94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Zajlik a párizsi air show, és jönnek a bejelentések is. Az EADS egy moduláris UAV-t épít 2014-re, a fejlesztés költségei a másfél milliárd eurót is elérhetik, és legalább 15 teljes rendszer eladása kell, hogy gazdaságilag megérje nekik. Egy rendszer 80-100 millió euró, és 3 UAV-t, egy földi irányítóegységet és pótalkatrészeket tartalmaz. Két fő változata lesz, az egyik a taktikai (Predator-szintű) és egy
    nagyobb, amely inkább a Global Hawk babérjaira tör (ebben az az érdekes, hogy a Global Hawknak lesz egy direkt Németországnak szánt változata).

[center]
  • [NST]Cifu
    Én az SG saját képfeltöltését használom, bár az a VIP jog miatt ugye jóval bővebb határokat enged. A saját galériádba is feltölthetsz képet, ez a VIP nélkül is ad lehetőséget erre, ott a kép tulajdonságainál kinézett URL-t bemásolva is tudsz képet belinkelni.

Őszintén szólva nem tudom, hogy milyen képfeltöltő szolgáltatások vannak szűrve, a képfeltöltés, imageshack, tinypic biztos. A Militaryphotos.net-nek van saját képfeltöltési szolgáltatása, az biztos nincs blokkolva.
  • bgabor
    Ti milyen képfeltöltő szolgáltatást szoktatok használni, amit itt az sgn is be lehet linkelni?

• [NST]Cifu
    Igaz, azok. Bár tényleg ritka érdekes a rögtönzött póz.
  • Cnut
    Franciák :)
  • elmeroggyant
    :DDDDD Ez haláli! Köszi! ;)
    Szerintem igen. Bár ezt a pozitúrát így nem ismertem még. :)
  • haxoror
    a kép lemaradt

http://i13.photobucket.com/albums/a300/tescosuicide/ALa2/ALa3/frenchsnipers.jpg
  • haxoror
    Kicsit off de ezek igazi katonák?
  • JanáJ
    "egy MH-60L olyan 14-16 millió dollár"
    huh, az nem két fillér... én meg azt hittem még olcsóbb is lenne.
    Meg hogy nem lehet butaság mert az Amik is csináltak Chinokokból ilyesmi légi támogató "COIN" elődöket.
  • Pluskast
    Hmm ez eszembe se jutott de egész jó gondolat
  • Kisendre
    Így már érthető, kössz a választ.
  • [NST]Cifu
    A két progamot összehasonlítva a fő különbség az, hogy a Land Warrior az FCS része lett, és így beleütközött a tipikus "mindent akarunk" problémába. Fegyverre szerelt optika, szem előtti kijelző, integrált rendszer, kétirányú titkosított adatkapcsolat, 24 órás működési idő, stb. Ehhez pedig hol hozzáadtak valamit, hol elvettek belőle valamit, vagyis állandóan változtak az igények. Nem volt egy konkrét, szilárd igénylista, hogy ennek és ennek kell megfelelnie. A specializált igények miatt magas költségekkel kell számolni, hiszen kevés a Land Warrior programban a "polcról leemelhető" részegység.

A FELIN esetén a franciák más megközelítést akartak. Kifejezetten úgy kezdtek neki, hogy a lehető legtöbb részelem már civil piacon elérhető, illetve civil szabvány által már kipróbált technológia. A franciák nem álltak neki olyan elvárásokat támasztani, mint tette azt az US ARMY az FCS rádiói kapcsán, ahol egy kis szerkezettől elvárták azt, hogy egyetlen antennával legyen képes széles spektrumban adni és venni.

Az is a franciák előnyére vált, hogy náluk nem volt belső konkurencia, a vezetés és a fejlesztő cég többé-kevésbé komoly súrlódások nélkül végezte a fejlesztést, és a politikai szárny is inkább támogatta a programot (már csak nemzeti büszkeségből is), mint akadályozta.

Hogy jobb lesz-e a FELIN a hadszíntéren, mint a Land Warrior? Ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni. Ne feledjük, hogy a Land Warrior azért már egy éve aktív harctéri tesztelés alatt áll, tehát az elsőség kétségkívűl az övé. A FELIN viszont nagyobb léptékben halad, és a teljes hadsereget felöleli.
  • Kisendre
    Nemhogy turnézik, de az első verziót már sorozatban gyártja (5045 rendszer van leszállítás alatt), azt tervezik, hogy 2010-ben már az összes Francia katona FELIN-el fel lesz szerelve.

Az hogy lehet, hogy a Land warrior programot ennyire beelőzték? Ennyire pénzszűkében lennének?
  • [NST]Cifu
    Abban a hsz.-ben, amire reagáltál, Molnibalage éppen kiemelte, hogy mozgó helit. Lebegő helit el lehet találni, persze az sem olyan egyszerű, de esély már reálisan akad rá...
  • [NST]Cifu
    Tisztában vagyok vele, hogy a nyelvészet iránt érzékenyek számára a szóhasználataim sokszor fájdalmasak, amennyire tőlem telik, igyekszem figyelni erre, de csodákat azért senki ne várjon tőlem e téren. :)
  • veszelka
    állóra gondoltam.
  • Willenbrock
    Leginkább egy modern Sturmovikra hasonlít szerintem,még a kabin formája is.
  • Kurfürst
    Cifu tök jó amit írsz de nem lehetne az "alaphangon" kifejezést kiírtani a magyar nyelvből? Az irritációs skálán valahol az "ominózus" és az "objektum" között helyezkedik el.. agyfaszt kapok tőle.

Kit kell lelőni, ki terjesztette el?
  • qtab986
    De már van STANAG 2324.
  • Punker
    egységes logisztika?
  • qtab986
    Mi a jó a STANAG 4694 szabványban?
  • [NST]Cifu
    - COIN gépnek miért repülő kell? Egy agyon pakolt UH-60 miért nem jobb?

Mert az UH-60 erre a feladatra alaphangon nem túl alkalmas, a pilótafülke nincs páncélozva, ahogy a hajtóművek sem, legfeljebb 3 órát tölthet a levegőben, a karbantartása bonyolultabb, üzemeltetése drágább, ráadásul ez esetben legalább 2, de inkább 4 fős személyzetre van szükség. Ehhez még hozzá jön az az apróság, hogy alaphangon egy MH-60L olyan 14-16 millió dollár, a lenti #41144-es hsz.-ben látható Air Tractor alapú COIN gép olyan 4 millió dollár, de még a Beechcraft T-6 is "csak" 10 millió.

- A FELIN-nek szerintetek van értelme? Úgy értem ad-e annyi előnyt, amennyire nehéz, megbízhatatlan és nehéz? Hogy töltik az aksikat? Mert még arabéknál sincs biztosítva egy "terorizmus ellenes" hábóruban, hogy este a bázison fel tudom tölteni.

A katonák is úgy vannak az eféle rendszerekkel, hogy helyzete válogatja. Alaphangon nem rossz az, amit tud nyújtani, és igen, sok esetben nyújt taktikai előnyt. Bizonyos helyzetekben csak nyűg, ez is tény.

A telepeket általában a járművekben lehet feltölteni, a Land Warrior esetén a Strykerekben direkt úgy van kialakítva, hogy amikor a katona be van kötve a székébe, akkor egyből tölt is. A JLTV (HMMWV utód) program esetén 300 amperes generátort írtak elő, hogy a megnövekedett energiafelvétellel lépést tudjanak tartani. Viszonyításképpen az alap HMMWV-nek 30 amperes generátora volt...
  • [NST]Cifu
    Kínos... majd Aug.20-án megnézzük. :)
  • [NST]Cifu
    Emlékeim szerint a 109-es nem volt igazán földi célokat támadó gép, akkor már inkább FW-190 JABO. :)
  • [NST]Cifu
    Mozgó, nagy sebességgel haladó helikoptert még nem lőttek le RPG-vel. Sztrela/Igla MANPADS rakétával igen.
  • JanáJ
    Pár kérdés, ha valakinek van affinitása felvilágosíthatna:
    - COIN gépnek miért repülő kell? Egy agyon pakolt UH-60 miért nem jobb?
    - A FELIN-nek szerintetek van értelme? Úgy értem ad-e annyi előnyt, amennyire nehéz, megbízhatatlan és nehéz? Hogy töltik az aksikat? Mert még arabéknál sincs biztosítva egy "terorizmus ellenes" hábóruban, hogy este a bázison fel tudom tölteni.
  • elmeroggyant
    És továbbra is öltözködünk! :D

http://www.hm.gov.hu/hirek/hazai_hirek/miert_kell_hallgatoi_diszegyenruha

Igaz, hogy újabban a hallgatói létszám töredéke a korábbinak. Ráadásul amikor még én voltam hallgató, akkor a ZMNE még főként katonákat képzett. Most meg már a hallgatói állomány fele (ha nem több) polgári szakon van.
    (Mert hát biztonyára több "katonai megmondóember szakértő" kell, mint katona.)

Szóval biztos hasznos, hogy még egy féle egyenruhát csinálnak. Hiszen pénz van dögivel! :)

Egyébként azt tudtátok, hogy tavaly nyáron a tisztavatáson részt vevő állomány egy jó része nem is akkor végzett? Jópár hadnagy és főhadnagy kollégát parancsoltak el tisztavatni, hogy ne legyen olyan kicsi a létszám.
    Valóban hülyén nézett volna ki, ha csak azok vannak ott a sorban eskütételen, akik akko végeztek, mivel igen kihaltnak tűnt volna a tér. Erre odarendeltek egy rakás embert különböző alakulatoktól, hogy meglegyen a létszám. Röhej! :D
    Ha valaki akkoriban fényképezett a téren, biztos talál pár érdekességet ... úgymint főhadnagyi parolival ácsorgó embert. :)
    Kíváncsi leszek, hogy idén mennyi lesz az ilyen. :)
  • Pluskast
    Mit vársz? Francia a drága :D
  • MuldR
    Taktikai gurulos samli, taktikai kisparnaval buntet! :)
  • Pluskast
    Akkor erre már sokkal jobban hasonlít :)
  • MuldR
    WOW! Feltalaltak a Bf-109-et? :)
  • elmeroggyant
    Az afgán meg lemaradt:

http://www.cnn.com/SPECIALS/2004/oef.casualties/
  • elmeroggyant
    Hát, ha van türelmed kibogarászni, megtudhatod fegyvernem szerint is. ;)

http://www.cnn.com/SPECIALS/2003/iraq/forces/casualties/
  • qtab986
    Van valami friss kimutatás, hogy az utóbbi iraki és afganisztáni háborúkban melyik fegyvernemnél volt legvalószínűbb a sebesülés és a halál egy katonára nézve?
  • Molnibalage
    Akkor talán segíts. Milyen paraméterekkel keressek?
  • veszelka
    hoppá.

nem értem.

mindegy, google a barátod.
  • Freeda Krueger
    Nem megtekinthetőek.
  • Molnibalage
    Egy no longer available a másikra meg közli, hogy ez ebben az országban nem elérhető.
  • veszelka
    egy
    kettő
  • Molnibalage
    Akkor tudsz mutatni legalább egy linket mutatni ami a lenti paraméterek szerint igaz?