Matematika feladatok
  • BaltásRém
    Sziasztok !

Ezt a kör-húr problémámat megoldottam. A gömb-ötlet nagyon jó !!!
    De egyszerűbb számításokkal megoldottam máshogy. A kör helyett egy téglalap alakú mezőbe tettem bele őket (az elején a szimmetriára törekvés miatt vetettem el ezt), egy végtelen síkban.
    Lényegében 3x3-as mezőn (vagy 5x5, 7x7....) belül csak a középső mezőben vannak pozicionálva, a többi mező virtuális, csak az erőhatások számítása végett van. Minél nagyobb pl 1001x1001-es mezőt állítanék be, annál pontosabb lenne a számítás, viszont a számjegyábrázolás korlátjai vetette pontotlanság miatt fölösleges 3x3-as mezőnél nagyobbra törekedni.
    Eddig a modellezés érdekes. Két ellentétes élőlény van most, azonosak vonzzák, ellentétesek taszítják egymást. Az az érdekes hogy mindegy hogy egyenlő, vagy eltérő létszámban eresztem őket össze, egy idő után az egyik csoport )függetlenül attól hogy ő a kisebbség vagy nem) elkezd összehúzódni, egy ponttá zsugorodni, a másik pedig széthúzni, minél jobban kitölteni a teret. Mindeközben folyamatosan mozognak, rendeződnek, de folyamatosság nem alakult ki..idáig.

Amúgy ha érdekel valakit, kirakhatom a progit, qbasic kell hozzá, meg dosbox, és akkor lehet szórakozni, különbözőképpen paraméterezni.
    (több száz élőlény esetén lehet fájlba mentést csinálni, majd azt kiolvastatva normális sebességgel visszanézni)