94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#41119 1941 nyár végére kezdett megmutatkozni hogy a Wehrmacht nem rendelkezik a szükséges erőkkel.Míg Leningrád bekerítésével foglalkoztak közben középen Szmolenszk mellett a sztavka erejéből még ellentámadásokra is futotta-sőt Jelnánál még egy kisebb visszavonulásra is kényszerültek a németek.Ugyanekkor délen elakadt a Dél Hadscs. a románokkal együtt és még a Pripjaty-mocsarak is nehezítették ott a frontális támadást.Ezért mikor a Szmolenszki csata még le sem zárult máris meg kellett oldani a Dél Hadseregcs. helyzetét,ezt egy nagyszabású gépesített bekerítő hadművelettel oldották meg-az erős Kijevi védelmet váratlan oldalról hátbatámadták.De ezt Szeptemberben csak úgy tudták megoldani hogy a páncéloszhadosztályok egészét elvonták a Leningrádi frontról.Ezért volt az hogy Július vége felé az Észak Hadseregcs. végleg felhagyott Leningrád elfoglalásának ötletével.Páncélosok nélkül meg sem próbálhatták. -
Freeda Krueger #41118 ugróakna
Ez itt egy ugroakna. -
kiskorúbézoltán #41117 Keress rá az "S" aknára, azt tán ugróakna volt. -
Freeda Krueger #41116 Volt.
Ha nem is érintésre,de ugróakna.
A roncskutató oldalon van róla kép is.Németről és azt hiszem oroszról is. -
#41115 Érintésre felugró második világháborús gyalogsági akna volt? Az amelyik olyan csípő magasságig megy.... -
ambasa #41114 Megnéztem a forrásodat, a négy könyv közül egy foglakozik a témával a júliusi helyzetet a 204. oldalon taglalja.
"Leebnek ekkor a következő problémával kellett szembenéznie: a szovjetek fő ereje a jobbszárnyon volt - ott, ahová parancs szerint neki összpontosítani kellett csapatait. Az OKW utasításait figyelmen kívül hagyva az 1. és 6. páncéloshadosztályokat és a 36. gépesített hadosztályt Lugától északra csoportosította át. július 13-án az egységek nehéz mocsárvidéken és erdőkön haladtak át.
Ekkor az OKW érthetetlenül három hétre megállította őket. Hitler és vezérkara egy bekerítő hadművelet kedvéért feladta annak lehetőségét, hogy rohammal foglalják el a várost. .... Leeb tisztában volt vele , hogy taktikailag hibás a jobbszárnyra csoportosítani a főerőket, és azzal is, hogy balszárnyával nemcsak Leningrád felé indulhatna meg, hanem elvághatná a Balti-tenger partján visszavonuló szovjet erőket is. De megkapta a parancsot és merészebb kollégáitól eltérően engedelmeskedett."
Semmi olyan nincs benne, hogy Leeb azt gondolta volna amit állítasz, mindössze azt írja, hogy Leningrád felé kellene mennie, nem azt hogy el is foglalná. Ugyanakkor az ellenállás erősödéséről és a szárnyakon lévő lehetőségekről (potenciális veszélyforrások) és a terep nehézségeiről ír. Érdekes, hogy 9-én még merész Leeb de 13-án már fegyelmezett.
Vajon aki parancsot adott neki esetleg nem szélesebb szempontok szerint szemlélte a helyzetet? Talán nekik más lehetőségeket is figyelembe kellett venniük és talán a korlátozott erőforrásokat szerintük máshol fontosabb volt felhasználni?
Esetleg Leeb győzelméhez szükséges utánpótlásra nem máshol volt nagyobb szükség és ezért állították meg? Esetleg középen és délen a fő irányokban?
Vajon ha Leeb a parancs ellenére elfoglalja Leningrádot milyen retorziók érték volna?
Nem gondolod, még ha a mondandód nem erről szól is, akkor is annak alátámasztására hozott érveknek pontosnak kellene lennie?
Ezek költői kérdések nem kell válaszolnod rá!
TG -
#41113 Ennek kapcsán írtam hogy nem tudom miért mondta egy magyar pilóta hogy a G-6 nak jobban örültek volna mint a G-10 nek,mikor az minden magasságon gyorsabb volt,6000m felett is jó teljesítményt nyújtott és fegyverzete tömege sem nőtt,viszont a dudorok helyett áramvonalasabb lett az orr rész. -
#41112 G-14-et nem tudom de a G-10-esekbe gyárilag a könnyebb 20mm-es ágyúkat szerelték ezért is könnyebb volt a K-4 nél.Néhány G-10 est utólag MK-108-al szereltek fel.Tűzerőben ezek nem lettek erősebbek a G-6 hoz képest,de erősebb motorjuk és a befecskendezők miatt gyorsabbak lettek.A K-4-nek volt csak gyárilag alapfegyverzete az MK-108. -
Lacusch69 #41111 G10, G14: 2xMG131 + MK108 (ha jól emlékszem) -
#41110 Nagyapámék házának a kéményet tavaly cserélték mert 44-ben egy gép szétlőtte.(Csak ennyit tudtam kihúzni belőle többre nem emlékszik^^) -
#41109 my lai -
#41108 Bf 109 K-4 nem?K-14 úgy tudom nem volt rendszeresítve.A K-4 ről azt olvastam hogy a nehezebb motor és a MK-108 miatt elég nehéz lett ezért manőverezésben nam annyira volt jó mint a G sorozat-viszont ez volt a leggyorsabb.A G sorozat közül szerintem a G-10 es lehetett a legjobb mert amellett hogy 1800 le-s motorja és MW-50 befecskendezője volt még a manőverezőképessége is jó volt mert a MG-151-es ágyút hagyaták benne nem a túl nehéz MK-108-at.Orrlemezeit áramvonalasították és gyorsabb is volt a korábbi G-knél. -
Rundstedt17 #41107 Nem ezt csak az ősember olvasni nem tudó ruszkik,meg a náci barbárok csinálták:DDDDD -
Freeda Krueger #41106 Nem hallottál még arról hogy ők is rosszul bántak hadifoglyokkal,vagy csak úgy emberekkel?
És az amerikai japánok 41 ben?
Vagy a parancs a vöröskeresztes repülőgépek lelövésére?stb... -
Rundstedt17 #41105 Egyébként nemcsak Drezdát bombázták szét.
De csak tudod a köztudatban ha amcsi csinálja az hősies:D.....
de ez már off... -
#41104 mi tartozik oda?:)
egyébként ti nem éreztek néha enyhe undort, amikor az amcsi háborús filmekben lágy, dallamos, de ugyanakkor héroszi zenére lövik agyon a menekülő, vagy visszavonuló katonákat a jenki gyalogok? -
Rundstedt17 #41103 jó nem mezeik de nem csináltak semmit... -
#41102 A Bf-109K-14. -
#41101 akkor utólag lyuggatták ki a holtesteket a gaz nácik, hogy rákenjén az amcsikra:) -
Rundstedt17 #41100 Peiper?Dietrich?
évtizedes eljárások cseszegetések,kirakat nyugati perek..... -
#41099 Az valóban nem éppen a hadtörténelem legdicsőbb lapjaira tartozik... -
#41098 Kérlek mutass ez mezei Luftwaffe pilótát, vagy Wermacht gyalagost akit ilyen nevetséges ítélettel ítélt bámire is és szólj, majd ha látsz gulágban küldött embert Angliában vagy USA-ban. Én eddig nem hallottam ilyenről, de arról igen, hogy akit átvittek és földeken dolgozott és családoknál (!!) volt elszállásolva az a háború után maradni akart. Persze nem maradhattak. -
Rundstedt17 #41097 ezt is azt is... -
JanáJ #41096 A málhamellény sztorit ne tartsd magadban. :-)
fél OFF
Én fél évet bohóckodtam honvéd néven, de mindig sírtunk, ha boci ruhát kellett venni a 65M helyett. :-)
Airsofton nézem a csoda digit mintákat (igaz chine made) mert a 65M még mindig ugyan úgy vagy jobban rejt itthon. (szerintem) A PC mikádó meg a legjobb. Főleg a "beépített" PA tartó zseb :-)
ON
-
#41095 drezdában? ahol porig égett minden és több tízezer ember "eltünt" -
#41094 Messerschmitt Bf 109G változatok közül melyik volt a legjobb a légiharcban?G6,G-10 vagy a G-14? -
#41093 ezt hagyjuk meg a jenkiknek, drezdában találtak tonnaszámra géppuska-lyuggatta tetemeket. -
#41092 Nem nagyon hiszem hogy Hartamnn direkt az utcákon lőtte volna az embereket alacsonytámadásban,elég értelmetlen dolog taktikailag alantas szórakozás emberileg.Mindemellett a szovjet légierő gépei előszeretettel géppuskázták az utcákat is,mamám Debrecenben látott is ilyen esetet.A németek ilyen kisszerű dolgokkal nemigen vacakoltak-ott vetettek be gépeket ahol hadászatilag szükség volt rá,ilyen értelmetlen akciókra mint a civilvadászat alacsonytámadásban nem pazaroltak lőszert. -
Freeda Krueger #41091 Persze koholt vád,nem is vita kérdése,csak így volt magyarázva.Még a Top Gun magazinban írták,de ott úgy hogy 700 ember az egy falu. -
elmeroggyant #41090 Nem tudom. Erről nem szól a fáma. De általában a gépágyút használták légi harcban, ha csak lehetett. És Hartmann és sok más pilóta szokása volt nagyon közel menni a célhoz. Így abból sem lehetett túl sok.
"Állítólag a 700 as szám a légigyözelmek és a lőszerfelhasználás különbségéből adódott."
Ezt nem tudom. De nem tartom túl valószínűnek, hogy egy pilóta lelő mondjuk 350 gépet 1100 lőszerrel, és a célt tévesztett 700 lőszer pont egy falu 700 lakóját ölte volna meg. Egyértelmű, hogy koholt vád volt. A bővebb hátterét nem ismerem. -
elmeroggyant #41089 No, még egy forrás. Igazodjon el az ember közte. :)
Bár könyvben is olvastam, hogy a XXI-es fel volt ezzel szerelve, de mindegy. Ezen sem fogunk összeveszni. A lényeg, hogy volt Walter tengójuk, és volt olyan, ami kijátszhatta mind a rombolókat, mind a repülőket.
De a lényeg a tiedben is benne van:
"It took the boat 3-5 hours to re-charge the batteries with the Schnorchel once every 2-3 days if travelling at moderate 4-8 knots"
Ez azért elég jó teljesítmény.
Ha össze tudják kapcsolni egy Walterrel, akkor... nem folytatom, mert megint félremegyünk. :) -
Freeda Krueger #41088 C pontnál érdekesség:Vajon mennyi hiányzott a többiből?
Állítólag a 700 as szám a légigyözelmek és a lőszerfelhasználás különbségéből adódott. -
elmeroggyant #41087 "Vae victis."
Az amik sem voltak jobbak, meg az angolok sem. A legyőzött ellenségre általában ilyen sors vár. Ez független néptől, népcsoporttól, politikai beállítottságtól és egyebektől. Sima emberi tulajdonság, ami az érzelmekből, indulatokból fakad. -
elmeroggyant #41086 "Látom hamar átvetted az itteni stílust. Nem érvelek, kinyilatkoztatok és lezárom a vitát."
Leírtam valamit, ami egyrészt az én véleményem, másrészt mások véleménye. Forrást is adtam.
Mit vitázzak ezen?
Egyébként meg a mondandóm nem erről szólt - de ezt is már vagy 20X leírtam.
"Csak egyet árulj már el nekem, ha Leeb így gondolta, akkor miért nem cselekedte meg?"
Talán mert parancsot kapott. Tudod, katona volt, és ott nem szokás a parancsot megtagadni. -
#41085 Az c. pontot nem halottam eddig. A többit ismertem. Igazi szovjet tárgyalás és érvelés. Nem is vár mást az ember. -
elmeroggyant #41084 Hartmannt anno az oroszok beperelték ugye, mint háborús bűnöst (látszatper volt).
A vádak az alábbiak voltak:
- 16 tonna bombát dobott egy gyárra vagy pékségre (nem emlékszem). ... Egy darabig oda-vissza röpködhetett, mire a ME-109-el ledobálta a 16 tonnát! :)
- Megölt valami 700 civilt egy faluban. Mikor kérdezték, hogy "Hogyan", akkor az volt a válasz, hogy "hát a repülőgépéből kilőtt, és célt tévesztett lövedékek ölték meg a civileket". Namármost:
a. Annyi lőszer nem is volt a Messeren talán.
b. Ha a 700 civil sorbaáll a főutcán egymás mögé, és a repülővel végigsorozzák őket, akor is nagyon ügyesnek kel lennie egy pilótának, hogy a 6-700 lőszerből 700 embert megöljön.
c. Hartmann híres volt arról, hogy iszony kevés lőszert használt. Egyszer visszatért 5 légigyőzelemmel. Ünnepelték őt ezerrel; majd odajött a szerelő, és azt mondta:
"Öt lőszer hiányzik a 30mm-esből."
- Utolsó vádpont:
Megsemmisített nagymennyiségű hadianyagot, köztük 340 orosz repülőgépet.
Hát igen, ... végülis ez volt a dolga. Katona volt. :))
Megj: 10 évet töltött orosz hadifogságban. :S -
#41083 Szerintetek a Messerschmitt Bf 109G változatai közül melyik volt a legjobb,légiharcban legerősebb?Valamelyik könyvben olvastam hogy a magyar pilóték G-10 est kaptak de jobban örültek volna a G6-nak mert az közepes magasságig jobb volt a G-10-nél.De a G-10 minden magasságon gyorsabb volt a G-6 nál nem?Mitől volt jobb akkor alacsonyabban a 6-os,talán mozgákonyabb lehetett?A G-14-el mi volt a helyzet az hol adta le a legjobb teljesítményt? -
elmeroggyant #41082 Nemrég újra kezembe akadt ez a cikk. Erről írok már "pár" sort, hátha érdekel valakit. Részben haditechnika téma, így be merem írni. Szólok, ez mind személyes tapasztalat.
A cik meg:
http://www.hm.gov.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/the_world_goes_digital
Tehát már 2007-ben is felvetődött, hogy lecserélnék a Honvédség gyakorlóit digitális mintázatúra - amit én roppant mód preferálnék is.
Most 2009-et írunk, de valahogy nem hallottam ilyesmiről. Beszélnek új ruháról, de olyan, mint a jóisten. Mindenki beszél róla, de még senki sem látta. Vagy tévedek? Látott már valaki ilyet valahol, akár csapatpróbán? Nagyon várom már, mi lesz az új agymenés ezügyben. Mert hogy értelmes és normális ruhája a magyar katonának szinte még soha nem volt az utóbbi 20 évben, az tuti! :)
Hogy mennyire igaz a mondás:
„nagy hadsereg fegyverkezik, kis hadsereg öltözködik”
erre csak egy - teljességet nélkülöző - szösszenet tőlem. Leírom már, hogy röpke pályafutásom alatt milyen típusú gyakorlókkal találkoztam. Megpróbálom időrendben írni.
1. A mindenki által még ma is jól ismert 65M hadigyakorló. Az a zöld. Ehhez volt a 65M (mintájú) bakancs rendszeresítve. Ehhez járt a jól ismert oroszos mikádó (a szoknya kivitelű).
Kiváló ruha volt, mert bírta a strapát; de lassan idejétmúlttá vált. A miádót meg sokan röghögték, mert hát olyan világháborús fílingje volt. :)
2. Már a 70-80-as években gondolkodtak rajta, hogy ezen változtatni kellene. Kicsit alakítottak a szabásán, és létrejött ugyanannak a gyakorlónak egy más változata. Hozzá csinálták meg a 85M bakancsot. Ennek volt tiszti és legénységi változata. Annyiban volt jobb a 85M bakancs, hogy sítalpakhoz is illeszteni lehetett (mert hát ugye a magyar katona nap mint nap szokott síelni :D ). Egyébiránt ugyanaz volt, ugyanolyan zöld. Anyagát tekintve egész jó volt.
Nagyjából ezzel együtt jelent meg az új típusú mikádó is. Rájöttek, hogy a harckocsizók nehezen szállnak be/ki a szoknya kivitelű mixiben, így alkottak nekik egy un. páncélos mikádót. (A hivatalos nevüket hadd ne írjam le.)
Értelme lett volna, ha mindenki ezt kapja, mivel a hivatásos állomány is ott vadászta magának, ahol csak tudta. Egész jó volt; még ma is keresett termék.)
3. A 80-as években néhány fegyvernem/szakcsapat esetében elkezdtek gondolkodni, hogy váltani kellene. Anno használták sok helyen az un. álcaruhát, amit a gyakorló fölé kellett felvenni, és egész jó kis cucc volt. (Sokszor nem vettem alá gyakorlót, ha meleg volt, és így még kényelmesebb lett.)
A váltás eredetileg a mintázatot akarta érinteni. Volt pár próbálkozás, aminek során végülis létrejött a 87M ejtőernyős ill. repülő-hajózó gyakorló.
Ezt nevezték ha jól tudom "rábamintának". Térdnél és fenéknél ugyan nem volt túl erős, és a színét is viszonylag gyorsan veszítette, de ettől függetlenül egy nagyon jó darab volt. A koncepciója meg főleg. Ugyanis volt nyári (vékonyabb, több zöld színnel festett) verziója, meg normál. (Érdekes, a téli kimaradt.) Mikádó meg egy nagyon jó, béléses, vízlepergető (nem vízálló) kabát volt, ritka kényelmes és frappáns megoldásokkal. Ami megint nagy előny volt, hogy az eje. változatnál cippzáros volt az összes zseb (így nem hagytam el semmit), a rep.hajózónál meg tépőzáras, mivel ott nem lehet fém a repülőgép miatt. (Erről érdekesség: láttam Szolnokon olyan századost, akinek a vállapján az arany csillagok helyett sárga, papírból kivagdosott és felragasztott csillagocskák voltak. ... Majdnem megkérdeztem tőle, hogy "ezt a kislánya csinálta az oviban?" ... De nem akartam elrúgni a pöttyöst, így inkább nem tettem. :) )
A lényeg, hogy egy nagyon jó és használható gyakorló volt, ami erdei környezetben (avarszinten) ritka jól rejtett.
Jött a rendszerváltás!
4. 90M hadigyakorló, a "négyszínnyomásos". Ez manapság a legközismertebb, mivel ezt használja a legtöbb segédmunkás. Én 1999-ben vettem fel először ilyet kopasz tts.-ként (pontosabban ez eje. változatát), iskoláról kikerülve, és nagyon megcsodáltak benne. (Hja, a piacon hamarabb lehetett kapni már akkor is, mint a KRB-ben. Kár, hogy ott csekkönyvet nem fogadtak el, mert még feleáron is simán hozzájuthattam volna. :) )
Leírás: a legsz@rabb gyakorló, amit valaha gyártott Magyarország. Kényelmetlen, télen hideg, nyáron meleg, ha átázik, akkor vagy 2 nap mire megszárad, rossz a szabása, gyorsan fakul. Persze nem egy gyártó gyártotta, így a fakulás is más és más volt. Érdekes volt ránézni néha alegységekre: akin az új volt, az szép mélyzöld árnyalatban pompázott. Másokon fehérre fakult a ruha, megint másokon rozsdavörösre vagy barnára. Tetszetős volt (van).
Talán ezért volt az, hogy amikor nagyfejű elöljárók jöttek, vagy mentünk díszelegni, akkor vadi új gyakszit kaptunk... :D
Mikádójánál - a fejlődés az fejlődés! - visszatértek a szoknyamikádóhoz; vagy ahogy nevezik ma is sokan: "szaloncukor miádó"-hoz. Azért ez a neve, mert ha előírásszerűen felveszi valaki, akkor úgy néz ki, mint egy terepmintás nagyranőtt szaloncukor. Voltaképpen minimális változtatásokkal a 65M zöld mikádó négyszínnyomásos változata volt.
Ennek a 90M-nak volt a 93M eje. gyakorló változata és rep. hajózó is. Ez színre ugyanaz volt, de szabásra jóformán a korábbi 87M eje/rephajózó gyakorlót követte, csak silányabb anyagból. (Viszont az ülepe meg a térde erősítve volt.)
A mikádója jó lett volna, mivel az is a 87M kialakítását követte, viszont gyorsan fakult.
Na meg hát a szín. Kipróbáltuk, hogy mennyire jó a rejtőszíne, de valahogy a legtöbb környezetben elmaradt a 87M-től. Meg a zöldtől is. De hát mi fejlesztettünk! :)
5. Okos emberek rájöttek, hogy a 90M gyakorlónak nincs nyári változata. És hát meleg van nyáron. (Meglepő volt gondolom; azelőtt nem volt ilyen.) Nem kicsit szakadt rólunk a víz benne. És mivel sem a kialakítása, sem a harcászati elvek nem engedik, hogy normálisan felhajtsa az ember az ujját, így szépen átáztunk benne a napon.
Így zseniális módon megalkották a 2000M trópusi változatot. Színre hasonló (gyakorlatilag majdnem ugyanaz), csak jóval vékonyabb.
Ennek készítettek - emlékeim szerint - 3 verzióját. Legalábbis emlékbe ennyit raktam el magamnak. :D
Szegények nem tudták kitalálni, hogy most a zubonyon elöl csak mellnél legyen-e zseb, vagy lentebb is. Hogy a nadrágon hátul is legyen-e zseb, vagy ne. Illetve hogy felhajtható ujja legyen, vagy rövid. Végül a kevesebb zsebes felhajtható lett a végeredmény, azt volt kötelező hordani (már ha valakinek volt) - persze csak miután mindenki elköltötte a pénzét előtte a rövidujjú verzióra!!!
(Mert hát 15ezer alatt ilyen szép gyakorlót nem lehet ám kapni! ... csak a piacon. :) Így sokan megvették a rövidujjú verziót, majd nem hordhatták. Azóta is van egy vadiúj példányom. :) )
Anyaga faszajó műszálas-kombi volt, így annyi előnye volt, hogy ha volt némi szellő, akkor jobban hűtött. Meg talán egy fokkal kevésbé volt meleg, mint a sima 90M. De a műszálas anyag miatt ugyanúgy izzadtunk, meg pár embernek szép kiütései voltak tőle. (Hogy melyik marharépa találta ki, hogy a zubbonyt - pláne a nyárit - nadrágba betűrve hordjuk, nem tudom. De hogy az anyukája sokat csuklott, az hétszentség; pedig szegény nem tehetett semmiről!)
Emellett a sérüléstűrése az anyagnak minimális volt. Szakadt, feslett, stb. Ha kifogott valaki egy jó szériát, szerencséje volt, de egyébként ha leizzadt benne az ember, akkor egy óvatlan mozdulattól is szakadhatott.
Tehát ez is a magyar ipar fantasztikus képességeit mutatta.
6. De már mikor elkezdtük használni a 90M és 2000M gyakszikat, agyalhatott valaki azon, hogy ez nem túl jó.
(Érdekes, alakulatomnál - ami eléggé "tűzvonalban" volt - 2000 augusztusában kapta meg mindenki, tehát a katonák is, a 90M gyakszikat. Potom 10 év telt el a rendszeresítés és a valódi használat között. Vajh miért...? :) )
Tehát rájöttek, hogy a mostani az trágya. Így megalkották a 2006M un. "erdei" hadigyakorlókat. Ennek is volt nyári és átmeneti verziója. Színre ugyanaz, annyira, hogy távolról nemigen lehetett megkülönböztetni igazán.
Anyagra a 90M-hoz képest jobb volt; kényelemre is, meg strapabírásra is. Elvileg most ez van rendszerben, illetve erre cserélik le a meglévőket.
Mikádót soha nem láttam hozzá; mindig a 90M-nak a szaloncukor mikádóját használtuk - ritka jól festett. A két színösszeállítás elvileg ugyanaz a négyszínnyomásos, viszont elég komoly eltérés van mégis, ha kettőt egymás melé tesz az emebr. Főleg, ha a 90M már kopottas. Élmény volt végignézni az embereken néha. :))
Tehát 2006-ra eljutottunk arra a szintre, amire már 90-ben kellett volna (és amire a nyugati országok már 85-ben eljutottak). Vivát hungária! :)
A bakancs lecserélése szerintem közismertebb, de azért leírom (úgyse olvassa el idáig a kutya se). Már a 90-es években tudta mindenki, hogy a régi baakncs nem felel meg a követelményeknek. Annyira tudta, hogy az emberek egy része (ht. állomány) a 90-es évek végén már saját bakancsot hordott. Mikor bejött a szerződéses rendszer, akkor a bakák egy része is - már akinek volt ilyenre pénze.
"Gyors reagálással" nagyjaink kieszelték, hogy a katonának kellene valami jobb lábbeli. Megalkották az új bakancsot, úgy 2005-6 környékén (tehát csak 10-15 év telt el, míg ráeszméltek). Két változatról tudok: a nyári meg az átmeneti.
Az átmeneti nagyon hülyén néz ki, de legalább kényelmes és viszonylag vízálló. Közepesen strapabíró is, tehát végülis megfelel. Más kérdés, hogy ennyiért (valami 25ezer/db) a zöld pontban Bundeswehr eje. bakancsot veszek, emi 2X ennyit bír.
(Megjegyzés: amelyik cég 2001-ben a MH-nek gyártotta a 85M!!! bakancsokat, darabjáért 18-19ezer forintért, ugyanaz a német Bundeswehr bakancsot 9ezerért adta el civilben. Ennyit a közbeszerzésről. :) )
A másik új bakancs a nyári. Hát mit ne mondjak ... fantasztikus(an szar).
- Rá van téve egy GoreTex címke, de egy pillanatig nem vízálló. (Hogy nem perelték be eddig a védjegyoltalom miatt, azt én nem tudom! valami Haix féle agymenés bakancs ez; ki tudja honnan és miként származott hozzánk.) Többször előfordult, hogy nagy esőben a bakancs FELÜLRŐL ázott be, mikor a lábunkon volt!
Némileg vízlepergető ugyan, de tócsába menni nem kell vele.
- Mielőtt valaki azt mondaná, hogy "nyári, azért ilyen - víz bemegy, majd kijön", annak üzenem, hogy be még csak-csak megy a víz, de kifelé már megakadályozza a vastag szivacsréteg!
Mert hát a nyári bakancs miből is kell, hogy készüljön (magyarhonban persze, sehol másutt)? Hát szivacsból természetesen! :D
A nyári bakancs így most gyakorlatilag legalább olyan meleg, mint az átmeneti (így nem tudom, mi a nyári benne), nem vízálló, hanem inkább vízgyűjtő, és még picit kényelmetlenebb is.
Viszont az ára megint csodás, sőt, csodásabb, mint az átmeneti: legutóbb valami 27ezer volt párja! Hát igen, a minőséget meg kell fizetni. (Megint kaszált rajta valaki.)
A sivatagi bakancs szinte ugyanaz, mint a nyári, csak más színnel. Ugyanolyan meleg és átázós. Tehát magyarhonban tökéletes! ;)
Szóval én eddig jutottam. Tudom, volt időközben "pakisztáni" szinezésű gyakorló is, meg mások is. (Aszittem lehalok, mikor 2001 körül a KRB-ben halomban álltak a pakisztáni szinezésű bocskai sapkák. Meg nem tudta magyarázni nekem senki, hogy az kinek készült. De sokat gondolkodtam a "65M" zöld gyakorlóSZOKNYÁN is 2002-ben. :)) )
Ha valakinek van fejleménye erről, akkor írja már meg ide. Lehetőleg képekkel. Nagy rajongója vagyok a mai magyar hadsereg agymenéseinek; ruhaügyben meg főleg! :)
Ha van igény rá, akkor a málhamellények titkos történetét is leírhatom. Az is tanulságos. :) -
#41081 Két különálló dologról beszélsz. A Walter-tengók voltak Hidrogén-peroxidos hajtással hajtva. A V-80, a XVIIA és B., illetve a XVIII. A Walter tengók peroxidos meghajtása nagyon nagy víz alatti sebességet jelentett, de megbízhatatlan és veszélyes volt. A háború után az angolok két tengót is megépítettek ezzel a technológiával, de kudarcot vallottak vele.
A XXI. osztály esetén a XVIII.-as osztály másik nagy előnyét vették elő - az áramvonalasságot. A walter-turbinát kihajították, helyére hagyományos D/E meghajtás került, a peroxid tartályok helyére pedig hatalmas akkutelepek kerültek. A XXI. osztály tehát egyfelől nem rendelkezett peroxidos meghajtással, másfelől tényleg csak egy D/E tengó volt, csak áramvonalas külsővel és hatalmas akkutelepekkel.
Az U-2540 sose rendelkezett walter-turbinával.
Kúnos Miklós oldala egy kissé félrevezető, vagy csak félreértette a forrásokat. Ajánlom inkább ezeket:
U-boat típusok @ Uboat.net
U-2540 @ Uboat.net -
ambasa #41080 Természetesen elnézést a kivételektől!
TG