94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • veszelka
    mégis sikerül, ha csoportosan lőnek.
  • [NST]Cifu
    Hány kiló a FÉLIN ?Mert ha jól emlékszem a SAGEM oldalán 25 kiló van megadva fegyverrel,24 órás ellátmánnyal(lőszer ,kaja ,viz,kismaci stb)

Annyi. Hozzá kell viszont tenni, hogy 24 órát tudomásom szerint még nem bír folyamatos üzemben az energiatelep.

Egy légiós irta az indexen ,hogy még tesztelik Dzsibutiban a cég meg ők közösen.Mármint a SAGEM.Mondjuk egy másik srác meg azt irta,hogy a SAGEM már turnézik vele.

Nemhogy turnézik, de az első verziót már sorozatban gyártja (5045 rendszer van leszállítás alatt), azt tervezik, hogy 2010-ben már az összes Francia katona FELIN-el fel lesz szerelve.

Pont azt nézegettem,a kis lcd vagy mi,mennyire használható igy.Valami amcsi cuccot láttam a multkor a tv-ben,ott egy kis szem elé hajtható"nézőke"volt.

Az a megjelenítő/kezelő/térkép funckiót takarja csak. Van szem elé hajtható modulja, csak a lenti képeken ezeket nem használták. Amúgy így néztek ki a 2006-os képeken:

• Molnibalage
    Azok lebegésben voltak, vagy éppen lebegésbe mentek át vagy jöttek ki. 100 km/-nál gyorsabban repülő gépre tudtommal még soha nem értek el sikert főleg, ha nem 20-30 méteren repül. Biztos megírták volna, ha sikerül, mert akkor ez elég sokmindent változtatna meg a kiképzésben és harceljárások terén is.

Ne feledd az RPG kb. 400-500 méterig jó. Egy 100km/h val haladó cél, ha csak a közeledben repül el akkor van kb. 10 másodperced a célzásra és indításra, stb. Ez még MANPAD számára is húzós idő, de annak a megsemmisítési zónája nagyobb és nem ballisztikus pályán megy...
  • Wampa
    Pedig helikopterre van jópár példa,ha igaz.
  • Wampa
    Üdv
    Hány kiló a FÉLIN ?Mert ha jól emlékszem a SAGEM oldalán 25 kiló van megadva fegyverrel,24 órás ellátmánnyal(lőszer ,kaja ,viz,kismaci stb)
    Egy légiós irta az indexen ,hogy még tesztelik Dzsibutiban a cég meg ők közösen.Mármint a SAGEM.Mondjuk egy másik srác meg azt irta,hogy a SAGEM már turnézik vele.
    Pont azt nézegettem,a kis lcd vagy mi,mennyire használható igy.Valami amcsi cuccot láttam a multkor a tv-ben,ott egy kis szem elé hajtható"nézőke"volt.
    Azért egy békés afrikai utcai harcban szerintem az lenne a nyerőbb.
    Bár fene tudja...lehet hogy az zavaró.Még nem próbáltam.
    A franciknak nincs ilyenük?
  • Molnibalage
    Szerintem RPG-vel eltaláni még egy mozgó helit is lottó ötös kategória.
  • [NST]Cifu
    RPG-vel egy repülőgépet eltalálni... hát... fogalmazzunk úgy, hogy nem túl esélyes. A vállról indítható légvédelmi rakéták (MANPADS) ellen felszerelhető csali szóróval. A légvédelmi rakéták és légvédelmi gépágyú lövedékek általában repeszfelhővel dolgoznak, egy repülőgép szerkezete könnyű kell legyen, még egy csatarepülőgépé is. Emiatt itt a túlélést inkább csak a pilótának kell biztosítani (ezért van ballisztikai üveg és páncélozott pilótafülke), illetve a hajtómű (alulról egy "teknő" védi), illetve az üzemanyagrendszer és a kormánykezelő szerveket, hidraulikákat igyekeznek úgy elvinni, hogy egyetlen lövés ne tegye egyből ki veszélynek a gépet. A COIN gépekre jellemző, hogy egy-egy komolyabb bevetés után úgy térnek vissza, mint egy szita, tele lyukkal. De ennek bele kell férnie egy COIN gépnél...
  • [NST]Cifu
    Több oldalról támadják a PEO Soldiert. Először is bentről. Az XM8 rendszeresítése konkrétan azon bukott el, hogy a PEO Soldier és az Infantry Center Directorate of Combat Developments (DCD) egyaránt dolgozott az XM8 rendszeresítésén. Pontosabban a PEO Soldier azért, hogy minél gyorsabban hadrendbe kerüljön (még az árat is megadták, ~2 milliárd dollár 800,000 gépkarabély-csomagért, vagyis ~2500$/csomag), mire a DCD közölte, hogy nem oda Buda, az OICW Increment I. (ami az XM8-at takarta akkor) bizony tartalmazza még a könnyű géppuskákat is, tehát az M249-et is le kell váltania. Ez teljesen övön aluli ütés volt a HK-nak és az XM8 fejlesztőcsapatnak, mivel soha senki nem említett ilyen elvárást tőlük, ráadásul a végletekig lekönnyített fegyver nem is igazán felelt meg könnyű géppuskának az adott formában. A HK végül a könnyűgéppuska változatát is elkészíteni szándékozta az XM8-nak, ám jött egy apró probléma, a védelmi minisztérium beszerzési felelős szerve, az Inspector's General is ránézett a dologra, miután több fegyvergyár is bepanaszolta a HK-t és az Army-t, miután tendereztetés nélkül akartak egy bő 2 milliárdos beszerzést megvalósítani. Ez végképpen betett az egésznek.

A PEO Soldiert támadta a GAO (Government Accountability Office) mivel sok esetben megkérdőjelezhető volt (legalábbis szerintük), hogy az adott eszköz/felszerelés valóban extra gyorsaságú ügyintézést érdemel. (Megj.: Az US Army az első időkben az ilyen támadásokat könnyen kivédte azon egyszerű módszerrel, hogy ha valaki arra hivatkozott, hogy a Terrorizmus elleni harcot akadályozza valaki, az kb. hazaárulásnak volt tekintendő, a végén már majdnem a GAO kért elnézést azért, mert a munkáját végezte :D).

Mindettől függetlenül az igazán durva költségű beszerzések, mint az FCS továbbra is a hagyományos úton mennek, ám a beszerzések egy jó része már a PEO-n keresztül folyik.

Hiú ábránd azt hinni, hogy ez a megoldás nem ad lehetőséget a korrupcióra, épp ez volt a GAO részéről az egyik kifogás (ugyebár mivel nincs tender, nincs versenyhelyzet sem, ez pedig behatárolja a vételárnál való mozgási lehetőséget is).
  • veszelka
    rpg ellen is véd az objektum?
  • Molnibalage
    Most akkor mi a gond ezzel a beszerzési formával? Túl drága? Vagy csak a többi fúrja, mert gyors és valahogy esetleg nincs ott korrupció a sebesség miatt? (Nincs idő megkenni senkit?) Vagy éppen fordítva?
  • [NST]Cifu
    Azért vadászgépnek titulálni elég meredek nem?

Korábban már megállapítottuk, hogy nehéz behatárolni, hogy pontosan mit is takar a vadászgép kategória. Nevezhetjük harci repülőgének, ha ettől jobban érzed magad... :)

Mit takar pontosan ez a program?

Mármint mi? A PEO Soldier? Ez a Program Executive Office Soldier rövidítése, és azt takarja, amit leírtam. Gyakorlatilag ezen irodán keresztül intézi az US ARMY a sürgősebb beszerzéseket, amik "nem várhatnak". Az első időkban még a kisebb értékű dolgok tartoztak ide, ruházati-, málha-, bakancs- és hasonló cuccok beszerzései. Azonban gyorsan vérszemet kaptak, és elkezdték az éjjellátókat, rádiókat, a géppuskások sisakját és ballisztikai arcvédőjét, szemüvegét beszerezni. Aztán már az egyre komolyabb beszerzéseket is rajtuk keresztül intézték, pl. az M110 mesterlövész puska, és az XM312 géppuska dolgait. Végül tavaly az M4 gépkarabély cseréjét akarták rajtuk keresztül intézni, ahol kiborult a bili a hadseregen belüli más irodáknál, végrehajtó szerveknél, és elkaszálták a programot. Azóta a PEO Soldier munkáját sűrű fésűvel vizsgálják át lent és fent egyaránt, de a nyomás ellenére mégis egyre inkább a PEO Soldier veszi át a beszerzések és a tesztelés feladatát, például nemrég a PEO Soldier ismét rivaldafénybe került a Dragon Skin miatt, mivel ők is tesztelték, és azt találták, hogy nem állítja meg a lövedékeket úgy, ahogy kellene. A PEO Soldier felügyeli az új X-SAPI mellény fejlesztését.
  • Molnibalage
    Mit takar pontosan ez a program?
  • Molnibalage
    Azért vadászgépnek titulálni elég meredek nem?
  • elmeroggyant
    Jaja. Korábbi nevén 2. gl.z. ;)
  • qtab986
    Hasonlít a PZL-Mielec M-18 Dromader-ra.
  • [NST]Cifu
    Ilyen egy "ideális" COIN (Counter-Insurgency, ~Lázadás-elleni, vagy szebbe: alacsony intenzitású harchoz való) vadászgép. Egy egyszerű turboprop, ami egyszerű füves felszállópályáról, legfeljebb 100-150 méteres nekifutással is fel tud szállni, és olyan igénytelen, hogy a gyártó szerint egy fraciakulcsnál és csavarhúzónál többre nincs szükség a karbantartásához. A két-két szárny alatti, és két törzs alatti függesztési pontra géppuskák, irányítattlan rakétakonténerek és hagyományos légibombák szerelhetőek, de nincs akadálya annak, hogy akár Sniper XR felderítő-célmegjelölő konténert, Hellfire II. rakétákat és lézer- vagy GPS vezérlésű légibomákkal is felszereljék. A gép pilótafülkéje páncélozott, a szélvédő és az ablakok ballisztikai üvegből készültek. Az üzemanyagtartályok és az egész üzemanyag rendszer öntömítő, és extra leválasztócsapok kerültek bele, amelyekkel egy sérülés esetén megakadályozható, hogy elfolyjon az összes üzemanyag. A gép egy huzamban legfeljebb 10 órát tud a levegőben maradni, és a legszebb az egészben, hogy csak 4 millió dollár, ami jóval kedvezőbb, mint az eddigi legjobb aspiráns Beechcraft T-6 mintegy 10 millió dolláros vételára...

• JanáJ
    A ruha kérdés azért is vicc, mert tudtommal pl a lövedékálló mellényein MOLLe-osak. És az egyik hazai bolt/forgalmazó direkt szerzett be hozzá AK zsebeket, meg mi egy mást, hogy majd jól vesz az MH. De persze nem...
  • JanáJ
    A súly problémát már megoldották, nem visznek rakaszt a minimibe.
  • [NST]Cifu
    Képek a Francia FELIN rendszerről, amely már aktív szolgálatban van. A katonák - ugyanúgy, mint amerikai társaik a Land Warrior esetén - arra panaszkodnak legtöbbször, hogy a rendszer túl nehéz, és bár kétségkívűl taktikai előnyhöz jutatja őket, egyben komoly plusz terhelést is ró rájuk.

[center]

• etnies
    Akkor 5/3...:)
  • elmeroggyant
    Végülis igaz. Nem egyedi jelenség ez a világon. Valahogy a legtöbb országban tapasztalható ilyesmi. A legtöbb ilyen embert nem érdekli, hogy ezzel igen sokakkal kib@szik.
    A probléma csak abbban van, hogy itt nagyon sok esetben olyanok teszik ezt, akik:
    1. Anno ugyanúgy szívtak, mikor ők viselték ezeket a felszereléseket, és ők is ugyanazért szidták az akkori fejeseket, mint amiért most szidják őket is.
    2. Ugyebár esküt tettek. Tudom, manapság az emberek 95%-ának nem jelent semmit ez a dolog, így miért is várnám el, hogy bárki is megfeleljen ennek a nagyok közül...
  • elmeroggyant
    Én személy szerint az U/7 épületben tanyáztam. ;)
  • [NST]Cifu
    Nekem az tetszik, hogy még véletlenül sem sikerül az, hogy egyszer egy ilyen viszonylag kis létszámú sereget egységesítve fel tudjanak öltöztetni. Szánalom, amikor egy missziós küldetés elbúcsúztatásakor felsorakozott ~120 emberen három különféle egyenruha figyelhető meg...

Mondjuk hozzá kell tenni, hogy ilyen történetekből minden felé akad, az angolok is hülyére szidták például a bakancsaikat és az egyenruhájukat 1991-ben, az amerikaiak is csodás mellényeiket (amiből gyakorlatilag nem tudták kivágni a sérült katonát, így kénytelenek voltak lehúzni róla, miközben súlyos belső sérülése volt) 2003-ban, vagy az ausztrálok hűtőmellényei, amelyek szó szerint felforrtak az iraki hőségben.

Persze az is tény, hogy azért külföldön is megvannak a kiskapukat keresők, lásd az US ARMY esetében a PEO Soldier program, amely a bürokratikus vízfej nélkül szerezhet be a harcoló egységeknél létfontosságú dolgokat (a PEO Soldier első sikere konkrétan az volt, hogy az Afganisztáni hegyvidéken fázó katonáknak egy héten belül leszállított egy jókora adag jégergatyát - ehhez a hagyományos úton legalább fél év kellett volna, hogy kiírják a tendert, versenyeztessék a jelentkezőket, döntés szülessen és a többi).
  • etnies
    Melyik épületbe? 5/3 ,5/62, MMZ? :)
  • Molnibalage
    Micsoda fotók!

Ajánlom az egész oldalt végignézni, nagyon szép fotók vannak sok-sok témában.
  • elmeroggyant
    Igen, erről írtam. Pontosabban ennek egy korábbi változatáról.
    Ezt a verziót még soha nem látam, pedig a sráctól úgy két épületnyire ólaztam. Szerintem két világháború múlva minden magyar katona rendelkezni fog vele. :)
    Azért jó lenne, ha tényleg fektetnének bele némi energiát meg pénzt.
    Bár egyszer kiszámoltuk, hogy mennyibe kerülne egy átlag lövész vagy felderítő katonát felöltöztetni, felszerelni (fegyver nélkül természetesen). Tehát ruha+hátizsák, hálózsák, málhamellény, polifoam, meg minden hasznos kütyű.
    Váltás gyakorlókkal, bakanccsal, mindennel együtt, military boltban vásárolva egy igen komoly és jól használható felszerelés kitt volna akkor (2004-5 körül) úgy 3-400ezer körüli összegből.
    Namármost az elmúlt közel 20 évben ennek az összegnek min. a 2X-esét költötték már el ruhára meg felszerelésre; mégsem tartunk sehol. :S
  • repvez
    erröl a felszerelésröl irtad?
    Mert ez egész jol néz ki és azt irták hogy csapatbrobán van,de ezek szerint nem lesz mindenhol rendszeresitve, pedig egész türhetönek néz ki.

A többire meg csak azt tudom mondani, hogy "nyugaton a helyzet változatlan"
    (fém kulacs,Tártáska stb..)
  • elmeroggyant
    Ha jól rémlik, még fiatal koromban olvastam a könyvet. Már ha arról szól, hogy a 80-as években hogyan és mint működtek a dolgok.
    Gondolkodtam egy könyvön én is, leginkább úgy, hogy a neten teszem közzé. És lehet, hogy idővel meg is írom. Csak az a baj, hogy neveket elég nehéz írni konkrét bizonyíték híján. Nevek nélkül meg minden megy tovább ugyanúgy, mint azelőtt. Tehát nagy értelme nem lenne. Mire eljutok adáig, hogy megszerzem a bizonyítékokat is, az "elkövetők" kihalnak.
  • qtab986
    Nem csoda, hogy a modernizált Ak is szét esik. Ezekről könyvet kéne írni. 1x meg is jelent egy ilyen.
  • elmeroggyant
    Ui.: Egy 4színnyomásos genya bekerülési költsége úgy 15ropi körül van.
    A Lebák mellényé alapáron valami 20 körül; parancsnoki verzióban táskávan 40 körül.
    Szóval még ilyenkor is érdekes ez a közbeszerzés.
    Pegig anno a srác 10-12 körül árulta. :S

Lehet számolni, hogy ha a 4színesből gyártottak mondjuk 40ezret, akkor mennyi ment el zsebre. (Én úgy 3-400 millióra tippelek, ismerve a mellényt.)
  • elmeroggyant
    No, ígértem, hogy leírom ma a magyar málhamellény legendáját - legalábis úgy, ahogy én tudom, tapasztaltam. Ihun-e:

A 90-es évek elején a Magyar Honvédség nagyjai - zseniális tudásuknak köszönhetően - rájöttek, hogy a magyar tártáska már nem az igazi. Mondhatni idejét múlt, elavult.
    Így gondolták, alkotnak egy új és szép magyar málhamellényt. Ezzel meg is bíztak egy rendkívűl hozzáértő és tapasztalt személyt (személyeket), akik azelőtt minimum a fél életüket erre szánták. ... Tudomásom szerint valami ruhatervező hölgyike volt, aki valamilyen - számomra megmagyarázhatatlan - oknál fogva kapott beosztást kis hadseregünk kötelékében.
    Meg is alkotta a mesterművet; a nagyoknak meg persze tetszett (főleg az a pár milla, amit ezért zsebre tettek), így lett a kis katonáknak új málhamellénye.
    Mivel akkor még igencsak a zöld 65M gyakszi volt rendszerben (hiszen még csak alig 5-6 éve volt rendszeresítve a 90M négyszínnyomásos), ezért az új csoda is szép zöld lett. Hogy hogy néz ki? Hát förtelem. De ez még nem is lenne baj. A nagyobb gondok a következők voltak:
    - Az egész sem nem a pántos (USA, stb.), sem nem a hálós (pl. horvát) mellény kialakítását nem követte. Teljesen egyedi és zseniális. Tényleg olyan volt, mint egy mellény. Hátul teljesen beborította a katona hátát, ami alá - mind nyáron, mind télen - remekül bele lehetett izzadni. De elöl sem volt sokkal rózsásabb a helyzet. Ráadásul az egész egy faszajó szivacsos anyagból készült (láthatóan ritka alkalmas anyagnak gondolják ezt egyesek ruházati anyag szempontjából). Így miután beleizzadt az ember, szépen meg is tudott fázni, ha megállt. Mondjuk télen nem egyszer fordult elő ilyen.
    - Elöl a 4 tártartóba alig-alig lehetett beletuszkolni a tárakat. Viszonylag gyorsan ki is koptak vagy elszakadtak a tártartók; remek lehetőséget adva ezzel az alegységparancsnokoknak, hogy az esetleg hiányként jelentkező tárakat harcászati gyakorlatok esetén leírják. :)
    - Kulacstartója a régi kulacshoz volt kitalálva. (Ekkor még nem merült fel senkiben, hogy esetleg nem a 65M alumínium kulacsból kellene itatni a jónépet ... Pontosabban eszébe jutott - leginkább azoknak, akik ittak abból a förtelemből.)
    - Két gránáttartója a régi nyeles kgr.-hoz igazodott, kiváló, könnyen szakadó tépőzáras megoldással. Így ugyan a kézigránátot nem lehetett rendesen megfogatni vele egy idő után, viszont pompásan bele tudott akadni mindenbe.
    - Legértékelhetőbb darabja a hátul lévő kenyérzsáknak nevezett izé volt, ami - ha normális tépőzárat kap - még használható is lett volna.
    - Nagyon szép kis fém-bizbasz (valami akasztóféle) volt a két vállán. Hogy igazából mi célt szolgált, arra a mai napig nem jöttem rá. Arra jó volt, hogy ha jobb oldalt szíjra veszem a fegyvert, akkor nem csúszik le a vállamról (harctéren szíjre vett fegyver??? érdekes jelenet, mindegy). De hogy a bal oldali miért volt, azt nem tudom. Viszont - mivel fémből volt és nem is volt lefestve - nagyon szépen csillogott; ezzel is könnyítve a katonák megtalálását.
    - A hátán volt egy kis műanyag tasakszerűség, ahova egy papírra írt nevet lehetett becsúsztatni, hogy hátulról is lássa mindenki, hogy az a Kovács, meg hogy a Kovács is megtalálja a saját mellényét. Ez is gyönyörűen csillogott napfényben.

Tehát a málhamellény tökéletes alkotás volt. Egyetlen dologra volt csak alkalmatlan - arra, amire voltaképpen megalkották.
    Készült belőle 3 színnyomású változat a felderítő/ejtőernyős alegységeknek. (Hírek szerint a Vízesés "gyakorlaton" az egyik raktáros szóvá tette, hogy miért szaggatják le a felderítők a hátáról a műanyagot, meg miért törik le a fém bizbaszt. Mert hát az HTK-s anyag, és el kell vele számolni!!!
    Ekkor mondták neki, hogy ha gondolja, kimehet helyettük ő figyelgetni a szerb tankokat a határra ebben a f@sban, kitéve magukat a szerb mesterlövészek tüzének, ők meg majd osztogatják a faszajó mellényt neki. ... Hipp-hopp megváltozott a raktáros véleménye. :)

Nagyjából a 90-es évek végén kapott is jópár alegység ilyen szörnyűséget. Mikor kezdett elterjedni a 90M ruha, akkor a málhamellénynek is kijött egy új verziója.
    Na, ha az eddigi sz@r volt, akkor ez már erősen alatta volt még a f@s kategóriának is.

Anyagra szinte ugyanaz. Szabásra picit más. A különböző részeit a mellényre úgy kellett felpatentozni. Így pl. a tártartót is. Mivel minőségi darabról volt szó, így általában az első harchozmenetelnél a baka otthagyta a földön a tártartóját - ha szerencséje volt, akkor mindkét oldalról. (Egyszer óriásit röhögtem lövészeten. Én már bent voltam a harcárokban, mikor a másik harcjármű felől közelített felém egy raj, oldalról. Mivel egy részen nem voltak fedve, ott egy alkalommal harchoz kellett menniük a forgatókönyv szerint. Sebaj, odaértek épségben és egészségben a harcárkomba. Utána kaptuk a "Tölts!" parancsot. Ekkor hallok ám irgalmatlan szitkozódást meg anyázást az árokból. Kérdezem mi a gond. Odafordul felém a faszi, és látom ám, hogy a melléről hiányzik a komplett hóbelevanc, leginkább a két 2-es tártartó. Ő lelkesen töltött volna, csak nem volt miből, mivel az félúton ottmaradt a földön. :) )
    - A csatjai az újnak semmit nem értek. Ha emberesen megrántotta valaki, akkor vagy eltört, nagy engedett, és kicsúszott az egész. (Olyanra gondolni nem lehetett, hogy ennél fogva huzigálja a sérült bajtársat bárki is. Az első pár méter után már csak a mellény lett volna nála.)
    - De továbbra is a régi gránátnak és kulacsnak volt benne hely. Holott ekkor már elvileg a 93 és a 96M támadó és védőgránátokat kellett volna használnunk. (Na, ja, csak addig még eltelt pár év. Az a program is csúszott vagy 10 évet. :) ) Meg ugye már volt új amcsi kulacs ... azoknak, akik megvették maguknak.

Kis kitérő: Volt egy érdekes időszakunk. Emlékeim szerint asszem 2003-tól 2005-ig vagy 6-ig. Itt a régi kulacs (az alumínium) már ki volt vonva, mivel az alumínium miatt tilos volt használni. De új még láthatáron sem volt. Így a magyar baka megoldotta. Gyönyörű és épületes látvány volt, mikor 1,5 és 2 literes pillepalackokkal indult csatába a század. :D
    Manapság már hivatalosan aszem rendszerben van az "új" ami kulacs, de igazából mindenki abból garázdálkodik, amiből tud.

De visszatérva az új málhamellényre. Volt extrája is ám ennek a 4színnyomásosnak újnak! Bizony!
    Ugyanis rájöttek, hogy a kiskatonának nincs megfelelő hátizsákja. Még mindig a 65M tengerészzsák-szerű málhazsákot (gyíkmálha) hordták (aki nem vett magának másikat persze). Így kiókumlálták nagyjaink, hogy az egyébként is kiváló málhamellény mellé készíttetnek egy hasonlóan jó minőségű hátizsákot/járőrzsákot.
    Hát sikerült!
    Az új hátizsák mindössze pár apró, pici és elhanyagolható hibával rendelkezett. Ilyen semmiségekkel, mint hogy ha 4-5 kilónál többet pakolt bele az ember, akkor a csat szépen engedett, és 50 méter futás után leesett az ember hátáról. Vagy ha nagyobb tömegű cuccot akartunk belepakolni, akkor esetleg kiaszakadt. A kényelmi szempontokat csak annyiban említeném, hogy sokak szerint rosszabb volt, mint a gyíkmálha - ami azért erősen elgondolkodtató.

Tehát az okos MH gyártott faszajó és kiváló málhamellény rendszert, ami ugyan semmire nem volt alkalmas, de legalább lehetett vele büszkélkedni (hogy nekünk ilyen is van), meg égetni vele szénné a magyar katonákat nemzetközi gyakorlatokon, mikor ilyet vetettek fel velük. (Eszem nincs, hogy hány külföldi röhögte halálra magát ettől, de biztos nem kevés.)
    Na meg hát a pénz! Még ma is megvan a horvát mellényem, amit anno 2500-ért vettem 99-ben. Ha csak tehettem, ezt használtam (USA-ból nem bírtam szerezni MOLLE-2-est); főleg, ha nagyobb igénybevétel volt kilátásban (helységharc, növényzet, miegymás.)
    Manapság asszem 6-8ezer körül már lehet kapni ilyet, ha jó helyen keresgél az ember (bár nagyon megy fel az ára, mert alig van már belőle).
    A magyar málhamellény-csoda mondanom sem kell, hogy ennek többszörösébe került. (Gondolom valakinek pénze volt benne.)

2. felvonás:
    Elindult - ezekből okulva - egy kezdeményezés alulról. Többen voltak ugye, akik szívügyüknek érezték a haza védelmét, vagy csak egyszerűen nem akartak szenvedni a magyar csodával. Így vagy vettek maguknak más típust (amerikai, izraeli, stb.), vagy készítettek maguknak.
    Némelyik igencsak jól sikerült. Annyira, hogy az egyik alakulatnál elkezdett terjedni a katonák körében az egyik mellény. A srác eleinte maga gyártotta; de mivel igény volt rá, neki meg kapacitása nem volt, ezért kérelmet nyújtott be, hogy esetleg találnának-e erre megoldást. Mondjuk azt, hogy az ő termékét gyártanák a honvédségben. Nem akart ő ebből meggazdagodni, elég lett volna neki, hogy ha a sok utánajárás, idegeskedés, munka és miegymás megtérül neki.
    A mellényt - az ő neve után - "Lebák-mellénynek" hívja mindenki.
    Ugyan én személy szerint nem szerettem, mert a horvát, illetve még inkább az amcsi tengerészgyalogos MOLLE-2 rendszert preferáltam volna. De ettől függetlenül el kell ismerni, hogy egész jó volt.
    Ami még nekem is tetszett benne, hogy azonos alappal külön fegyverkezelőkhöz lehetet felpakolni rá a cuccot. Tehát volt sima lövésznek, parancsnoknak, harcjármű irányzónak, hjmű. vezetőnek, géppuskásnak, rádiósnak, stb. Mindegyik fegyverkezelő olyan alkatrészeket kaphatott hozzá, amilyen fegyvere volt. És persze csereszabatos volt egymással.
    Azelőtt nagy gond volt, hogy a PKM géppuskák rakaszát elég körülményes volt szállítani. Namármost a Lebák-melény géppuskás verziója erre is megoldást talált. És még sok másra (rádiótartó, térképtartó, stb. Ez utóbbi kiválóan le tudta cserélni a korabeli narancssárga térképtáskát. ... Angol katonák mondták egy gyakorlaton, hogy anno őket úgy tanították még az átkos rendszerben, hogy a sárga táskás embereket kell kilőni. No komment.) Volt hozzá egész jó un. járőrzsák is, amibe egynapos cuccot kellemesen bele lehetett pakolni.
    Tehát a mellény fasza volt, sokaknak nagyon tetszett.
    Sok utánajárást követően szegény srác elérte, hogy elkezdje egy cég gyártani.

Persze nem odafönt engedték meg ezt! Áááá, neeem! A nagyok azt mondták neki, hogy csak akkor engedélyezik, ha ebből csurran-cseppen nekik is. (Ezt nem hivatalosan mondtam ám!)
    Erre egy-két talpraesettebb alegységparancsok (olyan zászlóaljak parancsnokai, akiknek volt némi saját költségvetésük), fogták magukat, és megrendeltek amennyit tudtak. Így a külsős cég elkezdte gyártani, és pár alegység kapott belőle korlátozott számban.
    De mivel egyrészt túl sok kézen ment át a dolog, meg mert a srácnak nem volt túl nagy beleszólása a döntéshozásba, (egy tiszthelyettest soha nem kérdeztek meg ilyenről - tényleg, minek is, hiszen ő látja, tapasztalja a dolgot...?) így a cucc korántsem az eredeti minőségben készült. A csatok lényegesen silányabbak, a gázálarctartó meg gyenge volt. Emellett a más (olcsóbb) anyag miatt jobban bele lehetett melegedni, átizzadni.
    De azért még így is fényévekkel jobb volt, mint a korábbi. Mondhatnám volt egy használható málhamellényünk.

Ez lett a végeredmény. Mikor tavaly otthagytam a sereget, akkor ebből a típusból a zászlóaljamnál egy szűk századot lehetett felszerelni.
    Emellett volt ugye a rágebbi (amit csak kiosztottak, de senki nem használt, csak ha muszáj volt felöltözni olyanba), meg volt pár német. A németből persze anno nagyjaink megvették a legbénább, több éve ott már kivont verziót. (Ott sem hiába vonták azt ki persze. :) )

Szóval így állunk most. Általában azok az alegységek kapnak az új Lebák-mellényből (vagy más normálisabb mellényekből), akik valamilyen feladatra mennek (nemzetközi gyakorlat leginkább). Emellett a szolnokiaknak van asszem az amiktól minőségi cuccuk. Meg minden alakulat úgy próbálja megoldani ezt a dolgot, ahogy tudja. Ugyanez a helyzet a kulaccsal, zseblámpával, késsel/tőrrel/bajonettel, meg minden más hasznos kütyűvel.
    De hadd ne mondjam, hogy sok alegység még tártáskával jár lövészetre, mert még a régi málhamellény sincs nekik.

Ha valaki fejleményt tud, szóljon. Engem érdekel. :)
    Pont.
  • Lacusch69
    G-14/U4, G-10/U4: 30mm-es ágyúval (idehaza ez utóbbiak voltak szolgálatban)
  • elmeroggyant
    Tetszenek nekem az ilyen egyszerű, ugyanakkor hatásos eszközök. Sima MUV-szerű gyújtó, egyszerű test, némi pukkanóanyag, és máris működik...
  • elmeroggyant
    Akkor csak nyugodtan kérdezősködj tovább költőien. Rád bízom. :)
    Részemről már korábban befejeztem a témát, de te még futhatsz pár kört. Bár javaslom, inkább az II. vh-ban tedd. Ott legalább nem OFF-olsz. ;)
    Pont.
  • elmeroggyant
    OFF
    55 év. Kemény. Nem kapkodta el a felújítást. (Bocsi, de ez ugrott be. :) )
    ON
  • elmeroggyant
    Belgiumban egy hadifogoly táborban valami két tucat német Wehrmacht harckocsizót lőttek le amerikaiak, mert fekete ruhájuk volt.
    Egyébként meg megválaszolták előttem.
    Meg amúgy sem mennék bele jobban, mert nem topiktéma.
  • elmeroggyant
    "A málhamellény sztorit ne tartsd magadban."
    Holnap v. holnapután megírom akkor. Ma már késő van. ;)

"A PC mikádó meg a legjobb. Főleg a "beépített" PA tartó zseb :-)"
    Nekem a "pelenka" része tetszett nagyon. Tudod, az a legombolható rész, amit aztán az emebr a feneke alatt átvezetve előre húzott.
    Egyszer "igen hideg volt", és úgy döntöttünk, hogy "kell az most". Na nem a hideg miatt, de mikor megjött az őrnagy, hogy a kis butus hallgatókat ráncba szedje, mi abban a pelenkában sorakoztunk. Szépen egységesen! Értelmi szintünk is adott volt hozzá, így illett a pelenka. :)
  • ambasa
    Ezt nem nekem kell magyaráznod. Nem én szemlélek egy eseményt a környezetéből kiragadva, és nem én hivatkozok egy angol-szász szerző véleményére, akinek ez a döntés érthetetlen, mivel nem szemléli az általános helyzetet. 8)

TG
  • elmeroggyant
    Már másodszorra kérdezed, ezért válaszolok: haloványlila fogalmam sincs. Egyikkel sem repültem még. :)
    Egyik pilótának ez jött be, a másiknak az. Asszem Günther Rall (vagy Barkhorn?) mondta azt, hogy a Messer F változatát szerette a legjobban, mert pokoli fordulékony volt. És még akkor is azt használt, mikor már régen a G-t gyártották és G-vel repült mindenki. Csak neki volt akkor az ezredben F verziója.
    Tehát kinek mi. ;)
  • Animefox
    Köszi, asszem ez rémlett...