Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

http://www.mininova.org/tor/913084
Köszönöm. Iparkodom összeszedni a tudást hozzá. 😊
kz
ja, hogy krémer szabállyal?
mert simán pl:
átalakítom az elsõt
X3=8-2X1+3X2
behelyettesítem a másodikba
4X1+5X2-2(8-2X1+3X2)=1
16+8X1-X2=2
X2=14+8X1
ezeket a harmadikba
3X1-2(14+8X1)-4(8-2X1+3(14+8X1))=4
3x1-28-16x1-24+8x1-168-96x1=4
(3-16+8-96)x1=28+24+168-4
X1=-216/101
X2=14+8X1=14-216/101=1198/101
X3=8-2X1+3X2=8+432/101+3594/101=4834/101

JA... MOST LÁTOM AZ ELÕJELET....
na mindegy így meg lehetne oldani simán.
itt van néhány link a krémer szabályhoz:
[/url]link1 (3. oldal)
[url="http://www.bke.hu/math/Demonstrator/letoltes/20060308.ppt#294,6,6. dia"]link2
link3 (4. oldal, 4. tétel)

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

Elõre is köszönöm...egy elõjelet helyesbítek. Így a korrekt.
Tehát...
Határozza meg az X3 ismeretlen értékét, a Cramer - szabállyal!

2X1 - 3X2 + X3 = 8
4X1 + 5X2 - 2X3 = 1
3X1 - 2X2 - 4X3 = 4

Tehát õ lenne. Ha látnám, hogy mi hogyan van, a többi feladatnál nagy segítség lenne. 😊
Elõre is köszönöm...
Tehát...
Határozza meg az X3 ismeretlen értékét, a Cramer - szabállyal!

2X1 - 3X2 + +X3 = 8
4X1 + 5X2 - 2X3 = 1
3X1 - 2X2 - 4X3 = 4

Tehát õ lenne. Ha látnám, hogy mi hogyan van, a többi feladatnál nagy segítség lenne. 😊
kz
az egyenletrendszer nélkül nem.

Sziasztok!
Van egy gondom, és látom ez a fórum nagyon jó és jól is szuperál. 😊
Tehát elkezdtem egy fõiskolát és vagy 10 éve mégcsak matematika példa elé sem ültem le. Most meg adott egy háromismeretlenes, lineáris egyenletrendszer és nem igazán tudom levezetni. Tud ebben segíteni nekem valaki?
köszönöm szépen az eredményt.azt h hogyan jöt ki nem értem.én nem tanultam még ilyet,ugyh ez nekem magas.de még egyszer köszönöm

picit lentebb a 1159-es hozzászólásban van valami megoldásszerûség.
Kiegészítve azzal,hogy jobban megnézne a 4p*2p=(x+17)*(x-17)-nél is egész szám a megoldás ,ez esetben a prim 17, n pedig 13 lesz (a másik megoldás a p=3,n=5)
2n a négyzeten akart lenni

jaj nekem is tudna vki segiteni? a feladat a következõ:
2
Melyek azok az n egész számok, amelyekre a 2n -n-36 egy prímszám négyzetével egyenlõ?
nagyon örülnék ha vki segitene

van a Kombináció, Variáció, Permutáció és ezek ismétléses változatai
szóval 6 képlet, annyi a lényege hogy megtaláld melyik képlet(ek) kell(enek) a feladathoz

Hellosztok! Az a helyzet h kombinatorikából hülye vagyok eléggé. Segítene valaki abban, hogy h kell kiszámolni azt hogy hány olyan 3 jegyû szám van amely osztható 3-mal? :S nagyon egyszerûnek hangzik de mégsem tudom😄
meg van még egy feladat amit nem értek:"9 lépcsõfokon megyünk felfelé. Három lépésnél egy-egy, három lépésnél két-két lépcsõfoknyit lépünk. Hányféle módon mehetünk fel?"
Ha valaki tudna segíteni akkor mindkettõt egy kis magyarázattal légyszi:S köszönöm.
kz
A valszám tanárom egszer azt mondta:
Három féle matematika tanár létezik: az egyik amelyik tud számolni, a másik, amelyik nem.
Majd a tábla felé fordult és elkezdte az elõadást.

REALista
😄DDDDDDDDDDdd

A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!

ZilogR
hogy kihalt ez a topic is így nyáron...! 😊 Jut eszembe: "Lehet nem vagyok okosabb, mint egy ötödikes, de minden tavasszal megbuktatok 25-30-at..." 😛

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

kz
a link helyesen: link

ez nem jött össze, amúgy a riemann hypotézis lett volna...😞

A kivétel erősíti a szabályt, kivéve ha nem

erre tudjátok a választ?

ZilogR
ááá..., sokkal izgalmasabb az a kérdés, h egy fóliasátor merevítõ bordáit 6m-es darabokra vágott PVC csövekbõl akarjuk legyártani. Az a kérdés, h adott szélességû sátor esetén mennyire magas lesz a középvonalon a sátor.

Ha oldalt oszlopok tetejére rakjuk a 6m-es merevítést, akkor adott sátorszélesség esetén milyen magas oszlopok kellenek, h az átlagmagasság ne legyen egy adott érték alatt!?

Az is jó kérdés, h mivel közelítsük a bordázat alakját!? 😊

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

már midn1 megoldotuk

Ha jól értem a boltív 180 széles és 30 magas?
ez esetben a sugár 90/sin(atn(30/90)*2)= 150 cm
változott a terv 30 cm hoszu az a szakasz ami 15.7cm

ja és az a hur nem a leghoszabb tehát nem az átméröröl beszélek

sziasztok
most épitkezünk és boltivet kezdünk csinálni
na most közbejött egy oylan hogy nemtudjukhogyan megcsinánli a boltivet mert kéne a kör sugara amivel kihotunk egy kör formét és majd lehet pakolni a rá a cuccost

pár adatom van
van egy húr aminek a hossza 180 cm
a hurra illeszkedik egy oylan meröleges aminek a hossza 15.7 cm hosszu
és elvileg ezekböl az adatokbol kéne összehozni a sugár hosszát

kösz elöre is a segitséget

Borgi
alakul 😊
a második az már szinte jó, csak én nem ilyenre gondoltam. 😊

porki fagyok fállalon

REALista

😄DDDDDd

A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!

Borgi
szerkesszetek négyszöget 3 vonallal!

porki fagyok fállalon

light00
<#idiota>

Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!

1+1?

Ez gratuláció akart lenni, ugye? 😊
kz
hát ezaz.
pedig már nálam is majdnem megvolt a kezdõállás, amivel elgyomosítom az egészet.
erre jön a #1177
ehhh...

ZilogR
... err, akkor nyugodtan nyomhatok egy CTRL+BREAK -et a negyedik napja futó brute-force-módszeres progimhoz??? <#vigyor2>

este meló után átgondolom, de nekem is nagyon tetszik, gratulálok! <#taps>

Nos íme a megoldás, ami szerintem nagyon szép.
Az eredeti gyomos rész KERÜLETE: 36 egység.
Akkor tud tovább gyomosodni, ha legalább 2 szomszédja gyomos. Namármost, ha 2 szomszédja gyomos, akkor a gyomos rész kerülete nem változik meg, mert, bár jön a kerülethez 2 egység, de ki is megy.
Ha 3 szomszéd gyomos, kkor meg csökken a kerület, mert 1 jön, 3 megy.
Ha 4 szomszédja gyomos, akkor meg 4-gyel csökken a kerület.
Akkor lenne gyomos a teljes, ha a kerület 40 lenne (4*10)
de mivel 36-ról indulunk, és a kerület nem növekedik, ezért soha nem lesz teljesen gyomos.
Lehet,hogy igazad van. A feladatban oldalszomszéd van,én meg szomszéd mezõre gondoltam
kz
hátõõõ... nem biztos!
mi is a kézenfekvõ kezdõállapot?
(mer gondolom a megfelelõ kezdõállás a kérdés.)
átlósan.
de a 10. sor/oszlop -ba már nem jut!
és oda nem is terjedhet ebbõl az indulásból.
akkor viszont úgy kell, hogy középen maradjon ki egy sor/oszlop és akkor a két szemközti (nem szomszédos!) oldaláról még fertõzõdhet.
ugye?

Azt nem írta, így ha már kettõ egymás mellet levõ mezõ gyomos,akkor idõ kérdése és az egész az lesz
kz
és nem pusztul a gyom?

ZilogR
ez olyan életjátékos-féle-forma feladat, ha jól érzem... 😉

.O.
..O
OOO

Figyu tudok egy tutko matekfeladatot:
Van egy 10x10 es meretu kerted, minden 1x1-es meyo vagy gyomos vagy nem.
Az elejen 9 gyom van a palyan. Akkor gyomosodik be egy mezo ha legalabb 2 oldalszomszedja gyomos. Kerdes: Begyomosodhat-e az egesz terulet?
szerintem az ilyen spec témákat nem a google-ben kell keresni,
max google scholar
de inkább:
sciencedirect
ebsco
web of science
springerlink
jstor
...

a sulid lehet hogy elõfizet valamelyikekre, érdemes megnézni
az eisz.hu-n.
Borgi
gratula ;>

porki fagyok fállalon

Igen azt értem.
Találtam ezt az oldalt. Itt le van írva egész jól, csak egy valamit nem értek.
A síknál van egy olyan, hogy "distance", azaz távolság, de nem tudom mire gondolnak. Valami hasonló "tulajdonsága" lehet, mint a normálvektor...

Azt hiszem nem azt kellene nézni,hogy benne van a háromszög által meghatározott sikban,hanem azt hogy az oldalak által határolt három félsík mindegyikében benne van-e a pont. ("pont párhuzamosan van a háromszöggel" Ezen ugye azt érted,hogy a pont benne van a háromszög által meghatározott síkban,de nincs benne a háromszögben?)
Sziasztok!

Van egy problémám, remélem nem gond, hogy itt kérdezek! Már más fórumon is próbálkoztam, de nem jutottam sokkal elõbbre, ugyanis sík hülye vagyok matekból😄

Tehát: van egy térbeli koordinátarendszerünk, amiben van egy háromszög. A csúcsok úgy néznek ki hogy: V1(x,y,z) V2(x,y,z) V3(x,y,z)
És van egy pont: P(x,y,z)
Ez a pont folyamatosan mozog. Azt kéne eldönteni, hogy a pont mikor van bent a háromszögben, pontosabban mikor ütközik a háromszöggel.
Próbáltam a sík egyenletével Ax+By+Cz=D és D-t vizsgálom, és ha D=0, akkor ütközés van. Igen ám, de D akkor is nulla, amikor a pont párhuzamosan van a háromszöggel...
A háromszög normálvektora ismert.
Aki ad választ, annak koszi 😊

Mûszaki fõiskolák közötti Hajós György matematikaversenyen elsõ
Borgi
volt valami kooly versenyeredményed?

porki fagyok fállalon

Nincs semmi. 90 óta folyamatosan felejtek. Pár hónapja találtam otthon egy rakat versenyfeladatot,amiket akkoriban megoldottam . Most a legtöbbnél halvány fogalmam sem volt,hogy merre kellene elindulni.