94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
elmeroggyant #41399 Na, nekem ilyen pusku köll! :)
Meg ilyen lőszer:
-
#41398 kétezer lövés után estek le róla a kiegészítők, a fegyver attól még üzemképes volt. -
elmeroggyant #41397 "hanem az AK leváltása az ami égetően szükséges."
Ezt esetleg alá is támasztanád valamivel? Roppantul érdekelne, hogy mi teszi égetően szükségessé az AK leváltását. -
#41396 Igen, elsőre én is fel akartam hozni példának a BMD-ket, de azért ott már bizony 10 tonna felett járnak az újabb modellek, tehát ez már nem az a hú de könnyű, eset. Persze lehet onnan is nézzni, hogy a Mi-26-ba két BMD-4 belefér.... :) -
#41395 Egyfelől ami tény, hogy a "környezetbarát", de egészségkárosító lőszer bizony fejvakarós eset. Az viszont, hogy a mesterlövészek versenylőszert kapnak már nem annyira, sőt! Ezekkel nyilván jobb eredményeket is tudnak elérni, tehát ennyit (szerintem) megér azért a dolog. Az persze más kérdés, hogy miért nem jó neki a 7.62x51 NATO szabvány lőszer... -
bgabor #41394 Értelemszerűen a HK416-ra értettem, hiszen nem az SVDk,hanem az AK leváltása az ami égetően szükséges.
"Szopjon a tár meg a lőszer miatt?"
Attól tartok hogy így is fog eleget az új kétezer lövés élettartamú, darabonként egymilláért "modernizált" AK-i miatt. -
harcu #41393 Az oroszoknál is ott van ugyebár a BMD széria. Az is jelentősen kisebb, könnyebb, mint a BMP-k, de a légidesszantnak mégiscsak képes tűzfedezetet nyújtani. Bár az oroszok is kezdenek az újabb szériákkal egyre nehezebb járműveket gyártani, de egy BMD-1 csak 7.5 tonna, ami nem sokkal nehezebb. -
#41392 A HM példát vehetne a norvégokról.
Szopjon a tár meg a lőszer miatt? Az SVD táraival nem hallottam problémáról. Az a lőszer is jó hozzá ami a PK-hoz. Jól is nézne ki ha versenylőszer kéne hozzá. Ez nem hadi fegyverhez illő tulajdonság. -
bgabor #41391 Na, így kell gépkarabélymodernizálni. :) A HM példát vehetne a norvégokról. De nem, ők nyolcmilliárdért AK-kat "modernizálnak", úgy hogy az kétezer lövés után szétesik.
-
#41390 Az MP.neten a norvégok írnak a tapasztalataikról az új HK416N és K (N mint Norvég, és K mint Karabély, vagyis rövid csövű) illetve a HK417N-ekről.
HK416N: Összességében jók a visszajelzések, igaz, azért itt is tapasztalnak néha akadályokat, de ritkábban, mint az AG3-nál (alias HK G3), és pláne ritkábban, mint az M4/M16 vagy C7/C8 gépkarabélyoknál. A gépkarabélyok S-E-F tűzváltóval bírnak, a csomag része egy szíj, aimpoint, Insight M3X fegyverlámpa, első pisztolymarkolat, állítható válltámasz, továbbá 7 HK fém tárral jönnek, egy puha tokban, amelyen Velcro rögzítési pont van a fegyver aktuális tulajdonosának nevét hordozó plakettnek.
HK416K: Ugyanaz van, mint az N-nél, de inkább a járművezetők, harckocsizók kapják. Egyes katonák nagyon örülnének a "coolabb" kinézetű fegyvernek, de egyébként a rövidebb méretén túl semmi előnye, hátránya viszont akad a rosszabb szórása és a nagyobb torkolattűz miatt. A lőszerről lent.
HK417N: A HK MSG90 (HK G3 alapú öntöltő mesterlövész puska) váltó fegyver, alapvetően mesterlövészeknek, így S-F tűzváltója van csak (nincs sorozatlövés). A fegyver a 416-oshoz hasonló tokot, szíjat, válltámaszt kapott, de Schmidt & Bender távcsöveket, amelyekhez viszont olyan távcsőtartó lett felszerelve, amely nem teszi lehetővé az éjjelátó felapplikálását (már rendelték az újat). A fegyverhez tartozik egy Brugger & Thomet hangtompító, amelyet könnyen rá lehet szerelni a cső végére, ám politikai okokból nem hangtompító, hanem "zajelfojtó" néven került rendszeresítésre. A fegyverhez HK 20-as műanyag tárak kerültek, amik viszont fabatkát sem érnek. A lőszer Lapua .308 versenylőszer, miután a 7.62x51 lőszerhez valamiért nem illik rendesen a zár.
NM229: A HK416-osokhoz új, "környezetbarát" ólommentes lőszert rendszeresítettek, NM229 néven. A zárt térben végrehajtott lőgyakorlatok után viszont a katonák rosszullétre panaszkodtak, mintha megfáztak volna. A vizsgálatok szerint a lövésnél felszabaduló gázok cink és nikkel részecskékkel vannak tele, amik mérgezést okoznak. Emiatt a lőgyakorlatokat lehetőleg nyílt lőtéren, vagy rendesen szellőző zárt lőtéren lehet végrehajtani, és csökkenteni kell az egyszerre lőgyakorlatot végző emberek számát.
Egyéb tapasztalatok: Az egyik srác panaszkodott, hogy a gázelvezetőt nem tudja rendesen kitisztítani, és le is írta, ő miket csinált vele, hogy sikert érjen el (fél órás olajban áztatás és egyebek). Erre egy HK mániákus leteremtette, hogy szép, hogy ilyen jó fegyvereket adnak a katonák kezébe, de ki kellene képezni őket a rendes tisztításra is. A saját tapasztalatai szerint (ő is norvég) sok esetben a felhasználók nem is takarítják meg igazán a HK416-ost, mondván, hogy nem kell azt, jól bírja a fegyver a koszt. Aztán persze kiderül, hogy csodák nincsenek. A saját leírása szerint (fáradtság miatt most csak copy->paste):
- Apply oil on plug
- Let it sit for five-ten minutes (let it be the last part you clean during routine).
- Use a Leathermanand carefully scrape off the worst excess shyt, avoiding the sealing-rings entirely.
- Use the toothbrush for the fine work.
- Use a standard swab for the finest work and to finish it all off.
- Plug is as clean as it should be when the shyt that wants to come off easily has come off. Leave the rest of it alone.
- Apply a fine layer of oil on the plug and you're all done.
[center]
-
elmeroggyant #41389 Kicsi, de hatékony. Hatékonyabb sok esetben, mintha terepjáró Hummereket vinne az emebr magával az ellenséges területre. Mégiscsak páncélozott, és elég komoly tűzerőt is képvisel.
Nem harckocsi, hisz nem is annak készült. Mégcsak nem is GYHJ vagy PSZH, mert azoknál kisebb. De a célja ugyanaz, csak éppen a deszant alakulatok számára.
Arra jó, hogy ha ledobják, akkor egy területet elfoglaljanak vele, és azt megszállva tartsák. Ha tankok jönnek ellenük, ott a TOW vagy a HOT. Ha légierő jö, arra van rakéta meg gá. Gyalogság ellen szintén van arzenál.
Nem rossz ez, mégha furán is fest. :) -
#41388 Az tényleg szerény, vagyis nem feltűnő... senki sem gondol rosszra, egészen addig, amíg a nyakába nem zúdítanak valami csúnyaságot... :) -
kiskorúbézoltán #41387 VW bogár hangja van. Nem túl hangos csak olyan berregő. -
#41386 Rendben, de mégis hogy osztod be a generációkat akkor? Első generáció az első és második világháborús puska és pisztoly kaliberek (.30-06, 7.92x57, stb.)? Második generáció a köztes lőszerek (7.92kurz, 7.62x39, 7.62x51)? Harmadik generáció a kisebb kaliberű köztes lőszerek (5.56x45, 5.45x39, stb.)?
Ezzel az a baj, hogy szinte lehetett mérlegelni. Például ugye a 7.62x39 a mai napig egy közel ideálisnak tekintett köztes lőszer.
A hüvely nélküli lőszer önmagában nem feltétlen jelent előnyt - a G11 4.73x33 lőszere például átütés tekintetében még az 5.56x45-től is elmarad... -
#41385 Sajna nekem még nem volt szerencsém hozzájuk, pedig szimpatikus kis jószágok. A ronda hang egyben nagy hang is? A videókon ez sajnos nem mérvadó, mert azt az első T-72 találkozáskor (sok-sok évvel ezelőtt) megállapítottam, hogy egyetlen mozi vagy koncertterem hangosítása sem képes visszaadni e téren a valóságot. Viszont kiváncsi lennék, hogy mégis milyen messziről lehetne adott esetben meghallani őket. A W2-nek egy 1,9 literes, 106 lóerős motorja van, ha ebből indulok ki, akkor még komolyabb hangtompító nélkül is szerény morgás lehet csak például egy BMP-1-hez képest. -
bgabor #41384 Hát azért a 25mm-es gépágyú azért már nem semmi, mondjuk egy városi tűzharcnál támogatásként. Vagy képzeld el amikor egy ilyen kis, TOW-al felszerelt szar szétdurrant egy T-80-ast. Nem gyenge. -
Lacusch69 #41383 Tudnám, hogy miért a régi Ansaldo CV 33/35-ös kis harckocsik ugrottak be elsőre... :) -
JanáJ #41382 Akkor lásd => kiskorúbézoltán. :-) -
JanáJ #41381 Most jól elbeszélgetünk és még élvezem is, csak kicsit parttalan. :-)
A lőszer szerintem azért lenne generációs ugrás, mert ha jól tudom képes lenne olyan tűzcsapásra (nem tudom mi az eredeti megnevezése) hogy két vagy több lövedék együttes ereje jelentős becsapódást okoz, ezzel elsöpörve a mai lövedékálló mellényeket.
Kb. mint mikor megjelent az első öntöltő, sorozatlövő fegyver.
De ez megintcsak szerintem. -
Lacusch69 #41380 Ezt nagyon nem értem, mert nekem a foglalkozásomból kifolyólag sokszor esett már vörösen izzó, vagy feketemeleg vas a kezemre (kovácsoláskor, hegesztéskor, esztergáláskor), de maradandó nyomot egyik sem hagyott (kutyaharapás igen...).
Valószínűleg egyedi a bőröd ebből a szempontból. -
kiskorúbézoltán #41379 Ok, lassú vagyok kicsit... -
kiskorúbézoltán #41378 Én ettől a hozzászólástól mosolyognék inkább... :)))
Bocsi, nem bírtam kihagyni! :) -
kiskorúbézoltán #41377 Első kép Camp Warehouse, ott láttam ezeket a kis jószágokat. Sokkal kisebbek mint a képek alapján gondolná az ember, még a mi mercijeinknél is kisebbek voltak, de talán még a 250-es merciknél is kisebbek, ronda hangjuk volt(no nem annyira mint az ami M-113 rettenetes Warburg hangja), és meglepő sebességgel tudták szedni a lánctappancsaikat. -
kiskorúbézoltán #41376 Ez esetben vagy valami nagyon spéci lőszer hüvelye lehetett, vagy extraérzékeny a bőröd. Egy normál - gyalogsági fegyverbe való - lőszer kidobott hüvelye nem csinál ilyesmit ha megpattan az ember arcán. Amúgy az utcák tele lennének Quasimodo (???) - kkal ha ilyen sérülést, vagy egyártalán bármilyen sérülést, okoznának. -
#41375 20 v. 25mm-es gépágyú, HOT/TOW + MG3, 120mm-es aknavető... Elég indok arra, hogy a röhögőgörcsnek fájdalmas véget vessenek. Kisebbek mint egy G-Wagen de sokkal jobb védelmet nyújtanak, miközben 70km/h-ra képesek, és a lényeg: nagyobb helikopterek belsejében is elférnek. Egy légideszant egység számára még mindig a lehető legkomolyabb eszköz, amit magukkal tudnak vinni, ezek nélkül mehetnek gyalog, és csak annyi tűztámogatásuk van, amit a hátukon elbírnak. Akárhogy is nézem, nem sok oka van az ellenségnek nevetnie, ha a hátukba kerül egy Wiesel-század... -
gyuri12 #41374 Tűztámogatást adhat, gyors is, és egy kézifegyverekkel felszerelt ellenséggel szemben védelmet is nyújt. Ennél több nem kell.:) -
SZU #41373 Érdekes, nekem egy frissen kivetett töltényhüvely örök égésheget hagyott a kezemen. Pedig nem megmarkoltam, hanem ráesett. Ebből kiindulva ha az arcomról pattan le, akkor ott hagy kellemetlen égés sérülést!
De hiszek nektek, bár nem azt állítottam, hogy nem lehet bal kézzel lőni és mindenképpen sérülést okoz majd, de a lényege átjött remélem... -
Zenty #41372 és jelentősen érnek is valamit? Mert röhögő görcs szerintem alap ha ellen rá néz :) -
#41371 Mit írtam? :)
Tárkioldó pöcök is volt azon....
A gomb persze nem esett kézre, de a pöcökkel tökéletesen végre lehetett hajtani a tárkioldást. -
#41370 Sajnos csak ötletem van, hogy a torrent és ED2k keresőkbe megnézni, hátha... :( -
#41369 Van gomb is. Vagyis úgy rémlik van. Valahol ott ahol az M16/M4-en. -
#41368 köszi esetleg hogyan lehetne lementeni , vagy más tipusbol is hasonlo leirást szerezni? -
#41367 Tárkioldó pöcök is volt azon, ami a kezembe került, gyakorlatilag ugyanaz a kezelése, mint az AK esetén. -
#41366 Két Wiesel 1-es. A Wiesel egy könnyű 2-3 tonnás lánctalpas járműcsalád, amelyet akár a CH-53G helikopterek is el tudnak vinni. Egy egész család épült köréjük, van APC (2+4 főt szállíthat), 20 és 25mm-es gépágyús, légvédelmi rakétás, páncéltörő (HOT vagy TOW) rakétás, felderítő, stb. változata. A Wiesel 2 már nagyobb, tömege akár a 4 tonnát is elérheti, a hosszabb, 5 görgős alváz miatt viszont nagyobb fegyvereket is lehet rápakolni, például van 120mm-es aknavetős változata is. A Wieselek feladata a légideszant egységek gyors mozgatása és tűztámogatása. A járművek páncélzata a kézifegyverek tüze ellen véd.
[center]
-
elmeroggyant #41365 http://en.wikipedia.org/wiki/Wiesel_AWC -
#41364 Tárkioldó gomb is? -
elmeroggyant #41363 Embere válogatja. ;) -
#41362 engem becsaptak -
#41361 Ez gyakorlás kérdése, mint említettem, nekem csak lehetőségem volt lőni vele párszor, nem pedig munkaköri kötelesség. :)
Nyilván, ha az ember ellő vele pár ezer skulót, akkor már eljut olyan szintre, hogy fejjel lefelé, a farkánál fogva is képes akár szét- és összeszerelni a fegyvert.
De az ergonómia lényege pont az, hogy ez hosszú tanulási folyamat nélkül, egyszerű logika és kényszer alapján működjön. E téren számomra az etalon az általam próbált fegyverek közül a HK MP5. Minden kézre esett, minden egyértelmű volt, és nem kellett semmit szöszölni. Hozzá kell tegyen, hogy az MP5-ből sem mindegyik ilyen, de ez már egyedi eset kérdése. :) -
Zenty #41360 ez micsoda? Elég viccesen néz ki :)