4415
Matematika feladatok
-
#4135 Aranyos -
bigbigle #4134 Ahogy látom a kép nem ment fel ,így akkor link hozzá: http://kephost.hu/share-FF3E_4F5E0C0C.html
-
bigbigle #4133 Hali.
Nem tudom mennyire él még a téma, de szerencsét próbálok.
Adott egy feladat amit úgy kell megoldani hogy minden lehetséges megoldása meglegyen és ezt az egészet egy prezentációban úgy vissza lehessen adni hogy még a legvisszamaradottabbak is felfogják hogy miről van szó.
A feladat: (nagyítással jól látható)
A segítséget előre is köszi. -
immposible #4132 Hello,
Ha adott 20 szám [1től 20ig] és ebből 8-at kell kiválasztani,úgy,hogy a számok összege mindig pontosan 87 legyen,akkor hány féle megoldás lehet? -
pet0330 #4131 Sziasztok! Szükségem lenne a 2011/2012-es matek OKTV 2.kat 2. fordulós 4-es feladatára....
Előre is kösz -
#4130 köszi. Azt hittem a 'másik befogó' jelenti a légvonalat. Bár kicsit gyanús volt. -
Thibi #4129 Az átlót jelentené -
#4128 Hello!
Nem egészen matek feladatok, de ahhoz kapcsolódót szeretnék kérdezni :) Pontosabban a légvonal meghatározására lennék kíváncsi. Úgy szólt a feladat (ha jól emlékszem), hogy van egy radar és jön egy meteor. A radar és a meteor légvonalban 30 kilométerre van egymástól és a meteor 22km re van a Földtől. Eltekintünk a Föld görbületétől, egyenes síknak vesszük. A légvonal itt, ha felrajzoljuk akkor a Radart és a meteort összekötő egyenes? ha felrajzoljuk kapunk egy derékszögű háromszöget és ebben az esetben az az átlót jelentené ugye, vagy a légvonal itt a 'másik befogó't jelenti?
Remélem érthető :) -
polarka #4127 1. kitevő helyettesítése másik ismeretlennel
2. másodfokú egyenlet megoldása, ami révén megvan a komplex halmazbeli megoldás is -
polarka #4126 Nem ártana. Torrentről, meg egyéb helyekről leszedhető (bár nem olyan könnyen, mint az új filmeket és zenéket). Ez jól mutatja a "tudásalapú" társadalmunk valódi prioritásait.
Egyébként azon módszereket, amiket a sorozat tartalmaz a (en/hu)wikipedián is elolvashatók és néhány szemléltető példa is található. Viszont ha jól tudom konkrétan példatár wikibookot nem készítettek még. -
polarka #4125 Akkor én mondok még két lehetőséget, miután már jól használod a számológépet vagy vmilyen progi függvényét:
1. Mivel sin(π/4)=sin(3π/4)=√2/2 és arcsin() pedig ±π/2 között ad vissza értéket, ezért amikor arcsin(√2/2)-t számolod, akkor π/4-et kapsz, pedig a keresett értéked lehetett a 3π/2.
2. Továbbá sin(π/4+2kπ)=√2/2 kEZ, ezért 2kπ-kel eltolt verziók is lehetségesek. -
commissioner #4124 már én sem látom a képet, de ha jól emlékszem, akkor ez volt:
4^(log(3x)6)-2^(log(3x)6)=2 -
polarka #4123 nekem ezzel az a bajom, h kérdésed szövegén kívül nem látok semmit és fogalmam sincsen, miért -
polarka #4122 Jelenleg majdnem bruttó 8000€. -
#4121 Részemről, az "sg.hu"-n, nem lesz már több; "folyt.köv." !
??? -
lally #4120 Részemről, az "sg.hu"-n, nem lesz már több; "folyt.köv." !
- Öregem, egykori szavaival élve:
"A kettőnk tudása azonos, mert; Amit Te tudsz kisfiam, azt én is.
De: Amit én nem tudok, azt sajna még; Te sem !
-by.: dr. Lambert, 1966." -
lally #4119 -a 2.kép, feltöltési javítása:
-
lally #4118 Tudom, hogy Te tudod is ezeket; de a (felsőfokú) nagyközönségnek sem ártana:
-olyan szépen összeraktam egykoron őket, fel is töltötte(byte-számra is láttam !) együtt, de ezt már a 20kB-os határ miatt; Nem engedte ide mégsem beilleszteni.
Folyt.köv.
-
lally #4117 A "kezdők" szinte mindig megszívják; amikor a gép tizedes-Fokait, simán fokPercnek "gondolják"! -
#4116 Sztem meg GRAD-ból DEG-be, mert azok hasonló értékek környékén mozognak, azért nem tűnik fel elsőre (a GRAD-nál 400 részre, DEG-nél 360 részre van osztva a teljes kör kerülete).
A "problémám a következő" - nem inkább az, h olyanokat mondasz, mint: "arcsin függvény gyakorlati alkalmazásakor kapott értékek "torzultak""
;) Ne vedd komolyan, csak viccelek, de amit tanácsoltam, szinte biztos, hogy az a megoldás, ha a torzulást úgy érted, hogy "majdnem annyi, egy kicsit tér el attól, amit vártam..." -
#4115 állítsd át radiánból fokokba a számológépet. ^^ -
kovacsandras #4114 Sziasztok.
Problémám a következő, arcsin függvény gyakorlati alkalmazásakor kapott értékek "torzultak". Valaki találkozott már ezzel a problémával?
Milyen korrekciós lehetőségek lehetenek használhatóak? -
commissioner #4113 Az is egy levezetés, ha leírod formálisan a lépéseket, ahogy fejben eljutottál a megoldásig, hiszen mindvégig logikusan gondolkodtál.
De úgy is csinálhatod, hogy veszed mindkét oldal logaritmusát, majd a logaritmus-azonosságokat felhasználva rendezed az egyenletet. -
#4112 látszik rajta, hogy 2 a megoldás, de hogy lehet ezt levezetni.. -
commissioner #4111 ez fejben megoldható -
erre vmi ötlet? -
lally #4109 -3db ábrám lett volna, amiből még jónéhány jel is (a feltöltési hiba (?) miatt is lemaradt:
Kérdésem tehát a; Pi. --- azaz, pontosabban;
"P.I." ex-nejének, jelenlegi "EU-suskája/hó" ?!? -
lally #4108 Sajna, a mértani-sor, főképp a "KamatosKamat" számításhoz (sem!) értek.
-lásd: Gáspár; Műszaki matematika-I./263.oldal,"Daru gémjének rácsszerkezete (IV.7. ábra.) -1973."
-kinagyítva:(már nem tudtam még a 3. nekifutásra sem feltölteni.
-
polarka #4107 ottan írtam választ -
commissioner #4106 [URL=http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1169900921]"ahol lehet szidni a felsőoktatási rendszert, az oktatókat és a hallgatókat"[/URL] -
SgtPepper #4105 Tehát te úgy gondolod, hogy az ember tanuljon otthon, és ne legyenek órák, hanem helyette csak konzultációk, ahol megbeszélik a tanulók, azt, amit nem értenek. Viszont ha jársz valamilyen felsőoktatási intézménybe, és már voltál valamilyen konzultáción, akkor te is tudod, hogy ez abból áll, hogy vannak olyanok, akik tényleg kérdeznek valamit (a 2-300 fős évfolyamból max 2 ilyen ember van), vannak olyanok, akik nem tanultak semmit és a "Mi az anyag?" szintű kérdésekkel jönnek, és vannak azok, akik nem tanultak semmit, de még annyira sincs semmi közük a témához, hogy fel tudjanak egyáltalán tenni kérdéseket és csak azért jöttek be, hátha valaki kérdez valamit, azt lehet belőle tanulni. Tehát én úgy gondolom, hogy a te taktikáddal, hogy kiadnak egy rendes jegyzetet, csak azt érik el, hogy az emberek vizsga előtti este átnyálazzák, és sikeres (ponthatárral 2-es) vizsga után meg teljesen efelejtik azt, amit néhány nappal azelőtt tanultak. Viszont (sajnos?) a felsőoktatásnak nem ez a célja. Jó, jó, tudjuk, hogy az "ilyen emberekből úgyse lesz mérnök."
Jó, nyiss egy topikot, ahol lehet szidni a felsőoktatási rendszert, az oktatókat és a hallgatókat. Lassan már nekem is elegem van abból ami itt az egyetemen folyik. Majd ott rendesen kivesézzük a tárgyat. -
#4104 :D -
lally #4103 Okay; Így kell(kellene mindenkinek) az előnyöket, és a hátrányokat is figyelembe vennie!
-sajna, a nagykutyáknak már nem mindig ez az érdeke.
(Elég cikinek tartom, hogy az egykori; Laricsev traktorost, újabban "agrár-menedzsernek" fordítják, és ezt a hatalmas újítást, már a "legújabb szerzői jogok is" több évtizedre megvédik!)
-attól meg má' piti gutaütéseket is kapok, amikor:
1 oldalon 2 írott sor (sem) található, de még azt is; megfűszerezték egy bazinagy, semmitmondó képpel.
(jah, és mindezt: 15Ft/oldalanként) -
polarka #4102 És ha ez szerkeszthető, elektronikus formában lenne, akkor néhány év alatt annyi olvasó nyálazza át, h nem nagyon maradna benne hiba (gépelési sem) és hibajegyzékre sem lenne szükség. Ehelyett marad az, h pdf-ben áthúzogatom szép pirossal, ami nem stimmel.
Miután letelt amaz néhány év már nyomtathatja is kinek ingere vagyon rá és korrekt vázlat szerkesztésére is lehetősége nyílna, amelyet szintén kinyomtathat magának, mely által a fontos és még el nem sajátított anyagot gyakran és gyorsan újraolvashatja. S ezt még évszázadok távlatából is könnyen és vírusmentesen. Hisz' ha minden évben használja azt több ezer ember, akkor mivel az infó nem vész el ezért semmi akadálya sem lészen újabb formátumra való áttérésre ill, nem szerkeszthető formátumok létrehozására. Sőt még ott vannak a nyomtatott verziók is. A vírust meg biztosan a makrókat használó tanár dugja bele, h a diákokat szívassa. Csak arra nem vigyáznak, mit nem találnak fontosnak.
Így aztán, h amaz offolás végére pontot tegyek:
Én azt tartom oktatásnak, ami az autodidakta módszerhez képest gyorsabb tanulást tesz lehetővé. Emiatt pl. én azt sem tartom oktatásnak - sőt inkább akadálynak - amikor azért kell beülni egy órára, h meglegyen a jegyzet. Ennél még az is többet segítene, ha ideadnának egy tisztességes jegyzetet és aztán az órán azért ülnék be, h megbeszéljük a nem világos részeket és kérdezni lehessen. Így aztán gyorsabban haladnék.
Tehát engem (és másokat is) az zavar, h a szememet kiszúrja a sok kihasználatlan lehetőség, amik által hatékonyabban lehetne tanulni. És nem annyit érne az oktatás, h felsorolják mely témaköröknek érdemes utánanézni és foglalkozni velük, mivel a számonkérésen azok lesznek.
Ezen véleményemet pedig nem csak a felsőoktatásra értem, hanem a gyakorlatilag gyermekmegőrzési szerepkört ellátó alsóbb szintekre is.
Másik topikban esetleg csacsoghatunk még erről, de nem offolom tovább ezt a topikot. -
#4101 Látom, összekapcsoltad a gondolatkísérletemet a megtörtént eseményekkel :)
Dicséretes a jó fantázia! :) -
lally #4100 - vitatkoznék egy picit:
1957-től, olyan komolyan vették az alapművek szakmai lektorálását, hogy
kötelezően tartalmaztak még egy "Hibajegyzéket", amely ilyeneket is közölt;
"a sor elmosódott része" ...
-lásd pl.: Obádovics; Matematika, 6.kiadás, 1966. Műbőr kötésben,62Ft.
(A 808.oldalt követő 4 beragasztott oldal.)
Ez a jó gyakorlat, sajna csak a 80-as évek elejéig élt!
Legnagyobb előnyük pedig az, hogy a; Tényleg ingyenes_"bioEnergia" mellett, még bő 40év távlatából is könnyen (jah, és vírusmentesen is) olvasható.
(-a szemüveg áremelkedésétől most tekintsünk el! )
-
polarka #4099 A te kezedből bárki csak úgy kiveszi a könyvet és elviszi? Össze is vertek vagy téged csak úgy figyelmen kívül szoktak hagyni?
-
polarka #4098 Egyébként azoknál az ált és középisk TK-kra jellemző leginkább, h ki sem nyitják őket és év végén kidobják a kukába. Akár az állam fizeti ki akár nem.
Jah, hát szokott is menni a reklám, h aki teheti az menjen nyugatra tanulni, mert minden tekintetben jobban jár ott. A hazai legjobb tanulók alapból odamennek felsőoktatásban vagy az első 1-2 év után. Itthon meg semmi sem változik. -
polarka #4097 A rossz hír pedig az, h ezt az utóbbi néhány évben kezdték és nem vitték túlzásba (amit onnan is láthatsz, h nem egy kötelező darab nincsen fenn).
Vmint megjegyzem a pdf nem egy könnyen szerkeszthető formátum. -
lally #4096 Ezt a könyvet, sajna nem ismerem:
(-bocsi, de a kézírásom pedig nem is kívánom közkinccsé tenni.)