolni (megfelelõ kiképzés után, mert itt ez hiányzik igazából).

[NST]Cifu
A Mi-8 és a Mi-17 meghajtása teljesen eltér egymástól (amint azt említetted), a Mi-17 esetén továbbá van egy APU a két hajtómû mögött. A Mi-17 erõátvitele egy vibrációcsökkentõ felfüggesztést kapott, és még pár apróbb átalakítást is elvégeztek, tehát azért nem csak kozmetikai különbségek vannak a két típus között.

Pluskast
"Ma olyan a politikai helyzet Európában, hogy nem várható fenyegetés. Ezt egy ország sem lépné meg, tekintve ennek következményeit."
Ezzel az a baj, hogy a politikusaink szajkózzák ezt, ami csak ürügy arra, hogy a honvédséget lerohasszák. Ha minden eu-s ország így gondolkozna akkor az õ hadseregük is olyan lenne mint a miénk.
Én igazán nem értem, hogy miért nem lehetne legalább majdnem olyan színtre felhozni a sereget mint mondjuk Belgium, Hollandia és a többi méretben és lakosságszámban hasonló országok színtjéhez. Ok nincs annyi pénzünk. De a szándékot sem látni, hogy legalább tennének valamit. Inkább csak leépítenek átszervezés címén.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Egyfelõl érthetõ, hogy politikusaink nem akarnak pénzt áldozni a seregre. Ma olyan a politikai helyzet Európában, hogy nem várható fenyegetés. Ezt egy ország sem lépné meg, tekintve ennek következményeit. Viszont "tartsd szárazon a puskaport". Ezt sem szabadna elfelejteni. Egy ország és egy nép önbecsülését is mutatja, milyen fegyveres erõt tart fenn. Jelenleg egyszerûen nincs mirõl beszélni.
[NST]Cifu
* 27 db MIG-29-es (a 2009-ig rendszerben tartott MIG-29-esekkel együtt)
* kb. 55 db MiG-21-es, MiG-23 és Szu-22-es
o ezek a raktáron lévõ gépek már nincsenek rendszerben, csak raktáron, vagy a kifutókon állnak, sorsukat még nem tudni. (eladás, vagy megsemmisítés)

Figyelembe véve ezen gépek többsége milyen állapotban van, erõsen kétlem, hogy ezek valaha is újra repülni fognak. A leállított MiG-29-esek egy része is olyan szinten ki van már belezve a kannibalizáció miatt, hogy szinte teljes rehabilitációra lenne szükség. A MiG-21-esek, 23-asok és Szu-22-eseket pedig ne is emlegessük. A "lekonzerválásuk" nem igazán megfelelõ, évtizedek óta rohadnak... :\

[NST]Cifu
mi-17, mi-8 amit cserélni kéne elég gázak.

Maga a Mi-8/-17/-171/-172 család nem igazán gáz. Talán nem véletlen, hogy a fél világ ezt a típust favorizálja, még Dél-Korea is Mi-172-eseket használ SAR célra:

Ez a tank az egyik kedvencem:

BMPT

Tujda valaki, hogy mekkora számban áll hadrendben az orosz hadseregben és, hogy exportáltak-e külföldre.
Azert veszik vissza, mert igy roncskent is meg eleg sokat er. Felujitjak, es eladjak valami 3 vilagbeli orszagnak.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Orosz katonáktól vodkáért vagy drogért, pl.
Amúgy is elég nagy illegális fegyverpiac és -készlet van ott helyben. Nem tudok róla, hogy használtak volna nem orosz gyártmányú fegyvereket egyáltalán.
Az illegális fegyverpiac nagy:
Franciák, Kina; Irán; USA; Izrael;

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

degenerator
a csecsenek kitõl szerzik a fegyvereiket?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
Semmi értelme a MIG-29-cel bármi értelemben foglalkozni. A naptári üzemideje asszem az összesnek lejárt 2010-11 körül és a repült órák tekintetében sem állnak túl jól. Ahogy lentebb írtam, erõs túlzással a roncs kategóriába esnek majd, max. pótalkatrész bázisnak jók azt szeva.

Tudom én, hogy az AH-64-esekkel jobban járnánk, de én itt csak az orosz helikopterekrõl beszéltem.

Azt nem tudom, hogy miért vennék vissza, nem tudom mennyire lehet ezeket átépíteni egy modernebb változattá(plMig-35) mert nem értek hozzá. Sajna már nem emlékszem, hogy hol halottam, de ilyesmirõl voltak beszélgetések a magyar és az orosz fél között. Lehet hogy ez is csak valami "propaganda" volt, hogy folyamatosan fejlett technológiával tudják ellátni a Honvédséget, nem tudom.

Azért csak meg említettem, hogy adjak egy kis reményt mindazok számára akik szerint már ráférne egy jókora felújítás a helikoptereinkre 😊
Molnibalage
60????<#wilting> Atyaisten. Csoda, hogy nem zuhannak majd le... A légitankolás kitalálóját, most már tényleg agyonlõném.

Erre nem találok szavakat.
<#violent><#gun><#banplz><#falbav><#bdead><#boxer>

Belsõ infó a Légierõtõl. Szóval nem tévedés. Átlag 60 órát terveznek évente. De nem tõlem hallottad, és én sem tõled.

Molnibalage
Én nem így tudom azt lehet, hogy neked van idgazad. Egyébként, mint írtam nem ez a gond. Ezzel az óraszámmal SENKI nem lehet jó vadászpilóta. Persze a gyakrolatokon van a szokásos udvariaskodás, de egy igazi USAF vagy izraeli pilóta izzé-porrá töri a mi fiunkat. A németek is kicsit pirultak, mikor az agyonistenített MIG-29 gépeiket agyonverték az irzaeli pilóták. Ja, hogy õk 300 órákat repkedek...
Volt olyan mikor egyesek évi 600 (!!) órát repültek.

Molnibalage
27??? Aha. Most kb. 8 röpképes vagy még annyi sem, a többi tényleg csak egy rakás fémkupac csak alaktésznek jók, mi is annak használjuk õket mióta megjöttek. Azóta nincs 27 (mellesleg 28 darabot kaputnk tudtommal) mióta megjöttek. 2 db lezuhant, egyet vagy kettõt meg az idióta pilóta tiltások ellenére túlságosan megrángatott, azt lehetett selejezni, mert 3G lett volna a repülhetõségi korlátja. Úgy meg egy repülõgép minden, csak nem vadászgép...

Nem érted. A lehetséges keretet sem repülik ki, mert nem biztosítják rá a pénzügyi fedezetet. Ha így folytatják, akkor a tíz év végére a teljes keretnek csak a felét repülik ki a gépekbõl, azaz 8400 órát. Szóval nem a szerzõdésben foglalt keret szûkös.

mi-17 nem?

mi-8

ha mi-17 is így néz ki akkor sorry.. valamit félre néztem, és mi17 is ocsmány 😄

Vagy 27-ét mig 29 kapnának vissza. Arra nincs pénzük, hogy a saját új tipusu vadászgépeiket tömeg számra vegyék.
Ezért jó nekik ha régibõl van sok. Legfejebb felújítják.

Molnibalage
Én mem úgy gondolkozom mint te és õk. Te is azzal jössz, hogy MOST mi van. Ezen kell változtatni, hé! Azért repülnek annyi amennyit, mert 16800 repórára vanna bérelve a gépek. Fizteni kéne "csak" és léhetne többet repülni. Ennyi.