4415
Matematika feladatok
-
Peti95 #4175 A szigeten van 100 db rab!a celláikban vannak nem látják egymást, nem beszélnek egymással. Véletlenszerűen minden egyes alkalommal kiválasztanak egy rabot,akit kivisznek sétálni. Amikor kint sétál kapcsolgathatja a lámpát, de azt nem látják a cellában lévő rabok. Az őrök sosem kapcsolhatják a lámpát, csak a rabok. kérdés: miből tudja biztosra egy rab, h már mindenki volt kinn? (megbeszélhetnek a hajón egy stratégiát) -
#4174 tehát:
szigeten van nem tudni hány darab rab
két dobozba rakva
a két doboz a "voltam az udvaron" doboz és a "nem voltam az udvaron" doboz
a "voltam az udvaron" doboz lakói tudnak működtetni egy lámpát, aminek az állapotát nem tudják, csak megváltoztatni tudják (vagy csak a cellából nem látják?, az udvarról igen?)
mi a köze ennek a 100 emberhez?
pls, pontosíts!
btw utálom ezeket a feladatokat... (Pl.: van egy hajód és egy 50 eres vezeték azonos színű huzalokkal átfektetve egy folyón, egy fázisceruzád, áramforrásod és egy ragasztós cetlid, amivel meg tudod jelölni a kábelvégeket. Minimum hány átevezés kell, hogy egyértelműen meg tudd jelölni, melyik kábelvég melyiknek felel meg a túlparton? Személy szerint gyűlöltem, az ilyen szőrszálhasogatós fosokat. Mennyivel jobb az olyan, h a villamosmegállóban eldobált csikkek alapján a.) jelölje meg a villamos ajtók helyét, b.) adjon becslést a balkezes és jobbkezes villamossal utazó dohányzó emberek számának arányára - ez sokkal primitívebb, de életszagú... :DDD )
-
Peti95 #4173 Sziasztok!
Tudjátok erre a megoldást?:
Egy hajón 100 rabot szállítanak egy börtönszigetre, ahonnan lehetetlen megszökni. Életfogytiglan szabadságvesztésre ítélték őket, de van egy lehetőségük a szabadulásra. A rabokat a börtönben ki szokták vinni sétálni egy kis udvarba. Véletlenszerűen választják ki, hogy kit visznek sétálni, mindig egyszerre csak egyet. Ha valamikor egy rab biztosan meg tudja mondani, hogy már mindenki volt kint sétálni, akkor mindannyian megszabadulnak. Az udvarban van egy lámpa, amelynek a kapcsolóját csak a rabok kezelhetik, amikor éppen sétálnak. A szigetre tartó hajón a rabok beszélgethetnek, kialakíthatnak valamilyen stratégiát, a szigeten azonban semmi módon nem érintkezhetnek, és nem látják a cellájukból a lámpát. Megszabadulhatnak-e? -
lally #4172 -itt tettem volna be, Neked a "képi"-megoldást is, de: (így, 1-2Byte miatt, ismét kekeckedik velem a nagy_"SG.hu"_csapata). -(a kis-)Tököm_is_Tele_Vele_!
Majd, ugye: Megoldják_Ők ! (-?)
-
webkope #4171 Uh, tényleg ez egy nevezetes cucc volt. Ezért kell a régi tanulmányokat is elő venni. Köszi, hogy fáradoztál vele! -
lally #4170 Naszóval; Így, má` akkor sokkal jobb !
y1=y2
tehát: X^2 - 1 = 0; ez pedig, a nevezetes_III. -azaz:
(x+1)(x-1)=0; amiből
x(1;2) = +1 és -1
Ha jól rajzoltad fel, akkor abból is, ennyinek kellett kijönni.-OK!
-ott szúrtad el a visszahelyettesítésnél, hogy: -(-1)^2= -(+1) = -1
-
lally #4169 Bocsi! -ebben a pillanatban vettem csak észre (a 21" monitorra váltva)
a "parabalhád" előtti (mínusz) előjelet ! -
lally #4168 -vagy, tán valami hasonlóra gondoltál (ill; a tanár) ?
-
lally #4167 Bizti, hogy ez a "2 db", így a függvényed ?
Nem írtál el véletlenül valamit ?!
-
webkope #4166 Üdv!
Valaki tudna segíteni hogy a következő feladatot melyik intervallumon kellene megnéznem? Integrál területszámítás!
Ennek a két függvénynek kellene a közrezárt területe: f(x)=3 ; g(x)=-x^2+4
Ezt most a [-1;1]-n kell megnézni? Mert ugye ha megnézem hol egyenlő a két fv. akkor ezek jönnek ki elvileg, de mégse! Mert ha visszahelyettesítek akkor ugye x a négyzeten -1 v. 1 az mindig +1 és akkor az nem 3, hanem 5 lesz.
Viszont felrajzoltam a két fv-t és akkor a metszés pontok azok a -1;1 .
A végeredménynek a 44/3 az jó??? Előre is köszi aki segít ebben! -
lally #4165 "Vártalak", éjjel "~ 2"-ig ! -mer`, hisz`;
a Nap-Úr is a Horizonton kel, megadni tehát, ( #4163.) a Béta szöget kell
(De: csak "piros ablakok" ugráltak föl előttem, a "174.122. ...) IP-címről)! -
lally #4164 -3; Rajzolj most egy olyan 3szöget, mint a 30; 60fokos vonalzód.
(a rövidebb oldala legyen jobbra, s ez legyen az "É" oldal)
A magassága legyen =x; Az átfogód így akkor =3000m;
Jobbra a Béta =45fok (ergó, ekkor felül is 45fok van)
Szöggel-Szembeni befogót keresed, és átfogó adott, tehát:
sin(45fok)= X/3000m; de tudjuk: sin(45fok)=(Gyök_2)/2
X = magasság = 3000m*(gyök_2)/2
-
lally #4163 Másodikas vagy?
Okvetlen csinálj mindegyikhez ábrát !
-1a;
A függőleges vonal magassága=18dm; A vízszintes=12dm.
A felső szöged kell, jelöljük ezt most alfával.
2befogód ismert, tehát a tangens jöhet szóba. (ctg is, de az, = 1/tg(alfa))
tg(alfa) = 12/18 ; amit egyszerüsítve; tg(alfa)=2/3
De, neked most az alfa-szög kell, tehát visszakeresed alfára.
alfa= 33fok_41_szögperc környékén lesz.
-1b; Hasonló ábrával. Függőleges= x; vízszintes=1,5x
tg(alfa)=1,5x/x ; (x, itt eleve nem Nulla)
tg(alfa)=1,5 ; ezt kell alfára megoldanod. -géppel egyszerűbb, mint nekem.
Alfa=56fok_20perc (vagy inkább 19perc).
-
Hajnóc #4162 Sziasztok! Nagyon fontos lenne ha valaki tudna nekem segíteni!Életbe vágó!
1.feladat: 2184. Milyen szögben érkezik a Nap sugara a Föld felszínére , akkor ha vízszintes talajon a, egy 1.8m álló fa árnyékát 1.2 m hosszú:b,egy függöleges bot árnyéka másfélszer akkora mint a bot?
2.feladat:2188.A budapesti Várfok utca a térkép alapján egyenesen fut, amg a moszkva tértől az ostrom utcát eléri. A térképen 13mm hosszu ez az utszakasz. A léptek 1:30 000.Autóval végigmenve az út hossza 400 m mérjük. mekkore az utca átlagos emelkedése ezen a szakaszon?
3.feladat: 2190: Egy heyg északi lejtőjén 3 km hosszu és 45 fokos szöget zár be az alapsikkal. A déli lejtő hossza 5km. Milyen magas a hegy , illetve miylen meredek a déli lejtő?
4.feladat:2191.Vízszintes sik terepen álló megfigyelőtől 35 m távolságban van egy 27m magas torony, mekkore szögben látja a megfigyelő ezt a ( függöslöges) helyzetű tornyot ha szem magassága a talaj szinttől mérve 1,75 m?
5.feladat:2192 Egy 21m magas épület 6fok50perc emelkedési szögben látszik. A műszer magassáűga 1.6 m miylen messze van tölük az épület
kérlek segítsetek!
-
BaltásRém #4161 Sziasztok !
Ezt a kör-húr problémámat megoldottam. A gömb-ötlet nagyon jó !!!
De egyszerűbb számításokkal megoldottam máshogy. A kör helyett egy téglalap alakú mezőbe tettem bele őket (az elején a szimmetriára törekvés miatt vetettem el ezt), egy végtelen síkban.
Lényegében 3x3-as mezőn (vagy 5x5, 7x7....) belül csak a középső mezőben vannak pozicionálva, a többi mező virtuális, csak az erőhatások számítása végett van. Minél nagyobb pl 1001x1001-es mezőt állítanék be, annál pontosabb lenne a számítás, viszont a számjegyábrázolás korlátjai vetette pontotlanság miatt fölösleges 3x3-as mezőnél nagyobbra törekedni.
Eddig a modellezés érdekes. Két ellentétes élőlény van most, azonosak vonzzák, ellentétesek taszítják egymást. Az az érdekes hogy mindegy hogy egyenlő, vagy eltérő létszámban eresztem őket össze, egy idő után az egyik csoport )függetlenül attól hogy ő a kisebbség vagy nem) elkezd összehúzódni, egy ponttá zsugorodni, a másik pedig széthúzni, minél jobban kitölteni a teret. Mindeközben folyamatosan mozognak, rendeződnek, de folyamatosság nem alakult ki..idáig.
Amúgy ha érdekel valakit, kirakhatom a progit, qbasic kell hozzá, meg dosbox, és akkor lehet szórakozni, különbözőképpen paraméterezni.
(több száz élőlény esetén lehet fájlba mentést csinálni, majd azt kiolvastatva normális sebességgel visszanézni)
-
lally #4160 Bocsi "Nonicks" !
-a körnél, a végén tényleg elszámolhattad magad, ezért sem érthette a srác ?
Az egyenesed egyenlete még jó!
-Saccra( skicc alapján), a metszéspontoknak:
(-7; -6) és
(4; -8) koordináták körül kéne kijönnie.
-csak azért kontárkodtam most, hogy még a gimisek is tanulhassanak belőle.
-
#4159 Ok, értem már, miért írok baromságot és h hogyan gondolod a bekorlátozást... Persze, egy gömbfelszínen nem lehet "végtelen távolra" távolodni. -
#4158 Igen, de ne valós távolságot számoljon, hanem szögtávolságot, azaz középponti szöget a két felszíni pont között! Ezzel ez is meg van oldva! -
uwu300 #4157 Viszont így nem kell a felhatással bajlódni!
Nagyon nagy ötlet! -
uwu300 #4156 Na ez jó kis trükk, de valójában ez is bekorlátozza a teret, csak nem sugárban hanem felületben. -
uwu300 #4155 Akkor inkább foglald el megad mással!
Ha a magad által kreált szabályok nem tetszenek, azzal nem lehet mit kezdeni.
Te tanítottad be a lényeidnek hogy kerüljék egymást!
Ennek következtében a végtelenbe fognak szétszóródni, ha nem korlátozod őket valahogy. -
#4154 Akarsz valamit, ami végtelen és két koordináta mégis leírja: Akkor olyan koordináta rendszerben csináld, mint a földrajzi a Föld felszínén (azaz gömbi koordináták). Egy kis Google és meg is lesz a távolság a két pont között.
Mivel mi nem vagyunk hajós nemzet, mi ezt nem tudjuk kapásból, de minden zsebszámológép program könyvtárban benne van: Great-circle navigation
Én ezt csinálnám... -
uwu300 #4153 Abban igazad van, hogy az intenzitás számításához elég egyetlen távolság, de az irány is befolyásoló tényező, ezért a fal hatása nem lehet egyenletes. A többi irányba is van fal, meg más lények is, nem mindegy mennyire fog eltartani a faltól a következő lépésével.
Én azt mondom hogy gázrészecskékként kéne modellezni őket. Megadni a sík potenciálját minden pontban ami egy térbeli felülettel is szemléltethető, és a lények a minimum belé gurulnának a felületen ami folyton változik. -
BaltásRém #4152 De nem akarok falat ! :) Azért vagyok kénytelen valami KÖRÉ helyezni ezeket ,mert a monitor képernyője nem végtelen. Gondold azt mintha ott se lenne a körvonal. -
uwu300 #4151 Egyáltalán nem felesleges, ha pontosan ki akarod számolni. -
BaltásRém #4150 a kör minden pontja nem lenne bonyolult. a kerülete mentén 360-fokban pásztázni, de minek ?? a dolog szempontjából az egy fölösleges elem -
BaltásRém #4149 öö..:)
rnd-t ismerem :) próbálok dierkt kizárni minden véletlenszámot, minden int-elést hogy minél pontosabb legyen minden, rnd-t csak az elején használok, amikor a kezdeti állapot van.
a körfal taszító ereje semmit nem változtatna, csak annyit hogy nem a kör falába ütköznének, hanem attól picit bentebb. Egyébként pont az lenne a lényeg, hogy semmi fix közeg ne legyen ( a kör fala az egy "beton", egy fix pont). Itt ne legyen semmi, csak az élőlények egy végtelen térben.
Egyébként pont hogy szimmetriát, rendszert keresek. Ismétlődést ! Szeretém k minél kaotikusabb állapotból minél több ismétlődő folyamatot elérni. -
#4148 Én értem, h hogyan akarod, de valóban bonyolult lenne a teljes körvonal hatását figyelembe venni.
Olyan az, amit javaslok, mintha lenne egy autód és egy kör alakú csarnokban kell vezetned. Nem fog érdekelni a fal a hátad mögött és kicsit jobbra meg balra, hanem csak az, ami az orrod előtt van: ne lépj a fal felé, ha már közel vagy, mert ha ütközöl, neked annyi - ezért elég azt figyelni, milyen messze vagy a faltól (r/R ezt fejezi ki). -
uwu300 #4147 Ha nem akarod hogy rendeződjenek középre vagy a falra, pontosan ki kell számolni a fal minden pontjának taszítását minden pillanatban. Mintha gáz lenne tartályban. Képtelenség eltalálni az ideális intenzitást, ha közelíted, csak annyit érsz el vele, hogy tovább tart a rendeződés. -
uwu300 #4146 Szerintem rossz úton jársz. Ha nem tökéletesen kiegyenlített lesz a taszítások előjeles összege, csak valamiféle közelítése annak, mint pl amit most is próbálsz, előbb utóbb rendeződni fognak valamilyen formában.
Szerintem nem szükséges teleportálniuk, sőt még tán tilos is, de ebbe nem vagyok biztos. A zárt térben lévő gázrészecskék is elvannak, ezeknek is olyannak kéne lenniük.
Ha pedig így van, akkor a kör falának is kell taszító tulajdonságot adnod, mégpedig pont annyit mint amennyi az összes lény ráhatásából eredeztethető. Ehhez ismerni kell a körfal minden pontjának minden távolságát minden lénytől. Ezek összegzésével számolható a fal ereje.
Analitikusan kell megadni, folytonos függvényekkel. Integrálni kell majd egy csomót. Aztán lehet ám hogy másfele kéne kutakodni, mert ez rohadt bonyolult. -
#4145 Mindig csodáltam és igazából nem értettem azokat, akiknek a fejében is megvolt ez a "hiperugrás": Leprogramozza a Black-Scholes egyenlet megoldását zsebszámológépre, de egy retkes 1x1-et nem tud kiszámolni...
Amúgy ha ez gondot okoz, csináld olyanra, hogy véges a "tér": A körvonal olyan, mint egy villanypásztor. Ha közel van hozzá a "lényed", akkor egyre kisebb valószínűséggel lépjen felé. Ez viszonylag egyszerűen leírható: ha éppen r sugáron van és R a villanypásztor sugara, akkor a sugárirányú lépés legyen: r=r+sgn(RND(1)-r/R)*dr. Ez a kis okosság ha r~=R biztosan -dr -rel lépteti a kis köcsögöt odébb, azaz pucol elfelé a "faltól", míg ha r~=0, akkor biztosan +dr -rel lépteti. dr a lépés nagysága. Ezzel olyan R/2 tájon fognak imbolyogni, de lesz egy-két köztük, amelyik elmerészkedik a kör közepe felé vagy a szélekre.
Ezt kell általánosítanod az x,y síkra és megcsinálhatod, hogy az r=0 környékét is szeressék (mert ezzel azt se fogják komálni).
RND(1) egy véletlen számot állít elő 0..1 intervallumban (0 lehet 1 nem, azaz zárt "alul" és "felül" nyitott intervallum) -
BaltásRém #4144 Szeretnélek megkérni hogy írd fel nekem valahogy mezei módon levezetve, mint általánosiskolában. Egész éjszaka ezt bújtam, de akkor sem tudom felírni a kör és egyenes egyenletéből azt a képletet, amit levezetve megkapom x1y1x2y2 –őt.
Leírom inkább mihez kellene ez nekem !
Magam szórakoztatására qbasic-ben írtam egy programot, ami modellez valamit.
Egy körben elhelyezhető több „élőlény”, csoportokban mindegyik más tulajdonságokkal felvértezve, amik egymásra vannak kölcsönhatással. Energiaszint/faj, élelem, kő-papír-olló elv, ..egyéb túlélési mechanizmust beépítve reagálnak egymás közelségére.A legfontosabb az egymáshoz való távolságuk meghatározása. Az egymásra gyakorolt határuk ugye reciproka egymáshoz való távolságnak. Majd mindenkit megvizsgálva mindenkivel, kijön egy eredő erő, és mindenki arra lép egyet.Ez nagyon érdekes, látványos, kaotikus mozgásokat eredményez. De sajnos vannak esetek, amikor a folyamat vége az, hogy a kis „élőlények” a kör falához tapadva tobzódnak, majd egyszercsak leáll az egész folyamat.
Ezért szeretném azt, hogy maga a tér korlátlan legyen. Ezt megoldottam úgy, hogy nem korlátozódik le a tér a kör falára, hanem ha kimegy pl a kör bal felső sarkánál, akkor a kör jobb alsó sarkánál jön vissza. Ez így eddig jó, és működik is. Mivel itt egyénenként kellett ezt a "hiperugrast", így a kör középpontjából kiindulva meg tudtam állapítani. Node !!! Az egymásra ható erőket is szeretném ily módon vizsgáltatni !
És itt jön képbe az ,hogy szűkségem lenne 2 élőlény x1y1 x2y2 pontja között nem csak a körön belüli (pitagorasztételes) távolságára, hanem arra, ami a „hipertérbeni” távolságukra, ami ugye a két élőlény által metszett kör HÚR-jából eredendően lehet majddan kiszámolni.
De a lényeg nem változott, a feladat adott. Ezt hogy írjam le qbasicben ?
Egész este ezen agyaltam :
y = mx + b
x2 + y2 + r2
Hát hogy jön ki ebből az a 2 koordinátapont (x1,y1,x2,y2),amit te már behelyettesítve írtál ??
-
#4143 Két alakzat metszéspontját a koordináta síkban úgy határozzuk meg számítással, hogy megoldjuk a két alakzat egyenletéből álló egyenletrendszert. -
BaltásRém #4142 biztos ? a végét akkor sem értem. pont a lényeget palástoltad ki :)
a kör, és az egyenlet képlete után hogy következik a húr azaz Cd szakasz x1y1x2y2 pontjai ??
Megveszek hogy megértsem ! De látom foglalkoztál vele rendesen, és köszi az eddigi fáradalmakat is !
-
#4141 -
BaltásRém #4140 dél óta rajzolgatom a köröket, meg háromszögeket, de nem találok egyszerűen kiindulópontot.
el tudod mondani laikusabban is ,mert nem értem sajnos -
#4139 akkor elvileg feltudod írni azt az egyenest amin A és B pont is rajta van, ezután felírod a köregyenletét, majd az egyenes egyenletét, és a két egyenletből csinálsz egy egyenletrendszert, és elvégzed, ekkor megkapod a két pontot, ahol az egyenes metszi a kört, majd a két pontból már kitudod számolni a hosszt -
BaltásRém #4138 igen ! bocs ! ismert a,b koordinátapont, és sugár ! -
#4137 sugár meg van adva? -
BaltásRém #4136 Sziasztok !
Esküszöm ezért még egy sört is fizetek ,ha valaki tudja !
Előre köszi !