4415
Matematika feladatok
  • Hegeace
    2*3*3*3*3
    ennyit tok :)
  • SZilaJMaGGoT
    Ha kiakarom számolni h hány darab 5 jegyű számot lehet készíteni a 0, 1, 2 felhaszánlásával az ismétléses kombináció ugye?? Vagy nem??
  • HyperGames
    már mind1
  • TomBond
    mikorra kell?
  • HyperGames
    aham
  • Realtibi
    ird be számologépbe
  • TomBond
    Házi feladat?
  • HyperGames
    0,585 x 0,25= (részeredménnyel pls!)

1,358 x 1,71=

93,2 x 45,37=

1/5 + 2/3 + 4/8 =

5/6 x 3/4 =

1 (egész) 1/5 x 5/7=

• ZilogR
    ...és a szóismétlés nem zavar, vazze...

-=ZR=-
  • ZilogR
    :DDD na, ezért utálják sokan a matekot. a matektanárt meg azért, mert ezt (#682-t) nem tudja elmondani egy tehetséges, de lusta gyereknek értelmesen, hétköznapi szavakkal elmondani. ott vész el a sok jó képesség, hogy elfelejti a válaszadó, hogy nincs meg a kérdező háttértudása és neki meg nincs annyi tapasztalata, hogy a valóban érdekeset érdekesen hagyva, de megtartva a lényeget el tudja mondani.

Szóval: mi is az a lineáris funkcionál? (az is idióta, aki ezt így kérte számon...)

-=ZR=-
  • 7evenb
    linfunkcionál => lineáris függvény.

sokszor használják például vektorterek esetében. Ott lineáris funkcionál az a függvény ami V térből F testbe képez, és tartja a vektoriális összeget meg a skaláral való szorzást.

az ilyen módon vett lineáris funkcionál például:
    1. f([a1,a2,a3..an]')=sum(ai,i=1..n)
    2. f(p(t))=p(5)
    3. f(p(t))=int(p(t),t=0..1
    4. f(v)=0
    ...stb

érdekesség hogy ezen linfunkcionálok tere szintén vektorteret alkot, ami ráadásul izomorf V-vel.
  • Realtibi
    uu
    de fáradt vok
    nem is fog az agyam

valakis segitesen

szorzattá kéne alakitani

xköbön-3xnégyzet-3x-1

valaki
    plz
  • circa
    pls help
  • circa
    Mit értünk lineáris funkcionálás alatt?
  • ricky
    :D
  • Basic
    Amikor megláttam a logódat, egy pillanatra megállt a lélegzetem. Aztán rögtön rájöttem a turpisságra:D És röhögtem is egy jót. Ötletes.
  • kz
    nekem integrálás nélkül nincs ötletem.
  • Basic
    Nem tudom, hogy hogyan lehetne erre felírni egyenletet. Megszerkesztettem 2-szer, próbaként. Most annyival tudok többet, hogy a kötélnek hosszannbak kell lennie, mint r*1,2. Az r az egy egysé sugarú kör sugara.
  • Basic
    Vegyük úgy, hogy nem áll más a rendelkezésedre, csak a karó, amit muszály a kör kerületére verned, a kötél, meg a kecske.
  • Emmegki
    Rakunk egy elválasztó kerítést a nagy körbe, a kecske meg mehet arra amerre akar.
  • Basic
    Nem jó, mert a másik kör területe nem Tnagykör/2.
  • ZilogR
    dehogy
  • David2
    vegyük a nagy kör sugrát X-nek
    így a nagykör területe Xnégyzet*PI
    akkor a kiskör terület= Tnagykör/2 = Xnégyzet*PI/2
    szal Rkiskör=X*0.7071 köbö
  • kz
    hát fogsz egy kecskét, meg egy...
  • Vini77
    Sziasztok.
    Itt ebben a topicban olvastam a köv. feladatot,
    Adott egy egységsugarú kör, melynek a kerületére leverünk egy cölöpöt és hozzá kötünk kötéllel egy kecskét. Mekkora legyen a kötél hossza, hogy a kecske az egység sugarú körnek pontosan a felét legelhesse le.
    Valaki meg tudta ezt a feladatot oldani? Ha igen, akkor hogyan.

Köszi
  • David2
    azon még nincs mit:-)
  • HyperGames
    Tornásztassátok az agyatokat mert szeptember 1.-től egészen évvégéig csak az én feladataimon gondolgodhattok!
  • ZilogR
    Valszeg az oldal fölé adott szöggel látókört kell szerkeszteni, azután az oldaltól magasság-távolságnyira párhuzamos egyenest kell húzni és ha van a látókör-ívekkel metszéspontja ezeknek az egyeneseknek, akkor ott a harmadik csúcspont. Ugye lehet 0, 2 vagy 4 db ilyen csúcs, attól függően, milyenek az adatok vala.

Jó szórakozást hozzája!

-=ZR=-
  • Basic
    Hogyan lehet megszerkeszteni egy háromszöget, ha adott egy oldal, a hozzátartozó magasság, és az oldallal szemben levő szög?

A példában szereplő értékek: a=10 cm, ma=5,5 cm, BAC szög=60 fok.
  • Aquli
    Köszi, már megvolt a vizsgám, azért kellett volna a skatulya elv, mert a 25. tétel a következő: Bizonyítási módszerek és alkalmazásuk, ebben pedig be kell mutatni a direkt, az indirekt bizonyítást, a teljes indukciót és a skatulya-elvet. De a számsorozatokat húztam, úgyhogy no problem. ^^
  • bociub
    PL: Próbáld meg indirekten bizonyitani: Azt bizonyitsd be h nincs benne és ha elentmondást kapsz akkor nyilván valóan van.

A legeccerübbb bizonyitás az lenne h találsz egyet amelyre nem igaz(pl egy csúcsú gráf)

Ugye minden gráfban páros a fokszámok öszege.

HA kör van benne nyilván valóan van két azonos fokszámu.

Ha nincs benne kör akkor fagráf abban pedig mindig biztosan van két csúcs aminek 1 a fokszáma. HA a leghosszabb utat tekinted akkor az út két vége, mert he nem igy lenne lenne benne kör.

HA nagyon kell egy teljesen kóser bitonyitás akkor jöv hét kedden leirom, akkor má biztos fogom tudni pontosan mert akkor meek diszkrét matek 2-ből vizsgázni.
  • Aquli
    Hi!
    Bocsi, még egy kérdésem lenne. Valaki le tudná írni egy egyszerű olyan matematikai tételnek a bizonyítását, aminél felhasználjuk a skatulya-elvet? Pl.: Bármely egyszerű gráfnak van legalább két egyenlő fokszámú pontja. Ha vki ezt a bizonyítást le tudná írni, jó lenne.
  • Aquli
    Ok, már időközben megtaláltam, még egy kérdésem lenne, valaki le tudná írni az adathalmaz definícióját (hogyha nem alapfogalom)? Középiskolai szinten érdekel a dolog.
  • justin
    Ha a "szétdarabolóson" a háromszög áthelyezéses módszert érted, annál univerzálisabb nincs.
  • Aquli
    Valaki le tudná pontosan írni a paralelogramma területképletének bizonyítását? De nem a "szétdarabolósat", hanem a másikat, ami univerzális. Elég sürgős lenne :p.
    Előre is köszi.
  • Thibi
    összeadni tudtam valamikor
    630+60=690
  • Thibi
    Ha 1,2,3,1,5 számokból kettőt kiválasztunk,akkor előfordulhat,hogy az ismétlődő 1-ből egyik sem kerül be (hat ilyen eset van, így 10+6/2=13, ez alapján 1,2,3,4,2,3,5 -ből 5 számot kiválasztva 60 szám lesz amiben nincs 2-es és 60 amiben nincs 3-as, így azt gyanítom 630+(60+60)/2=710 lesz a megoldás, de ez csak tipp)
  • BoSA
    Ha ezzel a képlettel számolnák, akkor az 1, 2, 3, 1, 5 számokból 10 darab kétjegyű számot lehetne csinálni (4 * 5 / 2!), ami nem igaz, mert 13 k0tjegyű számot lehet.
    Ha pedig ugyanabból a számjegyekből h8romjegyű számokat akarnánk csinálni, akkor a Te képleted szerint csak 30 lehetne (3 * 4 * 5 / 2), pedig a valóságban 33 lehet.
  • via_mala
    7*6*5*4*3 osztva 2*1*2*1 =
    7*6*5*3 = 630 féle különboző szám képezhető

Azért kellett leosztani 2!*2!-sal, mert 2 számjegy 2-szer szerepelt a listában.
  • BoSA
    Helló, lenne egy kérdésem. Ha van hét számjegy 1,2,3,4,2,3,5 ebből hány ötjegyű számot lehet csinálni? Nem tudom kiszámolni hogy a két ismétlődő szémjegy mennyivel csökkenti a lehetséges számok számát.