94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • elmeroggyant
    "előágytól kell hátranyúlni. Különösen fekvő helyzetben ez elég macerás mozdulat"
    1. Okos ember nem váltogat, hanem egyet használ mindig. Én pl. sorozatra állítottam szinte minden esetben. Kezdetben hallgató koromban néha kaptam anyázást miatta, de később már nem törődött vele senki. Na meg észrevenni sem mindig lehetett. :)
    Tökéletes egyeslövéseket vagy 2-es rövid sorozatokat lehet leadni AK-val, ha sorozatra volt állítva.
    Néha meg, mikor olyanom volt, csak egyeslövéssel nyomtam. A többieknél már régen kifogyott a lőszerkészlet, és feküdtek mellettem, de én még mindig parittyáztam egymagam a lőtéren, és mesterlövészesdit játszottam a 400-as célokkal. :)
    (Ilyenkor jött az, hogy "halaggyál már, csak rád várunk" :D )

2. Ugyanúgy hátra lehet nyúlni balkezesnél is, mint jobbkezesnél. Csak az a titka, hogy hüvelykujjal váltasz olyankor. Hátrahozod a kezed, és simán ráfogsz a tokfedélre. Így a hüvelykujjad pont a váltókat fölött lesz.
    Jobbkezes a bal kezét hozza hátra és rakja a tokfedélre. Annak a többi ujjával kell váltani, mivel a hüvelykujja átellenben lesz.

Csak kis technika kérdése. ;)
    Bár tény, egy olyan tűzváltó, aminél nem kell elengedni semmit, hasznos lenne.
  • [NST]Cifu
    Vaktölténnyel lő, az egész egy orosz TV műsornak adott showműsor, éles lőszerrel nem próbálná ki Iván se... :)
  • qtab986
    KORD 12,7 mm MG 25kg a fegyver + 7kg bipod.
  • [NST]Cifu
    Bal kezes ember a jobb kezével tökéletesen tudja kezelni mind a tűzváltókart és még a tárcsere is egyszerűbb.

A tűzváltókarnál a probléma az, hogy az előágytól kell hátranyúlni. Különösen fekvő helyzetben ez elég macerás mozdulat, szinte csak úgy ment normálisan, ha a fegyvert oldalra fordítottam. Lőtéren elmegy, de éles helyzetben egy nem kellően gyakorlott embernek rémálom lehet.
    Tárcserénél meg:

(Jobb kézzel fogtad a mellső markolatot, míg a bal kezed elég sután tudott átnyúkálni. Nemde?)

De igen, ez volt, ahogy én csináltam. :)
  • qtab986
    Rossz példa. Azt akarom kihozni, hogy lehet részlegesen szét kell szedni és áttenni a másik oldalra a felhúzókart.
  • qtab986
    Ja az. Az csak 1 kép. Azt nem tudjuk hogyan szereli át. Az is lehet úgy mint a Steyr AUG-nál teszik.
  • elmeroggyant
    Bal kezes ember a jobb kezével tökéletesen tudja kezelni mind a tűzváltókart és még a tárcsere is egyszerűbb. Hiszen pont kézre esik. De csak annál a módszernél, amit a videókon is láthatsz. Régebben viszont ez nem volt elterjedve (pláne nem az MH alakulataiban).

Sok ideig úgy tanították, hogy tárcserekor a mellső markolatot fogja a jóember, és a másik kézzel végzi a mozdulatokat. Ez balkezes embernél tényleg macerás - szerintem ezzel lehetett a gondod neked is. (Jobb kézzel fogtad a mellső markolatot, míg a bal kezed elég sután tudott átnyúkálni. Nemde?)

De rájöttek, hogy ez nem túl szerencsés. A videókon mutatott módszerrel mind a balkezes, mind a jobbkezes ember tökéletesen és gyorsan tud tárat cserélni és felhúzni fegyvert.
    Az én módszerem egy picit különbözik ezektől. Jobb kezes vagyok, így tárcsere és felhúzás esetén a jobb kezemmel fogom a hátsó markolatot, bal kézzel meg a mellsőt. Tárcsere:
    - bal kéz elenged, tárat elővesz / jobb kéz tartja a fegyvert célon
    - bal kéz a tárral kiüti az üreset, majd berakja a helyére a töltöttet
    - jobb kézzel fordít 90 fokot balra a fegyveren / bal kéz fölényúl, és felhúz
    - minden visszaáll alaphelyzetbe
    Tehát voltaképpen én is fentről nyúlok át, de hogy megkönnyítsem a felhúzást, a 90 fokos fordítással (bedöntéssel) rásegítek.
  • [NST]Cifu
    Bal kézzel nem a célzással van a probléma, hanem a tűzváltó kezelésével és a tárcserével. Legalábbis nekem azzal volt, de hozzá kell tegyem, nem vagyok profi katona, csak egy laikus érdeklődő, lehet, hogy ha minden nap a fegyverrel kelek, akkor pár hét alatt ezt is megszoktam volna. :)
  • [NST]Cifu
    Van lézeres rávezetésű bombájuk az 1970-es évek végétől. A Szu-17/20/22 is képes dobni, ahogy a Szu-25 is.
  • [NST]Cifu
    Pl: H&K G11, igazából csak lőszerben tudnának előrelépést mutatni. szerintem.

Érdekes generáció -> gyakorlatilag halva született. Talán sose tudjuk meg, hogy milyen is egy jó hüvely nélküli lőszert tüzelő fegyver. Anno az 1960-as években az F-15 Eagle esetén akartak hasonló, hüvely nélküli gépágyút. Végül lett M61A1 helyette. A HK megcsinálta a G11-et, de túl drága volt a Bundeswehrnek, és maradt a G3-nál. Azóta sem csinált senki hüvely nélküli lőszert tüzelő fegyvert sorozatban gyártva.

Kézifegyvereknél nem igazán lehet (szerintem) generációs elvű fejlődést felállítani. Például a mai napig legnépszerűbb pisztolylőszer, a 9x19 Luger/Parabellum több, mint száz éves. A vadászpuskám szintén egy száz éven felüli lőszertípust eszik, .30-06 Springfield, amit egy-két helyen a mai napig használnak mesterlövész célokra, és igazából olyan 600 méterig tökéletesen meg is felel erre.

Mondjuk úgy, hogy egy modern fegyvernél elvárás az integrált szereléksín, a moduláris felépítés és az ergonómikus kezelés. De ez megint nem lőszer alapú generáció.
  • elmeroggyant
    Itt egy példa a balkezes célzásra AK-val.

http://www.youtube.com/watch?v=MOLOATfHq-U&NR=1
  • elmeroggyant
    Szerintem neked szánta. :)
  • [NST]Cifu
    Nem szóltam a felhúzásról. És azt hiszem a videó se mutatott be olyat, hogy a felhúzókart áthelyezik a másik oldalra. Azt se mutatták hogyan húzzák hátra a zárt.

Amikor kiírja a kétkezes használatot, akkor lehet látni két fegyvert felülről, a felhúzókar az egyik fegyvernél bal oldalon, a másiknál a jobb oldalon van.
  • JanáJ
    Ezt most nekem?
  • elmeroggyant
    Már Afganisztánban is használtak.
  • kiskorúbézoltán #41344
    Hmmm, ha olyasmire gondolsz mint az a lézeres kütyü az ami puskákon, akkor azzal sem lehet lézeres bombát célra irányítani.
  • elmeroggyant
    Csaxólok. Balkezes emberek is használják a fegyvert bal vállról. Nincs vele problémájuk.
    A felhúzás meg bármely kézzel könnyedén megoldható.
    Alapelv, hogy a hátsó markolatot nem engeded el tárcserénél. Így a másik kézzel cserélsz tárat, és azzal is húzod fel.
    Balkezesnél könnyű, mivel bal kézzel fogja a hátsó markolatot, így a jobb kezénél lévő felhúzókat éppen kézre esik.
    De a jobbkezes sem esik kétségbe ilyenkor. Jobb kézzel fogja a hátsó markolatot, bal kézzel tárat cserél. Majd ezután fordít a fegyveren 90 fokot, minek során a felhúzókat felülre kerül. És máris felhúzhatja bal kézzel.
    Másik megoldás esetében nem fordít 90 fokot, hanem (kinek melyik esik kézre) alulról vagy felülről nyúl át a fegyveren, és úgy húzza fel.

Pl. így:
    http://www.youtube.com/watch?v=O7hi20TI_jA

Vagy emíg. Ez utóbbi is egész jó (itt felül húzza fel), bár én a helyében nem kivenném a tárat, és utána nyúlnék az újért, hanem már eleve az új tárral ütném ki a régit, mint ahogy az előző videóban is van:
    http://www.youtube.com/watch?v=PtKBR34_nxo&feature=related
  • Punker
    a ruszkiknak van irányított bombája? mert ha nincs akkor pl fölösleges nekik a célmegjelölő rögtön :D
  • JanáJ
    "Milyen egy gépkarabély generációs ugrás?"
    Pl: H&K G11, igazából csak lőszerben tudnának előrelépést mutatni. szerintem.

A müanyag kiegészítőkből annyi van mint szemét. A szerelék sínt is meg lehet oldani. "Normális" tűzváltó is van hozzá. De ezek foltozgatások.

Arra próbálok kilyukadni, hogy egy hifiszupi AK nem sokat dobna pl: oroszország harcértékén. Inkább ha felszerelnék elektonikai és optikai kütyükkel mint az amik. De nekik meg puskájuk nincs hozzá. :-P
  • Lacusch69
    Á, dehogy! Voltam tisztelgő szakaszban, temetésen 3-at lőttünk. Szorosan álltunk, potyogtak a hüvelyek, de senkinek semmi baja nem lett.
  • kiskorúbézoltán #41339
    Mégis milyen sérülést? Maximum zavar ha lövés közben - időnként egy-egy - hüvely az ember arcához ér.
  • qtab986
    Ha bal kezes vagy, akkor így a bal kezeddel tudod felhúzni a fegyvert
    Nem szóltam a felhúzásról. És azt hiszem a videó se mutatott be olyat, hogy a felhúzókart áthelyezik a másik oldalra. Azt se mutatták hogyan húzzák hátra a zárt.
    ilyenkor előnyösebb, ha a fegyver nem feléd dobálja ki a hüvelyt
    Pl. M16 és HK416 oldalra és kicsit előre vetik a hüvelyt. Náluk biztos nincs ilyen gond. Viszont az olaszok csináltak egy plusz nyílást a szennyeződések bejutásának.
  • SZU
    A legegyszerűbb érv az épületek sarkán kihajolva tüzelésnél jön elő!

Ugyanis, ha a jobb kezes egy épület bal oldalán akar kilőni, akkor vagy kijön a fedezékéből, vagy "kezet" cserél és bal vállához emelve céloz bal kézzel. No ekkor a jobb oldali hüvelykivető okozhat sérülést a lövész arcberendezésén! ;)
  • [NST]Cifu
    Ideális körülmények között semmit. De az élet nem híres arról, hogy ideális körülményeket teremt számodra. Ha bal kezes vagy, akkor így a bal kezeddel tudod felhúzni a fegyvert -> természetesebb, mint jobb kézzel elengedni az előágyat, és úgy felhúzni.

Másodszor a fegyvert néha kifacsart pózokban kell használnod, ilyenkor előnyösebb, ha a fegyver nem feléd dobálja ki a hüvelyt. Végül pedig előfordulhat, hogy a harctéren megsérül a domináns kezed, és ezért kell váltani.
  • [NST]Cifu
    Milyen egy gépkarabély generációs ugrás? Kaliber? Az biztos nem, lásd a 7.62x39 örökéletét. Bull-pup kialakítás? Csak pár ország fegyvergyára kötelezte el magát mellette, van olyan, aki konzekvensen elveti (pl. USA) vagy visszaáll a sima elrendezéshez (pl. Kína).

Ahhoz, hogy az AK igazán előre lépjen, nem kellenek világmegváltó dolgok. egy normális tűzváltó, egy kissé áttervezett (esetleg műanyag) tok, és szereléksínek.
  • qtab986
    Bullbup-nál értem de itt mit számít? + imbuszkulcs kellett hozzá? Hogy eldobta.
  • JanáJ
    A próbálkozás meg a szeretés ok, de szerintem esélyük nincs egy komplet karabély cserére. Abakanból is csak minimalt rendszeresítettek tudtommal és abban sem látom az evoluciós ugrást.
  • [NST]Cifu
    Nem tiltja semmi, hogy a jól hangzó nevet vigyék tovább egy drasztikusabb áttervezés után.

Az Izmash nagyon is szerette volna, ha a belügyi erők, esetleg a hadsereg megveszi az AK-107-est, részt is vett az 'Abakan' tenderen, amit az AN-94 nyert meg.
  • JanáJ
    "Az AK az Avtomat Kalasnyikov rövidítése, a gyár nyugodtan módosítgathatja, átépíteheti, ha kedve tartja. :)"
    Félre értesz, úgy értem, hogy ha a rendszert veszik csak át és építenek egy fegyvert, az már nem AK lesz, hanem egy teljesen új fegyver. Pl: SCAR.
    Annak hogy az általad igényelt dolgokat megpróbálják ráerőltetni, az nem igazán nyerő.
    elmeroggyant is írta, hogy ez most a legkisebb bajuk és pénzük sem pont erre lenne.
    Valahol azt olvastam, ezek inkább nyugati civil piacra készültek, mint hadseregeknek.
  • [NST]Cifu
    A nemzetközi piacon a beszerzéseknél ritkán lehet figyelmen kívül hagyni a politikát. Amikor az F-16 készült, akkor eredetileg egy olcsó egyfeladatú gépnek indult, és ha őszinték akarunk lenni, Hollandia, Dánia és Belgium például választhatta volna a Saab JA-37 Viggenjét is. Az F-16 vásárlóinak egy része pedig egyértelműen az USA-tól való katonai függés miatt döntött a gépek mellett (Izrael, Törökország, Dél-Korea, Tajvan, Pakisztán).

A jelenleg futó nagyobb beszerzések esetén (Brazília, India) is az esélyeknél ott van ez is, mint szortírozó tényező.
  • elmeroggyant
    "Mindhárom gép azonban az 1980-as években kezdte az életét, és akkor még jóval nagyobb megrendelés állománnyal számoltak. Azóta mindhárom gép rendelésállományát kurtították..."
    És ismétcsak: én is ezt írtam. ;)
    Amúgy persze, hogy nem volt lehetőség összefogásra. Csak felvetettem, hogy mi lett volna ha. :)
  • elmeroggyant
    Igen. Pont ezt mondtam én is, csak más szavakkal. :)
  • elmeroggyant
    Na igen, az valóban nem volt rossz dolog. Kérdés, hogy mekkora a hibalehetőség ezáltal a fegyverben.
  • [NST]Cifu
    Az Eurofighter konzorciumnak anno Franciaország is tagja volt, de ők mindenképpen olyan gépet akartak, amely képes (a viszonylag kis méretű) francia hordozókról is felszállni. Ez behatárolta a méretét, amit az angolok élesen elleneztek. A franciák végül kiszálltak a programból, és saját kútfőből megvalósították a Rafale-t. A sors fintora, hogy a Queen Elizabeth osztályú új angol hordozókhoz megint felmerült az Eurofighter, de mivel pénz nincs egy hordozófedélzeti változat kifejlesztésére, ezért a konzorcium a tolóerő-vektoros irányítással akar egy sima szárazföldi reptérről üzemeltethető változatot hordozófedélzetivé tenni. A legcsúnyább fintor az volt, mikor még az is felmerült, hogy Rafale kerüljön az angol hordozókra. :)

A svédeknél a Gripen program kezdetén még élt erősen az a nemzeti függetlenségtudat, mely szerint saját vadászgépet kell építeni továbbra is.

Mindhárom gép azonban az 1980-as években kezdte az életét, és akkor még jóval nagyobb megrendelés állománnyal számoltak. Azóta mindhárom gép rendelésállományát kurtították...
  • Molnibalage
    Még ez sem biztos. Az összes európai gép rákfenéje, hogy nagyrészt "egyszer majd" képességekkel árulják. Az első fullos EF-2000 mikor is állt rendszerbe vagy mikor lesz a többiből is teljes fegyverintegráció? Az F-16 flotta mögött levő 10 milliós nagyságrendű repült óra elég kemény dolog. Ilyen referencia nem lenne az új gépekhez.

A lengyel F-16 gépek mikor lettek leszállíva? Gyakorlatilag a gép összes képességét használják.
  • Molnibalage
    Huh. A történet és a háttér ahogy én ismerem.

Az EF programban benne voltak a franciák is. Csakhogy nekik hajófedélezti típus is kellett volna, de a többieknek nem. A gazdasági szerepvállaláss mértékével sem egyeztek ki emlékeim szerint. Ezért döntöttek a saját gép mellett. Ez még a '80-as évek közepe táján volt. Ekkor még szó sem volt arról, hogy 1992-re atomjaira hullik a keleti blokk és a SZU. Az eredeti gépszámmal még viszonylag kordában tarható lett volna a költség és akkor exportálni is könnyebb lett volna. Azért valljuk be őszintén egyetlen Európai gép exportsikere sem mérhető a jenki gépekéhez.

A svéd összefogás nem lehetett akkor sem opció, mert Svédország nem NATO tag volt, és nekik egyértelműen nem kellett volna EF méretű gép.
  • [NST]Cifu
    A videón én inkább az ergonómiát figyeltem, mert azt, hogy 2 másodperc alatt átváltotta a zár kivetési oldalát, ami azért nem piskóta.

A videó végén lévő pontosság szvsz tuti fekvésből vagy állványról ment, állva, vállból így nem lő senki (szerintem).
  • elmeroggyant
    Megj. ha a 3 gyártó egy gépet közösen csinál, és sikerül levinni az árat úgy 30-35 millára, akkor 2000 után egészen az F35 gyártásáig ők vitték volna el a vadászgépeladások nagy részét; megelőzve az F-16-ot és F-18-at.
    Nem beszélve arról, hogy ha összefognak, akkor eleve van komolyabb megrendelés. Így talán a gyártás sem késlekedik annyit, és talán már a 90-es évek végére elkészült volna teljes életnagyságban a gépezet. Akkor pedig a 90-es évek végének exportjába is komolyan beleszólhatott volna.
  • Molnibalage
    Ha már Rafale.
  • elmeroggyant
    Egyetértek. Valóban az ára a gond. Nem értem egyébként, hogy a Eurofighter, a Rafale meg a Gripen gyártói miért nem fogtak össze, és alkottak egy gépet közösen. Úgy nem lett volna ilyen kis mennyiség mindegyikből, hanem nagyobb darabszámot gyártanak. Ezáltal az ár csökkent volna, ami az export számára is hasznos, ami megint új gépek gyártását teszi lehetősé, ami megintcsak költségcsökkentés... (a végén ingyen adják, annnyira olcsó lesz... :D ).
    Szóval én ebben látom a hibájukat a gyártóknak.
    Bár mikor ezek a tervek készültek, akkor még hidegháborúság volt, tehát még nagyobb darabszámban gondolkodtak.