Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Borgi
ó köszönöm szépen,
de jo neked hogy ennyi idõ után ilyen jó matekos maradtál. esetleg van még közöd a matematikához? 😊

porki fagyok fállalon

2a^2-a-36-p^2=0
a=(1+-gyok(1+8*(36+p^2)))/4
a gyök alatt: 1+8*(36+p^2)=1+8*36+8*p^2=289+8*p^2 , és 17^2=289
(89-ben érettségiztem)
Borgi
hm.
a máodfoku egyenlet átrendezve mi lett?
mert nemtudom honnan jött ki aza 17^2+8p^2 ileltve ebböl csak a 17^2-t nem tudom elképzelni ;>

szabad tudni mennyi idõs vagy?

porki fagyok fállalon

Ha 'a' csak egész lehet,akkor azt hiszem csak az a=5 esetén jön ki prímszám négyzete (9).
2a^2-a-36=p^2
Átrendezve, a másodfokú egyenlet megoldóképletében a négyzetgyök alatt olyasmi lesz mint 17^2+8p^2 , ennek kellene egyenlõnek lenni x^2-tel ,hogy a gyökvonás után is egész szám maradjon
17^2+8p^2=x^2
8p^2=x^2-17^2=(x+17)*(x-17)
Mivel p prím, a 8p^2-et csak hatféleképpen lehet szorzatként felírni:8p^2*1 ,4p^2*2, 8p^2*1, 2p^2*4 , p^2*8 ,8p*p ,4p*2p (illetve ugyanez negatív számokkal). A szorzatbonál a nagyobb számnak x+17-tel,a kisebbnek x-17-tel kell egyenõnek lenni (negatív számoknál fordítva). Midegyikre meg lehet vizsgálni,hogy p-re egész prím jön-e ki. Azt hiszem csak a 4p^2*2 esetén jön ki egész szám (p=3),ráadásul prím, és az 'a'-ra is kijön egy egész szám a megoldóképletbõl
Borgi
ihvejsz esz lejder niht.

2a^2-a-36
mely a számok esetén lesz egy pirmszám négyzetével egyenlõ?

olyant tlaáltam már hogy 5-nek a négyzete kijött, de nemtudom bizonyitani hogy van-e még :$

porki fagyok fállalon

ZilogR
...mér van az, ha én kérdezek, akkor mindenki hallgat? Amikor vizsgáztattam, akkor is így volt <#kocsog> <#banplz>

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

light00
Ahh. Akkor bocs, csak még életemben nem hallottam rola...😮

Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!

ZilogR
így van, nincs elírás - a topic is jó, mert ez erõsen matekigényes: legalább akik most készülnek egyetemre, tudni fogják, mire számítsanak 😊

termik: a földfelszínrõl felszálló felmelegedett meleg légáramlás. engem ez érdekel most, kellene vmilyen jó cikk, ami ezzel foglalkozik. nem a megoldás, feltétlenül, hanem az, hogyan szokás ezt tárgyalni.

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

light00
termikekben lezajló folyamatok? biztos hogy jol irtad?

ZilogR

Keresek jó irodalmat termikekben lezajló folyamatok leírására - 3-4 óra google-n már túl vagyok, egyelõre semmi...
Érdekel a bennük lejátszódó áramlástani, termikus folyamatok leírása, de érdekelnek beszámolók a kialakulásukról, a bennük való repülésrõl, stb... Hasonlóan kellene leírás arról, hogyan szakadnak el a földfelszínrõl!
Jöhetnek a linkek privátban! Köszönöm!

ZilogR
Nekem van egy olyan feladatom, h az origoból mutatnak kifelé vektorok és keresem azt a legkisebb oldalhosszúságú négyzetet, amelyik be tudja foglalni ezekkel a vektorokkal leírt ponthalmazt. A négyzet átlóinak metszéspontja is az origoban van, de meg lehet úgy is oldani, hogy nem. A négyzet természetesen az átlók metszéspontja körül elforgatható.

Csak hogy érteni lehessen a hasznát: épp egy hengeres tartályról van szó, amelybõl kiállnak csõcsonkok (ezek "legtávolabbi pontjai" a vektor végpontok), a kérdés pedig az, mekkora négyzetalakú lyukat üssenek az üzem emeleteinek a padlóján, hogy beemelhetõ legyen a tartály.

A méretek érzékeltetésére: 8.5 tonna, 2.4 m átmérõ, 5.5 m magasság.

Borgi
ne busulj, még milió minden mást megfejthetsz 😊

porki fagyok fállalon

light00
jah. okos, nagyon okos^^
csak sajnos pár száz évvel megelöztek 😊
(ne busulj, majd legközelebb😄)

Úgy volt hogy egy pénzösszegbõl kapok annyi százalékot, amennyi a két érettségi jegyem szorzata. Azt számolgattam, mikor kapok jöbbet: pl. két 3asért, vagy kettes-négyesért. Érdekesnek találtam, hogy mindig, eggyel kevesebb az egyik, de kiderült, hogy ez egy egyszerû képlet<#smile>

light00
(én tudom(csak poénbol irtam-szmájli-), a kérdés, hogy ö tényleg most jött-e rá erre, vagy csak poénbol irta ö is...)

Tudod (a+b)(a-b)=a(a-b)+b(a-b)=a*a-ab+ba-b*b=a*a-ab+ab-b*b=a*a-b*b.
light00
ezdejo
jelentkezz Svédországban...<#idiota>

Rájöttem valaire: xnégyzet-1= (x-1)(x+1)

kz
egész keveset! mer a hozam úgy is garantált!

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

Most 1 ft befektetésre is 100000-et fizet évente és 1000000 forintra is? Mert akkor 1 ft-nál többet felesleges befektetni,a többit a bankba kell rakni.
Pontosan mi a feladat? Mert szerintem valami nem stimmel. Az elsõ három év évente 100 000 a második három év évente 250 000 haszon ,összesen 1 050 000 haszon lenne, gondolom azt kellene kiszámolni hogy hat év 10% kamatos kamattal milyen összegnél jönne ki ugyanez a haszon: 715830 esetén 715830*(1.1^6-1)=552306 lenne (ha a második három év összesen 250000-t jövedelmezne akkor kb stimmelne). ( 1360877 esetén lenne 1050000 haszon)
REALista
Üdv mindenkinek!
Itt egy feladat amit nemtudok megoldani:
Egy befektetés az elsõ három évben évi 100000Ft-ot hoz.A második három év 250000 Ft-ot eredményez évente.Évi 10% -os kamatláb mellett mennyi pénzt érdemes befektetni? /megoldás:715830 Ft/

Remélem ti tudtuk segíteni.Thx

A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!

Király! Köszi.
kz
egy még egyszerûbb (ki is számolom):
1: kiszámolod a teljes út hosszának hanyad része a 20 méter: 20/(gyökalatt((120+210)^2+(-250-35)^2))=20/gyök(190125).
2: x és y irányba is ilyen arányt kell mozdulnod az eredeti mozgás koordinátaváltozásaihoz képest(a célból vissza): X=-210+((120+210)*(20/gyök(190125))) ; Y=35-((35+250)*(20/gyök(190125))).
ahol X és Y már a végeredményként keresett pont koordinátái
X=-194,86353984461680820892251670397 (kb)
Y= 21,92760259307815254406944624434 (kb)

remélem jól számoltam.
ja... ellenõrzöm.
?=gyök((-194,8-210)^2+(21,9-35)^2)=gyök(231,04+171.61)=gyök(402,65)=20,066140635408693357461684353922, ami kb 20, tehát talán jól csináltam.

kz
egy egyszerûbb:
1: átfogalmazod a feladatot úgy, hogy a céltól indulsz és 20 egységet (métert) teszel meg. hova jutsz?
2: kiszámolod a meredekségét az egyenesnek.
3: felrajzolod azt a 3szöget, aminek az átfogója 20, a befogói pedig a cél koordináitól számított dx és dy távolság.
4: dx-hez és dy-hoz (elõjelhelyesen) hozzáadod a célpont koordinátáit, és kész.

kz
több megoldás is lehet.
egy bonyolult:
1: kiszámolod milyen egyenesen mozogsz és
2: felírod a cél körüli 20 egység (méter) sugaró kört.
3: kiszámolod a metszéspontokat
4: kizárod az egyiket

Egy basic feladat, sajna már letérdelek elõtte.
Adott kép pont a koordináta rendszerben(méterben)
start(120,-250)
cél(-210,35)

Startról indulva a Cél elõtt 20 méterre szeretnék megállni. Hogy számítom ki ezt a pontot?
Mivel a feladat így nem egyértelmu értelmezhet akár úgy is, hogy y itt egy tetszoleges y(x) függvényt jelöl: ekkor az 6x2/y(x) kifejezés deriváltja x-szerint a már említett hányados szabályt, azaz a (u/v)' = (v u' - u v' )/v2 -t alkalmazva, ahol '-itt a x szerinti deriválást jelöli közvetlenül kapjuk: (6x2/y(x))' =
= 12x/y(x) - ( 6 x2 y(x)' / y(x)2 ) .
Persze a hányados szabály ismerete nélkül is számolható a szorzatfüggvény- , illetve, az összetett függvény deriválására vonatkozó szabályokat alkalmazva.
Attól függ melyik változó szerint akarod deriválni, mert ha x-szerint akkor: 12*x/y (xn deriváltja n*x^(n-1) szabály szerint), ha y-szerint akkor -6*x2 /y2 (mert az 1/y y-szerinti deriváltja -1/y2) Ami szerint nem deriválsz az persze konstansnak tekintendo.
(Egyébként van olyan szabály ami két függvény hányadosának deriváltjára vonatkozik, de ez nem olyan példa volt.)
Sziasztok, segitségre lenne szükségem, törtet, hogyan tudunk deriválni?

pl. 6x2/y

köszi a segitséget

MSI B450 TOMAHAWK MAX, AMD 3700X 3.6GHz, GIGABYTE 2070 WINDFORCE 2X 8G, HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz, Samsung 860 EVO 250GB, SATA3 WD1000GB 7200rpm Black 64MB, Fortron FSP600W-50ARN, Zalman Z3

ok, köszi a tájékoztatást, most már ezt is tudom 😄
Amúgy meg nem kell elnézést kérned, nem vezettél félre, tévedni emberi dolog, (pláne ilyen hülye feladatnál)
A magasságegyenessel meg majd én is holnap foglalkozom, azaz izé, ma... uhh most néztem az órára. Na akkor majd holnap.<#integet2>
light00
jah 😄
igen ezzel lehet két ponton átmenö egyenest kiszámolni a legkönnyebben és nem kell ötezer normálvektoros egyenletet felirni (najo csak kettöt xD)

mellesleg sry én b*sztam el, az valoban -15,5 neked volt igazad (sajna össze-vissza irkáltam, hát ebböl a füzetböl sem olvasnád ki a megoldást),ugyhogy holnap ezzel az értékkel kiszámolom megint, csak ez nem hagyott ma még nyugodni 😊
sorry a félrevezetésért.
A magassággal viszont eddig nem birtam, vagy két ismeretlenes, vagy többismeretlenes egyenlet jött ki eddig, sehogy sem sikerül két állandó pontot találnom.

(x2-x1)(y-y1)=(y2-y1)(x-x1)-----> erre gondolsz??

a fehérben is benne van 😄D

(elsõ dolgom volt megnézni, de mivel nem tanultuk, nem volt ismerõs, ergo hagytam a francba) 😊
light00
jahogy visszatérjek, nem kioktatás, de a SÁRGA függvénytáblában már benne van. Vagy a legujabban, abban a sok szines csikosban. A régi fehérben nincs. 😄

light00
Holnap akkor énis megnézem (megint) az egyeneseimet, meg a magasságot, kérlek nézd el, fél 12kor nincs kedvem.^^

A számításod menete világos, én is hasonlóan gondolkodtam, (leszámítva ezt: (x2-x1)(y-y1)=(y2-y1)(x-x1), mivel mi ezt sajna nem tanultuk) a két normálvektor nekem is ua. n(10;-1) n'(-4;11), amikor felírom a két normálvektoros egyenletet az pedig így néz ki:

10x-y=2,5
4x-11y=-15,5 (az eltérés, nálad 15,5)

Felírom a két egyenletet, rendezem és megkapom: x=0,4 <43/106> ill. y=1,55 <165/106>

Most ezt az eredményt kaptam, lehet nem jó, de már fáradok, szóval holnap sztem lesz még egy nekifutásom, megnézem a magasságegyenes egyenletét is, ha arra esetleg van ötleted, lécci jelezd (nagyon jól jönne).
Nagyon köszi az eddigieket is.
light00
wáh, tök logikus! :S
bocs, nagyon hülye voltam<#miaz>

2sin²2x + 3cos2x<0
sin²2x helyére (1-cos²2x)- behelyettesíteni,cos2x helyére y-t írni,így egy szimpla másodfokú egyenõtlenség lesz, megoldása ha minden igaz -1/2<=y<=2,vagyis -1/2<=cos2x<=2 ,a második fele mindíg igaz, vagyis -1/2<=cos2x
folytatás?
sin(y)=cos(y), ez ugye a 45 fok (vagyis y=pi/4+k*pi, cos(y)=+-1/gyök2)
viszont folytatásként nekem az jön ki hogy nincs megoldás (cos²x-sin²x=cos(2x)-et felhasználva,az egyenleteket kivonva egymásból valami olyasmi jön ki,hogy cos(2x)=+-gyök2 ami ugye nem lehet, de lehet hogy elnéztem valamit)
light00
Oh, tévedtem. Bocs, csak itt miközben irtam ellenöriztem is, és rájöttem roszul. Mégegyszer átszámoltam és rájöttem tényleg jol számoltam szorri 😞
Nade le is irom a számokat:

(végig ezt használtam: (x2-x1)(y-y1)=(y2-y1)(x-x1) igy tudod ellenörizni a számitásaim)

AB egyenes egyenlete:
11x+4y=43

ebböl az irányvektor: v(11;4)
ebböl normálvektor: n(4;-11)
tehát a normálvektor egyenes egyenlete az F_ab-re (3;2,5) fölirva:

4x-11y=15,5

BC egyenes egyenlete:
x+10y=34

ebböl irányvektor: v(1;10)
ebböl normálvektor: n(10;-1)
tehát a normálvektor egyenes egyenlete az F_bc-re (0;-2,5) fölirva:

10x-y=2,5

innentöl csak egyszerü egyenletrendezés:
4x-11y=15,5
10x-y=2,5

y kifejezve:
y= 10x-2,5

behelyettesitve, x-re levezetve:
4x-110x+27,5=15,5
x= -0,113 <-6/53>
és
y= -3,63
tehát nekem igy jött ki a kör középpontja

light00
irányvektorost? azt hogy? most igy nem értem elsöre mit is gondoltál ez alatt, két pontra irányvektort felirni... :S
Én is pont ugyanezekkel a felezöpontokkal számoltam, de leirom számolásom menetét:

mivel ez két teljesen független pont, elöször egyeneseket kell rájuk felirni. Tehát felirtam a két oldalra az egyenes egyenletét (nekem ez AB és BC lett), majd ebööl kivettem az irányvektort, abból normálvektort csináltam, és az egyenest a normálvektorral irtam fel. Igy a két felezöpontra felirtam az egyenest, ami igy már keresztezi egymást.

De...huha most nézem, hogy csak két normálvektoros egymást keresztezö egyenesek egyenletét irtam fel, nem pont a felezöpontra helyeztem a két normálvektoros egyenest :S
Na ezt még megnézem, gomenasai^^

Ja meg van egy olyan, hogy: 2sin²2x + 3cos2x<0

Köszi a segítséget, nagyon jó h. egyeznek az adataink (K,T,szög).

Az M a metszéspontot jelentette, ahogy te is írtad a két oldalfel.egyenes metsz.pontja = a kör középpontja. Nem tudom miért nem egyezik, majd megnézem részletesebben. A két felezõpont nálam: E(3;5/2) F(0;-5/2) <#nemtudom>

A súlyvonalat illetõen, a súlypont nekem is annyi, de én nem azzal számoltam (mármint a súlyp. és B ponton áthaladó egyenes) hanem a B old. felezõpontja, ami Fb=(7;-6) és a szemben lévõ csúcs, a B pont. Erre a két pontra írtam fel az irányvektoros egyenletet. (Itt bizonytalanodtam el h. lehet inkább a normálvektoros kellett volna, bár ezek nem merõlegesek egymásra, tehát maradtam az irányvektorosnál.)

Köszi még1szer a segítséget,(no meg a belefektetett munkát), majd még nézegetem hátha beugrik vmi. 😊
light00
Ha összeadod az egyenletet, az lesz, hogy
sin^2x - cosy + cos^2x + siny = 1

ha felhasználod azt a szabályt, az marad, hogy
siny - cosy = 0
tovább?

az megint más mert akkor ez egyenletrendszer
Kösz!!!

light00
Jaaa, tehát egy ilyesmire gondolsz?

sin²x-cosy= 0,5¨\_
cos²x+siny= 0,5_/¨

jaham, okés^^
De..akkor mit?...egyszerüsiteni kell? vagy hogy? Mostmár tényleg elvesztem :S

Összeadni a két egyenletet,majd a sin²x+cos²x=1 azonosságot kellene felhasználni, marad egy egyismeretlenet egyenlet
nem nyit semerre az alsó és a felsõ egyenletet köti össze.

light00
és melyik merre nyit? a kapcsos zárojel amugy alt+b és alt+n, légyszives azokat használd. Én se tudtam mit akarsz ezekkel^^

Az egy kapcsos zárójel