4415
Matematika feladatok
-
#812 1. Legyen az osztály létszáma x. Ekkor mindenki (x-1) képet ad a másiknak (mivel saját magát gondolom nem ajándékozza meg). Tehát összesen x*(x-1)=1056 kép cserél gazdát. Innen másodfokú megoldóval x=33. -
Bammy #811 Valaki segítsen légyszi! Szöveges feladatok a gyengéim. Légyszi help!holnapra kéne:
1: egy osztályban mindenki megakándékozta minden oszt társát. menny volt a létszám ha 1056 fénykép cserélt gazdát?
2:egy kerékpárosnak 30 km-s utat kell megtennie. mivel a kitűzött időnél 3 perccel később indult, ahhoz, hogy idejében megérkezzék, óránként 1km-rel többet kellett megtennie, mint ahogy eredetileg tervezte. Mekkora sebességgel haladt?
légyszi ha megoldja valaki levezetést meg magyarázatot is adjon, mert a végerdmény hátul is megvan! thx -
#810 mi a feladat??? -
#809 Nem szög, hanem szakasz bocsesz! -
#808 [b]Szög szerkesztése:
1/4 a
3/4 b
5/4 c
1/4 alfa
3/4 béta
7/4 gamma
Plz, nagyon sűrgös! -
DirtyPio #807 valaki tudja a kov. sorozat hianyzo tagjait : ? 55 62 101 122 200 ?
sorgos lenne. -
#806 Tökéletes köszönöm! Matek feladatok rulez! -
#805 Huzol vizszintesen egy egyenes vonalat, kijelölsz rajta egy pontot. Adott nagyságura kinyitod a körződ ( pl.2-3 cm ). Beszurod a kijelölt pontba majd huzol egy félkörívet ugy hogy metsze az egyenest ( az oramutato járásával ellenkezö irányba. Ahol metszi az egyenesed, oda beszurod megint (UGYANAZZAL A NYILÁSSAL AMIVEL A FÉLKÖRT CSINÁLTAD) majd elmetszed a megrajzolt kört egy helyen. Ez a 60 fokot jelenti. 60 fokonként tudsz tovább haladni ugy hogy mindig az elözöleg elmetszett pontba szurod a körzöt , és mindig a félkört metszed vele (60-120-180-240-300-360) at tudsz csinálni. Ha meg felezni akarsz, akkor mindig azt nézd hogyan tudod kihozni a kivánt értéket. Pl 30 fokosat ugy hogy 60 at elfelezed. azt ugy tudod hogy beszurod 0 fokba ( vagyis ahol metszi a tengelyt huzol egy kis kört , majd beszurod 60 ba mivel azt akarod felezni és megint huzol egyet ami az elözö köröd metszi. Kettö metszétpontját meg összekötöd a legelsö kijelölt ponttal ami az egyenesen van és láss csodát..:) remélem érthetö -
#804 Az mind1, csak úgy az egészet nem értem -
#803 Hány fokosat akarsz? -
#802 Csá! Valaki eltudná nekem magyarázni, hogy tudok szöget szerkeszteni? -
boneyard #801 Köszi -
#800 heeló!
a számlálót közös nevezőre:) hozod így lesz 1/8x^3-1/64=(8-x^3)/64x^3
eztet szorzod -1/-1 gyel, így kapod ezt (x^3-8)/-64x^3=[(x-2)(x^2+2x+4)]/-64x^3, ez lesz a számláló, egyszerűsítesz x-2 vel,
a kapott (x^2+2x+4)/-64x^3 ban már nem lesz 0 a nevezőben. -
boneyard #799 hali. f(x)=1/8x^3 na erről kéne belátni, hogy differenciálható x=2 pontban. én felírtam a képlet szerint: (1/8x^3-1/64)/x-2 na és ugye ennek keressük a határértékét x-->2-ben. de sehogy se tudom úgy átalakítani, hogy ne legyen benne 0, ezért nem tudom meghatározni a határértékét kettőben -
#798 ... ehh, ezt a Viéte fiút el is felejtettem... ;)))
-=ZR=- -
Bammy #797 Azért nem megoldóképlettel oldtam meg, mivel nem szabadott. Meg votl adva hogy a gyökök kiszámítása nélkül. amúgy má megvan, így kellett, csakhogy lássátok:
fel kellett használni hozzá az X1 négyzet + X2 négyzetet. ami ha vesszük a nevezetes szorzatot hogy: (X1+X2) négyzet= X1 négyzet + 2*X1X2 + X2 négyzet. akkor ebből az X1 + X2-t ugy kapjuk meg ha kivonunk 2*X1X2-t. és akkor azt kapjuk hogy: X1 négyzet + X2 négyzet = (X1 + X2) négyzet - 2*X1X2. és ezeket be lehet helyettesíteni viéte formulákkal. (x1x2= c/a. x1+x2= -b/a.)
na és az X1 négyzet - X2 négyzet ugye nevezetes szorzat (X1+X2)(X1-X2). itt már ott van az X1+X2 amit be lehet helyettesíteni viéte formulával. az X1-X2-t pedig az előző segítségével kellet kiszámolni a köv módon: (X1-X2)négyzet= X1 négyzet - 2*x1x2 + x2 négyzet. ebből már meg ehget oldani ugy ahogy az elpőbb kifejezed az x1+x2-t, gyököt vonsz, és behelyettesítesz. nemtom itt mennyire volt érthető. csak ugy elmondtam h tudjátok h milyen fajta feladat volt. -
#796 Hova süllyed ez a topic...:) -
#795 de ezt azért nem kellett vóna leírnom, mert nézd meg jobban a megoldóképletben azt a +- -t, onnan rögvest látszik!
-=ZR=- -
#794 -b*gyök(b^2-4*a*c)/(a^2)
Azaz - talán könnyebben megjegyezhető:
-b*gyök(d)/(a^2), ahol d a diszkrimináns.
-=ZR=- -
#793 má bocsi, de mérnem számolod ki a gyököket (pl megoldóképlettel) és emeled négyzetre, majd vonod ki egymásból.
megoldóképler nélkül meg marad a szorzattá alakítás, amiben szintén ott vannak a gyökök. vagy rosszul emlékszem? -
Bammy #792 Légyszi segítsetek! Vettük a viéte formulákat. A feladat az, hogy adott a: 2*X négyzet - 3*X-3=0 másodfokú egyenlet. Ennek az egyenletnek a gyökeinek négyzetének különbségét kell meghatározni. tehát ha egyik gyöke X1 (az egyest alsó indexnek vegyétek) másik gyöke X2 akkor azt kell meghatározni hogy: X1 négyzet - X2négyzet = ?. erre a tanár felírta segtségül hogy ugye ez egy nevezetes szprzat (a négyzet - b négyzet) szóval egyenlőm ezzel: (X1+X2)(X1-X2). na most ebből az első tényező az ugye egy viéte formula--> X1+X2= -b/a. ez jó is lenne, de az X1-X2 -vel mit kezdjek? hogy vezessem le? légyszi segítsen valaki. -
#791 "Azért a biológiát nem nevezném "emberen kívüli világnak"
Persze vannak átmenetek (a természettudományok az emberrel is foglalkoznak; a műszaki tudományoknak vannak szociológiai/pszichológiai aspektusai; a nyelvtannak vannak matematikai vonatkozásai; a történelemben vannak mérnöki vonatkozásai). -
#790 Érdekes definíció. Azért a biológiát nem nevezném "emberen kívűli világnak" (nem kötözködni akartam). -
#789 Humán: minden olyan tantárgy, ami az emberrel foglalkozik: nyelvek (magyar, angol, német, orosz,... nyelv+irodalom), történelem, pszichológia, szociológia, pedagógia, stb...
Reál: minden olyan tantárgy ami az emberen kívüli világgal foglalkozik: matematika, természettudományok (fizika, kémia, biológia), földrajz, műszaki tudományok (elektronika, géptan). -
Bammy #788 tom h nem ide tartozik de pontosan soha nem tudtam mert nemtudtam aztse h mi alapján sorolják kategóriába :D:S -
Bammy #787 melyek a humán illetve reál tantárgyak? -
#786 a kerülete meg 3a -
Bammy #785 ja és szabályos háromszög területe: "a"négyzet*gyök3/4
-
Bammy #784 szal a négyzet átlója is a*gyök2 -
della #783 szabályos háromszögben az "a" oldalhoz tartozó magasság = (gyök3/2)*a.
a derékszögű egyenlő szárú háromszögben ha,az átfogó "a",akkor a befogó(=magasság)=(gyök2/2)*a
nem tudom hogy hányadikos vagy, d eakkor gondolom még nem vettétek a szögfüggvényeket, mert azokat ebből lehet levezetni(a nevezetes szögekét) -
#782 Hm,jó kérdés,de sztem nem azt mondják,h nem folyósítják,csak ha késik egy napot is a folyósítás,akkor elengedik az első évi kamatot,míg ha folyósítják,akkor húdefasza,h kaptál hitelt:D -
#781 Na lenne egy kissé gagyi kérdésem:
Valaki légyszi írja le, pontosan hogy egy szabályos háromszögnek mi a nevzetes száma, itt gondolok arra, hogyha az oldalak "a" akkor a magasságaára van valami ás adat meg az egyenlő szárúnál is szintén van ilyen pl.. ÍRjátok le, köszi ?:) -
#780 :) olyasmire gondolsz, mint amit most láttam a reklámban?
"Egy vadászpilótára légiharcban 1 percig 5 g gyorsulás hat. Egy autóversenyzőre 1 óráig hat 5 g gyorsulás." Akkor ha a vadászpilóta és az autóversenyző 20 percre felül a villamosra, hány g gyorsulás fog rájuk hatni??? ;)
Másik kedvenc reklámom, ami kissé a matematikai logika területére evez: "Ha nem folyósítjuk két héten belül a hitelét, akkor elengedjük az első évi kamatot." Igazából senki sem gondolja végig, mit is mond itt a bank:
Ha nem folyósítanak, akkor igaz, hogy nem kell kamatot fizetnem, DE nem folyósították a pénzemet!!!
De ha folyósítják két héten belül, akkor meg kamatot kell fizetnem!!!
Hol jó ez nekem?!
-=ZR=- -
Bammy #779 Hamarosan jönnek a szöveges feladatok meg a geometria, a két gyengém! 10.-es anyag. majd segíthettek:) -
#778 ...ezen én is gondolkodtam... ;)
:D XD
-=ZR=- -
#777 A muszáj pontos "j"! :D:D:D:D -
#776 Inkább azt mondjátok meg, hogyan lehet a - jelet és a = jelet az SG fórum aláírásába belevarázsolni :P
Cserébe megcsinálhatnánk valami érdekes feladatot így itt a fórumon, amit mindenki élvezne kicsit, nem pedig a muszály iskolapéldákkal foglalkoznánk...!
Addig is:
-=ZR=- -
della #775 Pályaválasztás előtt állok,(mondjuk csak jövőre érettségizek, dehát hamar letellik az az egy év:)).Nem tud valaki segíteni, hogy az ELTE-re vagy a BME-re menjek-e matek és/vagy fizika szakra..Vagyis hogy melyik a jobb?
Köszi :)
-
#774 Szerintem ez egyfajta aláírás. És mint ilyen valóban be lehetne tenni alulra, ahova való. -
#773 Egy kicsit idegesítő, hogy minden üzeneted után oda írod a: "-=ZR=-" feliratot, nem mintha fontos lenne, de szerintem felesleges mert a nick-ed alapján látják, hogy ki vagy. Nem szekálásból írom! Ne vedd sértésnek, csak ha tudod magyarázd meg, thx!