4415
Matematika feladatok
-
#1812 Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem hogy ezen a képen hogy lehet kiszámolni a világos kékel besatírozott négyzet területét?
http://kepfeltoltes.pirateclub.hu/pics/200810131851136..JPG
Az a piros négyzet az egység azzal kell számolni! Az a baj hogy ezt 1 6. os kislánynak kéne megoldania szóval egyetemi képleteket nem nagyon kéne benne használni! Én elkezdtem kiszámolni de 2 külömböző eredmény jött ki! Remélem tudtok segíteni!
Üdv:Kabel15 -
Thibi #1811 a*b=m*c
a*b=m*b*x
a=m*x -
#1810 Hi!
Területképletből hogyan jönne ki?
Azaz bx=c és a=mx -nél..."a"-t és "b"-t miért ugyanazzal a számmal kell megszorozni? -
ba32107 #1809 Arra nincs -
Thibi #1808 legyen b a nagyobb átfogó,
ez esetben m<a<b<c, vagyis c=b*x ,ahol x nagyobb mint 1
hasonló háromszögek alapján,vagy a területképletből az jön ki, hogy a=m*x
a+b<c+m
behelyettesítve a és c helyébe az m*x-et és b*x-et:
m*x+b<b*x+m
átrendezve:
m*x-m<b*x-b
m*(x-1)<b*(x-1)
x nagyobb mint 1 ezért osztás után:
m<b ,ez pedig igaz
-
#1807 Igaz-e a következő állítás? Indoklás is kell!!
2 egyenlőszáru háromszög egybevágó ha 1-1 oldaluk és 2-2 szögük egyenlő?
ha egy háromszögben két magasság egyenlő akkor háromszög egyenlő szárú?
-
#1806 +még egy...az utóbbi években sok érdekes dolgot taláktam főleg interneten(azonosságok, minden számra felírható oszthatósági szabály stb..Arra még nincsen azonosság hogy xnégyzet+ynégyzet=??? -
#1805 Hi!
A következő lenne a feladatom, amit nem tudok megoldani:
Van egy derékszögű háromszög, befogója "a" és "b" átfogója "c".A "c" oldalhoz tartozó magasságot nevezzük m-nek.Igazoljuk hogy c+m>a+b....Először pitagorasszal próbálgattam de hamar beláttam hogy nincs értelme, mert sokra nem megyek vele...Viszont egyértelmű hogy ab=cm(területre gondolj)...==>>
(ab):m=c /+m
(ab):m+m=c+m..azaz ebből kifejeztük a c+m-et...behelyettesítve:
(ab):m+m>a+b /*m (azért mert tudjuk hogy c+m>a+b)
ab+m*m >(a+b)*m
(a+b)*m-ab-m*m < 0 /*(-1)
m*m+ab-m*(a+b)>0
Innen másodfokú egyenlet megoldóképletével kijön hogy a és b...Innen hogyan tovább?Megkérdeztem a matektanárom, de azt mondta hogy folytassam..Lécci ugy magyarázzátok el hogyan tovább esetleg egyszerűbben, úgy hogy én még csak 9.es vagyok(azaz szögfüggvénnyel vagy logaritmussal ne, már ha lehet)
Előre is köszi. -
#1804 hello!
:D
kösz szépen!! :) -
lally #1803 Helló Hegi90 !
|x-1|+|3-x|=f(x) feladatod értelmezéséhez.
-ha már minden kötél szakadna:
1; Térj át először a *régi-helyesírásra*.
|x-1|+|3-x|=Y
2; ABS jeleket írd át +- (plusz és mínusz) előjelekkel vett zárójelekre:
+(x-1)+(3-x) = y
és
-(x-1)-(3-x) = y
3; Bontsd fel a zárójeleket, de: Mindegyik esetet, külön is vizsgálva !
Ez így már, akkor biztosan nem okozhat gondot.
Sok sikert hozzá !
Lally.
-
xDJCx #1802 Megoldhatod a grafikonjaik alapján is.
Külön rajzold fel az |x-1| és |3-x| függvények grafikonjait (|x|-ből kiindulva transzformálva őket) és ezek pontonkénti összege az f. -
#1801 kezd kivilágosodni :D -
#1800 mert ott változik az intervallumos tag elojele. ha az abszolutértékben belul az érték negativ, akkor az érték ellentettjét kell venni, mert akkor lesz abszolutérték nélkuli értéke.
példa abs(x)=-x ha x<0 és abs(x)=x ha x>0. -
#1799 miért az x melletti tagokat használod intervallumhatárokként, és hogyan változik a két abszolút értékes tag az intervallumokon belül. -
#1798 mit nem értsz pontosan? -
#1797 kösz! :D
bár nem egészen értem az összefüggéseket :P -
#1796 3 estet kell megkülönbözeteni,
1: x<1
2: 1<x<3
3: 3<x
aszerint h x melyik intervallumban van változik az abszulútérték
pl: abs(x-1)= x-1 a 2-es és 3-as esetre, de -x+1 az 1-es esetre. -
#1795 Hogy is kell az ilyeneket megoldani?
|x-1|+|3-x|=f(x) -
#1794 Arra válaszoltam,hogy nem lehet kitölteni,deaztán ráöttem,hogy tényleg nem lehet az oldalsó "lyukak" miatt. -
ba32107 #1793 5 gúláról volt szó, nem 6-ról -
#1792 De miért,meg hol?Nem értem.Mert nekem az logikus,és magam előtt el is tudom képzelni,hogy az "alsó szintre"megy öt gúla,ebből az egyik fejjel lefelé,és erre már csak rá kell rakni a "felső szintet".És így nekem sehol sem marad üres hely.
ui.:rájöttem,hogy az alsó szintnél csak a belseje lesz telített,de a külső falaknál ottmarad a hely:) És így tényleg 8 kell,csak ebből kettőt félbe kell vágni a sikerhez. -
Thibi #1791 A nagygúla kétszer akkora oldalhosszúságú mint a kis gúlák, vagyis a térfogata nyocszor nagyobb. Ha összeraksz 6 kis gúlát, még kimarad négy tetraéder szerű hely -
#1790 Miért ne lehetne kitölteni?4 gúla egymás mellé,1 beléjük fejjel lefelé,és erre rá a hatodik.Kész is a nagygúla. -
#1789 minek mérni?
leírtam az arányokat! -
#1788 ja , én meg azthittem teljesen ki kell toltenie /(ebben az esetben nincs megoldás sztem)
ebben az esetben konnyu, nem is kell mérni, a nagy gula minden éle a duplája lesz a kicsinek. -
#1787 nem kell kitöltenie, csak az a lényeg hogy 5 egyforma gúlát lehessen "felépíteni" a nagyot
ZilogR: azthittem ez a SIERPINSKI gúla háromszög alapú, ezért zsigerből kizártam a lehetőséget (mint megoldás)
de szerintem úgy fogom csinálni hogy csinálok 5 kisebb gúlát, egymásra rakom őket és lemérem hogy mekkora legyen a nagy gúla, hogy beleférjen
-
#1786 várjunkcsak, a gúláknak nem kell teljesen kitölteni a nagy gúlát? azt hittem, hogy igen. tigerooo? -
#1785 első böffenetem:
csinálsz 5 egybevágó (kis) négyzetalapú (nem ferde) gúlát.
4-et leraksz szorosan (2x2) egymás mellé az asztalra, az ötödiket meg rájukegyensúlyozod (az alsók csúcsaira, a felső alapjának csúcsait illesztve), és már kész is a hiányos gúlád.
ha ez megvan, akkor már te is látod mekkora a befoglaló gúla, ugye?
(dupla alapélhossz, dupla magasság) -
ba32107 #1784 kitöltsék* -
ba32107 #1783 Én azt hittem úgy kell elhelyezni őket, hogy teljesen kitöltség a gúlát -
#1782 MONDOM SIERPINSKI legalább Guglézztad vóna ki!
-
#1781 azok is négyzet alapúak! a kisgúlák! -
#1780 nem derül ki hogy a kisebb gúláknak milyen alapon kell állniuk.
ha lehet bármilyen soxög, akkor oszd fel a 4zetet 5 részre a középpontjábol kiindulva, aztán azok lesznek az alapok, a k=ozéppont felett meg valahol a gula csucsa
-
#1779 izé rosszul írtam le:D
a nagy gúlába kellene 5 kis gúlát elhelyezni
valaki segítsen plz -
#1778 jaaaa, most olvasom, h 4zet alapú -akkor majdnem sierpinski háromszög! DE térben! -
#1777 sierpinski háromszög térben - nem nehéz ez gondulkodjál rajta :P -
#1776 hi! tanár adott egy feladatot.
adott egy négyzet alapú gúla. és abba a gúlába kell még 4 kisebbet rakni (3 alulra meg rájuk 1)
ilyen gúla-a-gúlában izé. kartonból kell majd kivágni, szorgalmi feladat.
tudnátok valami méretet adni vagy weboldalt mert nem nagyon tudom kiszámolni
(holnap fogjuk venni a "csúcsos testekben gömb" részt,tehát ez amolyan szorgalmi) -
ba32107 #1775 Ja, biztos elírta -
#1774 mostmár értem.
igen csak fel kell írni egy vagon a betűt és megszámolni! -
#1773 én állítom, hogy a a^n * a^m = a^n+m nem helyes.
talán a^n * a^m = a^(n+m) formában igen.