4415
Matematika feladatok
  • Bammy
    Légyszi segítsetek! Nagyon sürgős lenne! Nem értem, azaz nemtom megcsinálni az alábbi feladatokat:
    1: bocsi ha érthetetlenól írom de sajna itt nemtom máshogy:S remélem azért sikerül kivenni. tehát: oldja meg az aábbi egyenletet: GYÖK ALATT: 6-GYÖK ALATT 4+x = GYÖK ALATT x-20 . az elsőnél ott 2 gyökjel van, egy nagy, és alatta van a 6- gyök x+4.
    2: Ez lenne a fontosabb:S. Egy gépírónőnek 120 oldalt kellett legépelnie. Ha óránként 2 oldallal többet írt volna le, két órával hamarabb lett volna készen. Hány óra alatt írta le a szöveget?
    PLS SEGÍTSETEK! kösz.
  • Thibi
    Biztos?
    Szerintem azt számoltad,ki hogy mi a valószínűsége,hogy ugyanabba a csoportba való a két ember. (0.3737...)

Többé kevésbé józan paraszti ésszel ém igy számoltam:
    Három eset van attól függően,hogy melyik csoportban van az első ember: ha az első csoportban van, akkor a maradék 99 ember közül 29+20 nál beszélnek legalább egy közös nyelvet, a második csoportnál minden esetben, ha a haramadik csoportban van akkor 20+49 ember van akivel szót ért, vagyis egyenként a valószínűségek: 49/99,99/99,69/99. 100 emberre az átlag: 0.3*49/99+0.2*99/99+0.5*69/99=69/99=0.6969....

• Aquli
    Jó esetek: (30 alatt a 2) + (20 alatt a 2) + (50 alatt a 2)
    összes eset: (100 alatt a 2)
    a két értéket elosztod egymással. Remélem ez így működik
  • highooo
    van még egy szép feladatom:
    egy konferencián, 100 ember vesz részt, közülük

30an beszélnek oroszul és franciául
    20an oroszul és németül
    50en angolul és németül
    Mi a valószínüsége annak, ha két ember találkozik akkor nem kell tolmáscs, hogy beszélgessenek(tehát egy nyelvet beszélnek)

sztem kombinácioval kell megoldani, de hogyan?
    ha van valami ötlet akkor irjátok meg. Köszi
  • highooo
    megtaláltam a megoldást!:D ha érdekel valakit:
    ( x+3 alatt 3 ) - ( x+2 alatt 3 ) = 36
    ((x+3)! / 6*x! ) - ((x+2)! / 6*(x-1)!) = 36
    x!al ha egyszerüsitünk akkor
    (x+3)(x+2)(x+1) - (x+2)(x+1)x=36*6
    (x+2)(x+1)(x+3-x)=36*6
    és innen már sztem részlet kérdés az eredmény
    x=7
  • ZilogR
    Próbáltam eredetileg úgy gondolkodni, hogy egy játszma több játékból áll, de nem találtam erre háttérinfot weben. Tehát lenne vmilyen olyan ismeret, amit tudni kellene a megoldáshoz.

Aztán az volt a következő ötlet, hogy mi van, ha nem is egymással játszanak?

Aztán az is eszembe jutott, hogy 1 döntetlen, vagy 1 vereség, vagy 1 győzelem mindíg 2-vel növeli meg a v+gy+d számát. Tehát ha eredetileg x játszma volt, akkor a v+gy+d=2*x (mert ha az egyik győz, a másik veszít és ha döntetlen, akkor mindkettő döntetlen), így az egyenlet egyszerűen x+1=2*x+36, amiből x=-35, ami baromság.

Akkor lehet tovább agyalni.
  • highooo
    bocs, elirtam
    a gy, v, d ek kombinációja fog megnőni 36al
  • justin
    Mi a különbség a "játszma" és a "döntetlen, vereség, győzelem" között?
    MErt szerintem egy játszma kimenetele lehet GY, V, D, de akkor hogy nőhet 1-el is meg 36-tal is?
  • highooo
    Hy!
    lenne egy feladatom: ezt hogy kéne megcsinálni?
    2 sakkozó megegyeznek egy bizonyos számu játszma lejátszásában.
    az egyik azt kéri, hogy növeljék meg a játékok számát 1-el,
    ekkor a döntetlenek, vereségek, győzelmek száma 36-al nőne meg.
    A játékok sorrendjétől ebben az esetben eltekintünk.
    hány játszmában állapodtak meg eredetileg?

köszi
  • della
    Boldog és Matematikában gazdag új évet kívánok mindenkinek!
  • justin
    "43 letters from Julius Caesar" :)
  • Dzsini
    Émile Borel francia matematikus, nevéhez fűződik az a gondolatkísérlet, ami az angol nyelvben "Végtelen Majom Tétel" néven vonult be a köztudatba: ültessünk egy képzeletbeli örökéletű majmot egy olyan írógép elé, amelyből sohasem fogy ki a szalag és a papír. Ha a majom véletlenszerűen üti le a billentyűket, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy egyszer (sőt, végtelen sokszor!) megjelenik Shakespeare összes műve a papírokon.

Ezt a gondolatkísérletet ültette át gyakorlatba néhány ügyes programozó a Majom Shakespeare Szimulátor keretében.
    jelenleg 10^81 majom gépelget, és egészen szép eredményeket érnek el - elég gyakran sikerül az első 42-44 karaktert eltalálniuk :)
  • xDJCx
    A maple topicba bemasoltam egy kodot a legkisebb negyzetes korillesztesre.
  • Csucsu1111
    Na most pont karbantartják, de nekem sikerült letöltenem azt a kis animációt,úgyhogy ha valakit érdekel és szeretné, hogy elküldjem neki, csak adjon meg egy e-mail címet.
  • Csucsu1111
    A bejglit én is szeretem.
    Ám ZR kérdése teljesen helyénvaló ebben a topicban.Kár hogy nem tudok segíteni.
    A hintamanőverhez visszatérve...
    Itt egy cím:www.gezoo.fw.hu. Itt megtalálhattok mindet az impulzusmegmaradás tételének meghazuttolásáról.
    A számítások megfeküdték a gyomromat,de az egyik letöltött animáció (fogas) világossá tette előttem az egészet.
    Nézzétek meg!
    Nagyon tanúlságos.
  • xDJCx

itt egy link korillesztesre maple-val:
    http://www.math.sunysb.edu/~scott/Papers/Book331/Fitting_circle.html
  • justin
    Te is inkább bejglivel tömnéd azt az okos fejed :)
  • ZilogR
    Nos, akkor most én kérdezek egyet:

Legkisebb négyzetek módszerével akarok kört illeszteni mérési adatpontokra. (Van egy biztosítógyűrűm, amit lefotóztam a telefonommal és most itt figyel előttem a képernyőn.

Azt akarom megtudni, ha szét van feszítve, akkor egyenszilárdságú-e egy ilyen gyűrű, szóval, első körben kellene a két határoló kör sugara és az egymáshoz viszonyított excentricitásuk. A képről leolvasott koordináták és a kép felső részén elég rosszul látható cm-es osztás alapján valódi méreteket kiszámítva akarom megoldani (a kép kicsinyített).

Ehhez kell egy jó algoritmus, ami a körvonal pontjainak a koordinátáit felhasználva illeszti a kört.

Ha valakinek van jó algoritmusam legyen szíves szólni és ide megírni - nekem van ötletem, de hátha valaki meglep egy szép elegáns és könnyen programozható változattal.

Addig is mindenkinek kellemes ünnepeket és B.U.É.K.!

• Thibi
    Amúgy van olyasmi,hogy Hintamanőver, de a megfelelő pályára álláshoz azért még kell valami hajtómű az űreszközökbe
    (http://hmika.freeweb.hu/Lexikon/Html/Hintaman.htm)
  • Thibi
    lényeges,hogy "zárt rendszerben"
    a hinta a földön áll,valamint hat rá a Föld gravitációs ereje,(a Földre pedig még hat a Nap,Hold és mindanfajat kisebb-nagyobb ködarab gravitációja)
  • Csucsu1111
    Ezt csak azért kérdeztem,mert az alap törvény hibás.
    Gondoljatok csak a hintázásra,amikor magatoknak kell a hintát lökni anélkül, hogy a lábatok érné a földet.

Ezt a jelenséget ki lehet használni vizi,légi és űrjárművek meghajtására.Nincs szükség a továbbiakban rakétákra.
    Érdekel valakit a téma?
  • justin
    Lehet olvasgatni itt.
  • HUmanEmber41st
    Kérdezd meg Egely György-től :D :D
  • Csucsu1111
    Mit jelent az impulzusmegmaradás törvénye?
    Tudom ez fizika, de egy gépészmérnöknek ezt tudnia kell.
  • Bammy
    Kösz, bár nem lett jó a fv.! Mindegy majd tanár segít.
  • justin
    Elsőhöz: emelj ki -5-öt és akkor bennt már könnyebb teljes négyzetté alakítani.
  • Bammy
    Na akkor valaki pls mert holnapra házi :).
    amúgy gépészmérnökire szeretnék menni. matekból 4-es vagyok...pedig tudnék 5-ös is de vmi fiygelmetlenségen mndig elcseszek valamit, pedig tudásom alapján 5:).nade mindegy...fizikából tavaly 4 msot eddig színötös vok. amúgy fizikábl akarok majd érettségizni. ha vmi vmi jótanácsotok így a középsuli hátralevé részére (2,5 év) akkor mondjátok, halmozzatok el tabácsokkal:d (de a 2 feladat megoldását pls ne felejtsétek le:D)
  • justin
    Justin a gépészmérnökire jár és most el van foglalva az optimális termékszerkezetek és optimális fedezet értékek között. Függvényanalízis úgysem az én területem :D
  • ZilogR
    nope - ez a faterom... (igen, én)

A gépészmérnöki kar naggyonnn jó - és ez nem vicc! Én is most végeztem két éve, de már nem élvezhettem a kétszintű képzés gyönyöreit!

Annak idején a vegyészkarra jártam, majd azután alkalmazott matematikusként akartam az ELTE-n startolni, de visszahúzott a szívem a BME-re, nameg az a hihetetlen változatosság, amit a szakirányok jelentenek.

Bogarászd meg egy kicsit a honlapját az egyes karoknak, de van középiskolásoknak kedvcsináló vmerre a honlapon (- = B M E = -)

A matek kérdésedet meg Justin majd megmondja

-=ZR=-
  • Bammy
    Csáó! Megint matek kérdésem lenne, + 1-2 személyes.
    személyes: justin te gépészmérnökire jársz?(ha igen hova, milyen)
    ZilogR te az az arc vagy ki belinkeltél?
    Matek: ábrázolnom meg jellemeznem kell ezeket függvényeket:-5Xnégyzet+20X+25 na most ugye ahhoz h ábrázoljam, teljes négyzetté kell alakítani. na ez nem megy. a másik feladatnál is ugyanez a gond, ott ez a fv: Xnégyzet/2-3X+5. na msot gondolom az Xnégyzet/2 jó ugyis hogy 1/2*Xnégyzet. D vizsgálatával má megállapítottam, hogy nincs zérus helye a fv-nek. de az ábrázolással itt is gondbamn vagyok, mert nem tudok teljes négyzetté alakítani! légyszi segítsetek.
  • ZilogR
    akkor a munkaidő rovására offolok egyet, mert dugóhúzóba keveredett két udvarias mérnökember ;)

angol nyelvoktatásért cserébe vállalok a linken található tárgyak oktatását - vigyázat! csak egy jelentkezőt fogadok el ;)

eljöttem egy tervezőirodába dolgozni - nem is tudom, értek-e valamihez: tudok problémát megoldani, de fogalmam sincs az ipar igényeiről... Azér lassan kezdek ráizgulni, de rendesen ;) :P

Most is katalógust túrok ezerrel ;)

Majd ha eltöltöttem négy-öt évet a gyakorlatban, akkor meglátjuk, mivé lesz az tudás! de azért köszönöm! ;)

-=ZR=-
  • justin
    Ja, amúgy holnap megyek termelésből :D
  • justin
    Félre ne érts, minden tiszteletem és elismerésem a tied, hogy ennyi tárgyhoz értesz és nem elég hogy értesz még el is tudod magyarázni. Tehát én egy pillanatig nem gondolom, hogy ez egy rossz dolog, sőt, mivel sokan szorulnak (szorulhatnak) tudásuk fejlesztésére, nagyon hasznos munkát végzel.
    Amúgy nyugodt szívvel ajánlak bárkinek, mert engem meggyőzött a tudásod és hozzáértésed.
  • ZilogR
    Talán kissé póriasnak tűnhet, de valamiből meg kell élni és ha annyit ült az ember az egyetemen, ráadásul voltak kellemes tárgyai - nem is kevés - és dolgozott egy picit rá, hogy többet magára szedjen, mint az elégséges követelmény, akkor ezt meg kell próbálni megcsapolni - és meg is teszem!

Gratulálok a vizsgádhoz - nem az a súlycsoport lettél volna, aki oktatásra szorul - ez inkább kollegális csevegés lett volna ;) Marad hallgatói tömeg nekem így is, remélem!

Nyugodtan reklámozhatsz, egyébként! "Kicsit egyszerű teremtés, de lehet rá számítani ebben-abban..." ;)

Ha valaki végleg nem érti, annak pedig álljon itt a nagy leleplezés:

Amiről itt beszéltünk

-=ZR=-
  • justin
    Csak egész nyugodtan (csak vicc vót...).
    Amúgy látom sok mindent oktatsz, de amire szükségem lett volna azt persze nem (erőművek szabályozása:D). Mindegy így is 5-ös lett :D
  • ZilogR
    :) ugye én is fordulhatok hozzád nehezebb feladatokkal ;) :D (csak vicc vót...) ;)

-=ZR=-
  • Bammy
    Köszi minfdent. asszem hozzéád majd fordulhatok nehezebb feladatokkal is:)
  • justin
    A két egyenlet oké. Az egyikből fejezd ki az x-et vagy az y-t. (mondjuk a x*y=364-ből). Ezután behelyettesítve a másikba már csak egy ismeretlenes az egyenlet és megint másodfokúra vezet. (Nekem 2 megoldás jött ki, de az egyiknél nem egész számú szék.)
  • Bammy
    Köszi! Király vagy. Még léenne 1, de az nem fontos, scak engem idegeít h nemtom megoldani. akövetkező a szöveg:
    Egy teremben minden sorban ugyanannyi szék van. Ha soronként 3-mal több széket helyezünk el, és a sorok számát is megnöveljük kettővel, akkor 364 helyett 480 ülőhely lesz. Hány sor van a kétféle elrendezésben.
    N a én ezt így próbáltam:
    Legyen 1 sorban x szék. Sorok száma legyen y. akkor xy=364. Ugye a székekhez hozzáadunk 3-mat, a sorokhoz pedig 2-t akkor (x+3)(y+2)=480. ebből kijön hogy: xy+2x+3y+6=480, mit nemtok megoldani, mert elfelejtettem a kétismeretlenes egyenletet:D
  • justin
    2. eredetileg v=30/t sebességgel ment. De mivel lemaradásban volt ezért v+1=30/(t-0,05)-tel kellett tekernie (egy km/ó-val gyorsabban ment,de 3 perc=0,05 órával később indult). v-t behelyettesíted, szorzol-ösztassz és a végén megint másodfokúval kijön, hogy t=1,25 tehát az eredeti sebessége 24 km/ó az új 25 km/ó volt.